стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 жовтня

18 Жовтня 2022, 21:25
Українські захисники 4772
Українські захисники

Хроніка 237 доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

***

Окупанти оголосили про вивезення цивільних на Херсонщині на лівий берег Дніпра

Джерело: Генштаб ЗСУ

Призначений окупантами «голова» Херсонщини володимир сальдо оголосив про «організоване переміщення цивільного населення на лівий берег Дніпра».

«Існує безпосередня небезпека затоплення територій у звʼязку із запланованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС і скиданням води з каскаду електростанцій вище за Дніпром», — заявив він.

Під «організоване переміщення» потрапляють Бериславський, Білозерський, Снігурівський та Олександрівський райони. Це рішення, за словами колаборанта, «викликано створенням масштабних оборонних укріплень, щоб будь-який напад було відбито».

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 18 жовтня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Триває двісті тридцять сьома доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів: Огірцеве Харківської області; Білогорівка Луганської області; Новокалинове та Мар’їнка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжує завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом поточної доби противник завдав 9 ракетних та 10 авіаційних ударів, здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів противника зазнали райони понад 10 населених пунктів. Серед них - Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Курахове Донецької області та Трихати на Миколаївщині. Для цього ворог використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, на одному з напрямків, окупанти задіяли 4 безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed -136”, 3 з яких збили підрозділи Сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Республіка білорусь продовжує підтримувати збройну агресію російської федерації проти України, надаючи свою інфраструктуру та повітряний простір. Зберігається загроза ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed-136” з території республіки білорусь. Під виглядом навчальних зборів тривають заходи прихованої мобілізації до збройних сил білорусі. За наявною інформацією, проходять заходи підготовки операторів зенітних ракетних систем та екіпажів танків.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в межах населеного пункту Юнаківка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Григорівка, Комісарове, Огірцеве, Стариця та Стрілеча; 
  • на Куп’янському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Берестове, Гряниківка, Дворічна, Кам’янка, Красне, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Зарічне, Ковалівка, Надія, Новоєгорівка, Ольгівка та Торське.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник завдавав вогневого впливу з танків та артилерії вздовж лінії зіткнення. Безпосередньо постраждали населені пункти Бахмут, Соледар, Первомайське та Велика Новосілка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник вів вогонь з мінометів, ствольної та реактивної артилерії по населених пунктах Павлівка та Пречистівка.

На Південнобузькому напрямку ворог намагається покращити логістичне забезпечення, здійснює обстріли військової та цивільної інфраструктури. Вогневого ураження зазнали населені пункти вздовж лінії зіткнення, зокрема і Вищетарасівка Дніпропетровської області. 

Російське військово-політичне керівництво не припиняє вживати заходів щодо поповнення особовим складом підрозділів, що зазнали втрат на території України. Незважаючи на попереднє бронювання переліку працівників критичної інфраструктури російської федерації, керівники таких підприємств все ж отримують плани, які вимушені виконувати. Тому направляють своїх співробітників до військкоматів.

Триває поповнення втрат російських підрозділів за рахунок ув’язнених. Станом на початок жовтня, із загальної восьмитисячної чисельності бойовиків приватної військової компанії “вагнер”, більше половини складають найманці згаданої категорії.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 20 ударів. Підтверджено ураження 13 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, два склади боєприпасів та інші військові цілі ворога.

Генсек НАТО анонсував надання Україні засобів для боротьби з дронами «в найближчі дні»

Джерело: Європейська правда

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг анонсував передання Україні «в найближчі дні» засобів для протидії іранським дронам-камікадзе, які Росія активно використовує для атак на українські міста.

Україна ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном

МЗС України ініціювало розрив дипломатичних відносин з Іраном — документ уже на розгляді у Володимира Зеленського. Голова МЗС Дмитро Кулеба сказав, що Україна ніколи не займала антиіранської позиції, однак після того, як Іран почав допомагати росії, це змінилося. Україна буде готова відновити відносини, коли Іран припинить постачати зброю росіянам. 

У результаті обстрілу Києва загинуло двоє людей

Дві людини загинули, ще одна отримала поранення внаслідок ранкової атаки на об'єкт критичної інфраструктури на лівому березі Києва. Про це повідомили у прокуратурі міста.

Станом на 15:14 загинули троє співробітників об'єкту інфраструктури, повідомив міський голова Кличко.

Через обстріл на Сумщині загинуло двоє людей

Росіяни обстріляли з артилерії Юнаківську громаду Сумської області, є двоє загиблих і поранений, повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Зафіксовано 14 прильотів. Росіяни вели вогонь по центру села та його околицях. Пошкоджено крамницю та будівлі навколо.

