стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 вересня

24 Вересня 2022, 21:58
Ракета влучила в житловий сектор в Запоріжжі 3729
Ракета влучила в житловий сектор в Запоріжжі

Хроніка 213-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації.

По Сумщині велися ворожі обстріли 

Джерело: Телеграм голови Сумської ОВА Дмитра Живицького.

Протягом дня по Сумщині велися ворожі обстріли з артилерії, РСЗО та мінометів. 

Загальна кількість «прильотів» — 16. Інформації щодо постраждалих не було.

Другий день так званого «референдуму» на окупованих територіях

У Мелітополі окупанти примушують місцевих жителів до «голосування» прямо на вулиці, повідомив міський голова Федоров. За його словами, також ходять по квартирах, але люди масово не відкривають двері.

У Херсоні — порожні вулиці: охочих проголосувати було мало і вчора, сьогодні «не видно взагалі нікого», повідомив кореспондент Суспільного. 

На Херсонщині місцеві жителі повідомляють про так звані «виборчі комісії», які разом з озброєними солдатами ходять по домівках і вимагають «проголосувати». Також застосовують так зване «сімейне голосування» — якщо вдома застали лише одного члена сім'ї, змушують взяти кілька бюлетенів та «проголосувати» за всіх.

Окупаційна влада намагатиметься оголосити результати в 70-75% за «приєднання до Росії», припускає перший заступник голови Херсонської облради Соболевський.

На Луганщині тим, хто «під тиском проголосував «за», видають російські паспорти та зобов'язують з'явитися у військкомат, заявив керівник ОВА Гайдай.

Російське державне агентство ТАСС заявило, що українські військовополонені в Оленівці, які зареєстровані в Донецькій області, нібито «взяли участь у референдумі». 

«Їх можуть змусити до пропагандистських дій, однак для України вони все одно герої», – заявив радник керівника ОП Подоляк.

У центрі окупованого Бердянська пролунав вибух

Джерело: Телеграм Бердянської міської ради.

У центрі тимчасово захопленого Бердянська пролунав гучний вибух.

«Гучний вибух пролунав у Бердянську. Мешканці повідомляють, що звук лунав з центру міста», – йдеться у повідомленні.

 

«Окупанти влаштували облави та частково перекрили рух в районі спуску по Мелітопольскому шосе. Місцеві стверджують, що скоріш за все то був не прильот ракети», – додали пізніше в міськраді.

«Градами» та «Ураганами» окупанти гатили по Дніпропетровській області: є поранені

Джерело:  Telegram очільника Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука.

У суботу, 24 вересня, російські військові завдали удару по Дніпропетровській області. Внаслідок обстрілів постраждало три людини.

«За уточненою інформацією, внаслідок ранкового обстрілу хлібозаводу у Марганці поранення дістали троє людей. Це двоє чоловіків та жінка, вони в лікарні», – заявив Лукашук.

За його інформацією, вдень росіяни знову обстріляли Марганецьку громаду з «Градів», але на цей раз жертв вдалося уникнути.

 

Також ввечері окупанти з «Ураганів» обстріляли Зеленодольську громаду. Постраждали виробничі будівлі.

У Кремлі думають ввести воєнний стан і заборонити виїзд чоловіків

Джерело: УП з посиланням на російське видання «Верстка»

У Кремлі обговорюють можливість введення воєнного стану і заборони виїзду чоловіків за кордон.

За словами співрозмовників видання, це станеться в тому випадку, якщо Україна продовжить атакувати так звані «приєднані території», тобто окуповані рф території України, на яких будуть сфабриковані «референдуми» про приєднання до росії.

План запровадити воєнний стан два джерела, близькі до Кремля, називали «небажаним, але можливим».

Крім того, за словами одного з них, заборону на виїзд із росії чоловіків, які підлягають призову, може бути оголошено ще до звернення президента, оскільки влада оцінює потік чоловіків, які виїжджають із країни, як такий, що «викликає тривогу».

Під Маріуполем пролунали вибухи, а через кілька годин у місті спрацювала ППО

Джерело: Telegram радника мера Маріуполя Петра Андрющенка.

У Маріупольському районі прогриміли вибухи. При цьому через декілька годин після них у самому місті спрацювала система протиповітряної оборони.

Так, у 17:08 пролунав гучний вибух в районі Юрївки під Маріуполем, а о 17:18 – у районі Урзуфа.

При цьому о 19:02 в Маріуполі спрацювала ППО. Андрющенко додав, що вона стоїть у самому місті.

«Гарні передвісники повернення додому. В Україну», – написав він.

ЗСУ вдарили по резервах російської техніки біля Антонівського мосту

Джерело: Оперативне командування «Південь».

24 вересня у районі Антонівського мосту ЗСУ вдарили по резервах ворожої техніки, що готувались до переправи.

«На Півдні країни все під вогняним контролем українських військ. Наша авіація завдала трьох ударів по ворогові, а ракетно-артилерійські підрозділи відпрацювали 180 вогневих завдань», – йдеться в повідомленні.

