стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 листопада

01 Листопада 2022, 21:44
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 листопада 3763
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 1 листопада

Хроніка 251-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Окупанти примусово евакуюватимуть жителів Каховського району 

Джерело: Бабель

Окупаційна влада Херсонської області оголосила, що 6 листопада почнеться примусова евакуація мешканців Каховського району — «через високий рівень військової загрози».

Майже сотню снарядів та мін упродовж доби ворог спрямував по Сумщині

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Росіяни вели вогонь по шести громадах:

  • Шалигинську громаду обстріляли з мінометів. Загалом було 17 вибухів. Без руйнувань.
  • Великописарівська громада теж зазнала мінометного обстрілу (12 «приходів»). Осколки пошкодили цивільний автомобіль.
  • Юнаківську громаду росіяни обстріляли двічі. Удень більш як годину тут тривав артилерійський обстріл із САУ (20 «приходів»). Увечері росіяни продовжили гатити із САУ. Плюс ще 17 «приходів». Пошкоджена енергосистема.
  • Новослобідську громаду рашисти обстріляли з мінометів. Пошкоджені два будинки мирних мешканців. Один чоловік поранений, в лікарні. В одному з господарств осколками убило коня.
  • Глухівська громада зазнала обстрілу з реактивної артилерії (РСЗВ). Було 15 «приходів». Без руйнувань.
  • Миропільська громада з 20:00 зазнала мінометного обстрілу (10 «приходів»).

Ворожий гвинтокрил і безпілотник збили на Донеччині

Джерело: Повітряні сили України

Зенітний ракетний підрозділ повітряного командування «Схід» близько о 9-ї та 12-ї години відповідно збив російський гвинтокрил Мі-8 та безпілотний літальний апарат оперативно-тактичного рівня.

ЗСУ звільнили приблизно 2535 км² території України у жовтні

Джерело: InformNapalm

Зеленський призначив вісім голів військових адміністрацій на Херсонщині

Джерело: голова ОВА Ярослав Янушевич

 

Ситуація на фронті станом на вечір 1 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Ворог проводить обстріли підрозділів Сил оборони вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Протягом доби противник завдав чотири ракетні та 26 авіаційних ударів, здійснив понад 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворожих ударів зазнали райони більш як 20 населених пунктів. Серед них – Микільське Запорізької області, Полтава, Краматорськ, Нікополь та Миколаїв.

Зберігається загроза завдання нових ударів та застосування ударних безпілотних літальних апаратів, зокрема і з території Білорусі.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка і Гай Чернігівської області, а також Олександрівка і Вовківка Сумської області;

на Слобожанському напрямку – з артилерії різного типу, в районах населених пунктів Вільхуватка, Вовчанськ, Козача Лопань, Красне, Мілове, Стариця, Стрілеча, Ветеринарне та Чугунівка;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Дворічна, Кучерівка, Куп’янськ, Кислівка, Берестове, Греківка, Невське, Осинове, Терни, а також Торське;

на Бахмутському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Зеленопілля, Берестове, Бахмут, Бахмутське, Іванград, Соледар, Спірне, Білогорівка, Опитне та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка, Водяне, Парасковївка, Красногорівка, Первомайське та Невельське;

на Новопавлівському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Богоявленка, Павлівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Вугледар, Времівка та Нескучне;

на Запорізькому напрямку – з усього спектру артилерійського озброєння, в районах населених пунктів Гуляйпільське, Залізничне, Дорожнянка, Степове, Ольгівське, Малинівка, Новоданилівка та Червоне.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Від обстрілів з реактивних систем залпового вогню противника постраждало місто Нікополь.

Окупанти продовжують примусове переміщення цивільного населення на тимчасово захоплених територіях Херсонської області. Ворог вдається до залякування цивільних мешканців, поширюючи інформацію про можливий підрив греблі Каховської ГЕС. Водночас, місцеве населення позбавлене засобів комунікації.