Сили ППО збили 12 повітряних цілей

18 жовтня сили та засоби Повітряних сил ЗСУ збили 12 повітряних цілей, поввідомили у Генштабі.

Зокрема, на Херсонщині близько 9:00 підрозділ Херсонської зенітної ракетної бригади Повітряного командування «Південь збив російський штурмовик Су-25.

Також, військовослужбовці ПвК «Південь» уночі знищили п’ять дронів-камікадзе «Shahed-136».

Під час ракетної атаки з акваторії Чорного моря зенітні ракетні підрозділи Повітряного командування «Схід» збили чотири крилаті «Калібр» та один дрон-камікадзе, а зенітники Повітряного командування «Центр» – крилату ракету Х-101/Х-555.

У звільненому Лимані ексгумували тіла п'яти вбитих дітей

У деокупованому Лимані Донецької області поліція ексгумувала тіла п'ятьох вбитих дітей: трьох дівчат і двох хлопців, повідомили у Національній поліції України.

Чотирьох дітей слідчі виявили у масовому захороненні на кладовищі. Ще одного хлопчика мама поховала у власному дворі. Попередньо встановлено, що всі загинули від осколкових поранень внаслідок російських обстрілів.

Поліцейські дістали зі стихійних могил дівчаток, 2021, 2019 та 2008 років народження, та хлопчиків, народжених в 2011 та 2012 роках. Двоє найменших дівчат є сестричками. Після судово-медичної експертизи дітей перепоховають.

Росіяни зруйнували 30% електростанцій в Україні

Президент Володимир Зеленський повідомив, що з 10 жовтня російські окупанти зруйнували 30% електростанцій України. Про це він написав у твіттері.

Знайшли тіло 19-річного хлопця, який помер у результаті розстрілу автоколони на Харківщині

17 жовтня прокурори Харківської обласної прокуратури спільно зі слідчими СБУ з урахуванням показань свідків по шляху можливого відходу поранених виявили 26 жертву розстрілу російськими військовими колони автівок – 19-річного юнака. 

Про це повідомили у пресслужбі Офісу генпрокурора.

Трагедія сталася 25 вересня поблизу села Курилівка Куп’янського району.

За попередніми даними, після розстрілу автомобільної колони поранений хлопець пройшов близько 1,5 кілометра та помер у посадці. Тіло загиблого направили для проведення судово-медичної експертизи.

Також встановили, що під час розстрілу вдалось врятуватись двом дітям – хлопчику віком 1,1 років та дівчинці, якій 5,5 років. Їхні батьки загинули. Дітей врятували небайдужі перехожі. Дітей уже передали рідним.

Слідчі дії проводять в рамках кримінального провадження за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України

У Києві з-під завалів дістали тіло літньої жінки

Із-під завалів будинку в центрі Києва, у який вранці 17 жовтня влучив російський дрон-камікадзе, дістали тіло ще однієї загиблої мешканки – літньої жінки, повідомив мер міста Віталій Кличко.

Це вже п’ята жертва варварської атаки росії на столицю 17 жовтня.

Пошуково-рятувальні роботи в будинку тривають. Працюють рятувальники, інші служби. Розбирають завали та вивозять будівельне сміття.

У результаті обстрілу Житомира двоє людей постраждали

Міський голова Житомира Сергій Сухомлин повідомив про двох поранених внаслідок трьох «прильотів» по Житомиру. 

Станом на 10:40 електропостачання в лікарнях Житомира відновлено, світло поступово з’являється у різних районах міста.

Воду змогли подавати до перших поверхів, до гідрантів та колодязів.

Електротранспорт працювати у вівторок не буде.

Через обстріли енергооб'єктів є загиблий і поранені

Вранці російські окупанти здійснили повторний обстріл по двох енергетичних підприємствах ДТЕК Енерго. Один з поранених помер в автомобілі швидкої допомоги, повідомила пресслужба ДТЕК.

За попередньою інформацією, через обстріли поранення отримали сім людей. Їм оперативно надали медичну допомогу та доставили у лікарню. 

Від отриманих важких травм один з поранених помер в автомобілі швидкої допомоги. 

Енергетичне обладнання зазнало серйозних ушкоджень. Працівники підприємств приступили до роботи з ліквідації наслідків і відновлення роботи. 

Окупанти викрали двох посадовців Запорізької АЕС

Російські окупанти знову викрали працівників Запорізької АЕС.

17 жовтня вони затримали та вивезли в невідомому напрямку двох посадовців станції, повідомила пресслужба Енергоатома.

Йдеться про начальника служби інформаційних технологій Запорізької АЕС Олега Костюкова та помічника генерального директора станції Олега Ошеку. Наразі про їхнє місце перебування та стан нічого не відомо.

Компанія звернулася до генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаеля Ґроссі та світової спільноти з закликом задіяти усі можливі заходи для звільнення працівників ЗАЕС з полону та сприяти їхньому поверненню до виконання службових обов’язків.

На Херсонщині Повітряні сили ліквідували російський Су-25

Над Херсонською областю зранку українські військові знищили ворожий штурмовик Су-25, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону. 

За даними Ігната, за ніч на південному напрямку було збито 6 дронів-камікадзе іранського виробництва, ще один – збитий у зоні впливу Повітряного командування «Схід», ближче до Дніпра.

Там же було збито чотири крилаті ракети «Калібр».

Щодо ранкової повітряної тривоги, за словами речника ПС, росіяни атакують «Калібрами» з моря, є також і інформація про використання балістичних ракет з півночі України, і 6 літаків стратегічної авіації РФ з Ростовської області атакують об’єкти енергетичної інфраструктури.

Росіяни мінують дороги в сторону Сватового і Кремінної

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що ситуація в області важка, але контрольована. Окупанти кинули в регіон дуже багато сили і техніки та нещадно обстрілюють деокуповані території.  

Вони продовжують мінувати все уздовж лінії фронту: мости, дороги, будівлі. Зокрема є інформація, що мінують під’їзні дороги в бік Сватового та Кремінної.

Гайдай зазначив, що росіяни деморалізовані через успіхи ЗСУ. Він також висловив упевненість, що ті кілометри окопів з бетонними кубами, які поробили окупанти, не допоможуть їм при наступі ЗСУ.

За його словами, чеченці в Рубіжному виселяють місцевих жителів з їхніх помешкань, щоб там жили їхні «офіцери». Наводку на гарні будинки дають колаборанти, але кадирівці постійно змінюють житло, бо бояться.

Гайдай також зазначив, що СБУ викрила на Луганщині 30 колаборантів.

Оперативна інформація від ОВА з регіонів станом на 9:00

Херсонщина. Тривають активні бойові дії, окупаційні війська здійснюють оборону раніше зайнятих рубежів та позицій, продовжують обстрілювати мирні населені пункти області. 

Під ворожим вогнем опинився Бериславський район – є поранені серед місцевих та зруйнована цивільна інфраструктура. 

Миколаївщина. Вночі ворог атакував Миколаївщину безпілотниками-камікадзе типу «Shahed-136». Чотири дрони збито силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь», ще один — воїнами Сил територіальної оборони.

Цієї ночі внаслідок ворожого удару по території Ольшанської громади пошкоджено критичну інфраструктуру. Постраждалих немає.

За інформацією ОК «Південь», вночі з важкої артилерії було обстріляно Куцурубську громаду вздовж узбережжя. Без жертв.

Запорізька область. Вночі ворог атакував Запоріжжя з використанням БПЛА Shahed. Внаслідок атаки виникла пожежа на об’єкті інфраструктури. Одна ракета влучила в складські поміщення в одному з районів Запоріжжя. В обох випадках постраждалих немає. 

Дніпропетровщина. Вночі росіяни знову обстріляли Нікопольський район. Ударили з «Градів» та важкої артилерії по Мирівській та Покровській громадах. Люди не постраждали. Пошкоджене агропідприємство, лінії електропередач та вишка зв’язку. У селі Вищетарасівка немає зв’язку та частково немає світла. Аварійні бригади почнуть відновлення як тільки мине загроза обстрілів. 

Опівночі над Нікопольським районом наша ППО знищила ворожий дрон-камікадзе.

У Дніпрі росіяни ударили ракетами по об’єкту енергетичної інфраструктури. Окремі мікрорайони Дніпра, Синельникового та Васильківки залишилися без електрики. Знеструмлена одна з насосних станцій «Дніпроводоканалу». Перебої з водою на лівому березі міста Дніпра. 

Сумщина. За минулу добу – майже 300 приходів з території рф за день. Ворог обстрілював Краснопільську, Шалигінську, Великописарівську, Середино-Будську громади. В результаті одного з артилерійських обстрілів міста Середино-Буда поранена жінка. Також пошкоджено 6 приватних будинків

Луганщина. Вздовж лінії зіткнення авіація Сил оборони України завдала 22 удари. Підтверджено ураження 18 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 3 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи ППО збили 3 крилаті ракети.

Росіяни завдали ракетних ударів по Курахівській ТЕС: є поранені і пошкодження

Донеччина. У понеділок та у вівторок вранці (17-18 жовтня) росіяни нанесли ракетні удари по Курахівській ТЕС та селі Сонцівка. Є поранені та пошкодження, повідомив міський голова міста Курахове Роман Прядун.

За його словами, кількість постраждалих та масштаби руйнувань з'ясовуються.