Зауважують, що ЗСУ закріпили вогневий контроль над Каховським мостом, а в районі Антонівського мосту вдарили по резервах ворожої техніки, що готувались до переправи. В самому Херсоні українські війська вдарили в район зосередження ворожого озброєння та техніки, а в Бериславському районі завдано удару по артилерійській батареї та пункту управління ворожими підрозділами.

«Підтверджені втрати ворога становлять: 14 рашистів, реактивна система залпового вогню «Ураган», два зенітно-ракетні комплекси «Тор», склад боєприпасів у Золотій Балці», – додають в ОК «Південь».

 

Українські десантники збили два літаки російських окупантів

Джерело: Десантно-штурмові війська Збройних сил України (ДШВ ЗСУ) у Facebook.

Українські десантники 24 вересня збили два російські бойові літаки. 

«Сьогодні в районі виконання завдань військовослужбовці підрозділу протиповітряної оборони 25-ї окремої повітряно-десантної Січеславської бригади Десантно-штурмових військ ЗС України збили два російські літаки: броньований штурмовик Су-25 та багатоцільовий винищувач четвертого покоління Су-30», – йдеться в повідомленні.

 

Українські військові наголошують, що повітряний простір у їхній смузі відповідальності – під повним контролем підрозділів ППО.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 24 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, веде повітряну розвідку та намагається відновити втрачені позиції на окремих напрямках.
Ворог і далі цинічно завдає ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях мирного населення. Залишається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів на всій території України.
Окупанти завдали 5 ракетних та 12 авіаційних ударів, здійснили понад 9 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території нашої держави, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.
Від ворожого вогню постраждали понад 20 населених пунктів. Зокрема, Бахмут, Миколаївка, Калинівка, Миколаїв, Сухий Ставок, Південне, Малі Щербаки.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.
На інших напрямках противник завдавав вогневого ураження з танків, мінометів та ствольної артилерії, а саме:
на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька і Михайлове Чернігівської області та Павлівка, Стукалівка, Середина-Буда, Миропільське, Краснопілля, Мезенівка і Славгород Сумської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Гоптівка, Стрілеча, Івашки, Олександрівка, Подоли, Куп’янськ та Горохуватка;
на Краматорському напрямку – Пришиб, Ярова, Озерне, Діброва, Райгородок та Сіверськ;
на Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Одрадівка, Зайцеве, Яковлівка, Нью-Йорк, Верхньокам’янське, Білогорівка та Роздолівка;
на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Бердичі, Первомайське, Карлівка, Водяне, Мар’їнка та Новомихайлівка.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них Вугледар, Новоукраїнка, Новосілка, Новопіль, Білогір’я, Оріхів, Темирівка та Времівка.
На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали понад 40 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 60 вильотів БпЛА.
На території російської федерації тривають заходи часткової мобілізації. У звʼязку з низькими мотивацією та готовністю громадян росії брати участь у бойових діях на території України, в населених пунктах краснодарського краю з перших годин оголошеної мобілізації представники військових комісаріатів розпочали побудинкові обходи з негайним врученням повісток чоловікам призовного віку. На основних дорогах виставляються поліцейські блокпости з метою контролю переміщення чоловічого населення. Мобілізований особовий склад після короткої підготовки в навчальних центрах планується направляти для поповнення військових підрозділів, які зазнали численних втрат в ході війни на території України.
За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Петропавлівка, Виїмка, Бахмутське, Зайцеве, Опитне, Одрадівка, Невельське та Новомихайлівка.
Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 19 ударів. Підтверджено ураження 14 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 5 позицій зенітних ракетних комплексів.
Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили 4 літаки (Су-25, два Су-30 та один Су-34), 5 БпЛА та крилату ракету окупантів.
Ракетні війська і артилерія, зокрема, уразила 4 пункти управління, понад 10 районів зосередження живої сили та техніки противника, 3 позиції протиповітряної оборони та 4 склади з боєприпасами. Втрати ворога уточнюються.

Окупанти примушують маріупольців брати участь у «референдумі», погрожуючи звільненнями

Джерело: телеграм радника мера Маріуполя Петра Андрющенка.

Окупаційна влада Маріуполя Донецької області після першого дні «референдума» отримала «на горіхи» через низьку «явку».

«Вчора ввечері окупаційна адміністрація отримала «на горіхи» за наднизьку «явку». Тому ранок почався з примусового голосування. Робочих на місцях роботи чекали «мобільні бригади» з простою умовою – голосуєш або втрачаєш роботу та зарплату. Також було встановлено декілька наметів в місцях концентрації людей, але й тут охочих виявилась обмаль. На черговому пропагандистському ролику дуже прекрасно можна побачити «шалену чергу» в 10 людей та пусті прозорі урни», – пише Андрющенко, додаючи знімки з «дільниць». 

 

У патронатній службі «Азова» розповіли про стан звільнених захисників: критична анорексія

Джерело: голова патронатної служби «Азова» Олена Толкачова у коментарі «Українській правді».

Звільнені з полону військові перебувають у шокуючому стані – майже всі 215 осіб мають крайній ступінь анорексії.

«Стан наших військових просто шокуючий. Є випадки, коли родичі не можуть впізнати своїх рідних. Наші хлопці знесилені, контужені, дуже багато прихованих переломів та загострень різного ступеня хронічних хвороб», – зазначає.

За її словами, усім зараз надають належну медичну допомогу, багато хто вже перебуває на лікуванні та відновленні.

Толкачова додала, що команда лікарів максимально злагоджено працює, щоб «не пропустити жодного синяка, жодної подряпини».

Скоро частину захисників патронатна служба у кооперації з державою відправить на лікування та відновлення за кордон.

 

Також, за її словами, державні органи працюють над тим, щоб якомога скоріше відновити усі документи, банківські картки, на які ці люди зможуть отримати заробітну плату.

На Харківщині спіймали зрадника: був керівником у псевдополіції в окупованому Ізюмі

Джерело: Харківська обласна прокуратура у Facebook

У Харківській області затримали поплічника російських загарбників, який під час окупації Ізюма займав керівну посаду у псевдополіції.

«Затримано та повідомлено про підозру 43-річному колишньому поліцейському з м. Ізюм за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України)», – йдеться.

Повідомляється, що під час окупації Ізюма екс-поліцейський добровільно перейшов на бік ворога.

Спершу йому дали посаду «дільничного інспектора поліції» у так званому «Ізюмському районному управлінні поліції Харківської області», а згодом підвищили до «начальника відділу дільничних інспекторів».

У липні зрадник разом з російськими військовими та бойовиками «ЛНР» приїхав до своїх колишніх колег та забрав у них трудові книжки.

Після звільнення Харківщини помічник окупантів намагався втекти, але 23 вересня його затримали.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також правоохоронці заочно повідомили про підозру 33-річному мешканцю смт Козача Лопань, який під час окупації селища пішов на співпрацю з ворогом і очолив так звану «Народну міліцію».

Встановлено, що колаборант приймав на службу інших осіб, організовував діяльність працівників, підписував та погоджував незаконні службові документи.

Українські зенітники знищили 9 повітряних цілей, серед них – безпілотники-камікадзе

Джерело: пресслужба Повітряних сил України

Протягом доби 23 вересня підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України знищили 9 повітряних цілей. 

Чотири безпілотники-камікадзе «Shahed-136» та один ударний безпілотник «Mohajer-6» збили зенітники повітряного командування «Південь». Два БпЛА «Shahed-136» – знищили підрозділи повітряного командування "Схід".

Гелікоптер Мі-8 та штурмовик Су-25 збили зенітні ракетні підрозділи повітряного командування «Центр»

Росіяни обстріляли Марганець, декілька цивільних у лікарні

Джерело: Офіс генпрокурора

Вранці 24 вересня військовослужбовці Росії обстріляли з реактивних систем залпового вогню Марганець Дніпропетровської області, троє місцевих поранені.

Наразі відомо, що троє місцевих мешканців отримали осколкові поранення, їх госпіталізовано до лікарні. Пошкоджень зазнали приватні та багатоповерхові будинки, хлібозавод, автівки містян, газопровід, лінії електропередач. 

Крім цього, під ворожим вогнем опинилась Червоногригорівська громада. Потерпілих немає.

В окупованому Криму 90% повісток отримали кримські татари

Джерело: Громадська організація КримSOS

Водночас кримські татари становлять 13−15% населення півострова. Така мобілізація може призвести до геноциду.

Меджліс кримськотатарського народу закликає всіх мешканців Криму розпочати безстрокову акцію протесту проти незаконної та злочинної мобілізації жителів Криму – громадян України у збройні сили РФ. Акція запланована на центральній площі Сімферополя.

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Втрати росіян у війні станом на 24 вересня – 56 300 окупантів

Джерело: Генштаб ЗСУ

Нічний обстріл Запоріжжя: влучили в будинок, є жертви 

Джерело: голова Запорізької ОДА Олександр Старух

Одна ворожа ракета влучила в житловий сектор у Запоріжжі та викликала пожежу в багатоповерховому будинку. Одна людина загинула, 7 людей поранено. На місці події працюють відповідні служби.

Росія вбиває цивільних

Джерело: Донецька ОВА

За 23 вересня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Бахмуті та Красногорівці. Ще 3 людини отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Російське вторгнення: ситуація станом на ранок 24 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж усієї лінії зіткнення, намагається відновити втрачені позиції, веде повітряну розвідку.
Ворог не припиняє завдавати ударів по цивільній інфраструктурі та помешканнях, тероризуючи мирне населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається для всієї території України.
За поточну добу противник завдав 1 ракетний та 2 авіаційних удари, здійснив понад 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.
Від ворожих ударів постраждало понад 10 населених пунктів, зокрема, Печеніги, Яцківка, Ярова, Мар’їнка, Красногорівка, Білогорівка, Миролюбівка, Миколаїв, Сухий Ставок та Новогригорівка.
Ворог застосував ударний БпