стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 жовтня

09 Жовтня 2022, 19:28
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 4621
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну

Хроніка 228-ої доби героїчного протистояння українців широкомасштабному російському вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події доби у цій публікації.

 ЗАЕС підключили до енергомережі України після пошкодження лінії зв'язку

Джерело: «Енергоатом»

 

«Після майже дводенної роботи аварійних насосів охолодження активних зон реакторів АЕС з живленням від дизель-генераторів оперативний персонал відновлює нормальну схему живлення власних потреб станції від енергосистеми України», - повідомили в «Енергоатомі».

Російське вторгнення: ситуація станом на 18:00 9 жовтня

Джерело: Генеральний штаб ЗСУ

Триває двісті двадцять восьма доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву активних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборони на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, противник завдає ударів по критичній інфраструктурі та житлових кварталах населених пунктів.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

Протягом доби окупанти завдали 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Від ударів противника постраждало населення та об’єкти більш ніж 30 населених пунктів. Зокрема, Березнегувате, Макіївка, Спірне, Білогорівка, Зеленопілля, Времівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Вугледар, Давидів Брід, Нова Кам’янка, Трифонівка.

Для ударів по Запоріжжю противник використав двадцять крилатих, авіаційних та зенітних керованих ракет. Крім того, ворог продовжує використовувати безпілотні літальні апарати іранського виробництва Shahed -136. Один з них було знищено силами і засобами ППО в акваторії Чорного моря.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.

  • На Сіверському напрямку зафіксовано обстріли з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів Миропілля, Мезенівка, Ворожба, Славгород, Середина Буда та Старикове Сумської області. Не перетинаючи державного кордону, ворог завдав авіаційних ударів, задіявши армійську авіацію.
  • На Слобожанському напрямку з мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстріляно райони 30 населених пунктів. Серед них - Білий Колодязь, Висока Яруга, Ізюм, Нескучне, Рідкодуб, Червона Зоря. Застосовував ударні БпЛА.
  • На Краматорському напрямку окупанти здійснювали вогневий вплив з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Іванівка, Невське, Першотравневе, Серебрянка таТерни. Здійснюють масоване мінування мостових переходів, переправ та передмість населених пунктів.
  • На Бахмутському напрямку противник вів обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Зокрема, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Зайцеве, Зеленопілля, Соледар, Яковлівка, Майорськ та Нью-Йорк.
  • На Авдіївському напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка, Первомайське, Новомихайлівка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник наступальних дій не проводив. Обстрілам з танків, мінометів та ствольної артилерії ворогом піддано понад 30 населених пунктів. Серед них Гуляйпільське, Вільне Поле, Вугледар, Времівка, Новосілка, Полтавка та Чарівне.
  • На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали райони більш ніж 35 міст та сіл вздовж всієї лінії зіткнення. Так, в Миколаївській області, під удари потрапили 38 об’єктів, з них – жодного військового. Це, зокрема, 24 житлові будинки, 3 об’єкти – критична інфраструктура та життєзабезпечення, 7 – промислові об’єкти.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Бударки, Терни, Соледар, Нью-Йорк, Первомайське, Невельське та Побєда.

Керівництво російської федерації здійснює заходи з пошуку додаткових ресурсів для ведення війни. На цей час ведуться переговори з третіми країнами щодо закупівель артилерійських снарядів, мінометних мін та комплектуючих до реактивних систем залпового вогню. Іншим джерелом поставок залишаються військові склади та арсенали республіки білорусь. Найближчим часом сплановано переміщення на територію росії ще 13 ешелонів з боєприпасами та матеріально-технічними засобами.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 9 ударів. Підтверджено ураження 7 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 2 БпЛА, один літак ворога та одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Ракетні війська і артилерія уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки. В зону вогневого ураження також потрапили комплекси радіоелектронної боротьби та позиції самохідної артилерії.