Об'єкти критичної інфраструктури працюють в штатному режимі. Підвіз питної води здійснюється по території всієї громади. Також триває реєстрація на евакуаційні потяги Покровськ – Кропивницький та Покровськ – Львів.

Ранкова ракетна атака росіян

Вранці з 6:24 до 8:23 на усій території України пролунали сигнали повітряної тривоги. Станом на 10:09 загрози ракетних ударів немає, тривогу скасували.

Житомир. Попередньо два прильоти в об'єкт енергозабезпечення. Працює ДСНС, повідомив Кирило Тимошенко. Мер міста Сергій Сухомлин повідомив, що місто без світла та води. Лікарні – на резервному живленні. 

Київ. Звуки вибухів. Попередньо три прильоти в об‘єкт енергозабезпечення на Лівому березі міста, повідомив Кирило Тимошенко.

Харків. У місці протягом п'яти хвилин було дві серії вибухів, повідомив мер Терехов. За попередньою інформацією, під ударом опинився район одного з промислових підприємств.

Дніпро. Дві ракети поцілили в об'єкт енергетичної інфраструктури. Є серйозні пошкодження, працює ДСНС, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

У зв'язку з обстрілами міста в деяких районах може бути відсутнє електро та водопостачання. Відповідні служби вже працюють над відновленням.

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну

Станом на ранок 18 жовтня, усього ЗСУ ліквідували:

  • особового складу ‒ близько 65 850 (+530) осіб, 
  • танків ‒ 2548 (+11) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 5219 (+14) од, 
  • артилерійських систем – 1622 (+23) од, 
  • РСЗВ – 372 (+6) од, 
  • засобів ППО ‒ 188 (+1) од,
  • літаків – 268 од, 
  • гелікоптерів – 242 од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1276 (+35) од,
  • крилатих ракет ‒ 318 (+2) од,
  • кораблів/катерів ‒ 16 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3985 (+16) од,
  • спеціальної техніки ‒ 144 од.

Обстріл Миколаєва та терористичний удар по Кривому Рогу

Уночі Миколаїв знову обстріляли ракетами С-300. Є попадання у двоповерховий будинок. Під завалами знайшли тіло чоловіка, рятувально-пошукові роботи продовжуються. Також росіяни знищили квітковий ринок та каштановий сквер. 

Близько шостої ранку в місті відновили енергопостачання. Служби працюють над відновленням об'єктів після обстрілу, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

У Кривому Розі близько 6:30 ранку терористи завдали удару по північній частині міста. Щодо наслідків вибухів обіцяють повідомити згодом.

У Дніпрі та Запоріжжі чули звуки вибухів – робота ППО. Також у Запоріжжі завдали авіаційного удару з використанням БПЛА Shahed. Внаслідок атаки виникла пожежа на об'єкті інфраструктури, повідомили в ОВА.

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на 6:00 18 жовтня

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Берестове Харківської області; Бахмутське, Іванград, Кліщіївка, Первомайське та Мар’їнка Донецької області.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення. 

Протягом минулої доби противник завдав 10 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив до 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. 

Ворожих ударів зазнали райони понад 35 населених пунктів. Зокрема, Києва та області, Одеської, Миколаївської областей; Білогорівка, Терни, Красногорівка і Мар’їнка Донецької області; Нова Кам’янка і Білогірка Херсонської області. Для цього противник використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, задіяно 43 безпілотні літальні апарати іранського виробництва «Shahed -136», 38 з яких збито українськими воїнами.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА «Shahed -136» з території республіки білорусь.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Середина-Буда і Дмитрівка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Хатнє, Стариця та Стрілеча; 
  • на Куп’янському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Берестове, Гряниківка, Дворічна, Котлярівка, Серебрянка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Зарічне, Надія, Новоєгорівка та Терни. Тут ворог використовував і ударні БпЛА;
  • на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник завдавав вогневого ураження з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог обстріляв понад 15 населених пунктів. Серед них – Білогір’я, Богоявленка, Вугледар, Малинівка, Оріхів та Шевченко.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали військову та цивільну інфраструктуру. Вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки противник  здійснив понад 30 вильотів БпЛА.

Порушуючи всі норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, російські окупанти зводять фортифікаційні споруди за рахунок грабунку місцевого населення. Так, у населеному пункті Благодатне Херсонської області, з приватних домогосподарств мирних громадян вилучають будівельні матеріали та металеві конструкції садиб для обладнання інженерних укріплень. 

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари. Підтверджено ураження 18 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 3 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили 3 крилаті ракети.

Ракетні війська і артилерія уразили пункт управління, район зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, один склад боєприпасів та інші військові цілі противника.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024