стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 15 жовтня

15 Жовтня 2022, 19:13
Ситуація на фронті 3791
Ситуація на фронті

Хроніка 234-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

 

Зведення Генерального штабу ЗСУ

19:13

Українські військові у суботу відбили атаки росіян на Краматорському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Новосадове на Краматорському напрямку, Яковлівка, Берестове, Бахмут, Бахмутське та Опитне на Бахмутському напрямку, Красногорівка, Невельське, Первомайське, Мар’їнка та Побєда на Авдіївському напрямку.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 30 ударів. Підтверджено ураження 23 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, українські підрозділи протиповітряної оборони збили 6 БпЛА та один вертоліт ворога.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу уразили 5 пунктів управління, 7 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади боєприпасів. Також в зону вогневого ураження потрапили позиції ворожої артилерії та інші важливі військові цілі.

Протягом доби окупанти завдали 4 ракетні та 17 авіаційних ударів, здійснили до 10 обстрілів з РСЗВ.

Ударів противника зазнали об’єкти та мирні громадяни більш ніж 20 населених пунктів. Серед них – Костянтинівка, Білогір’я, Іванівка, Нікополь, Бахмут, Соледар, Яковлівка, Давидів Брід та Наливайківка.

В зону ураження потрапили інфраструктурні об’єкти на території Запорізької, Київської та інших областей. Для ударів противник використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, ворог продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва «Shahed -136».

Противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Сеньківка, Прогрес Чернігівської області та Павлівка, Дмитрівка, Мезенівка, Бачівськ, Соснівка Сумської області.
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Гатище, Липці, Огірцеве, Стариця, Уди. Також ворог задіяв БпЛА для корегування вогню артилерії;
  • на Краматорському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Вишневе, Зарічне, Надія, Першотравневе, Терни та Торське;
  • на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник здійснював обстріли з танків та артилерії різних типів вздовж всієї лінії зіткнення.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках окупанти наступальних дій не проводили. Вогневого ураження з танків, мінометів та ствольної артилерії зазнали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Білогір’я, Вугледар, Времівка, Залізничне, Микільське, Новоукраїнка, Нескучне, Оріхів, Чарівне та Ольгівське.
  • На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали райони понад 35 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки ворог здійснив більш як 60 вильотів БпЛА.

Ситуація на півдні України

18:38

Протягом ночі над Миколаївською областю сили протиповітряної оборони збили 6 дронів, над Херсонщиною – 2, а над півднем Дніпропетровщини – 5.

Безпілотний шпигун «Орлан-10», який розвідував обстановку вздовж лінії фронту, демілітаризували.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 110 вогневих завдань, авіація відпрацювала 2 удари, зокрема по системах протиповітряної оборони ворога на тимчасово окупованих територіях.

Ворожу спробу нанести авіаційні удари по наших позиціях на Херсонщині присічено. Ворожий гелікоптер знищений. Остаточні втрати ворога дорозвідують.

У Запорізькій області колаборанти відправляють дітей до РФ

17:54

Мер окупованого Енергодара Запорізької області Дмитро Орлов застеріг місцевих жителів, аби ті не відправляли своїх дітей до Росії «на відпочинок»:

«Попри значне загострення ситуації на фронті, зокрема на Херсонському напрямку, сьогодні окупанти та колаборанти Енергодара відправляють дітей «на відпочинок» до Краснодарського краю в рф.

І можна тільки здогадуватися, що відбувається в свідомості тих батьків, які під час повномасштабної війни готові розлучатися зі своїми дітьми, та власноруч відсилають їх не просто в невідомість, а до країни-терориста. Звідки впевненість, що ваші діти повернуться додому?»

 На Херсонщині окупанти викрадають людей і вивозять майно вантажівками

17:32

У Скадовському районі, Чорнобаївці та Новій Каховці на окупованій частині Херсонщини зафіксовані викрадення людей представниками силових структур РФ, також надходять повідомлення про мародерство. Про це повідомляє поліція Херсонської області.

Росіяни вночі та вранці обстрілювали Нікополь – 7 людей поранені

17:29

Внаслідок російських обстрілів по Нікополю Дніпропетровської області вночі та вранці 15 жовтня поранені 7 людей.

За словами начальника Нікопольської РВА Євгена Євтушенка, ранковий обстріл «був заточений на максимальну шкоду мирним жителям».

Міністерство оборони білорусі показало прибуття перших російських військових, які увійдуть до «регіонального угруповання військ».

https://t.me/bezpechnyi_rayon/20907

Слідчі поліції завершили ексгумацію на місці масового захоронення військових ЗСУ в Лимані 

Із братської могили вилучено тіла 34 українських захисників. Тривають роботи з ексгумації ще понад 120 цивільних. Після ідентифікації та встановлення причин смерті загиблих буде передано рідним для поховання

Вранці окупанти завдали удару по Київщині

08:15

Окупанти завдали ракетний удар по одній із громад Київської області. За попередніми даними, жертв немає. На місці працюють рятувальники

Станом на 10:15 відомо, що пошкодили об'єкт енергетичної інфраструктури. Спеціалісти працюють, щоб відновити надійність живлення Києва та центрального регіону.

«Укренерго» попереджає, що можливе застосування графіків аварійних відключень.

09:30

Ліквідовано 400 окупантів за добу! Нові дані по втратах росіян

08:14

Ворог вночі обстрілював Дніпропетровщину

У Нікополь прилетіло понад 50 російських снарядів. Поранені двоє людей – 35-річний чоловік та 42-річна жінка, обоє у лікарні.

08:13

Запоріжжя вночі і вранці обстріляли ракетами

Вночі чотири авіаудари дронами, на ранок ще 10 ракет С300. Ворог продовжує системний терор нашої області. 

Внаслідок атаки БПЛА Shahed-136 в м. Запоріжжя руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури. Виникли пожежі, що було вчасно локалізовані нашими рятувальниками. Постраждалих немає. 

Вранці окупант поцілив 10 ракетами в обласний центр. Низка об’єктів енергетичної та промислової інфраструктури зазнали руйнувань. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

08:10

Зведення Генерального штабу ЗСУ

Розпочалася двісті тридцять четверта доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Агресор продовжує зосереджувати зусилля на спробах виходу на адміністративний кордон Донецької області, а також утриманні захоплених районів Харківської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей.

Ворог не припиняє завдавати ударів по критичній інфраструктурі та цивільних об’єктах нашої країни. Протягом минулої доби постраждала інфраструктура та мирні громадяни Харкова, Костянтинівки, Соледара, Бахмута, Чумаків, Лебединського, Запоріжжя, Давидового Броду та Мирного. Дніпропетровська область та місто Очаків піддано ударам іранських ударних БпЛА. Шість із дев’яти вдалося збити нашим захисникам.

Для своїх злочинів противник продовжує використовувати крилаті, авіаційні, зенітні керовані ракети та ударні БпЛА.

За минулу добу, окупанти завдали шість ракетних та тридцять авіаційних ударів, здійснили сорок вісім обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з реактивної артилерії, в районі населеного пункту Рожковичі Сумської області. Також окупанти проводили розвідку в районі населеного пункту Блешня Чернігівської області з використанням БпЛА, який вдалося збити;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в районах населених пунктів Гатище, Вовчанські Хутори, Стариця та Дворічне;
  • на Краматорському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Вишневе, Греківка, Григорівка, Зарічне, Ковалівка, Макіївка, Надія, Нововодяне, Ольгівка, Першотравневе, Роздолівка, Табаївка, Терни та Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, по районах населених пунктів Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Одрадівка, Зеленопілля, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та артилерії, в районах населених пунктів Кам’янка, Тоненьке, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Опитне, Невельське, Мар’їнка та Красногорівка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не вів та продовжує інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій. Обстріляв з мінометів, ствольної та реактивної артилерії понад двадцять районів населених пунктів. Серед них - Велика Новосілка, Времівка, Золота Нива, Вугледар, Павлівка, Микільське та Новоданилівка.
  • На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад тридцяти населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

За наявною інформацією, в медичні заклади на тимчасово окупованих територіях надходить велика кількість поранених. Так, в одну з лікарень міста Донецьк, за цей тиждень надійшло близько 100 поранених. В місті Токмак Запорізької області лікарні переповнені. За інформацією від місцевих жителів, цивільних в лікарнях не приймають через завантаженість лікарів та відсутність ліжкомісць. Через низьку якість медичної допомоги та відмову командування російських окупаційних військ евакуйовувати тяжко поранених на територію росії, смертність серед них перевищує 50%.

За уточненою інформацією, підтверджено знищення особового складу та техніки противника за попередні дні у Запорізькій області. Так, в результаті ефективних дій Сил оборони в районах населених пунктів Оріхів, Кінські Роздори та Токмак, уражено близько 100 окупантів. Серед них понад 25 щойно мобілізованих. В районі населеного пункту Бердянськ знищено 4 комплекси С-300.

Силам оборони вдалося успішно відбити атаки противника в Донецькій області. Зокрема, в районах населених пунктів Берестове, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Опитне, Іванград, Спірне, Невельське, Мар’їнка, Білогорівка, Терни, Новомихайлівка та Красногорівка.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала близько тридцяти ударів. Підтверджено ураження двадцяти п’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також трьох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили дев’ять БпЛА.

Ракетні війська і артилерія за добу уразили чотири пункти управління, п’ятнадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, дванадцять складів з боєприпасами, одну артилерійську установку та двадцять інших важливих цілей.
 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024