стрічка

Нарахування субсидій і пільг під час війни: які зміни чекають на волинян

28 Вересня 2022, 15:00
Отримання субсидій 2424
Отримання субсидій

В Україні спростили порядок надання як житлових субсидій і пільг, та й інших соціальних гарантій. Цим правом може скористатися більша кількість громадян. Окрім того, спростили критерії отримання житлової субсидії.

Про це йшлося 28 вересня під час брифінгу Волинської ОДА щодо питань надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг з 1 жовтня 2022 року, передає журналістка Район.in.ua.

Міністерство соцполітики прийняло й уряд підтримав 16 вересня постанову №1041. Відповідно до якої, повноваження щодо підготовки документів та проведення фінансування виплат пільг та житлових субсидій передали Пенсійному фонду України.

Населення має право на допомогу від держави за будь-яких обставин, наприклад, коли людина вимушено змінила своє місце проживання, навіть якщо виїхала за кордон у період дії воєнного стану.

«У вересні наші управління соцзахисту населення вже призначили й нарахували субсидії й пільги й передали їх для подальшого адміністрування. У перших числах жовтня вже здійснять виплати, але їх проводитимуть не управління соцзахисту населення, а Пенсійний фонд», – пояснила директорка департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод.

В жовтні та листопаді органи соцзахисту населення прийматимуть пакети документів від органів місцевого самоврядування, будуть опрацьовувати їх і призначати до нарахування, а Пенсійний фонд забезпечуватиме виплату, і в готівковій формі безпосередньо.

Крім того, з грудня, Пенсійний фонд забезпечуватиме повне адміністрування двох соцвиплат: 

  • субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива й скрапленого газу;
  • надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

До квітня 2023 року всі справи й бази даних мають передати Пенсійному фонду України.

«Всі громадяни, які є отримувачами, або які будуть претендентами протягом вересня-жовтня, можуть звертатися до органів соцзахисту населення за призначенням субсидій і пільг через органи виконавчої влади або ЦНАПи, або електронні портали Міністерства соцполітики. З грудня – напряму до Пенсійного фонду», – наголосила Оксана Гобод.

«Питання щодо права волинян на одержання соціальних гарантій як житлових субсидій і пільг порушено не буде. Люди, які мають право на соцвиплати, будуть їх отримувати», – звернула увагу Оксана Гобод.

При призначенні субсидії допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам (це дві і три тисячі гривень) враховуватися не буде. Крім того, якщо громадяни прихистили с своїх помешканнях ВПО і ним держава відшкодовує по 450 гривень, також не враховуватимуть цей вид допомоги при розрахунку житлової субсидії.

«Люди, які втратили в період військового стану роботу і перемістилися до інших міст і стали на обліки в центри зайнятості, матимуть право (якщо хоча б місяць були на обліку) на субсидії в опалювальний період», – додала Оксана Гобод.

Крім того, зміниться робота в наповненні Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків. Це теж з грудня передадуть Пенсійному фонду. Бази даних і особові справи перейдуть Пенсійному фонду України. І він надалі адмініструватиме надання пільг.

Заступниця директорки департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олена Маркусик зауважила, що на Волині в програмі житлових субсидій майже 60 тисяч домогосподарств. З них реально 29 тисяч отримують виплати.

Інша частина у неопалювальний сезон була в програмі житлових субсидій, однак субсидія в них була нуль. Такі заяви теж будуть автоматично перераховані органами соцзахисту населення.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024