стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 жовтня

19 Жовтня 2022, 22:40
Київ 4316
Київ

Хроніка 238 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Звернення Володимира Зеленського

 

Зеленський підписав укази про санкції проти російських олігархів і компаній

Джерело: секретар РНБО Олексій Данілов

Президент України Володимир Зеленський підписав два укази, які вводять у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо санкцій проти російських олігархів і російських компаній.

12 жовтня президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних санкцій. Рішення РНБО передбачає запровадження санкцій щодо бізнесмена Сергія Курченка, міністра оборони часів Януковича Павла Лебедєва, Віктора Януковича та російського олігарха Олега Дерипаски.

Санкції передбачають блокування активів, а саме тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать цим особам, а також активами, щодо яких вони можуть прямо чи опосередковано (через інші фізичні чи юридичні особи) вчиняти дії, тотожні за змістом праву розпорядження ними.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 19 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті тридцять восьма доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не полишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення. 

Протягом поточної доби противник завдав чотири ракетних та одинадцять авіаційних ударів, здійснив понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ворог вчергове завдав масованого удару крилатими ракетами та іранськими ударними БпЛА по цивільній інфраструктурі в Київській, Чернігівській, Вінницькій, Івано-Франківській, Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях. Вночі окупанти також атакували Умань Черкаської області та Коблеве Миколаївської області п’ятьма безпілотними літальними апаратами іранського виробництва “Shahed-136”. Всі вони успішно збиті Силами оборони України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь і надалі підтримує збройну агресію російської федерації проти України. Протягом дня противник задіяв дев’ять ударних БпЛА “Shahed-136” з території білорусі. Вісім з них збито. 

На інших напрямках ворог здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Гай та Хрінівка Чернігівської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Терни, Красне, Огірцеве, Стрілеча та Хатнє;
  • на Куп’янському напрямку – зі ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Кам’янка та Кислівка;
  • на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Греківка, Гряниківка, Надія, Новоєгорівка, Зарічне,  Серебрянка, Терни, Торське та Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Майорськ, Нью-Йорк, Опитне, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яковлівка;
  • на Авдіївському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Бердичі, Первомайське, Карлівка, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському, Запорізькому та Південнобузькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Завдав обстрілів у районах понад 45 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення.

Окупаційне керівництво тимчасово захопленої території Запорізької області організувало проведення так званої інвентаризації житлового фонду та «перепис» населення. Заходи проводять з метою пошуку та відчуження житла місцевих мешканців, які виїхали за межі захоплених територій.

Поповнення втрат підрозділів російських окупаційних військ за рахунок ув’язнених осіб завдало додаткових проблем командуванню. Так, завербовані військовослужбовці з місць позбавлення волі, після отримання зброї залишають підрозділи та шукають можливість повернутися на територію російської федерації. За наявною інформацією, після ураження складу з боєприпасами в Херсонській області 17 жовтня цього року, частина підрозділу, що залучалася до його охорони, отримала поранення, а решта - вдалася до втечі. Підрозділи росгвардії, під виглядом боротьби з диверсійно-розвідувальними групами, проводять заходи з пошуку дезертирів.

Окупанти продовжують практику примусового залучення місцевого населення для проведення фортифікаційних робіт в районі міста Херсон, нібито з числа порушників комендантської години та нелояльних до окупаційної влади громадян.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала десять ударів. Підтверджено ураження шести районів зосередження озброєння та військової техніки, а також чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили чотири крилатих ракети, один гелікоптер Ка-52 та тринадцять БпЛА “Shahed-136”.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили три пункти управління, чотири райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, станцію РЕБ, один міст та одну понтонну переправу противника.

Повітряна тривога по всій Україні: працює ППО, є збиті ворожі ракети

Київщина – очільник ОВА Кулеба повідомляє, що в області відпрацьовує ППО й закликає перебувати в укритті.

Станом на 16:20 на Київщині працюють сили ППО, повідомив керівник ОВА Кулеба. Він заявив про збиті літальні об'єкти, в тому числі дрони «Shahed».

 

Чернігівщина – ППО збили дві ракети в небі над областю, про це у коментарі Суспільному повідомила пресслужба оперативного командування «Північ».

