стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 листопада

07 Листопада 2022, 21:10
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 листопада 3530
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 7 листопада

Хроніка 257-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Майже пів сотні прильотів зафіксували на Сумщині

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Станом на 21:00 ворог п′ять разів скеровував снаряди і міни на прикордоння. Загалом було 48 «прильотів».

Краснопільську громаду росіяни обстріляли двічі. О 10:30 був артилерійський обстріл. Росіяни ударили 17 разів із САУ.

Майже одночасно вогонь вівся із мінометів по іншому прикордонному селу (три «прильоти»). Без руйнувань.

Білопільська громада: близько 16:00 росіяни гатили по прикордонню із артилерії. Було 16 вибухів. Вдруге це ж село ворог обстріляв через півтори години із мінометів. П′ять вибухів пошкодили місцеве фермерське господарство та електролінії.

Ще одне прикордонне село обстріляли близько 17:00 із мінометів (сім «прильотів»). 

Колаборантку засудили до 12 років тюрми

Джерело: МВС

Посадовицю одного з так званих «міністерств» окупованого росією Криму навесні цього року виявили оперативники Львівського прикордонного загону в одному із пунктів пропуску під час спроби виїхати у Польщу.

Зрадниця мала намір через Білорусь потрапити до Росії. Її засудили до 12 років тюремного ув’язнення з конфіскацією майна.

Фігурантка надавала допомогу представникам рф в проведенні підривної діяльності проти України. Зокрема, протягом 2014-2021 років, перебуваючи в Криму, колаборантка особисто сприяла запровадженню окупаційного режиму та відкрито підтримувала злочини Росії проти України.

 

Росіяни з гелікоптерів обстріляли прикордоння Харківщини

Джерело: Офіс Генпрокурора

Близько 13:00 російські військовослужбовці з гелікоптера обстріляли прикордонне з Росією село Івашки у Богодухівському районі. Пошкоджені електромережі та дорога.

Також окупанти не припиняють обстрілювати населені пункти Куп‘янського району. У селищі Дворічна снаряд влучив у приватний будинок, сталася пожежа.

Обстрілами російських військовослужбовців Куп‘янська пошкоджені складські приміщення фермерського господарства та приватні підприємства.

Під вогнем окупантів залишається і Чугуївський район Харкова.

 

«Антонов» оголосив про будівництво другого Ан-225 «Мрія»

Джерело: Цензор.нет

«Роботи ведуться у секретному місці. Другий Ан-225 буде забезпечений як новими деталями, так і частинами літака, що постраждав», – розказав генеральний директор ДП «Антонов» Євген Гаврилов.

За його словами, друга «Мрія» готова уже на 30%.

Вартість будівництва оцінюється в 500 мільйонів євро. 

З російського полону визволили вже 30 військовослужбовців із острова Зміїний

Джерело: уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець

Робота щодо звільнення решти бійців із російської неволі триває.

Кількість воїнів зі Зміїного, які залишаються полоні, омбудсман не назвав.

Лубінець зауважив, щоб рідні, які мають будь-яку інформацію щодо українських військовослужбовців, повідомляли про це до компетентних органів.

Упродовж вихідних 35 повідомлень про руйнування внаслідок обстрілів зафіксували у Запоріжжі

Джерело: МВС

Військові Росії завдали декілька ударів по території промислової зони у Вільнянську. На підприємствах вибуховою хвилею пошкоджені складські приміщення та автомобілі. Одна ракета розірвалася в повітрі, інша – влучила в поле на околиці міста.

У неділю вночі окупаційні війська обстріляли обласний центр. Один ракетний удар прийшовся по території приватного підприємства – відбулося займання будівлі. Локалізувавши пожежу, рятувальники знайшли під завалами тіло 45-річного чоловіка.

Найбільших руйнувань укотре зазнало Гуляйполе: росіяни здійснили запуск ракет С-300 по центру міста. Зруйновано спорткомплекс. Значних руйнувань зазнали й будівлі неподалік епіцентру влучання.

