стрічка

Пропаганда лукашенка про «спецоперацію» в Україні, мобілізацію і «удари» від Литви і Латвії

04 Жовтня 2022, 15:10
Пропаганда лукашенка про «спецоперацію» в Україні, мобілізацію і «удари» від Литви і Латвії ФАКТЧЕК 2567
Пропаганда лукашенка про «спецоперацію» в Україні, мобілізацію і «удари» від Литви і Латвії

Самопроголошений президент олександр лукашенко озвучив свіжу пропаганду про те, що білорусь не буде проводити мобілізацію своїх громадян, а Польща,  Литва і Латвія можуть начебто нанести удар по білорусі.  Не забув і нагадати про те, що білорусь бере участь у так званій «спеціальній військовій операції» росії в Україні.

Про це він сказав під час засідання міноборони білорусі. Фактчекери проєкту «Брехунець» проаналізували тези виступу диктатора.

ТЕЗА 1: «Що стосується  нашої участі у спеціальній військовій операції в Україні: ми беремо у ній участь і цього не приховуємо. Але ми нікого не вбиваємо, ми нікуди не відправляємо своїх військових, ми не порушуємо своїх обов’язків. Наша участь в тому, щоб не допустити розповсюдження цього конфлікту на територію білорусі. Це по-перше, а по-друге, не допустити нанесення удару по білорусі під прикриттям спеціальної військової операції зі сторони Польщі, Литви і Латвії.  Як я й говорив: у спину росіянам ніхто стріляти не буде з території білорусі. Ось наша участь».

СПРОСТУВАННЯ

Про те, що білорусь бере участь у «спецоперації» росії в Україні білоруський диктатор каже не вперше. Раніше він зазначав, що білорусь начебто «прикриває тил» для росії й не воює ні технікою, ні живою силою в Україні. Також лукашенка можна назвати і одним із основних рупорів російської пропаганди, яка поширює наратив про те, що Польща планує захопити Захід України

Він нафантазував, що українці нібито ще будуть просити, щоб білоруси не допустили, аби Західну Україну «не відірвали» від інших частин України. Також він говорив, що російські військові випередили білоруських, бо «якби вони не наносили б удари «Іскандерами», то змушені були б зустріти масований удар з боку військ НАТО – не України».

Цікавим є той факт, що в фантазіях диктатора з’явилися Литва і Латвія. Можливо, це пов’язано з тим, що ці країни активно підтримують Україну, зокрема і її вступ в НАТО. А ще у Латвії 1 жовтня відбулися парламентські вибори. Головною сенсацією стало те, що партія «Злагода», яка протягом більш ніж десятиліття була головною політичною силою, що захищала права латвійських росіян, і яка на попередніх виборах раз за разом здобувала перше місце, цього разу не проходить до латвійського Сейму. Очевидно, що війна в Україні завдала нищівного удару для «популярності» усього проросійського.

ТЕЗА 2: «Так, ми лікуємо людей. Якщо треба, ми годуємо не тільки росіян. Найбільше ми годуємо тих біженців, бідних людей, які по 400-500 людей за добу прибувають до нас з України. А як їх не нагодувати і не лікувати. Ось така наша участь у цій військовій операції».

СПРОСТУВАННЯ

Тема допомоги українським біженцям, які їхали і їдуть до білорусі після 24 лютого, постійно присутня у порядку денному білоруської пропаганди. Наприклад, білоруське державне телебачення випускає репортажі про те, як на оздоровлення до білорусі приїжджають групи дітей з Донбасу. Переважно вони розповідають про обстріли та відсутність спокійного дитинства. У звичайної людини такі заяви на пару з репортажами викликають емоційний відгук та співчуття. 

Таким чином білоруська пропаганда намагається «замазати» інший порядок денний, роблячи фокус на гуманітарних ініціативах. Водночас, не озвучуючи те, що з території білорусі якраз-таки відбувалися обстріли українських території, звідки змушені тікати люди. Таким чином білоруська пропаганда ще й залякує власних громадян, показуючи на контрасті, як погано можуть жити прості люди за кордоном. І як добре людям, що втекли від війни, живеться в Білорусі.

ВИСНОВОК

Картопляний дід знову вирішив «підігріти» інформаційний простір черговими пропагандистськими заявами. Деякі із них він уже озвучував раніше. До прикладу те, що білорусь бере участь у так званій «спецоперації» в Україні. Також він знову поширив пропаганду про начебто допомогу українським біженцям, які їдуть до білорусі, тим самим відволікаючи увагу білорусів начебто гуманітарними ініціативами. Також лукашенко озвучив тему мобілізації, знову ж таки запевнивши, що не буде її оголошувати, аби зняти напругу у білоруському суспільстві.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024