стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 жовтня

25 Жовтня 2022, 20:00
Війна в Україні 4326
Війна в Україні

Хроніка 244-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

Україна повернула 25 полеглих захисників  

Джерело: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими  

Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула ще 25 своїх героїв.

Операція проводилась за співпраці Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка та низки силових структур України.

Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на вечір 25 жовтня

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках. Разом з тим, не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

 

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює фортифікаційне обладнання місцевості на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

 

 

Протягом поточної доби противник завдав 3 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснив понад 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

 

 

Ворожих ударів зазнали райони 25 населених пунктів. Серед них – Нікополь Дніпропетровської області, Бахмутське і Вугледар Донецької області та Нова Кам’янка на Херсонщині.

 

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України. Зберігається загроза завдання ракетних ударів та застосування ударних БпЛА по українській території.

 

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Сеньківка і Кам’янська Слобода Чернігівської області та Рожковичі, Басівка і Попівка Сумської області. Застосовував ударні БпЛА;

  • на Слобожанському напрямку – з використанням мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Дворічна, Красне, Огірцеве та Стрілеча

    ;
  • на Куп’янському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вишневе, Кислівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Новоєгорівка, Терни, Зарічне та Ямполівка;

  • на Бахмутському напрямку – з озброєння танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Бахмутське, Іванград, Білогорівка, Майорськ, Соледар та Опитне;

  • на Авдіївському напрямку противник обстрілював з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське.

 

  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів по позиціях Сил оборони та цивільній інфраструктурі у районах понад 20 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення.

 

 

  • На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів. Російські окупанти продовжують здійснювати мінування ділянок місцевості вздовж берегової лінії річки Дніпро. Намагаються відновити уражені понтонно-мостові переправи. Для ведення повітряної розвідки ворог здійснив до 55 вильотів БпЛА різних типів.

 

 

Російські окупаційні війська для поповнення поточних втрат продовжують заходи примусової мобілізації. В тимчасово окупованому населеному пункті Хрустальний Луганської області «мобільні групи»затримують та доправляють до військкомату всіх чоловіків. За наявною інформацією, для поповнення підрозділів приватних військових кампаній, до Станиці Луганської, з території росії приїхала чергова партія ув’язнених. Місцевим так званим «правоохоронцям» заборонено втручатись у разі виявлення порушень з боку прибулих найманців.

 

 

Для поповнення втрат на Запорізькому напрямку, до населеного пункту Вовківка, прибула чергова партія російських військовослужбовців, які хаотично пересуваються вулицями, вишукують у місцевого населення їжу та можливість помитись.

 

 

За уточненою інформацією, підтверджено наслідки вогневого ураження противника. В результаті точкових ударів артилерії Сил оборони, в населеному пункті Каїри Херсонської області, знищено до 30 окупантів, а під завалами залишилось понад сто військовослужбовців противника. В населеному пункті Горностаївка, після детонації складу боєприпасів, спостерігався рух великої кількості машин швидкої допомоги. Втрати ретельно приховуються ворогом.

 

 

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 15 ударів. Підтверджено ураження 12 районів зосередження озброєння та військової техніки, 2 опорних пунктів, а також позиції зенітного ракетного комплексу противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили БпЛА.

 

 

Воїни ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 8 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та інші важливі військові об’єкти окупантів.

 

На Харківщині поки залишаються тимчасово захопленими 28 населених пунктів, за їх звільнення точаться бої

Джерело: Укрінформ

«Залишаються окупованими 28 населених пунктів Дворічанської і Петропавлівської громад у Куп'янському районі», – зазначили в адміністрації.