 

 

У Росії залишилося «120 Іскандерів»

Джерело: Головне управління розвідки

Завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі України, країна-терорист використала близько 80% своїх сучасних ракет. Про це представник ГУР МО України Вадим Скібіцький заявив у коментарі виданню «The Economist».

Також, за словами Вадима Скібіцького воєнній розвідці України стали відомі плани кремля придбати в Ірану балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar і відправити їх повітрям до Криму та морем до російських портів на Каспійському морі.

«Ми знаємо, що домовленості вже досягнуті», – заявив представник ГУР МО України.

Ситуація на фронті станом на вечір 7 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Продовжує завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав чотири ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснив понад 14 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів російських окупантів зазнали райони близько десяти населених пунктів Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Білорусь й надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України, надаючи їй військову інфраструктуру, територію та повітряний простір. Триває перекидання підрозділів збройних сил російської федерації на територію республіки білорусь для створення спільного російсько-білоруського угруповання військ.

Зберігається загроза завдання ударів противником та задіяння ударних БпЛА з території та повітряного простору Білорусі.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, реактивної та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Уди, Висока Яруга, Стрілеча, Огірцеве, Гатище, Стариця, Вовчанськ, Дворічанське, Чугунівка та Дворічна;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Новоселівське, Стельмахівка, М’ясожарівка, Андріївка, Невське, Серебрянка, Верхньокам’янське та Спірне;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Майорськ, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – з танків та усього спектру артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка та Єлизаветівка;

на Новопавлівському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах Вугледара, Павлівки, Времівки, Новосілки та  Новополя;

на Запорізькому напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпільське, Чарівне та Новоданилівка.

На Південнобузькому напрямку обстрілів з усього спектру артилерії зазнають населені пункти, що поряд з лінією зіткнення. Зокрема, під вогневе ураження з РСЗВ потрапила Іллінка Дніпропетровської області.

Російські окупанти продовжують примусове вивезення мирних жителів з тимчасово зайнятої Херсонської області на територію Росії. Так, за наявною інформацією, з психоневрологічного будинку-інтернату у Дніпрянах Каховського району, було вивезено близько сотні дітей з інвалідністю.  До примусової “евакуації” у московську область готують дітей та персонал Олешківського дитячого будинку-інтернату. З міста Каховка переміщено пацієнтів пансіонату для людей похилого віку. На території цього закладу окупанти розмістили особовий склад.

Окупаційна влада Херсонської області, з метою примушення до виїзду за межі регіону, вживає заходів щодо штучного створення неприйнятних для проживання умов місцевим мешканцям, відключає електропостачання та звʼязок.

Російські військовослужбовці не припиняють мародерство та пограбування місцевого населення та обʼєктів інфраструктури, триває вивезення матеріальних ресурсів, продуктів харчування та засобів пересування на територію російської федерації.

Противник продовжує зазнавати втрат. За уточненою інформацією, в ніч на 6 листопада поточного року, у місті Гола Пристань знищили запаси палива окупантів.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 9 ударів. Під ураження потрапили 6 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також 3 позиції засобів протиповітряної оборони противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили ворожий літак Су-25.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за поточну добу уразили чотири пункти управління, два райони зосередження живої сили і ОВТ, та склад боєприпасів окупантів.

 Окупанти на Херсонщині готують провокативні обстріли населених пунктів та вивозять награбоване майно

Джерело: Мінооборони України

Рашисти розсилають СМС-повідомлення жителям тимчасово окупованих районів Херсонської області, які користуються послугами мобільного зв’язку російських операторів. В них повідомляється про начебто намір командування ЗСУ здійснити масований артилерійський обстріл цивільної інфраструктури. Відтак, міститься заклик евакуюватись на лівий берег. Також людей попереджають про запровадження комендантської години протягом доби.

Є висока вірогідність здійснення найближчими днями провокаційних обстрілів житлових районів з метою звинувачення українських Сил оборони. Очікується продовження терміну дії комендантської години для прихованого заведення нових сил на правий берег.

Протягом трьох діб через Каховську ГЕС ідуть змішані колони військової техніки зс рф з боку СМТ Козацьке в напрямку села Цукури (з правого на лівий берег Дніпра). Більшість машин це тентовані вантажні та цивільні автомобілі запаковані награбованим майном. Відзначається, що окрім побутової техніки окупанти масово вивозять пластикові склопакети для вікон.

Відбувається масове мародерство в населених пунктах правобережжя. Зокрема, в Бериславському районі окупанти методично грабують приватні оселі, магазини та склади. Повністю розграбовано майно Бериславської підстанції районної електромережі (машини, обладнання, прилади, ремонтні матеріали).

В селищі Любимівка військові зс рф вилучають практично весь наявний автотранспорт: автобуси, легкові автомобілі, вантажівки. Повністю розграбовані місцеві СТО та автопарки.

Вздовж гирла Дніпра проводиться рекогносцирування місцевості. Із місцевих рад населених пунктів, розташованих по лінії Дніпра, вивезено всю документацію. В самих приміщеннях облаштовано комендатури окупантів.

 

Впродовж вихідних прикордонники затримали 16 українців, які намагалися незаконно перетнути рубіж

Джерело: МВС

Прикордонники Чернівецького загону затримали 16 громадян, які намагалися незаконно потрапити на територію Румунії й Молдови. Порушниками виявилися жителі Дніпропетровської, Чернівецької, Донецької, Тернопільської та Київської областей.

За останні два місяці, в рамках оперативно-профілактичних заходів «Рубіж-2022», за спробу незаконного перетину державного кордону затримали 265 осіб, із яких 242 – громадяни України призовного віку.

У Херсоні триває громадський супротив

Джерело: ВРУ

Активісти руху громадянського спротиву «Жовта Стрічка» продовжують нагадувати рашистам, що Херсон — це Україна, а жителі Херсону — Титани!

 

«Мотор Січ», «Укрнафту», «АвтоКрАЗ» та інші компанії передали Міноборони

Джерело: секретар РНБО Олексій Данілов

Активи компаній «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» та ПрАТ «Запоріжтрансформатор» передали в управління Міністерства оборони.

Данілов пояснив, що відчуження п’яти підприємств відбулось на виконання рішення Ставки Верховного головнокомандувача та у зв'язку з військовою необхідністю 6 листопада.

«Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України», – сказав Данілов.

Секретар РНБО додав, що після завершення дії воєнного стану зазначені активи можуть бути повернуті власникам або можливе відповідне відшкодування їхньої вартості.

ЗСУ звільнили половину окупованих Росією українських територій

Джерело: 24 канал

Українські воїни повністю деокупували Чернігівську, Київську та Сумську області. Крім того, захисники звільнили більшу частину Харківської області, розпочали деокупацію Херсонщини, Луганської та Донецької областей.

Окрім цього, ЗСУ звільнили 37% територій, окупованих ще у 2014 році.

У Запоріжжі затримали блогера, який працював на Телеграм-канал Шарія

Джерело: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки викрили ще одного ворожого поплічника у прифронтових районах півдня України. Ним виявився блогер із Запоріжжя, який передавав агресору інформацію про наслідки російських ракетних ударів по місту. Для цього він створив спеціалізовану інтернет-платформу, де оприлюднював фото- та відеоматеріали з власними коментарями і текстовим описом подій.

За оперативними даними, відомості з інформресурсу «підхоплювали» представники спецслужб рф для збору розвідданих про «результати» ракетно-артилерійських обстрілів регіону. Крім того, «сюжети» блогера активно використовував прокремлівський пропагандист шарій для наповнення власного Телеграм-каналу і проведення інформаційно-підривної діяльності проти України.

З «перепощених» відео із Запоріжжя він готував деструктивний контент, в якому заперечував причетність кремля до знищення цивільної та критичної інфраструктури українських міст. Також медіафайли блогера моніторили окупаційні угруповання рф на південному напрямку для коригування вогневих ударів по регіону.

Співробітники СБУ затримали зловмисника на спробі чергового поширення інформації на користь країни-агресора. У затриманого виявили мобільний телефон із доказами злочинних дій.

Наразі вирішується питання щодо притягнення фігуранта до кримінальної відповідальності. Санкція статті передбачає покарання до 12 років ув’язнення.

Окупанти викрали понад шість тисяч українських дітей

Джерело: Офіс омбудсмена

За період повномасштабного вторгнення окупанти вивезли до Російської Федерації та на непідконтрольні Україні території 6 032 дітей.

«Фактично це діти України, викрадені солдатами Росії і вивезені на територію, де не діють закони як України, так і гуманності», – йдеться у повідомленні.

Зауважимо: ввечері 4 листопада секретаріат уповноваженого ВР з прав людини отримав інформацію про те, що 12 дітей з Олешківського дитбудинку-інтернату, де знаходяться діти з інвалідністю, були вивезені на так зване оздоровлення до Сімферопольського району Криму.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках тривають запеклі бої

Джерело: babel

Війська росії обстріляли Бахмут, Лиман, селище Велика Новосілка та село Карлівка. Загинула одна людина, ще троє дістали поранення.

ЗСУ збили російський штурмовик Су-25 у Херсонській області

За минулу добу через російську агресію в Україні загинуло 3 цивільних

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

Упродовж минулої доби, внаслідок російської збройної агресії проти України, загинуло троє цивільних осіб, ще семеро зазнали поранень.

Поблизу Маріуполя знайшли понад 1500 нових могил 

Джерело: ВВС

Згідно з аналізом нових супутникових знімків, понад 1500 нових могил було вирито на місці масового поховання поблизу Маріуполя, який із травня опинився під повною окупацією рф.

Зокрема, що останні супутникові знімки Maxar показують, що три місця масових поховань поблизу Маріуполя, розташовані в Старому Криму, Мангуші та Виноградному, неухильно збільшувалися з весни.

З неба Херсонщини зенітники скинули ще один російський Су-25

Джерело: пресслужба Повітряного командування «Південь»

«7 листопада близько 09:30 години на Херсонщині підрозділом Херсонської зенітної ракетної бригади повітряного командування «Південь» збито російський штурмовик Су-25».

Росіяни бояться повторення феєричної «бавовни» на аеродромі Саки в окупованому Криму

Джерело: OSINTtechnical 

То ж тепер вони вже не залишають боєприпаси біля літаків. Росіяни роблять все, щоб історія, яка трапилася з ними у серпні, більше не повторилася. То ж тепер вони знайшли нові місця для розміщення своїх боєприпасів.

Iнформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:30 ранку 

Джерело: Миколаївська ОВА   

 Миколаївський район:

Інформація про наслідки бойових дій не надходила.

Баштанський район:

Вночі, 7 листопада, близько 00:30 та 02:30 зафіксовано обстріли між та поза межами населених пунктів Широківської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

Втрати окупантів

Російські морпіхи поскаржилися губернатору, що втратили 300 людей за 4 дні

Джерело: «Медуза» з посиланням на низку джерел

Російські морпіхи поскаржилися губернатору, що втратили 300 людей за 4 дні

Військовослужбовці зі 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту рф надіслали губернатору Примор'я Олегу Кожем'яку лист зі скаргами через те, що під селом Павлівка в Донецькій області зазнали великих втрат.

Як зазначає видання, про скаргу повідомили «воєнкор» пропагандистської ВДТРК Олександр Сладков, колишня радниця голови Держдуми В'ячеслава Володіна Анастасія Кашеварова та інші російські джерела, які підтримують війну в Україні.

Помер російський священник, який нещодавно заявляв, що, якби жінки в росії більше народжували, їм було б простіше відправляти синів воювати

Джерело: офіційний сайт РПЦThe Insider

У неділю на війні в Україні помер російський священник михайло васильєв, який нещодавно заявляв, що, якби жінки в росії більше народжували, їм було б простіше відправляти синів воювати.

Як повідомляють на сайті РПЦ, протоієрей михайло васильєв загинув уранці 6 листопада «в зоні спеціальної військової операції в Україні під час виконання пастирських обов'язків».

