стрічка

Фейк пропаганди про «референдум у Львівській області про приєднання до Польщі»

04 Жовтня 2022, 14:38
Фейк пропаганди про «референдум у Львівській області» ФАКТЧЕК 3499
Фейк пропаганди про «референдум у Львівській області»

Після шабашу у кремлі з приводу ніким не визнаних референдумів на тимчасово окупованих територіях України та, так званого, «вхождения территорий» у мережі почали поширюватися повідомлення про підготовку референдуму у Львівській області.

Відповідно до них, передбачається «вирішити питання про входження її до складу Польщі». Про черговий фейк роспропаганди повідомляють фактчекери проєкту «Без Брехні».

Численні Telegram-канали з літерами Z та V у назвах розповсюджують фото заготовлених бюлетенів із твердженнями, ніби коробки з бюлетенями доставлені до Львівської обласної адміністрації.

Слідом за Telegram-каналами та соцмережами до поширення інфи підключилися і кремлівські сміттярки, штибу «Царград»:

«На Львівщині готують референдум про приєднання до Польщі. ЗМІ повідомили ще про одне голосування, про яке поки що ніхто не говорить. У Мережі з'явилося фото коробки із бюлетенями для голосування. Зважаючи на все, хтось готує проведення референдуму щодо виходу Львівської області зі складу України та приєднання її до Польщі.

«Ви за вихід Львівської області зі складу України та входження до складу Республіки Польща?» - йдеться у документі. І нижче наведено два варіанти відповіді: «так» та «ні». При цьому на кожному бюлетені видно друк із польським гербом та написом «Державна виборча комісія» польською мовою».

Такі повідомлення про начебто підготовку референдуму з'явилося також і у численних регіональних інтернет-виданнях сумнівної репутації. Але то все є фейком і черговим вкидом пропаганди.

ФЕЙК

Щодо самої можливості проведення референдумів, то за законами України (а не фейкової країни-агресора, де дотримання законності нікого не цікавить) питання зміни кордонів країни можуть вирішуватись лише на загальнонаціональному референдумі. Проведення місцевого референдуму в одній області, чи іншій території – районі, громаді тощо - та ще й організованого сусідньою державою абсолютно – річ неможлива.

До того ж дизайн бюлетенів не схожий на такий, який прийнятий у Польщі. Для порівняння - бюлетень польського референдуму 2015 року про зміну виборчої системи, фінансування партій та тлумачення податкового законодавства (визнаний таким, що не відбувся через низьку явку виборців) виглядає абсолютно інакше.

Натомість «львівський бюлетень» підозріло нагадує той, що використовувався окупантами на псевдореферендумах на тимчасово захоплених територіях у Луганській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій областях.

Авторам фейку не прийшло на думку написати текст бюлетеня польською мовою, обмежившись лише українською. А польські фактчекери з видання Fakenews.pl звернули увагу, що друк на бюлетенях відрізняється від печатки польської Державної виборчої комісії. Вона скопійована зі штампів на конвертах, які використовувалися на виборах 2020 року, які через пандемію проводили поштою. Пломба, якою запечатані пачки бюлетенів, не має нічого спільного з оригінальною.

Загалом, цей вкид чітко вписується в один з напрямків російської пропаганди по дискредитації відносин України і Польщі та тлі того, що поляки стали одним з найпотужніших наших союзників.

Пропаганда кремля від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року розгорнула масштабну дезінформаційну компанію проти Польщі. Ми у своїх матеріалах неодноразово викривали фейки про те, що поляки готуються ввести війська в західні області нашої держави, що на Львівщині і Волині у магазинах вже міняють цінник з гривень на злоті і т. ін.

Читайте також: Брехня і пропаганда лукашенка про «конфлікт» в Україні і майбутні плани Польщі

 

Коментар