стрічка

У мережі маніпулюють обмеженням постачання електроенергії

21 Жовтня 2022, 13:10
У мережі маніпулюють обмеженням постачання електроенергії 1254
У мережі маніпулюють обмеженням постачання електроенергії

У волинській мережі поширюють повідомлення про те, що начебто в Україні масово відключать електрику та водопостачання.

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це МАНІПУЛЯЦІЯ.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Увага, оповіщаємо населення! По всій Україні масово відключать електрику та водопостачання. Також можливе відключення зв’язку та інтернету. Обов’язково перевірте та дізнайтеся інформацію про свою область.

ПЕРЕВІРКА

Насправді керівник Офісу Президента України Кирило Тимошенко на своїй офіційній сторінці у Facebook повідомив про те, що 20 жовтня у всій Україні будуть вводити обмеження постачання електроенергії.

«Сьогодні ворог знову зруйнував генеруючі об‘єкти енергетики. Прошу поставитись до цього серйозно. Починаючи із 7:00 до 23:00 години необхідно мінімізувати користування електроенергією. Це стосується жителів УСІХ областей країни. Якщо цього не зробити слід готуватися до тимчасових відключень. Також, від завтра в містах буде обмежене використання вуличного освітлення. Це вимушені кроки. Тому всі разом працюємо на своєму фронті!», – зазначив Кирило Тимошенко.

Мови про «масове відключення» не було. У Офісі Президента повідомили про обмеження постачання електроенергії, а не відключення.

Натомість у ПрАТ «Волиньобленерго» повідомили, що 20 жовтня з 9:43 до 22:00 та 21 жовтня з 7:00 до 22:00 будуть застосовані графіки обмеження потужності промислових споживачів по 5-ти чергах.

«Графіки вводяться у повній координації з диспетчерами «Укренерго»  і покликані зберегти баланс в енергосистемі і пришвидшити відновлення електромереж. Також залишається необхідність для побутових споживачів з 18:00 до 23:00 мінімалізувати використання енерговитратних приладів: обігрівачів, бойлерів, електроплит, пральних машин, духовок, кондиціонерів, мікрохвильовок. Просимо волинян зберігати холодний розум та спокій, не поширювати неперевірену інформацію та підтримувати один одного», – повідомляють на офіційні сторінці компанії у Facebook.

Також додамо, що телеграм-канали поширюють і фейкові графіки відключення світала у різних областях. Для того, аби дізнатися інформацію про область потрібно підписатися на новий телеграм-канал, але інформації про відключення, чи графіка у чаті просто немає.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що у всій Україні масово відключать електроенергію і зникне вода, зв'язок та інтернет – МАНІПУЛЯЦІЯ. Телеграм-канали знову ж таки набивають підписників на «гарячій» темі. Владці попередили про обмеження постачання електроенергії, а у ПрАТ «Волиньобленерго»  повідомили, що будуть застосовані графіки обмеження потужності промислових споживачів по 5-ти чергах. 

Побутових споживачів просять мінімізувати використання електронних приладів. Тобто постачання електроенергії обмежать, але будуть розроблені графіки цих обмежень для промислових споживачів. Ситуація складна, але влада працює над її вирішенням. 

Повідомлення про «критична», «катастрофічна» лише створюють панічні настрої у населення, тому потрібно читати офіційні джерела.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024