У РПЦ повідомляють, що Васильєв як священник брав участь у відрядженнях до «гарячих точок» і в «миротворчих операціях» у Косово, Боснії, Абхазії, Киргизії, на Північному Кавказі та в Сирії.

У тимчасово окупованому Херсоні перестали транслюватися російські телеканали

Джерело: спікер оперативного командування «Південь» Владислав Назаров

Натомість там стало доступним українське радіо «Суспільне» на 92.00 FM. Це сталося близько тижня тому.

У «Суспільному» додали, що транслюють українське радіомовлення на Херсонщину із Миколаєва. Там Українське Радіо лунає на середніх хвилях на частоті 1278 кГц (АМ або СХ-діапазон).

Напередодні Генштаб ЗСУ повідомляв, що абонентам російських мобільних операторів у Херсоні окупанти розсилали повідомлення з попередженням про нібито підготовку Збройними силами України масованого обстрілу.

Ситуація на фронті станом на ранок 7 листопада

Противник зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони України на окремих напрямках та намагається утримати тимчасово захоплені території. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Ямпіль, Андріївка, Красногорівка, Мар’їнка, Павлівка, Водяне, Новомихайлівка Донецької області та Білогорівка на Луганщині.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони 30 населених пунктів Запорізької, Донецької, Луганської, Миколаївської, Сумської та Херсонської областей.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гай Чернігівської області та Стукалівка, Попівка і Ворожба Сумської області. Окрім того окупанти задіяли ударні БпЛА;

  • на Слобожанському напрямку – з танків та всього спектру артилерії в районах населених пунктів Новоселівське, М’ясожарівка, Вовчанськ, Стельмахівка, Берестове, Огірцеве та Стрілеча;

  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Серебрянка, Невське, Макіївка, Білогорівка, Площанка, Спірне та Верхньокам’янське;

  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Соледар, Яковлівка, Бахмут, Бахмутське, Опитне, Майорськ, Часів Яр, Кліщіївка та Зеленопілля;

  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар та Опитне;

  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Гуляйполе, Гуляйпільське, Ольгівське, Дорожнянка, Новопіль, Щербаки, Новоданилівка, Времівка та Павлівка;
  • На Південнобузькому напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Благодатне, Давидів Брід, Дудчани, Мирне, Нова Кам’янка та Правдине. Крім того, ворог продовжував вести повітряну розвідку, активно застосовуючи БпЛА. Здійснив понад 20 вильотів.

Російські окупаційні війська продовжують грубо порушувати закони та звичаї ведення війни стосовно цивільного населення. У населеному пункті Каховка Херсонській області тривають пошуки диверсійних груп та коригувальників вогню. 

Затриманих вивозять до Горностаївки і під тортурами «вибивають» покази. Аналогічні заходи проходять у населених пунктах Луганської області Борівське та Щедрищеве: масові обшуки, вилучення мобільних телефонів, викрадення людей, яких вивозять у невідомому напрямку.

В Херсоні окупанти, перевдягнуті у цивільний одяг, займають приміщення мирних громадян та укріплюють всередині позиції для ведення вуличних боїв. Одночасно російські пропагандистські журналісти планують у місті зйомки відеоматеріалів на тему начебто знищення мирного населення Силами оборони України.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні. Так, у населеному пункті Горлівка Донецької області, завдано удару по району зосередження техніки ворога. Знищено 5 бойових машин, ще 4 – отримали ушкодження. 

В районі населеного пункту Майорськ щоденні втрати ворога складають до 30 осіб вбитими та понад 120 – пораненими різного ступеня тяжкості. В населеному пункті Лисичанськ завдано ураження по підрозділу батальйону «ахмат». Втрати окупантів склали понад 30 вбитими та до 15 осіб пораненими. Реальна кількість загиблих ретельно приховується ворогом.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала по ворогу 22 удари. Під ураження потрапили 20 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, а також 2 позиції засобів протиповітряної оборони противника. Наші підрозділи протиповітряної оборони збили 5 ворожих БпЛА.

Воїни українських ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби та інші важливі військові об’єкти противника.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024