Армія ворога продовжує обстрілювати з території рф прикордоння Сумщини з мінометів

Джерело: ОК «Південь»

З 15:50 до 16:10 спостерігачі зафіксували 7 приходів, імовірно з міномету 82 мм, в районі населеного пункту Старікове.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Поліцейські врятували з палаючого Бахмута на Донеччині хлопчика, батьків якого вбив російський снаряд

8-річний Богдан залишився сам під обстрілами у районі, куди практично немає доступу. Його тато й мама загинули на вулиці від осколкових поранень. Жінка була на 7 місяці вагітності... Хлопчик у цей час був у сусідки. Дізнавшись, що батьки й ненароджений братик або сестричка загинули, Богдан втік, схопив велосипед і поїхав на те місце.

Правоохоронці ризикнули життям, але забрали дитину з-під вогню. Частину дороги довелося долати пішки, залишивши броньоване авто. Біля хлопчика весь час був постійний помічник поліцейських - такса Рем.

Зараз Богданчик у безпеці, за ним вже їдуть рідні.

У Лимані триває ексгумація масових поховань

Джерело: МВС

На визволених територіях Донеччини виявили 45 поховань українців. Ексгумовано тіла 35 військовослужбовці та 131 цивільного жителя, п’ятеро з яких – діти.

 

До поліції щодня продовжують надходити повідомлення про поховання у дворах та городах.

«Вагнерівці» масово рекрутують в’язнів, хворих на ВІЛ та гепатит

Джерело: Головне управління розвідки Міноборони України

Російська ПВК «Вагнер» почала масово рекрутувати в’язнів російських тюрем, що страждають на тяжкі інфекційні захворювання, зокрема ВІЛ та гепатит C. Таких хворих «бійців» росіяни позначають відповідними браслетами на руках. Явище вже набуло масового характеру.

Так, лише з однієї виправної колонії №5 в селищі Металострой Ленінградської області, до ПВК «Вагнер» було «мобілізовано» понад сотню в’язнів з підтвердженим ВІЛ або гепатитом С. Для «маркування» інфікованих бойовиків, командування «вагнерівців» змушує їх вдягати на руку червоні браслети у випадку наявності ВІЛ, та білі – у випаду гепатиту. 

У середовищі інших бойовиків, які змушені служити поруч з інфікованими, зростає обурення такою ситуацією. Відомо,що російські медики системно відмовляються надавати допомогу пораненим з гепатитом або ВІЛ. 

В Україні вже виявлено полонених бойовиків з ВІЛ та гепатитом, які підтверджують інформацію про масове «рекрутування» інфікованих в’язнів до ПВК «Вагнер» .

Росіяни обстріляли прикордоння Сумщини

Окупанти обстріляли з міномета прикордоння Сумської області. За пів години зафіксували 10 «приходів», повідоми в оперативному командуванні «Північ».

Армія окупантів обстріляла з міномету прикордоння Сумської області. З 9:35 до 10:00 спостерігачі зафіксували 10 «приходів», імовірно з міномету 120 мм, в районі Рожковичів.

Втрат серед особового складу та техніки немає. Інформація про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури не надходила.

Місто Оріхів у Запорізькій області зруйнували на 70%

Через постійні обстріли російської армії зруйноване на 70% місто Оріхів, повідомила заступниця міського голови Світлана Мандрич у коментарі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я».

Посадовиця розповіла, що місто перебуває під обстрілами і вдень, і вночі, обстріли можуть тривати по 7-14 годин поспіль.

«Немає можливості навіть вийти з підвалів, де люди перебувають по 7-14 годин. У місті залишається близько двох тисяч населення, а по громаді десь дві тисячі сімсот. Це з селами Новопавлівка, Новоданилівка, Новоандріївка. Ті села, які залишаються неокупованими», – повідомила  заступниця міського голови Оріхова.

За її словами, в місті порушена вже вся електромережа, зруйновано трансформатори. В Оріхові немає ані світла, ані води, ані газу.

Заступниця мера Оріхова каже, що з продуктами у місті проблем немає, а от лікарня зараз евакуйована.

В останні місяці російські війська посилили обстріли Запоріжжя. 