Російську окупаційну адміністрацію Херсона переміщено до міста Скадовськ.

Постійні втрати особового складу у підрозділах противника, що беруть безпосередню участь у бойових діях на території України, окупаційне командування намагається компенсувати мобілізованими військовослужбовцями. З тими, хто відмовляється брати участь у бойових діях, проводять так звану «роботу» співробітники ФСБ російської федерації.

За уточненою інформацією, підтверджено знищення складів боєприпасів противника у Запорізькій області 29 жовтня. Крім того, внаслідок вогневого ураження районів зосередження російських окупантів, було знищено 5 одиниць військової техніки. Втрати особового складу складають до 30 осіб загиблими та близько 100 - пораненими.

Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала 22 удари. Під ураження потрапили 19 районів зосередження озброєння, військової техніки, а також 3 позиції зенітних ракетних комплексів противника. На різних напрямках наші підрозділи протиповітряної оборони збили два БпЛА типу Орлан-10 та шість ударних дронів Шахед-136.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та чотири інших важливих військових об’єкти противника.

У Миколаєві окупанти пошкодили пам'ятку архітектури

Джерело: мер Олександр Сєнкевич

Росіяни під час обстрілу Миколаєва ракетами С-300 завдали суттєвих пошкоджень історичній будівлі Першої української гімназії імені Аркаса. Будинок внесено до державного списку нерухомих пам'яток архітектури місцевого значення.

Також частково зруйновано чотириповерхову будівлю Миколаївського політехнічного фахового коледжу.

 

 

Перед судом постануть п'ятеро правоохоронців із Маріуполя, що перейшли на бік ворога

Джерело: ДБР

У червні 2022 року троє правоохоронців проігнорували наказ керівництва покинути тимчасово захоплену росіянами територію. Натомість вони добровільно погодилися обійняти «нові посади» у так званій «міліції ДНР».

Інші два правоохоронці відразу після захоплення загарбниками Маріуполя звернулися до окупантів із пропозицією співпрацювати.

Надалі всі вони склали присягу на вірність Росії та давали коментарі пропагандистським ЗМІ росіян, виправдовуючи дії загарбників.

П’ять правоохоронців обвинувачуються у добровільному зайнятті громадянином України посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

 

Росія продовжує використовувати проти України заборонені фосфорні бомби

Джерело: СБУ

Цього разу від заборонених боєприпасів постраждав Бахмут на Донеччині. Про це свідчить нове перехоплення.

«Наши хохлов фосфором жгли. Салюты были ночью. Эта х*йня, если на кожу попадает, на тело, прожигает до костей. И прям зарево такое, п*зда была», – розповідає загарбник своїй дружині.

І таке озброєння, як запевняє окупант, є тільки у рф: «…у них нет такой х*йни, только у наших есть».

Слідчі СБУ вже відкрили понад 15 тисяч проваджень за 438 статтею (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. 

У шести областях України правоохоронці документують сексуальні злочини росіян

Джерело: МВС

На деокупованих територіях працюють спеціалізовані поліцейські групи, які фіксують та розслідують сексуальні злочини росіян.

Серед фахівців – поліцейські, які раніше виявляли та документували факти домашнього насильства, ювенальні поліцейські, слідчі, прокурори та психологи.

Такі групи працюють у Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій та Херсонській областях.

 

Упродовж доби ворожих атак зазнали 13 населених пунктів Донеччини

Джерело: МВС

Окупаційні війська Росії поцілили у мирні домівки, вбили та поранили цивільних мешканців.

Упродовж доби армія Росії обстріляла міста Курахове, Авдіївка, Бахмут, Краматорськ, Торецьк, Красногорівка, смт Велика Новосілка, Північне, Неліпівка, села Катеринівка, Сокіл, Карлівка, Максимільянівка.

Російські військові били ракетами та артилерією. У Бахмуті та Кураховому від артилерійських обстрілів загинули люди.

