стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 3 листопада

03 Листопада 2022, 21:55
Удар по Дніпропетровщині 3534
Удар по Дніпропетровщині

Хроніка 253-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

За тиждень Росія випустила по об’єктах на території України 68 ракет і 30 дронів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Дві третини ракет і 40% дронів вдалось збити.

Крім того, Росія намагається проводити повітряну розвідку дронами в Чернігівській, Харківській та Київській областях. 31 жовтня в Харківській області ЗСУ збили дрон типу «Орлан-10».

Українські військові за тиждень «заземлили» 4 літаки та 9 вертольотів окупантів. Загалом українські військові вже знищили вдвічі більше літаків, аніж СРСР втратив за 10 років війни в Афганістані — 278 проти 118.

Росіяни з мінометів гатили по Сумщині

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

157 снарядів та мін за день спрямували росіяни на прикордоння Сумщини.

  • Юнаківська громада: на околиці прикордонного села ворог спрямував безпілотник. З нього скинули вибухівку типу ВОГ-17. Без наслідків.
  • Білопільська громада: із мінометів російські армійці обстріляли два села. Загалом було 48 вибухів. Пошкоджено місцевий будинок культури, шість приватних будинків мирних мешканців та трактор на території фермерського господарства. В іншому селі через обстріл загорівся будинок. Також пошкоджені дві господарчі споруди.
  • Середино-Будська громада: під обстріл з боку Росії потрапили чотири  прикордонні населені пункти. Росіяни стріляли із мінометів (загалом 25 «прильотів»). І ще шість разів ударили із САУ. Без руйнувань. 
  • Шалигинську громаду обстріляли із реактивної системи залпового вогню. Було 20 вибухів. 
  • По Краснопільській громаді росіяни застосували міномети (вісім «прильотів»). Та вели артилерійський вогонь (14 «прильотів»). Руйнувань не було. Після 21:00 по одному з сіл росіяни відкрили вогонь зі ствольної артилерії (5 «прильотів»). Наслідки уточнюються.
  • Есманська громада: росіяни із мінометів обстріляли два села. Загалом 30 вибухів було на нашій території. Теж без наслідків.
  • Зноб-Новгородська громада: шість «прильотів» із мінометів по околицям прикордонного села. Без руйнувань.
  • Хотінська громада: ворог застосовував стрілецьку зброю. Було вісім кулеметних черг.

 

ЗСУ підняли прапор України над Малою Сейдименухою

Джерело: 24 канал

Ситуація на фронті станом на вечір 3 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом поточної доби противник завдав три ракетні та 16 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони більш як 25 населених пунктів. Зокрема, це Павлоград Дніпропетровської області та Авдіївка і Вугледар на Донеччині.

Зберігається загроза завдання нових ударів та задіяння ударних БпЛА, зокрема і з території Білорусі.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Вильчики Чернігівської області та Стара Гута, Соснівка і Нововолодимирівка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Гатище, Козача Лопань, Огірцеве та Стрілеча. Ворог застосував ударний БпЛА;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне та Званівка;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Соледар, Опитне, Нью-Йорк, Озарянівка та Курдюмівка;

на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Невельське та Водяне;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Вугледар, Кам’янське та Времівка.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 35 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Крім того, ворог продовжував проводити повітряну розвідку, активно задіюючи БпЛА. Здійснив понад 30 вильотів.

Незважаючи на оголошене завершення часткової мобілізації, військове керівництво Росії продовжує набір так званих добровольців для у часті у війні на території України. Військкомати отримали вказівки щодо подальшого формування так званих добровольчих підрозділів. Цими добровольцями можуть стати чоловіки з погашеною судимістю, без обмеження віку та за будь-якого стану здоров’я, окрім осіб, що мають офіційний статус інваліда. Щоб уникнути юридичних та фінансових зобов’язань, укладання контракту з міністерством оборони російської федерації з такими особами не передбачається.

Раніше відмобілізований особовий склад має низький рівень морально-психологічного стану, що призводить до надзвичайних подій у місцях дислокації. Так, в підрозділах 57 мотострілецької дивізії так званих територіальних військ, на етапі злагодження в Казані, самовільно залишило частину понад 15 осіб солдат і сержантів, а під час передислокації в Україну ще двоє мобілізованих вчинили самогубства.

Крім того, основною проблемою вже діючих окупаційних підрозділів, крім приватних військових кампаній, залишається низька навченість особового складу та швидкий вихід з ладу бойової техніки, що знята зі зберігання і не пройшла відповідного обслуговування. 

Авіація Сил оборони протягом доби завдала по ворогу 12 ударів. Під ураження потрапили вісім районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотири позиції засобів протиповітряної оборони противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за добу уразили три райони зосередження живої сили, два райони скупчення озброєння і військової техніки, два склади боєприпасів та інші важливі військові об’єкти російських окупантів.

На Тернопільщину прибув евакуаційний потяг з Донеччини

Джерело: голова ОВА Володимир Труш

Понад 80 внутрішньо переміщених осіб вдалось евакуювати із зони бойових дій. 

Ракетні та артилерійські війська України примушують російську армію панікувати

Джерело: СБУ

У перехопленнях, які зробила Служба безпеки, окупанти визнають, що під артилерійським вогнем виживають 1 із 20. Ця підбірка – якраз до Дня ракетних військ, які щодня примушують загарбників панікувати.

«У нас людей просто нету... У нас было, как бы, 8 рот по 120 человек. Так вот, c 8 рот остались 45... А эта война – артиллерийская. «Грады», «Ураганы», «Смерчи», «Торнадо», «Вихри» вообще не затыкаются», –  розказує військовослужбовець зс рф, який воює на Донецькому напрямку.

Інший окупант, не соромлячись, роздає компліменти українським захисникам: «У них артиллерия стреляет ах*енно. Разрывает нах*й БТР напополам. А наши ваще, них*я стрелять не умеют. Я то думаю как бы съ*баться побыстрее отсюда», – розповідає він другові. 

Обоє загарбників задумуються як втекти з війни. І підганяє їх, очевидно, наведена статистика виживання.

МАГАТЕ не виявило ознак ядерної діяльності України

Джерело: 24 канал

Інспектори МАГАТЕ не виявили жодних ознак незадекларованої ядерної діяльності на  об'єктах в Україні після перевірки.

Нагадаємо, що інспекції провели на прохання українського уряду після того, як Росія почала говорити про нібито підготовку Україною провокації з «брудною бомбою».

З полону звільнили ще 107 українських воїнів

Джерело: керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Вдалося звільнити шістьох офіцерів, 101 рядового та сержанта. Це хлопці зі ЗСУ, ВМС, ТрО, ДПСУ, НПУ, ДССТ, нацгвардійці серед яких троє «азовців» 

«Нам вдалося обміняти тяжкопоранених та лежачих з Маріуполя, із «Азовсталі», хлопців з осколковими пораненнями рук та ніг, вогнепальними пораненнями різних частин тіла. Є люди з ампутованими кінцівками та опіками, які не відчувають частину обличчя, з інфікованими ранами. Також є поранений боєць внаслідок вибуху в Оленівській колонії», – написав Єрмак.

 

На деокупованих територіях Харківщини, Донеччини та Херсонщини правоохоронці виявили тіла 868 цивільних

Джерело: керівник департаменту оперативного реагування Нацполіції Сергєєв

Зі знайдених тіл загиблих – 24 дитини. Також поліція задокументувала 34 катівні на звільнених територіях.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що з 24 лютого українські захисники знищили вдвічі більше літаків росіян, ніж ті втратили за 10 років війни в Афганістані

Джерело: Facebook

«За час повномасштабної агресії захисниками України знищено в два рази більше літаків РФ, ніж втрачено радянським союзом за 10 років війни в Афганістані - 278 літаків РФ в Україні проти 118 радянських літаків в Афганістані».

Внаслідок збройної агресії російської федерації в Україні загинули 10 мирних мешканців, 16 отримали поранення

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області пролунали вибухи на території заводу «Рефма», де росіяни облаштували свій штаб

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров та колаборант росіян і державний зрадник Володимир Рогов у Telegram

«Бавовна замість будильника для окупантів Мелітополя. О 5 ранку в південній частині міста було дуже гучно. За попередніми даними, зруйнована частина захопленого рашистами заводу «Рефма», де розміщувався один з основних штабів особового складу окупантів», – Іван Федоров.

Близько 5-ї години ранку у Мелітополі лунали вибухи

Джерело: Іван Федоров, міський голова

За попередніми даними, зруйнована частина захопленого російськими військовими заводу, де розміщувався один з основних штабів особового складу окупантів.

Втрати загарбників

Джерело: Генштаб

Знову понад 700 окупантів та багато техніки.