Станом на 16:00 троє людей травмувались в Чернігові внаслідок вибуху на території одного з підприємств. Серед постраждалих є важкопоранені, уточнив керівник ОВА Чаус.

Станом на 16:50 фіксують перші наслідки ударів дронами-камікадзе. Попередньо без жертв, є травмовані.

Три поранених у лікарні. Двоє з постраждалих у важкому стані, вони наразі перебувають у реанімації.

 

Вінниччина – голова ОВА Борзов повідомив, що в області працюють військові, а регіон перебуває під ракетним обстрілом. Станом на 15:23 повідомили, що військові РФ влучили в об'єкт енергетичної інфраструктури.

На Івано-Франківщині росіяни вдарили по Буршинській ТЕС

Джерело: голова ОВА Світлана Онищук

Близько 14:00 по Бурштинській ТЕС на Івано-Франківщині російські військові завдали удару. Там виникла пожежа, на місці працюють рятувальники. За попередньою інформацією, постраждалих внаслідок пожежі немає.

Станом на 16:40 пожежу ліквідували.

СБУ затримала організаторку фейкового референдуму рф на Луганщині

Джерело: Луганська ОВА

Під час стабілізаційних заходів на деокупованій Луганщині співробітники СБУ затримали одну із організаторів фейкового референдуму рф.

За даними слідства, колаборанткою виявилася 50-річна мешканка села Стельмахівка. Вона працювала на місцевому сільськогосподарському підприємстві і після окупації району військами рф пішла на співпрацю з ворогом із ідеологічних міркувань.

У відповідь на лояльність загарбники доручили їй підготовку та проведення фейкового референдуму в своєму рідному селі.

Для того, аби забезпечити «входження» окупованих рашистами територій до складу рф, жінка:

  • обходила з урною для збору бюлетенів двори односельців;
  • агітувала місцеве населення проголосувати за «приєднання» до рф;
  • у складі «виборчої комісії» забезпечила «підрахунок голосів» на користь заздалегідь визначеної у кремлі «статистики»

Наразі колаборантка знаходиться під вартою. Слідчі СБУ повідомили їй про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (умисні дії, вчинені з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, вчинені за попередньою змовою групою осіб);
  • ч. 5 ст. 111-1 (участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території).

Санкції інкримінованих їй статей передбачають покарання до 10 років позбавлення волі.

Сили ППО знищили 12 ворожих повітряних цілей

Джерело: Повітряне командування «Центр»

Станом на 15:00 силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Центр» Повітряних Сил збито 2 крилаті ракети та 8 БПЛА, ще 2 крилаті ракети приземлено силами ППО СВ.

Російські військові сім годин обстрілювали місто Оріхів Запорізької області

Джерело: керівник Запорізької ОВА Старух

Вісім людей отримали поранення. Наразі у місті відсутнє електро та водопостачання.

Учора російські війська обстріляли українське прикордоння

Джерело: Держприкордонслужба

Ворог бив по Сумщині та Чернігівщині зі ствольної артилерії, мінометів та БПЛА.

Внаслідок обстрілу загинуло двоє місцевих мешканців, один – отримав поранення. Пошкоджено будинки та приміщення цивільної інфраструктури.

Британська розвідка зауважує, що у російській армії простежується чимало проблем з керівною ланкою різних рівнів і це відображається як на ефективності сил РФ, так і їхньому моральному стані

Джерело: Європейська правда

Розвідка констатує, що на восьмий місяць відкритої війни проти України основні елементи військового керівництва у силах РФ «все більш дисфункціональні».

«На тактичному рівні майже точно відчувається все більша нестача підготовлених молодших офіцерів, які могли б організувати й командувати підрозділами щойно мобілізованих резервістів», – зазначається в огляді. 

Кількість загиблих внаслідок російського обстрілу колони під Куп'янськом на Харківщині збільшилась

Джерело: 24 канал

Прокурори виявили 26 жертву розстрілу російськими військовими колони автівок – 19-річного юнака.

За попередніми даними, після розстрілу автомобільної колони він, поранений, пройшов близько 1,5 км та помер у посадці.

