стрічка

На Рівненщині поширюють фейк про виплати військовим до Дня захисника України

14 Жовтня 2022, 12:01
На Рівненщині поширюють фейк про виплати військовим до Дня захисника України ФАКТЧЕК 3253
На Рівненщині поширюють фейк про виплати військовим до Дня захисника України

На Рівненщині серед військових поширюють інформацію, що територіальні громади до Дня захисників України виплатить їм грошову винагороду.

Із проханням перевірити це в редакцію «Брехунця» звернувся військовослужбовець із Костопільщини.

Перевіривши інформацію, наші фактчекери дійшли висновку, що це – ФЕЙК.

ФЕЙК

За словами військового, серед його побратимів ширяться чутки, що начебто територіальні громади до Дня захисників та захисниць України, який відзначають на Покрову, 14 жовтня, виплачуватиме певну грошову винагороду. Щоправда, ніхто достеменно не знає, про яку конкретно суму йдеться, який пакет документів потрібно зібрати та коли саме «люди у формі» отримають гроші. Все, що знав військовий, що потрібно взяти довідку з військової частини, де він несе службу.

Чоловік попросив наших журналістів з'ясувати, чи дійсно виплати передбачені, а також описати механізм отримання цих грошей.

ПЕРЕВІРКА

В інформаційно-організаційному відділі Костопільської міської ради нам повідомили, що в їхній громаді прийняли рішення до Дня захисників посмертно вручити ордени «За оборону рідної держави» загиблим військовим. До цієї нагороди передбачена грошова складова – 5 тисяч гривень, яку отримають сім'ї полеглих захисників. Про жодні грошові винагороди військовим з громади, які зараз несуть службу, не йдеться.

У Департаменті соціальної політики Рівненської міської ради також кажуть, що абсолютно усім військовослужбовцям громади не передбачені жодні грошові виплати. По тисячі гривень до Дня захисників та захисниць України отримають лише військові, які мають інвалідність першої, другої та третьої груп. Таких у Рівненській міській територіальній громаді – 116.

Додамо, що на жодних офіційних сайтах влади нам також не вдалося знайти інформації, яка б підтверджувала, що територіальні громади мають виплатити певні кошти тим жителям, які перебувають у Збройних силах України.

ВИСНОВОК

Немає жодної офіційної інформації про те, що територіальні громади виплачуватимуть військовослужбовцям грошову винагороду до Дня захисників та захисниць України. Це – ФЕЙК

В деяких органах місцевого самоврядування певну суму отримуватимуть родини загиблих військових разом з орденами, які вручатимуть посмертно, а також тим, хто має інвалідність. 

Читайте також:  На Рівненщині поширили фейк, що в Білій Церкві бракує крові для поранених бійців

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024