Рашисти вранці обстріляли Дніпропетровщину

Джерело: Валентин Рєзніченко, голова Дніпропетровської ОВА

Оборонці з повітряного командування «Схід» знищили над областю 4 дрони – камікадзе «Shahed-136». Збили їх над Нікопольським районом.

Були і прильоти. Росіяни завдали удару по об’єктах енергетичної та водної інфраструктури у Кривому Розі. Там серйозні руйнування. Працюють усі служби.

У Павлограді ворог поцілив по промисловому підприємству. Тривають відновлювальні роботи.

На Нікопольщині росіяни накрили «Градами» та важкою артилерією дві громади – Нікопольську та Марганецьку.

Через рашистські обстріли Запорізька АЕС повністю знеструмлена

Джерело: Енергоатом

В результаті рашистських обстрілів пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв‘язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включились всі 20 дизель-генераторів.

Наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6 переводяться в холодний стан.

Ситуація на фронті станом на вечір 3 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Макіївка, Невське і Білогорівка Луганської області; Верхньокамʼянське, Спірне, Бахмут, Майорськ, Первомайське, Новомихайлівка, Водяне, Павлівка та Пречистівка на Донеччині.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по обʼєктах критичної інфраструктури та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних та 24 авіаційних удари, здійснив понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів російських окупантів зазнали райони більш як 20 населених пунктів. Серед них – Куп’янськ Харківської області, Кременчук на Полтавщині, Невське Луганської області, Водяне, Вугледар, Красногорівка і Невельське Донецької області, Сміла на Черкащині, Нова Кам’янка Херсонської області та Тернові Поди на Миколаївщині.

Зберігається загроза завдання нових ударів та задіяння ударних БпЛА, зокрема й з території республіки білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Орликівка і Мурав’ї Чернігівської області та Вільна Слобода, Запсілля і Харківка на Сумщині;

  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Алісівка, Амбарне, Анискине, Гатище, Глибоке, Зелене, Козача Лопань, Красне, Мала Вовча, Мороховець, Огірцеве, Охрімівка, Соснівка, Стариця, Стрілеча та Хрипуни, Алісівка, Амбарне, Анискине, Гатище, Глибоке, Зелене, Козача Лопанської області;

  • на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Кам’янка, Крохмальне і Фиголівка Харківської області, Греківка, Невське, Площанка і Суходіл на Луганщині та Терни і Ямполівка Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Верхньокам’янське, Зеленопілля, Майорськ, Нью-Йорк, Опитне, Роздолівка, Сіверськ, Соледар і Спірне Донецької області;

  • на Авдіївському напрямку – з танків та усього спектру артилерійського озброєння, в районах населених пунктів Кам’янка, Мар’їнка, Невельське, Новомихайлівка та Первомайське Донецької області;

  • на Новопавлівському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Богоявленка, Велика Новосілка, Времівка, Вугледар, Новопіль та Павлівка Донецької області;

  • на Запорізькому напрямку – з танків та артилерії різних типів, у районах населених пунктів Дорожнянка, Мала Токмачка, Малинівка, Новоандріївка, Павлівка, Степове та Щербаки Запорізької області.

  • На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Російські окупаційні війська продовжують примусову «евакуацію» населення на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей. Їй підлягають мешканці населених пунктів уздовж лівого берега річки Дніпро від населеного пункту Велика Знам’янка Запорізької області до Нової Каховки на Херсонщині.

Окупанти продовжують викрадення та вивезення автомобілів швидкої допомоги і обладнання з лікарень з населеного пункту Гола Пристань до міста Скадовськ.

На тимчасово зайнятій території Луганської області підрозділи російських окупаційних військ продовжують використовувати цивільне населення у якості «живого щита». Так, за наявною інформацією, в місті Сватове, окупанти продовжують розміщувати свої підрозділи у школах та на підприємствах, а місцеве населення примушують продовжувати працювати та приводити дітей на заняття, незважаючи на обстріли.

За уточненою інформацією, підтверджено ураження противника за попередні дні. Так, у населеному пункті Першотравневе Миколаївської області знищено до 60 військовослужбовців, а у населеному пункті Василівка Запорізької області поранено до 50 російських загарбників.

Авіація Сил оборони минулої доби завдала по ворогу 21 удар. Під ураження потрапили райони зосередження озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони противника. Сили протиповітряної оборони збили 10 ударних дронів «Shahed-136» та БпЛА «Орлан».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони, за добу, уразили 5 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та 3 інших важливих військових об’єкти противника.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024