стрічка

На Рівненщині поширили фейк, що в Білій Церкві бракує крові для поранених бійців

12 Жовтня 2022, 18:43
На Рівненщині поширили фейк, що в Білій Церкві бракує крові для поранених бійців ФАКТЧЕК 3334
На Рівненщині поширили фейк, що в Білій Церкві бракує крові для поранених бійців

У лікарнях Білої Церкви начебто немає крові для поранених українських військовослужбовців – повідомлення такого змісту ширилися фейсбук-спільнотами Рівненщини.

Подібне поширили й у пабліку «Рокитне. INFO».

Перевіривши публікацію, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК

Як і більшість повідомлень, які несуть в собі неправдиву інформацію, допис починався словами «Увага, важлива інформація». Опісля кількома словами автор розповідав про те, що в лікарнях Білої Церкви на Київщині не вистачає крові для поранених бійців української армії. Наголошував, що бракує запасів усіх груп. Закликав людей поширювати це повідомлення.

Погодьтеся, дивне прохання зі сторони того, хто бажає допомогти вирішити цю проблему. Зазвичай, до таких методів вдаються, аби просто посіяти паніку.

ПЕРЕВІРКА

На сайті Київського обласного центру служби крові, який знаходиться у місті Біла Церква, зазначено, що заклад має достатній рівень запасів крові усі груп.

Цю інформацію у коментарі нашим журналістам підтвердила й виконувачка обов’язків генеральної директорки закладу Оксана Петренко. За словами посадовиці, брак крові в них був на початку березня, коли розпочалася повномасштабна війна й до лікарень стали масово госпіталізовувати поранених. Втім, медичні працівники впоралися із навантаженням.

Наразі ситуація є контрольованою й браку крові немає. Служба крові проводить лише планові поповнення запасів.

Додамо, що подібні заходи з планового поновлення запасів крові час від часу проводять у всіх регіонах України.

ВИСНОВОК

У Білій Церкві немає дефіциту крові. Періодично заклад лише проводить планові поновлення запасів. Тому повідомлення про те, що в цьому місті бракує крові для поранених військових – ФЕЙК. Такий «вкид» зробили навмисне, аби викликати занепокоєння серед українців та сформувати враження, що наша армія зазнає на фронті більших втрат, аніж про це повідомляє військове командування. Саме тому ми закликаємо читачів не довіряти сумнівним дописам, які зробили підозрілі користувачі, а перевіряти інформацію на офіційних джерелах.

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення росії до України у соцмережах поширювали схожий фейк. Читайте про нього тут:  Соцмережами шириться фейк про збір четвертої групи крові у Луцьку.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024