На Херсонщині окупанти обстріляли цивільне авто: двоє загиблих

Російські загарбники обстріляли автомобіль з цивільними мешканцями у Херсонській області, у результаті чого двоє дорослих загинули, а дитина отримала поранення.

Про це повідомив мер міста Олешки Євген Рищук.

«Вчора в Олешківській ТГ нелюди розстріляли машину з жителями Олешок (не зупинилися на вимогу окупантів) – осколкові поранення. Двоє загиблих – один помер на місті, друга на операційному столі. Дівчинка 5 років з ампутацією пальця кисті жива», – йдеться у повідомленні.

Посадовець вважає, що окупанти розуміють, що їх витісняють, і дуже нервують, тому і стріляють у всіх, хто, на їхню думку, несе їм загрозу.

Україна повернула тіла 25 захисників

Джерело: Мінреінтеграції

Повернення тіл проводиться відповідно до норм Женевської конвенції.

Операція пройшла за співпраці Уповноваженого зі зниклих безвісти Олега Котенка та низки силових структур України.

У Мелітополі – бавовна

Джерело: Українська правда

У селі Світлодолинське Мелітопольського району вночі пролунало близько семи вибухів, а вранці пролунав потужний вибух у самому окупованому Мелітополі — біля будівлі телекомпанії вибухнуло авто.

За твердженням окупантів, під час вибуху постраждали п'ятеро осіб.

У Миколаєві знешкодили російських агентів, що вдавали з себе проросійське «підпілля»

Джерело: СБУ

Зловмисники готували замовні сюжети для кремлівських інформресурсів. У своїх матеріалах закликали до захоплення південного регіону та фізичної ліквідації керівництва обласної військової адміністрації.

Для маскування підривної діяльності зрадники видавали себе за «блогерів», які нібито інформують громадян про внутрішню обстановку на Миколаївщині.

 У результаті слідчо-оперативних заходів співробітники СБУ встановили «зв’язкових» російської агентури. Ними виявились декілька представників інформаційного агентства кремля «РИА Новости».

 Ще одним завданням зловмисників був збір розвідданих про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони у прифронтових районах, за що зрадники отримували фінансову винагороду.

Також вони «зливали» агресорам відомості про наслідки регулярних ракетно-артилерійських обстрілів обласного центру.

 За даними слідства, ворожими поплічниками є двоє місцевих жителів, які після початку повномасштабного вторгнення були завербовані російськими спецслужбами.

Втрати противника

Джерело: Генштаб ЗСУ

Росіяни тримають в заручниках жителів окупованих територій

Джерело: мер Мелітополя Іван Федоров

Окупанти продовжують тримати в заручниках населення Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей. 

Вчора з окупованих частин чотирьох областей України рашисти випустили до Запоріжжя всього 139 людей.

Днем раніше взагалі не випустили жодної людини.

430 маленьких українців загинули внаслідок збройної агресії Росії

Джерело: Офіс Генпрокурора

Станом на ранок 25 жовтня більше ніж 1251 дитина постраждала в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 430 дітей загинуло та понад 821 отримали поранення різного ступеню тяжкості. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 419, Харківській - 260, Київській - 116, Миколаївській - 77, Запорізькій - 70, Чернігівській - 68, Луганській - 64, Херсонській - 57, Дніпропетровській - 31.

24 жовтня внаслідок обстрілів ворогом села Приморське Василівського району Запорізької області отримав поранення 12-річний хлопчик.

 

 

У Бахмуті рашисти вбили сімох мирних жителів

Джерело: Донецька ОВА

За минулу добу відомо про сімох мирних жителів Донеччини, убитих орками у Бахмуті.

Крім того, правоохоронці виявили тіла трьох цивільних, які загинули під час окупації: два у Дробишевому та один у Ставках.

Ще три людини за вчора отримали поранення.