На Сумщині у неділю загинула людина внаслідок удару ворожого безпілотника

Джерело: Кирило Тимошенко, заступник голови Офісу президента

Безпілотник приніс смерть просто біля магазину в Миронівській ОТГ

Енергодар третю добу – без світла та води

Джерело: Дмитро Орлов, міський голова Енергодару

Люди позбавлені можливості приготувати їжу. Всі гуманітарні вантажі з підконтрольних Україні територій в місто окупанти не пропускають.

Також у місті загострюється ситуація з питною водою. Окупанти цією проблемою не переймаються, оскільки забезпечили себе генераторами.

У Запоріжжі збільшилась кількість загиблих

Джерело: Запорізька ОВА

Станом на 14:20 кількість загиблих зросла до 13 людей. Ще 60 громадян госпіталізували до медичних закладів міста. Серед поранених і загиблих є діти. 

 

Ще одне село на Луганщині звільнили від окупантів

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

Село Стельмахівка на Луганщині звільнили від окупантів.

Поліція ексгумувала перші 20 тіл на місці масового поховання в Лимані

Джерело: НВ

Розкопки тривають на двох локаціях: за попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою  військовослужбовців ЗСУ. Серед жертв є діти.

 

Щонайменше 17 загиблих: росіяни вкотре завдали терористичного удару по Запоріжжю

Джерело: глава місцевої ОВА Старух 

Станом на 12: 18 з'явилася інформація, що по Запоріжжю росія вдарила із тимчасово окупованих територій — з районів Мелітополя та Бердянська. Росіяни випустили чотири крилаті ракети Х-22 (із Ту-22М3) та дві керовані авіаційні ракети Х-59 (із Су-35).

Крім того, був ракетний удар зенітними ракетами С-300 — росія випустила близько 16 ракет по цивільній інфраструктурі міста та житлових кварталах.

Станом на 08:56 глава Запорізької ОВА уточнив, що у Запоріжжі від нічних ракетних ударів росіян загинули 12 людей, госпіталізували 49, з них шестеро — діти. Під завалами можуть залишатись люди.

Він розповів, що внаслідок ворожого удару постраждали багатоквартирні будинки та вулиці приватного сектору.

Пізніше секретар Запорізької міської ради Куртєв повідомив про кількість жертв та заявив, що внаслідок ракетного удару п’ять приватних будинків – зруйновані, а близько 40 будівель зазнали пошкоджень.

 Комунальники починають працювати, але людей не вистачає. Тому всі небайдужі запоріжці можуть долучитись до розбирання завалів, – додав Куртєв.

Обстріляли колону цивільних авто на Херсонщині

Джерело: Суспільне

Зранку 7 жовтня російські військові обстріляли колону цивільних авто, які стояли в черзі на понтонну переправу біля Дар’ївського мосту на Херсонщині. Є загиблі та поранені. Поліція відкрила кримінальне провадження

Орієнтовні втрати росіян

білорусь офіційно звинуватила Україну у підготовці удару по її території.

Українському послу Ігорю Кизиму вручили відповідну дипломатичну ноту. 

У МЗС України ці звинувачення відкинули й закликали білорусь перестати виконувати забаганки Кремля.

Росія вбиває цивільних на Донеччині

Джерело: голова Донецької ОДА Павло Кириленко

За 8 жовтня росіяни вбили 3 мирних жителів Донеччини: 2 у Часовому Яру та 1 у Бахмуті. Ще 14 людей отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Інститут вивчення війни: вибух на Кримському мосту

Аналітики пишуть, що вибух не призведе до постійного порушення звʼязку росії із Кримом, але його наслідки на якийсь час посилять проблеми у російській логістиці.

Росіяни, як і раніше, зможуть перевозити важку військову техніку залізницею. Однак чиновники, швидше за все, посилять перевірку всіх транспортних засобів, що перетинають міст, що призведе до затримок у пересуванні військової техніки, особового складу та вантажів до окупованого Криму.

