стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 вересня

26 Вересня 2022, 22:10
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 вересня 2969
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 26 вересня

Хроніка 215-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

Підсумкове звернення Президента:

 

42 «прильоти» по Сумщині за добу

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Протягом дня ворог обстріляв чотири громади Сумщини – Білопільську, Краснопільську, Шалигинську та Середино-Будську.

Усього зафіксовано 42 «прильоти» по прикордонню.

Ворог обстрілює Слов′янськ

Джерело: голова МВА Вадим Лях

У Слов'янську станом на вечір –

 неспокійно. Ворог обстрілює вулиці Барвінківську, Ботанічну й Шевченка.

Інформація про постраждалих та руйнування уточнюється.

 

Харківський бабак-віщун Тимко зміг пережити окупацію

Джерело: Суспільне

Бабак-віщун Тимко азом зі ще 30 бабаками весь час окупації мешкав у селі Нестерівка Куп'янського району.

З тваринами були двоє наглядачів, які стежили за ними та годували їх.

 

На Харківщині від ракетного удару загинула 15-річна дівчина

Джерело: голова ОВА Олег Синєгубов

У Первомайському окупанти нанесли ракетний удар по об’єкту цивільної інфраструктури. Пошкоджена критична інфраструктура та повністю зруйновані два приватні будинки.

 

 

 

​​Внаслідок ракетного удару загинуло семеро людей, зокрема 15-річна дівчина.

Окупанти пошкодили в Україні понад триста об’єктів теплопостачання 

Джерело: Енергоатом

Через обстріли в Україні уражено 349 об’єктів критичної інфраструктури у сфері теплопостачання, зокрема 11 ТЕЦ, чотири з яких зруйновано.

На Дніпропетровщині приземлили ворожу ракету

Джерело: голова ОВА Валентин Резніченко

Близько 19:56 протиаовітряна оборона збила над Дніпропетровщиною ворожу ракету.

 

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 26 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні захоплених територій, спробах повної окупації Донецької області, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Ворог намагається відновити втрачені позиції на окремих напрямках, веде повітряну розвідку та завдає ударів по цивільній інфраструктурі, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України. Так, за поточну добу противник завдав два ракетні та чотири авіаційні удари, здійснив понад сім обстрілів з РСЗВ. Також ворог задіяв ударні БпЛА в районі населеного пункту Біленьке Одеської області.

Від вогневого впливу окупантів постраждало 12 населених пунктів. Зокрема, Запоріжжя, Марганець, Мусіївка, Нікополь, Потьомкине, Осокорівка, Миколаїв та Очаків.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Одноробівка, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Гатище, Кучерівка, Петропавлівка, Куп’янськ-Вузловий, Сенькове, Кам’янка та Голубівка;

на Краматорському напрямку – Новоселівка, Щурове, Діброва, Озерне, Закітне, Сіверськ, Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Веселе та Білогорівка;

на Бахмутському напрямку – Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Григорівка, Бахмут, Весела Долина, Кліщівка, Одрадівка, Зайцеве та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Первомайське, Авдіївка, Водяне, Опитне, Мар’їнка, Парасковіївка та Новомихайлівка;

на Новопавлівському напрямку – Времівка, Вугледар, Павлівка, Микільське та Єгорівка.

на Запорізькому напрямку – Зелене Поле, Новосілка, Успенівка, Новопіль, Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Червоне, Гуляйпільське та Новоандріївка.

На Південнобузькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 35 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення.

Окупанти продовжують проведення своїх псевдореферендумів на тимчасово зайнятих і окупованих територіях України. 

Ворог посилює фільтраційні та контрдиверсійні заходи. Значна увага приділяється перевірці особистих мобільних телефонів місцевих жителів на предмет співпраці з Силами оборони України.

Протягом доби українські воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Підгородне, Бахмут, Майорськ, Кам’янка, Побєда та Павлівка. 

Авіація Сил оборони завдала близько 20 ударів. Підтверджено ураження 13 районів зосередження живої сили і військової техніки противника, позиція броньованої техніки та п′ять позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати ворога уточнюються. 

 

Ракетні війська і артилерія за поточну добу, зокрема, уразили три пункти управління, п′ять районів зосередження живої сили та техніки окупантів, позицію зенітних ракетних комплексів, два підрозділи ракетних військ і артилерії, три склади з боєприпасами, а також 12 окремих важливих цілей.

Україна не планує оголошувати додаткову мобілізацію через російські псевдореферендуми

Джерело: Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк

Україна не планує оголошувати додаткову мобілізацію на тлі російських фейкових «референдумів».

«Ми вже створили резерви через систему територіальної оборони і будемо активно використовувати ці резерви. Ми не плануємо сьогодні оголошувати додаткову мобілізацію. У нас є все, і ми готові до більшої кількості російських військових», — уточнив Подоляк.

Купʼянськ – під ворожим обстрілом

Джерело: ДСНС

Під обстріл потрапив Купʼянськ — окупанти поцілили у будівлю церковної школи та крамницю.

Поранена одна людина.

На деокупованій території запрацювала Державна міграційна служба

Джерело: ДМСУ

На лінії з деокупованими територіями українці можуть оформити документи, які під час війни були втрачені або пошкоджені. 

Зокрема, у Харківській області працюють Первомайський, Чугуївський та Зміївський підрозділи Державної міграційної служби України. Туди повернулися працівники та підключені усі канали зв’язку.

 

Росія бреше своїм громадянам, що воює в Україні з НАТО

Джерело: Бабель

Російським пропагандистам видали методичку про те, як пояснювати росіянам мобілізацію. Пропаганда повинна донести до людей, що вторгнення в Україну — це «народна війна з НАТО».

У методичці написано, шо НАТО має намір «розчленувати та пограбувати» росію, а «російських людей вбивають натівською зброєю натівські найманці та терористи київського режиму».

«Захід заборонив Києву вести переговори із росією. Натівська розвідка збирає дані про територію росії для того, щоб віддати Україні наказ про те щоб перенести бойові дії до росії», — стверджується у методичці.

На Донеччині за вихідні піротехніки виявили понад пів тисячі снарядів

Джерело: ДСНС

537 вибухонебезпечних предметів виявили та вилучили протягом минулих вихідних піротехніки Головного управління ДСНС України на території Краматорського, Бахмутського та Покровського районів.

 

Окупанти готують масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури України та її союзників

Джерело: ГУР

Кремль планує здійснити масовані кібератаки на об’єкти критичної інфраструктури українських підприємств й установ критичної інфраструктури союзників України. У першу чергу удар буде спрямовано на підприємства енергетичної галузі. При проведенні операцій використовуватиметься досвід кібератак на енергосистеми України 2015 та 2016 років.

Цим ворог спробує посилити ефект ракетних ударів по об’єктах електрозабезпечення насамперед у східному та південному регіонах України. Командування окупантів переконано, що це призведе до сповільнення наступальних дій українських Сил оборони.

Також кремль має намір збільшити інтенсивність DDoS-атак на критичну інфраструктуру найближчих союзників України, насамперед Польщі та країн Балтії.

Українські сили розробляють систему протидії іранським дронам Shahed-136

Джерело: керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування Південь Наталія Гуменюк.

«Всі зразки, які ми зуміли здобути, вивчаються фахівцями, напрацьовується найефективніша система протидії їм. Зокрема, є у нас приклади досить результативного збиття цих дронів», – зазначила вона.

Біля ЗАЕС окупанти влаштували виставу з голосуванням на «референдумі»

Джерело: Енергоатом

російські загарбники продовжують грати у «референдум» на тимчасово окупованих територіях Запорізької області. Чергову виставу вони влаштували біля Запорізької АЕС, видаючи запрошених масовиків за персонал атомної станції.

Так, велика група чоловіків у цивільному дочекалась закінчення зміни на станції та змішалася з її персоналом, який виходив після зміни.

Дорогою ряджені роздавали інтерв’ю проросійським пропагандистським ЗМІ та вигукували слова підтримки росії та псевдореферендуму, після чого пішли до автобуса, в якому проводилося «голосування», і показово заповнили бюлетені.

Цей факт вчергове доводить, що серед патріотично налаштованих працівників Запорізької атомної станції ніхто не зголосився брати участь в окупантському фарсі, тож пропагандисти знову були змушені робити «гарну» картинку для російських замовників.

СБУ повідомила про підозру організаторам псевдореферендуму на окупованих територіях 

 Джерело: CБУ

Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на організаторів російського псевдореферендуму на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей: «голову центральної виборчої комісії «ДНР» Володимира Висоцького, «голову центральної виборчої комісії «ЛНР» Олену Кравченко, «голову громадської палати «ДНР» Олександра Кофмана та «радницю голови «ЛНР» Марину Філіпову.

Встановлено, що ці особи відігравали ключові ролі в організації та проведенні фейкового плебісциту на сході України, направивши так званим «главам Л/ДНР» звернення з ініціативою проведення фейкового референдуму.

Президент України Володимир Зеленський у понеділок провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача

Джерело: Офіційне-представництво Володимира Зеленського

Учасники заслухали інформацію про оперативну обстановку на напрямках фронту. Ухвалили рішення щодо активних дій сил оборони з метою подальшої деокупації території України.

Також проаналізували стан забезпечення військ озброєнням і боєприпасами. Президент наголосив на важливості оперативного забезпечення високоточною зброєю та всім необхідним сил, які активно просуваються вперед.

Під час засідання учасники окремо зупинилися на питанні застосування ворогом нових типів озброєння та намітили плани протидії таким засобам.

Росія знизила кількість ракетних ударів по Україні

Джерело: речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат 

Війська росії останніми днями знизила кількість ракетних ударів по Україні, але частіше стали атакувати іранськими дронами-камікадзе. Дрони атакували Харківщину, Одещину та Миколаївщину. ЗСУ збивають їх всіма доступними методами, але вивчають найбільш ефективний. Противник врахував недоліки і використовує нові тактичні прийоми.

В Україні через воєнну агресію російської федерації за минулу добу, 25 вересня, загинули троє людей, ще 22 дістали поранення

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко 

«Наслідки збройної агресії рф. Жертви серед цивільного населення: загинули – три особи, поранено – 22 особи», – написав Тимошенко.

Найбільше жертв у Донецькій області – троє загиблих та 11 поранених. У Харківській області за добу шестеро поранених, у Миколаївський – четверо, у Херсонській – одна людина поранена.

За даними Кримськотатарського Ресурсного Центру, в Криму окупаційна адміністрація вже мобілізувала 60 тисяч осіб

Джерело: Кримськотатарський ресурсний центр

Більше того, масово роздають повістки у місцях компактного проживання кримських татар.

Мобілізованих осіб відвезли до навчання на полігони у смт. Перевальне та Козачу Бухту у м. Севастополь.
За первинною інформацією повістки мали видавати наступним категоріям: військовозобов'язаним, хто перебуває у запасі до 35 років, ті хто був старшинами і сержантами.

Та насправді, повістки дають і тим, хто служив при Україні, і навіть 53-річним відставним. Стоять машини росгвардії і прямо на вулиці видають повістки всім поспіль.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.09

Вже більше 57 тисяч ліквідованих російських окупантів.

Одещину вночі ворог атакував дронами-камікадзе

Джерело:Офіційне повідомлення ОК «Південь».

Один дрон знищений силами протиповітряної оборони. Два влучили в об'єкт військової інфраструктури.

Внаслідок масштабної пожежі і детонації боєприпасів, організовано евакуацію цивільного населення.

Попередньо, постраждалих немає.

Боротьба з вогнем та рятувальна операція триває.

Інформація уточнюється.

Ворог завдав терористичного удару ракетами по Запоріжжю та околицях

Джерело: Голова ОВА Олександр Старух

Зруйновані об’єкти інфраструктури. Внаслідок ударів виникли пожежі. На місці подій працюють рятувальники та усі відповідні служби. Попередньо відомо, що жертв немає.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 26 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Ворог продовжує зосереджувати зусилля на спробах повністю окупувати Донеччину та утримати захоплені території, а також зривати активні дії Сил оборони в окремих районах.

Від ворожого вогню постраждали понад 40 населених пунктів: Куп'янськ, Краматорськ, Бахмут, Краснохорівка, Мар'їнка, Кам'янка, Курахове, Павлівка, Запоріжжя, Нікополь, Очаків, Миколаїв та Одеса.

Ситуація на Волинському та Поліському напрямках суттєво не змінилася.
На інших напрямках окупанти обстріляли з танків, мінометів та ствольної артилерії:
  • на Сіверському – в районі селища Олександрівка Сумської області;
  • на СлобожанськомуСтрілеча, Одноробівка, Ветеринарне, Хатище, Кам’янка, Голубівка та Сенькове;
  • в Краматорському Новоселівка, Щурове, Сіверськ, Григорівка, Білогорівка, Закитне, Діброва, Верхньокам'янське, Веселе, Роздолівка, Озерне та Спірне;
  • в БахмутськомуСоледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Кліщівка, Долина Весела, Яковлівка, Майорськ, Неліповка, Вимка та Білохорівка;
  • в АвдіївськомуАвдіївка, Опитне, Первомайське, Новомихайлівка та Парасковіївка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках з танків, мінометів та ствольної артилерії обстріляли 18 населених пунктів – Єгорівка, Павлівка, Залізничне, Новоандріївка, Уляйпільське, Успенівка, Новосілка, Времівка та Червоне.
  • На Південнобухському напрямку від артилерійського та мінометного обстрілу пошкоджено понад 27 населених пунктів поблизу лінії зіткнення.
На території рф тривають заходи часткової мобілізації, оголошені військово-політичним керівництвом РФ. ростовська область закрита на в'їзд та виїзд. Особам, які не перебувають за місцем реєстрації, через родичів, зобов'язані з'явитися протягом трьох днів. Особам, які прибувають до пунктів збору в белгородській області, надається перелік того, що потрібно придбати за власні кошти, зокрема теплий одяг.
Ворог також проводить зазначені заходи на тимчасово окупованих територіях України. З 24 вересня поточного року в Севастополі на базі автомобільного батальйону Чорноморського флоту розпочалися навчання демобілізованих.
У місті Сватове Луганської області призов на мобілізацію вручають особам, які досягли вісімнадцятирічного віку. Окремі громадяни, водії вантажівок, негайно направляються до військових частин.
Водночас ворог намагається запровадити оголошений незаконний «референдум» на тимчасово окупованих територіях України. Таким чином, в населених пунктах Запорізької області представники окупаційної влади разом із озброєними російськими військовими проводять обходи з хати, змушуючи місцевих мешканців брати участь у так званому «референдумі». Крім того, такі раунди також спрямовані на ідентифікацію чоловіків. Такі ж заходи ворог проводить в населених пунктах Луганської області.
Окупанти продовжують нести втрати. Чергове точне попадання підтверджено 24 вересня поточного року в районі концентрації ворожої техніки на території промзони в межах Херсона. Раніше ворог втратив до 10 одиниць військової техніки, втрати в особовому складі уточнюються.
За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки ворога в районах Спірне, Соледар, Майорськ, Бахмут, Підгородне, Вимка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське, Кам'янка, Поб'єда, Павлівка.
Авіація Сил оборони завдала 33 удари. Підтверджено, що вражено 25 областей концентрації живої сили та військової техніки противника та 8 позицій зенітних ракетних систем. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони знищили один літак Су-25, гелікоптер Мі-8 та 2 БПЛА ворога

Ракетні війська та артилерія, зокрема, протягом поточної доби, вразили 6 командно-контрольних пунктів, 12 областей зосередження ворожої живої сили та техніки, 2 позиції зенітних ракетних систем, 3 одиниці ракетних військ та артилерії, 6 склади з боєприпасами, а також 9 окремих важливих цілей.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024