стрічка

Волинські громади взяли участь у німецько-українській конференції муніципальних партнерств: деталі

14 Жовтня 2022, 14:25
Волинські громади узяли участь у німецько-українська конференція муніципальних партнерств 1121
Волинські громади узяли участь у німецько-українська конференція муніципальних партнерств

Світ докорінно змінився з часу Четвертої німецько-української конференції муніципальних партнерств, яка відбулася 6-7 листопада 2019 року у місті Одеса на березі Чорного моря. Пандемія розірвала чимало налагоджених зв’язків та партнерств, але, у той же час, також посприяла започаткуванню нових контактів.

Окрім цього, Україна, Європа та решта світу зазнали удару через війну, яку донедавна ніхто не міг уявити, повідомили в Асоціації міст України.     

На цьому фоні 12-13 жовтня 2022 року в місті Ауґсбурґ у фізичному форматі відбулася П’ята німецько-українська конференція муніципальних партнерств. Для участі в цьому заході вже зареєструвалися понад 250 осіб, більшість з яких – це представники українських громад.

У першу чергу, для українських учасників візит до Ауґсбурґу означає не лише складну кількаденну подорож з застосуванням різних видів транспорту та з довгими чергами, а й серйозний ризик для особистої безпеки.

Багато представників понад 35 партнерств, які були засновані після початку війни у лютому 2022 року на знак солідарності та з метою надання підтримки постраждалим під час війни, отримають першу можливість поспілкуватися особисто саме під час цієї конференції. 

Водночас, наявні багатосторонні зв’язки на місцевому рівні забезпечили пряму комунікацію, які враховує наявні потреби, та, відповідно, термінову підтримку для українських громад (включно з комунікацією між самими українськими громадами).

Цілком очевидно, що мережі муніципального партнерства також можуть зробити внесок у подолання наслідків війни. При цьому необхідно не тільки застосовувати вже наявні мережі, а й розбудовувати їх на різних рівнях.

Дуже високий рівень готовності громад у Німеччині та в інших країнах Європи до надання підтримки Україні, який зберігається на даний час, може отримати додатковий імпульс завдяки новим контактам та на основі національних та міжнародних стратегій (відбудова, перспектива вступу до ЄС) з урахуванням цілей та досвіду двосторонньої співпраці з розвитку (Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року).

До конференції будуть залучені різні представники громад, експерти та інші представники держави і суспільства, до уваги яких будуть запропоновані різноманітні фахові доповіді, панельні дискусії, проєктні майстерні та ринок можливостей. 

Цей захід допоможе конкретизувати внесок різних сторін до подолання наслідків війни, а також забезпечити демократичний і сталий розвиток у громадах Німеччини, України та в усьому світі у довгостроковій перспективі.

П’яту німецько-українську конференцію з муніципального партнерства організовує Сервісна служба «Міста в Єдиному Світі» Engagement Global за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку спільно з приймаючим округом Швабен, Спілкою міст Німеччини, Асоціацією міст України та іншими асоціаціями з Німеччини та України.

Окрім цього, вже вдруге у рамках конференції муніципальні асоціації організують спільний круглий стіл за участі мерів з Німеччини та України. Круглий стіл виконує функцію форуму з питань муніципальної політики, який допомагає посилити існуючі зв’язки між представниками муніципального рівня.

Цьогорічний захід висвітлить – у форматі панельних обговорень, фахових доповідей та тематичних воркшопів – різні аспекти захисту довкілля та клімату як виклик для муніципального рівня, а також продемонструє відповідний потенціал для партнерської співпраці. 

Окрім цього, конференція знаменує початок створення тематичних кластерів між центральними учасниками німецької співпраці з розвитку в Україні та мережею німецько-українських муніципальних партнерств.  

У конференції беруть участь понад 50 мерів з Німеччини та України, а також представники 102 громад з обох країн.

Делегація представників органів місцевого самоврядування, що є членами Асоціація міст України від Волині найчисленніша. Зокрема, це представники Луцької міської ради, Володимирської ради, Ковельської міської ради, Рожищенської міської ради, Камінь-Каширської міської ради, Горохівської міської ради, Берестечківської міської ради, Іваничівської селищної ради, Локачинської селищної ради, Шацької селищної ради, Ратнівської селищної ради, Турійської селищної ради, Маневицької селищної ради, Боратинської сільської ради.

Сергій Карпук, Шацький селищний голова, представив Волинь в ході круглого столу німецьких бургомістрів і українських мерів.

Йшлося, зокрема, про можливості відбудови шляхом залучення прямої допомоги від німецьких муніципалітетів українським; про значення партнерських зв’язків для наших муніципалітетів; про те, яка допомога очікується від німецького й українського урядів для відновлення країни; про прогалини у співпраці між державами й муніципалітетами; про проблеми роботи українських муніципалітетів з вимушено переселеними особами, зокрема, й про те, як їх можуть підтримати німецькі муніципалітети; про те, як можна зберегти процес навчання у школах, та як складається ситуація з ментальним здоров’ям українських дітей.

Сергій Карпук розповів учасникам робочої зустрічі про досвід співробітництва Шацької громади з німецькою громадою-партнером до і під час війни. Селищний голова розповів про ті потреби, що є сьогодні у шацької громади. Очільникам німецьких громад було важливо почути, як вони можуть допомогти.

Учасники круглого столу також порушили проблему відновлення та розвитку місцевої економіки.

Також учасники конференції обговорили питання впровадження та підтримки партнерських проєктів та беруть участь у вузько спеціалізованих проєктних майстернях щодо сталої відбудова та теплопостачання у містах та громадах України, сприянню інтеграції ВПО та посилення згуртованості в громадах та продовольчої безпеки та розвитку.

Крім того, цього року ще 15 Волинських громад висловили зацікавленість у налагодженні солідарного партнерства.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024