стрічка

Маніпуляції світлом і «воскресіння» російського наративу: телеграм-деза на Волині і Рівненщині

27 Жовтня 2022, 19:15
Маніпуляції світлом і «воскресіння» російського наративу: телеграм-деза на Волині і Рівненщині 341
Маніпуляції світлом і «воскресіння» російського наративу: телеграм-деза на Волині і Рівненщині

Упродовж останнього тижня жовтня «Брехунець» відслідковував повідомлення в інфопросторі Волині та Рівненщині від більше ніж 40 телеграм-каналів.

Звісно ж основою  темою є війна українців з російськими окупантами. Під час моніторингу в чатах волинських і рівненських телеграм-каналів ми відслідкували панічні повідомлення про вимкнення світла, зафіксували «воскресіння» нестаріючого російського наративу про напад Польщі, а також чимало повідомлень про ситуацію на білорусько-українському кордоні.

Маніпуляції світлом

Упродовж останнього жовтневого тижня у чатах телеграм-каналів можна часто зустріти повідомлення «енергетична тривога», «в Україні масово відключать електрику», «ситуація критична! Готуємося до відключення світла, води, тепла», «термінове повідомлення від обленерго».

Енергетична система України дуже постраждала від російських ракетних обстрілів і влада закликає нас мінімізувати користування електроенергією. У деяких областях, наприклад, у сусідній Рівненській, є графіки відключень світла. Волинська область їх немає.

На офіційній сторінці ПрАТ «Волиньобленерго» повідомляють, що графіки аварійних відключень для населення застосовуються згідно з розпорядженням диспетчера НЕК «Укренерго». 

«Порядок застосування черг аварійних відключень, місце відключення та його тривалість визначається за розпорядженням та у повній координації з диспетчером Західного регіону.

Важливо те, що Графік аварійних відключень – це не графік із датою і переліком населених пунктів, це перелік ліній електропередач, які підпадають під негайне відключення у разі отримання відповідного розпорядження.

Графік відключень електроенергії надати неможливо, оскільки відключення є не плановими, а аварійними. Такі відключення почергово вводяться у всіх районах Волинської області», – зазначають енергетики.

Тому безкінечні повідомлення з начебто графіками для Волині, наприклад, не відповідають дійсності, а для інших регіонів працюють як чергове заманювання підписників на новий телеграм-канал. Бо для того, аби ознайомитися з інформацією потрібно підписатися на інший телеграм-канал, де самого графіка відключень немає.

Воскресіння російського наративу

26 жовтня Сенат Республіки Польща проголосував за резолюцію, якою визнав владу російської федерації терористичним режимом. До цього дня у проросійських телеграм-каналах «воскресили» один з основних російських наративів про те, що Польща планує захопити Захід України і начебто має план розподілу українських територій. У польському інтернет-виданні Niezaleźny dziennik polityczny  навіть вийшла стаття із заголовком «Європейські гієни вже почали ділити падаль», де в точності описали російську пропаганду «від і до». Фейкороби знову ж таки озвучили брехливі російські салогани «що Варшава чекає тільки сигналу», «Польща має особливі права в Україні». Такі методи уже не нові, таким чином окупанти хочуть очорнити українсько-польські відносини, посіяти недовіру до поляків. Дуже вже «підгорає» на болтах від того, як Польща підтримує Україну. А відтепер і визнала росію терористом. 

Білоруська загроза

Упродовж середи, 26 жовтня, на Волині і Рівненщині тривога лунала 5 разів. А все тому, що білорусь і росія проводять нібито навчання. Через постійні зльоти літаків, винищувачів поблизу українських кордонів у телеграм-каналах відбувається справжній «бум» повідомлень. «імовірність запуску крилатих ракет», «летять шахіди», «ракета пролітає над….», «у білорусі активність ворожої авіації». 

Ні для кого не секрет, що ситуація на білоруському кордоні залишається напруженою. Російська пропаганда постійно «підкидає дров» у брехню про те, що це Україна готується напасти на білорусь, а начебто спільні російсько-білоруські угрупування військ приготувалися захищатися. Не забуваємо, що відбувається і інформаційна війна. Сліди так званої російської «методички» часто виринають в українському інформаційному просторі.

У Центрі протидії дезінформації зазначають, що коли сили російської армії будуть не в змозі більше тримати оборону на інших фронтах, путін може реалізувати сценарій залучення білорусів для наступу на захід білорусько-українського кордону.

Ні для кого не секрет, що росіяни повністю перебрали на себе контроль над авіабазами у Барановичах та Ліді і продовжують використовувати їх для ударів по території України. У Білорусі помітили іранських інструкторів, які координують запуски дронів-камікадзе Shahed-136 по об’єктах інфраструктури в Україні.

У Центрі додають, що білоруський дорожній центр з 20 жовтня повністю закрив доступ до відео з камер на дорогах країни. Перед початком російського вторгнення в Україну Білорусь також закривала доступ до камер, зокрема на в'їзді і виїзді з білоруських прикордонних переходів.

В цих умовах Україні потрібно бути готовою до будь-якого сценарію розвитку подій та відпрацьовувати способи протидії можливому нападу з боку Білорусі.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024