Росія всю ніч тероризувала Дніпропетровщину

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Ворог атакував Дніпропетровщину «Градами», важкою артилерією та дронами-камікадзе.

Під ворожий вогонь потрапили три громади: Нікопольська, Марганецька та Мирівська. 

Попередньо, люди не постраждали.

Пошкоджені будинки, автівки, харчове підприємство та водогін.

Російське вторгнення: ситуація на фронті станом на ранок 25 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, покращити тактичне положення, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках

За минулу добу Сили оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Бахмут, Білогорівка, Верхньокам’янське, Іванград, Кліщіївка, Спірне, Соледар, Мар’їнка і Невельське Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення та веде повітряну розвідку. Протягом минулої доби противник завдав ракетних та авіаційних ударів по інфраструктурі та помешканнях цивільного населення, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Загалом, за попередню добу, окупанти завдали три ракетні та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ворожих ударів зазнали об’єкти цивільної інфраструктури населених пунктів Вугледар і Нескучне Донецької області, Нова Кам’янка Херсонської області та Миколаїв.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по об’єктах критичної інфраструктури нашої Держави з території республіки білорусь, включно із задіянням ударних БпЛА іранського виробництва.

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

На Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Рожковичі, Соснівка і Велика Писарівка Сумської області.

на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Ветеринарне, Вільхуватка, Вовчанськ, Дворічна, Кам’янка, Красне, Стариця, Стрілеча, Хатнє та Чугунівка Харківської області;

на Куп’янському та Лиманському напрямках – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Кислівка Харківської області, Невське і Стельмахівка Луганської області, Берестове, Зарічне, Терни, Торське і Ямполівка на Донеччині;

на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Андріївка, Бахмутське, Бахмут, Білогорівка, Веселе, Іванград, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Соледар та Яковлівка Донецької області;

на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Времівка, Вугледар, Нескучне, Новосілка, Павлівка Донецької області та Зелений Гай, Новоандріївка, Ольгівське, Степове, Червоне і Щербаки Запорізької області.

На Південнобузькому напрямку зазнали вогневого ураження райони понад 20 населених пунктів. Серед них - Білогірка, Давидів Брід, Мирне, Сухий Ставок та Тернові Поди. 

За наявною інформацією, противник облаштовує оборонні позиції на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Так, в районі населеного пункту Горностаївка, інженерно-саперні підрозділи російських окупаційних військ проводять мінування берегової лінії, залишаючи невеликі проходи для потенційного відступу своїх військ з правого берега.

Тривають заходи евакуації місцевих жителів з тимчасово зайнятого Херсона. З правобережної частини міста, в населені пункти Генічеськ та Скадовськ, вивезено обладнання та персонал всіх банків та окупаційної адміністрації. Викрадено обладнання Інтернет-провайдерів. Евакуації підлягають представники оперативних служб та медичний персонал. Припинено фінансування шкіл та забезпечення харчуванням дітей у школах. Зросла кількість грабежів місцевих жителів та випадків мародерства. 

В населений пункт Львове, на заміну евакуйованим колаборантам, перекидають військовослужбовців з числа мобілізованих осіб.

За уточненою інформацією, за останні дні підтверджено знищення п’яти одиниць озброєння і військової техніки та до 110 військовослужбовців окупаційних військ в Запорізькій та Херсонській областях.

Авіація Сил оборони, протягом минулої доби, завдала понад 30 ударів. Підтверджено ураження 22 районів зосередження озброєння та військової техніки ворога, 5 складів боєприпасів та позицій 9 зенітних ракетних комплексів ворога. На різних напрямках наші підрозділи протиповітряної оборони збили 3 гелікоптери Ка-52 Алігатор, бомбардувальник Су-24М, 2 БпЛА Орлан-10 та БпЛА Shahed-131 противника.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили шість районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади боєприпасів, зенітний ракетний комплекс, радіолокаційну станцію «Зоопарк» та два інших важливих об’єкти противника. 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром