стрічка

Пропаганда, брехня і маніпуляції лукашенка в інтерв’ю американському телеканалу

19 Жовтня 2022, 19:20
Пропаганда, брехня і маніпуляції лукашенка в інтерв’ю американському телеканалу 2494
Пропаганда, брехня і маніпуляції лукашенка в інтерв’ю американському телеканалу

Самопроголошений білоруський президент олександр лукашенко дав  інтерв’ю американській телекомпанії NBC. Сам факт, що він погодився поспілкуватися з американським журналістом, викликає подив, адже усі пам’ятають, як він звинувачував США у втручанні у всі політичні процеси, бажанні «зіткнути лобами росію і Європу», світовому тероризмі.

Упродовж 20 хвилин лукашенко «розпинався» про те як всі не хочуть слухати путіна, звинувачував Польщу, маніпулював та поширював російські наративи. Фактчекери проєкту «Брехунець» пропонують вам спростування декількох меседжів білоруського диктатора.

МЕСЕДЖ 1. Головний ініціатор, який робить ставку на застосовування ядерної зброї – Польща. І вона провокує США.

«Знаєте, головний ініціатор, який робить ставку на застосовування ядерної зброї – Польща. Вона провокує США на якісь рухи в плані ядерної зброї. Є ядерна зброя, то нехай вона знаходиться на складах, там де вона є.  Якщо тільки вона рухатиметься, припустимо, в Польщу – ланцюгова реакція. З іншої сторони будуть відповідні кроки. Тому не потрібно на це йти. Треба заспокоїтися»

СПРОСТУВАННЯ

Польща не може і не змогла б бути ініціатором використання ядерної зброї, адже в цієї країни її просто немає! Нещодавно президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща веде переговори зі США щодо участі в програмі спільного використання ядерного озброєння для протидії зростаючим загрозам з боку Росії. Програма спільного використання ядерної зброї є частиною політики ядерного стримування НАТО, яка дозволяє країнам-членам, які не мають такої зброї, брати участь у плануванні її використання.

У рамках програми країни-учасниці проводять консультації та приймають спільні рішення щодо політики щодо ядерної зброї, утримують технічне обладнання (зокрема літаки, здатні нести ядерну зброю), необхідне для використання ядерної зброї, та зберігають ядерну зброю на своїй території.

Тобто, Польща з точки зору безпеки і на правах країни-члена НАТО виступила з пропозицією взяти участь у програмі. Заяв про застосування ядерної зброї, про які фантазував лукашенко, ніхто не озвучував. Тим більше не було й мови про ядерні удари. Питання участі Польщі у програмі спільного використання ядерного озброєння залишається відкритим, адже США розглядають таку можливість. Остаточного рішення поки з цього приводу немає.

МЕСЕДЖ 2. Президент путін неодноразово пропонував варіанти, просто його не хочуть чути і слухати на даний момент, а потрібно було б.

«Повинен сказати, що на відміну від вас (США, – ред.), Заходу, президент путін неодноразово пропонував варіанти. Просто його не хочуть чути і слухати на даний момент, а потрібно було б. Це і наша позиція».

 СПРОСТУВАННЯ

Згадаймо, які ж варіанти були у путіна для України. Що він пропонував до початку війни:

  • Україна повинна відмовитися від перспектив членства в НАТО і зайняти нейтральну позицію, бо начебто це створює загрозу росії;
  • Україна повинна визнати анексію Криму, вирішити «проблему» Донбасу і реалізувати Мінські угоди.
  • Демілітаризація України.

Нагадаємо, що 21 лютого путін підписав указ про так зване «визнання» незаконних ЛНР і ДНР і введення на окуповану територію Донецької та Луганської областей російських військ.

Звісно, що ці путінські вимоги Україна не погодилася виконати, адже це порушення державного суверенітету і територіальної цілісності.

Після широкомасштабного військового вторгнення Україна і Росія провели декілька раундів переговорів. Під час переговорного процесу у Туреччині путін висунув для України 6 вимог:

  • відмова України від членства в НАТО – позиція нейтралітету;
  • роззброєння та взаємні гарантії безпеки в контексті австрійської моделі.
  • «денацифікація» України;
  • усунення «перешкод» для використання російської мови;
  • визнання анексії Криму;
  • визнання самопроголошених ДНР і ЛНР.

Путінські вимоги-ультиматуми Україна виконувати відмовилась, бо вони становлять пряму загрозу існування України як держави, порушують державні кордони та суверенітет. Переговори у Стамбулі «заглухли», адже росія ніяк не відреагувала на заявлені Україною пропозиції, контакти між переговорними групами припинилися.

Нещодавно відновити переговори України і росії закликала голова ради федерації росії валентина матвієнко. Війну в Україні вона назвала «внутрішньоукраїнською кризою» і мовляв, виступає за «мирне політичне рішення». Чітких пропозицій щодо вирішення так і назвала, а лише озвучила російський наратив про те, що в Україні відбувається не війна з росією, а начебто «внутрішній конфлікт».

Після вдалого контрнаступу ЗСУ про переговори заговорив і міністр закордонних справ росії сергій лавров. Він заявив, що «кремль не відмовляється від переговорів з Україною».  Мовляв, Україна відмовляється, і чим довше буде затягувати цей процес, тим складніше буде домовитися з росією.

Знову ж таки бачимо, що переговори мають відбутися лише на умовах росії у яких звісно ж присутні диктаторські закиди, що утискають права України, порушують суверенітет і бажання самостійно будувати своє майбутнє без участі росії.

МЕСЕДЖ 3. Деякі члени НАТО і багато таких визнали безперспективність за нинішньої ситуації в Україні

 «Ви знаєте, безперспективність нинішнього розвитку ситуації, яка складається в Україні, визнали деякі члени НАТО і багато таких. Візьміть, припустимо, Туреччину. Ми зустрічалися з президентом Ердоганом і домовилися, що на високому рівні проведемо переговори і в тому числі будемо торкатися питання України. Я помітив, що і президент Ердоган – одна з ключових країн в НАТО і постійно натякають, навіть вимагають сідати за стіл переговорів»

СПРОСТУВАННЯ

Лукашенко маніпулює розповідаючи, що «деякі члени НАТО визнали безперспективність і таких багато», не називаючи, хто конкретно. Одразу наводить приклад лише однієї країни – Туреччини. То де ж ті «багато», якщо зазначається лише позиція однієї країни? Дійсно, Ердоган закликав росію та Україну до переговорів. Але згадаймо, що:

  • Туреччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України включно з Кримом, що і підтвердила голосуванням на Генеральній асамблеї ООН;
  • турецькі банки вийшли з російської платіжної системи «Мір», тим самим приєднавшись до санкцій проти росії;
  • Туреччина постачає Україні безпілотники Bayraktar і навіть планує створити підприємство з їхнього виробництва в Україні.

НАТО теж завжди підтримувало і підтримує Україну у боротьбі за свою територіальну цілісність. У Альянсі навпаки бачать перспективи для України, адже прийняли заявку на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у Брюсселі, коментуючи заявку України на вступ до альянсу, сказав, що члени НАТО зараз зосередилися на наданні Україні негайної допомоги для збереження цілісності. Він також додав, що члени НАТО ніколи не визнають територіальні загарбання Росії і оголошену владіміром путіним анексію кількох українських регіонів.

За його словами, путін несе повну відповідальність за війну, енергетичну та продовольчу кризи у світі.

«Якщо Росія припинить воювати, буде мир, якщо Україна припинить – це буде кінцем її існування», – відзначив Столтенберг.

МЕСЕДЖ 4. США потрібно підключатися до переговорів, хід ситуації на фронті будь-які види зброї, в тому числі американські, не змінять.

«США потрібно підключитися до процесу переговорів, а не направляти в Україну все більшу і більшу кількість найсучаснішого озброєння. Тим більше хід ситуації на фронті будь-які види зброї, в тому числі американські, не змінять»

СПРОСТУВАННЯ

Сказавши те, що США потрібно підключити до переговорів росії з Україною, лукашенко озвучив один з російських наративів про те, що долю України потрібно вирішувати між Заходом і росією. А це говорить про те, що окупанти не визнають нашу державу суб’єктом міжнародного права, поширюють брехню про те, що Україною керує Захід і США, мовляв, «Зеленський лише маріонетка в їхніх руках». Тобто, вирішувати долю України треба без України.

Відносно меседжу про те, що «будь-які види зброї, в тому числі американські, не змінять ситуацію на фронті». Аналітик Американського Інституту вивчення війни (ISW) Джордж Варос в одному із інтерв’ю сказав, що  зброя, яку Сполучені Штати та інші західні партнери надали Україні, була дуже важливою для зниження темпів російських операцій на сході України. Росіяни майже не окуповували нових територій.

Якщо аналізувати щоденні звіти, які надає міністерство оборони росії, то видно, що росіяни зараз майже не висувають територіальних претензій. А ставленики кремля в «ЛНР» навіть роблять неочікувані заяви.

«Ми також бачили, що росіянам було важко забезпечувати артилерійські системи боєприпасами та підтримувати велику кількість бійців на лінії фронту. Це, звичайно, пов’язане з тим, що США надали реактивну артилерію HIMARS й українці завдали ударів по критично важливих складах боєприпасів», – зазначив Варос.

Водночас президент США Джо Байден в одному з своїх інтерв’ю назвав «цілі путіна в Україні безглуздими» і що сам із ним зустрічатися не планує, хоча такої можливості не виключає.

ВИСНОВОК

Лукашенко був і залишається одним із топових поширювачів російської пропаганди і своєрідним ретранслятором ідей кремля. Під час інтерв’ю  NBC він озвучив як уже відомі російські наративи, наприклад, про те, що долю України потрібно вирішувати між Заходом і росією, маніпулював категоріями про «деяких і багатьох» і звісно брехав про заслуги путіна.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024