По Нікопольському району росіяни випустили 70 смертоносних снарядів 

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"Били з "Градів" та важкої артилерії по містах та селах Марганецької та Нікопольської громад. Попередньо, люди не постраждали", – повідомив Резніченко.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 9 жовтня

Розпочалася двісті двадцять восьма доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на спробах зриву контрнаступальних дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим, періодично веде наступальні дії. Так, за добу відбулося майже сорок бойових зіткнень.

 Найбільш напружена обстановка спостерігалася на Бахмутському та Авдіївському напрямках, де наші захисники відбили понад 30 атак противника.

Ворог обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних рубежів та позицій на окремих напрямках та веде повітряну розвідку БпЛА.

Противник продовжує порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Так, протягом минулої доби окупанти завдали 3 ракетних та 26 авіаційних ударів, здійснили понад 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Вночі російські окупанти цинічно вдарили по житлових будинках та цивільній інфраструктурі Запоріжжя. Інформація щодо жертв уточнюється, але вже відомо про десятки загиблих та постраждалих.

Окрім того, вогневого ураження зазнали понад тридцять населених пунктів. Зокрема, Харків, Часів Яр, Попівка, Грабовське, Макіївка, Спірне, Білогорівка, Іванград, Опитне, Кліщіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Нікополь, Урожайне та Давидів Брід.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з мінометів та ствольної артилерії в районах населених пунктів:

  • на Сіверському напрямку – Липівка і Миколаївка Чернігівської області та Лісне і Рясне Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Огірцеве, Глибоке, Зелене, Стариця, Тернова та Чугунівка;
  • на Краматорському напрямку – Першотравневе, Новоєгорівка, Макіївка, Нове, Терни, Серебрянка, Білогорівка та Григорівка;
  • на Бахмутському напрямку – Верхньокам’янське, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Зайцеве, Вершина, Зеленопілля та Опитне;
  • на Авдіївському напрямку – Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках від ворожих обстрілів постраждала інфраструктура понад двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них - Солодке, Зелене Поле, Новосілка, Вугледар, Побєда. В той же час, в результаті ураження Силами оборони скупчення живої сили противника, підтверджено поранення понад двадцяти ворожих солдатів, яких доставили у місцеву лікарню міста Токмак.

За наявною інформацією, у Мелітопольському районі Запорізької області, під виглядом пошуку та боротьби з партизанами окупаційні війська здійснюють обшуки та викрадення приватних автомобілів в гаражних кооперативах району.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони понад сорока п’яти населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед інших Сухий Ставок, Квітневе, Мирне, Зоря та Тернові Поди.

Ворог та його посіпаки тікають, налякані успіхами Сил оборони України. Представники окупаційної влади Нової Каховки вивозять свої сім’ї на тимчасово окуповану територію АР Крим. За наявною інформацією, 7 жовтня, колона з 12 мікроавтобусів вибула до міста Севастополь. Схожа ситуація спостерігається і в Луганській області. Так, зі Старобільська почали евакуйовувати колаборантів до Луганська.

Окупанти продовжують тиснути на малий та середній бізнес на тимчасово окупованих територіях. З початку жовтня, у місті Горлівка, податкова інспекція російської федерації розпочала перевірки з подальшим рейдерським захопленням компаній з виявленими порушеннями. Зокрема, це стосується підприємців, які не захотіли перереєстровувати свої компанії відповідно до російського законодавства.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Терни, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Іванград, Первомайськ, Опитне, Невельське та Побєда.

Авіація Сил оборони завдала понад тридцять ударів. Зокрема, двадцять чотири по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки та дев’ять по зенітних ракетних комплексах противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили п’ять БпЛА.

Ракетні війська і артилерія протягом минулої доби уразили два пункти управління, дев’ять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, три склади з боєприпасами та одинадцять інших важливих об’єктів.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024