Також встановлено, що під час розстрілу вдалось врятуватись двом дітям – хлопчику віком 1,1 років та дівчинці, якій 5,5 років. Їхні батьки загинули.

Втрати окупантів

Вночі росіяни обстріляли місто-супутник Запорізької АЕС – Енергодар

Джерело: Бабель

Містяни знову частково залишися без світла і води.

Обстріли не вщухають і досі. Є повідомлення про пошкодження однієї з підстанцій, в також будівлі виконавчого комітету міської ради.

Інформації про постраждалих серед цивільного населення немає.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну в Харкові понад 150 тисяч людей втратили дах над головою

Джерело: мер міста Ігор Терехов. Єдиний телемарафон

Людям надають гуртожитки.

«На сьогодні понад 150 тисяч людей втратили дах над головою. Багато хто з них тимчасово виїхав із міста, хто на захід України чи в інші області, хтось за кордон. Але багато харків'ян залишилися», — сказав мер.

Запорізьку АЕС знову під'єднали до мережі

Джерело: голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі

Це сталося 18 жовтня, після того, як з'єднання зі станцією було втрачено втретє протягом останніх 10 днів.

«ЗАЕС відновила підключення до останньої наявної лінії електропередачі, що працює на 750 кіловольтів», – зазначив гендиректор компанії.

На Миколаївщині уночі Сили оборони України знищили 12 іранських дронів

Джерело: Повітряне командування «Південь»

Їх росіяни масово випустили на область.

11 дронів збила ППО, ще один — воїни Нацгвардії.

Уночі росіяни завдали удару по енергетичній інфраструктурі Криворізького району

Джерело: Олександр Вілкул

Без світла залишилися мікрорайон Інгулець та низка населених пунктів.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 19 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Огірцеве Харківської області; Білогорівка Луганської області; Новокалинове та Мар’їнка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.
Протягом поточної доби противник завдав 9 ракетних та 10 авіаційних ударів, здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
Ударів противника зазнали райони понад 10 населених пунктів. Серед них – Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Курахове Донецької області та Трихати на Миколаївщині. Для цього ворог використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, на одному з напрямків, окупанти задіяли 4 безпілотні літальні апарати іранського виробництва «Shahed -136», 3 з яких збили підрозділи Сил оборони.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи свою інфраструктуру та повітряний простір. Зберігається загроза ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА «Shahed-136» з території республіки білорусь. Під виглядом навчальних зборів тривають заходи прихованої мобілізації до збройних сил білорусі. За наявною інформацією, проходять заходи підготовки операторів зенітних ракетних систем та екіпажів танків.
На інших напрямках противник здійснював обстріли:
  • на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в межах населеного пункту Юнаківка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Григорівка, Комісарове, Огірцеве, Стариця та Стрілеча;
  • на Куп’янському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Берестове, Гряниківка, Дворічна, Кам’янка, Красне, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Зарічне, Ковалівка, Надія, Новоєгорівка, Ольгівка та Торське.
  • На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник завдавав вогневого впливу з танків та артилерії вздовж лінії зіткнення. Безпосередньо постраждали населені пункти Бахмут, Соледар, Первомайське та Велика Новосілка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник вів вогонь з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по населених пунктах Павлівка та Пречистівка.
  • На Південнобузькому напрямку ворог намагається покращити логістичне забезпечення, здійснює обстріли військової та цивільної інфраструктури. Вогневого ураження зазнали населені пункти вздовж лінії зіткнення, зокрема і Вищетарасівка Дніпропетровської області.
Російське військово-політичне керівництво не припиняє вживати заходів щодо поповнення особовим складом підрозділів, що зазнали втрат на території України. Незважаючи на попереднє бронювання переліку працівників критичної інфраструктури російської федерації, керівники таких підприємств все ж отримують плани, які вимушені виконувати. Тому направляють своїх співробітників до військкоматів.
Триває поповнення втрат російських підрозділів за рахунок ув’язнених. Станом на початок жовтня, із загальної восьмитисячної чисельності бойовиків приватної військової компанії «вагнер», більше половини складають найманці згаданої категорії.
Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 20 ударів. Підтверджено ураження 13 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, два склади боєприпасів та інші військові цілі ворога.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром