стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 вересня

25 Вересня 2022, 21:46
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 вересня 3807
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 вересня

Хроніка 214-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

російські війська у неділю обстріляли Краматорськ Донецької області

Джерело: Краматорська міська рада. Фейсбук.

«Черговий обстріл Краматорська. Дві ракети С-300. Пошкоджено лікарню, багатоквартирні будинки та гаражі. Без жертв», – йдеться в повідомленні.

Президент Володимир Зеленський вважає, що ядерна загроза з боку рф може стати реальністю

Джерело: Бабель

«Дивіться, можливо, вчора це був блеф. Тепер це може стати реальністю», — сказав він, відповідаючи на запитання журналіста CBS, чи блефує президент путін, погрожуючи Україні ядерною зброєю.

У цьому контексті Зеленський згадав про постійні обстріли Запорізької АЕС, а також — про атаки на Південноукраїнську АЕС.

«Ракета влучила в район, який розташований за 300 метрів від АЕС. Атомна станція втратила всі вікна, двері... Так він [путін] хоче налякати весь світ. Це перші кроки його ядерного шантажу. Я не думаю, що він блефує», — зазначив президент України.

На Херсонщині ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони завдали ударів по переправах в районі Нової Каховки

Джерело: речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров

Це райони, де зосереджений особовий склад, ППО та техніки російських військ. Також ЗСУ знищили два склади боєприпасів у Херсонському і Бериславському районах та командний пункт управління.

«За ніч ракетно-артилерійські підрозділи виконали 133 вогневі завдання. Силами оборони України продовжується вогневе ураження резервів військ рф, порушення їх систем управління, логістичного забезпечення, здійснюється ефективний вогневий контроль мостів та переправ через річку Дніпро», – сказав Владислав Назаров.

Масова мобілізація росією кримських татар є геноцидом за етнічною ознакою 

Джерело: Джерело Офіс Президента

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк вважає, що розпочата росією масова мобілізація кримських татар є справжнім геноцидом за етнічною ознакою, мета якого – зачистити території від нелояльного населення.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 25 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Окупанти продовжують зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. 

За добу окупанти завдали 4 ракетних та 7 авіаційних ударів, здійснили понад 24 обстріли з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України: Куп’янськ, Білогорівка, Спірне, Бахмутське, Бахмут, Нью-Йорк, Красногорівка, Курахове, Новомихайлівка, Павлівка, Запоріжжя, Володимирівське, Очаків, Миколаїв, Миролюбівка, Нововознесенське, Сухий Ставок та Одеса.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії:

  • на Сіверському– Гута-Студенецька і Блешня Чернігівської області та Бачівськ, Шалигіне і Середина Буда Сумської області;
  • на Слобожанському – Стрілеча, Гур’їв Козачок, Стогнії, Уди, Ветеринарне та Куп’янськ;
  • на Краматорському  – Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Ярова, Пришиб та Озерне;
  • на Бахмутському – Соледар, Бахмут, Бахмутське, Одрадівка, Зайцеве, Опитне, Яковлівка, Нью-Йорк, Майорськ, Неліповка, Юр’ївка, Виїмка, Білогорівка, Роздолівка, Спірне, Веселе та Верхньокам’янське;
  • на Авдіївському – Авдіївка, Опитне, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Новомихайлівка, Мар’їнка та Парасковіївка.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів зазнали 18 населених пунктів: Микільське, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка, Новомайорське, Времівка, Павлівка, Залізничне, Шевченко, Білогір’я, Полтавка, Новосілка, Новопіль, Темирівка, Времівка, Червоне та Ольгівське.
  • На Південнобузькому – від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали більш як 38 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Зокрема, Нововознесенське, Архангельське, Сухий Ставок, Первомайське, Марганець та Нікополь.

З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив до 60 вильотів БпЛА.

У зв’язку із частковою мобілізацією, оголошеною російським військово-політичним керівництвом, з 22 вересня військові комісаріати російської федерації працюють у цілодобовому режимі. Особам, які намагаються ухилитися від мобілізації погрожують кримінальною відповідальністю.

У Севастополі в Криму чоловікам призовного віку вручено близько однієї тисячі повісток. Представники окупаційних військ запевняють мобілізований особовий склад, що їхня служба буде проходити на тимчасово захопленій території Херсонської області до закінчення терміну так званої «спеціальної операції».

Протягом 24 вересня в результаті вогневого впливу по об’єктах противника на тимчасово захопленій території Запорізької області, знищено близько 10 одиниць озброєння та військової техніки противника в районі населеного пункту Гуляйполе, а також один ЗРК С-300 зі складом боєприпасів поблизу міста Токмак.

Протягом доби підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Соледар, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка, Первомайське та Павлівка.
Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони України завдала 21 удар. Підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 7 позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили 2 БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу, зокрема, уразили 6 пунктів управління, 11 районів зосередження живої сили та техніки противника, 2 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 підрозділи ракетних військ і артилерії, 6 складів з боєприпасами, а також 8 окремих важливих цілей.

У Мелітополі Запорізької області пролунав гучний вибух

Джерело: мер Іван Федоров

За попередніми даними, на вулиці Ломоносова палає автівка. 

На окупованій Луганщині в Алчевську стався вибух

Джерело: голова ОВА Гайдай

Маньківці підірвали ворожі казарми.

росіяни змушують українських військовополонених голосувати на «референдумі» в Донецькій області

Джерело: ЦПД

У кремлівських медіа з'явилася інформація, що 11 чоловіків і 23 жінок-військовослужбовців Збройних сил України нібито звернулися до бойовиків із проханням отримати паспорти терористичного утворення «днр».

За даними ЦПД, ще 57 українських військовополонених з пропискою у Донецькій області примусили проголосувати на псевдореферендумі за приєднання регіону до складу російської федерації.

Українські військові збили дрон-камікадзе, який летів атакувати Миколаїв

25 вересня, близько 15 години, силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» збито дрона-камікадзе «Shahed-136», яким російські окупаційні війська намагалися атакувати Миколаїв.

Морпіхи знищили дві гармати, гаубицю та склад із бронетехнікою росіян

Джерело: ВМС ЗСУ

Артилерійські військові частини та підрозділи командування морської піхоти Військово-Морських сил Збройних сил України за минулу добу знищили дві ворожі гармати з обслугою та боєкомплектом, самохідну гаубицю «Акація» і склад з автобронетехнікою загарбників.

У Мелітополі та Бердянську пролунали вибухи

Джерело: телеграм-канал Бердянської міської ради

У тимчасово окупованих Мелітополі та Бердянську пролунали вибухи.

«У Бердянську та Мелітополі майже одночасно пролунали вибухи. У Бердянську звуки вибуху лунали з центру міста», - йдеться у дописі.

Російські ЗМІ підтверджують вибухи біля будівлі виконкому Бердянська. 

Від ворожих обстрілів постраждали Сумщина та Чернігівщина

Джерело: ДПСУ

Під ударами російських військ минулої доби перебували Есманьська, Шалигинська й Середино-Будська громади Сумської області, а також Сновська та Семенівська громади Чернігівської області.

По Сновській громаді ворог бив із мінометів. Встановлено, що вогонь вівся з району російського населеного пункту кирилівка. Зафіксовані 24 вибухи мін калібру 82 мм.

Територія Семенівської громади також перебувала під мінометним вогнем. Зафіксований приліт 37 мін зі сторони російського села скачок.

По території Есманьської громади росіяни били з мінометів 120 мм калібру зі сторони населеного пункту троєбортне — три вибухи.

По території Середино-Будської громади загарбники цілили зі ствольної артилерії — два вибухи. Встановлено, що вогонь вівся з району російського села зернове.

По Шалигинській громаді з боку російського села козине ворог бив із реактивних систем залпового вогню — зафіксований приліт шести снарядів.

Через ворожі обстріли на Донеччині поранили шістьох людей

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

У Святогірську Донецької області внаслідок влучання ворожого снаряду у багатоповерхівку поранення дістали шестеро людей, також поранена одна людина у Красногорівці.

«Цієї ночі росіяни били по цивільних об’єктах по всій лінії фронту від Великої Новосілки до Святогірська. У Краматорському районі найбільше постраждала Святогірська громада. У Святогірську снаряд влучив у багатоповерховий будинок – поранено 6 людей. Також 2 приватні будинки пошкоджено у Хрестищі – там без жертв», - зазначив Кириленко.

За інформацією очільника ОВА, пізно ввечері росіяни знову влучили у Красногорівську опорну школу. Вночі відбувся ще один обстріл міста – поранено 1 людину.

У Великоновосілківській громаді росіяни вдарили із ЗРК С-300 по Андріївці – пошкодили три будинки та місцеву школу, без постраждалих.

Також, за словами Кириленка, вночі були поодинокі прильоти по старій та центральній частинах Авдіївки, на ранок – масований артобстріл центру міста. За попередньою інформацією, постраждалих немає. У Бахмутському районі росіяни стріляли касетними снарядами по Часовоярській громаді – без постраждалих.

Росіяни знали результати «референдумів» ще на початку вересня

Джерело: СБУ

Російські окупанти «підбили» підсумки фейкових «референдумів» на окупованих територіях України ще на початку вересня, свідчить інформація, яка є у розпорядженні СБУ, і телефонні розмови жителів окупованих територій, які мають родичів у «керівництві «ЛДНР».

«Мені сестра зателефонувала: у них друзі, ну їх, виходить, куми... Дочка працює в міністерстві соціальної політики «ДНР». Вона все знає. Вона сказала: «Ще на початку вересня підписані були документи про входження «ДНР» в адміністративних межах Донецької та Луганської області, входження їх до складу російської федерації». Усе.

Україна буде бити, відбивати. А ці будуть говорити про те, що це територія Росії і теж будуть гатити, і все. Ну, хто доведе - хто, де голосував, скажи? Ніхто нічого не доведе. Людей не запитали, за людей усе вирішили. Життя, долі покалічили, поламали».

У Херсоні загинув колаборант олексій журавко

Джерело: Бабель

В окупованому Херсоні внаслідок ракетного удару по готелю загинув колишній нардеп від «Партії регіонів» та колаборант олексій журавко.

У 2014 році він переїхав до росії, а після вторгнення повернувся до Херсона.

Загальні втрати росіян станом на 25 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 25.09 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько 56700 (+400) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 2275 (+13) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 4832 (+25) од, 
  • артилерійських систем – 1368 (+7) од, 
  • РСЗВ – 328 (+1) од, 
  • засоби ППО ‒ 171 (+1) од,
  • літаків – 259 (+4) од, 
  • гелікоптерів – 220 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 966 (+10),
  • крилаті ракети ‒ 241 (+1),
  • кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3701 (+20) од,
  • спеціальна техніка ‒ 130 (+4).

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Донецькому напрямках.

За добу росіяни вбили двох мирних жителів Донеччини

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко

За 24 вересня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини — у Бахмуті. Ще 8 людей отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Росіяни завдали понад 170 ударів «Градів» по Нікопольському району

Джерело: голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко

Ворог випустив понад 170 снарядів з «Градів» та ствольної артилерії по трьох громадах Нікопольського району – Червоногригорівській, Нікопольській та Марганецькій. 

Попередньо, минулося без загиблих та поранених.

У Нікополі пошкоджені будинки та електропідстанція. Без світла понад 3 200 сімей. 

У Марганці теж понівечені  мережі. Електрика зникла майже у 3 000 родин.

У Червоногригорівській громаді росіяни  залишили без електропостачання до 500 людей. Від ворожих снарядів постраждали приватні будинки, магазини, дитячий садок, амбулаторія, автівки, аптека, клуб, стадіон та газогін. 

Всюди відразу після обстрілів стали до роботи аварійні бригади енергетиків. Планують все полагодити до середини дня. 

Одесу атакували дронами-камікадзе

Джерело: телеграм-канал міської ради Одеси з посиланням на ОК «Південь»

Одесу знов атакували ворожими дронами-камікадзе. Тричі ворог влучив в адмінбудівлю в центрі міста. Триває рятувальна операція і гасіння пожежі. 

Один дрон збитий силами протиповітряної оборони. Людських втрат нема.

Росіяни обстріляли житлові будинки Миколаєва

Джерело: телеграм-канал міського голови Миколаєва Олександра Сєнкевича

Уночі 25 вересня Миколаїв знову зазнав обстрілів.

Пошкодили житлові будинки, а також є влучання у мережі водопроводу. 

На місцях працюють ремонтні бригади та комунальники. Наразі фахівці оглядають райони, які потрапили під обстріли. Детальніше про наслідки повідомлять згодом.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 25 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Розпочалася двісті чотирнадцята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Окупанти продовжують зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілюють позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, ведуть повітряну розвідку, намагаються відновити втрачені позиції на окремих напрямках. 

Ворог продовжує нищити цивільну інфраструктуру та помешкання мирного населення. Є загроза авіаційних та ракетних ударів на всій території України.

За минулу добу російські загарбники завдали 7 ракетних та 22 авіаційних удари, здійснили понад 67 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Від ворожих ударів постраждали понад 35 населених пунктів. Серед них Запоріжжя, Очаків, Миколаїв, Миролюбівка, Нью-Йорк, Білогорівка, Красногорівка, Павлівка та Майорськ.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжує обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії, а саме:

  • на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька Чернігівської області та Бачівськ Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Стрілеча, Гур’їв Козачок, Дворічне, Куп’янськ та Кучерівка;
  • на Краматорському напрямку – Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Ярова та Озерне;
  • на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмут, Бахмутське, Опитне, Яковлівка, Неліповка, Юр’ївка, Білогорівка, Роздолівка;
  • на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Водяне, Мар’їнка та Парасковіївка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках під обстріли з танків, мінометів та ствольної артилерії потрапили понад 20 населених пунктів. Зокрема, Микільське, Вугледар, Курдюмівка, Пречистівка, Шевченко, Білогір’я, Темирівка, Времівка та Ольгівське.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 30 вильотів БпЛА. 

У зв’язку із частковою мобілізацією, оголошеною військово-політичним керівництвом, російське командування на тимчасово захоплених територіях намагається обмежити права військовослужбовців збройних сил російської федерації, які підписали короткострокові контракти. У підрозділах окупантів на Запорізькому напрямку оголошено, що термін контракту не має значення, а час перебування в зоні бойових дій відтепер залежить від рішення командування. Крім того, часткова мобілізація називається причиною затримки відпусток і грошових виплат, що вже призводить до значного погіршення морально-психологічного стану в підрозділах ворога.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Соледар, Виїмка, Курдюмівка, Зайцеве, Новомихайлівка та Первомайське. 

Авіація Сил оборони завдала 26 ударів - підтверджено ураження 20 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 6 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія уразили, зокрема, 5 пунктів управління, 13 районів зосередження живої сили та техніки противника, 3 позиції зенітних ракетних комплексів, 3 системи ракетних військ і артилерії, серед них “Ураган”, та 2 склади з боєприпасами. Втрати уточнюються. 

ЗСУ завдали п'ять ударів по ворожих засобах ППО на Херсонщині

Джерело: Оперативне командування "Південь"

Обстановка у південнобузькій операційній зоні залишається напруженою, але контрольованою.

Окупаційні війська продовжують агітаційно-примусові заходи в рамках організації псевдореферендумів. Не маючи явки на виборчих дільницях, здійснюють подворові обходи, де колаборанти у супроводі озброєних військових закликають людей долучитися до голосування. Більшість населення уникає контакту з цими, так званими мобільними пунктами голосування, і не бажає брати участі в політичному фарсі.

Підрозділи окупаційних військ, намагаються залучити резерви та проводять заходи протидії Силам оборони. Ракетно-артилерійським вогнем за підтримки тактичної та армійської авіації ворог намагається зупинити просування наших військ.

Протягом бойового дня ворогом нанесено 4 авіаційних удари по позиціях наших військ вздовж лінії зіткнення.

У відповідь нашою авіацією відпрацьовано 5 ударів по двох ворожих системах протиповітряної оборони в Херсонському і Каховському районах, по трьох районах зосередження озброєння та техніки на Бериславщині.

Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 266 вогневих завдань, в тому числі посиливши вогневий контроль в районі Каховської ГЕС, де окупанти намагаються налагоджувати переправи, та послабивши ворожу армію на три пункти управління підрозділами вздовж лінії фронту, уражено місце розташування росгвардії в Херсоні, подавлений один з опорних пунктів противника в районі Давидова Броду.

За підтвердженими результатами окупаційна армія скоротилась на 57 рашистів та 30 одиниць техніки, серед яких 2 гаубиці «Мста-Б» та ще одна 122-ох мм, самохідна артустановка «Гвоздика» та самохідна гаубиця «Акація», реактивна система залпового вогню «Град», 2 командно-штабні машини та 19 одиниць іншої автобронетехніки.

Ворог продовжує повітряну розвідку та спроби атак за допомогою безпілотних літальних апаратів. Двох розвідників типу «Орлан-10» знищено в Бериславському районі на Херсонщині і в Баштанському на Миколаївщині. В сусідньому Миколаївському районі збито дрон-камікадзе “Шахід-136”.

Знищено три склади ворожих боєприпасів в Баштанському районі Миколаївщини, в Херсонському і Бериславському – на Херсонщині, відповідно.

На бойовому чергуванні у Чорному морі вздовж кримського узбережжя перебуває 3 надводних і 1 підводний носії високоточної зброї сумарним залпом 28 крилатих ракет морського базування «Калібр». Решта угруповання ворожого флоту в кількості 12 кораблів, як і раніше маневрує у ракетобезпечному районі, без спроб наближення до підконтрольного Україні узбережжя.

Загрози ракетних ударів, атак дронами-камікадзе та ракетно-артилерійських обстрілів по районах, що в зоні досягання відповідної ворожої зброї, залишаються актуальними.

Окупанти вдарили ракетами по Запоріжжю

Джерело: телеграм-канал голови Запорізької ОВА Олександра Старуха

Удари ворожих ракет зафіксовані одразу в декількох районах міста Запоріжжя та селі біля обласного центру в Запорізькому районі.

Інформація щодо постраждалих з’ясовується. Наразі відомо щодо трьох поранених.

Руйнувань  зазнали об’єкти інфраструктури. В одному з районів знеструмлена електропідстанція. 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024