Росія зруйнувала та пошкодила 13 цивільних об’єктів – 9 житлових будинків, господарчі споруди, гаражі, автомобілі.

Показали наслідки нічної атаки дронів у Полтавській області

Джерело: Офіс президента

Окупанти завдали чотирьох ударів по цивільній інфраструктурі. Уламки влучили у складські приміщення в Полтаві, а через годину в цей же район поцілили ще три безпілотники.

Втрати окупантів

Усю ніч росіяни накривали вогнем Нікопольщину на Дніпропетровщині

Джерело: голова Дніпропетровська ОДА (ОВА) Валентин Резніченко

Військові з повітряного командування «Схід» вночі знищили над областю три ворожих дрони-камікадзе.

Били з «Градів» та важкої артилерії по двох громадах – Нікопольській та Марганецькій.

Попередньо – без жертв.

У Нікополь прилетіло 40 російських снарядів. У місті понівечені 14 багатоповерхових та приватних будинків, дитячий садок, аптека, перукарня, магазини та приміщення банку.

У Марганецькій громаді обстріли пошкодили лінію електропередач і знеструмили насосну станцію водоканалу.

Понад 40 тисяч сімей лишилися без води, понад 10 тисяч – без світла.

Енергетики працювали усю ніч. І все полагодили. Люди зі світлом. Насосна станція стала до роботи. Вода незабаром повернется в оселі.

В Полтаві були чутні вибухи

Полтавська ОВА

Чотири ворожі дрони впали на цивільні об’єкти. На місці працюють рятувальники і приборкують пожежу, попередньо — жертв немає.

Ситуація на фронті станом на ранок 1 листопада

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні Сил оборони України на окремих напрямках, не припиняє ведення наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Протягом минулої доби противник завдав 60 ракетних та 15 авіаційних ударів, здійснив понад 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони понад 50 населених пунктів, зокрема: Соледар, Вугледар, Яковлівка, Веселе Донецької області.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишатися без суттєвих змін. Республіка білорусь підтримує збройну агресію російської федерації проти України. Російська федерація продовжує перекидання окремих підрозділів на територію республіки білорусь. Зберігається загроза завдання ракетних ударів та застосування ударних безпілотних літальних апаратів з території республіки білорусь.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Вільхуватка, Вовчанськ, Гатище, Стрілеча та Ветеринарне;

  • на Куп’янському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Кучерівка, Стельмахівка, М’ясожарівка, Петропавлівка;

  • на Лиманському напрямку – з артилерії різних типів в районах населених пунктів Невське, Білогорівка, Роздолівка, Спірне, Григорівка та Берестове;

  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Зеленопілля, Кліщіївка, Бахмут, Бахмутське і Соледар;

  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Мар’їнка, Водяне, Красногорівка, Первомайське та Невельське;

  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Полтавка, Ольгівське, Малинівка, Павлівка, Новоданилівка.

  • На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад двадцяти населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Окупанти здійснюють примусове переміщення цивільного населення. Так, в населеному пункті Каховка Херсонської області, громадян, які проживають в помешканнях вздовж берега Дніпра силоміць виселяють з осель. Навколо цивільного житла російські загарбники обладнують інженерні укріплення та мінно-вибухові загородження. 

В населеному пункті Новочорномор’я Скадовського району російські військовослужбовці психологічно та фізично тиснуть на мирних жителів. Їх виганяють з власних помешкань. Вивільнені таким чином оселі плануються під заселення окупантами.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала по ворогу 14 ударів. Під ураження потрапили райони зосередження озброєння та військової техніки, опорні пункти і позиції комплексів протиповітряної оборони противника. На різних напрямках наші підрозділи протиповітряної оборони збили 4 гелікоптери, 2 БпЛА та 45 ворожих крилатих ракет.

Воїни ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та інші важливі військові об’єкти російських окупантів.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024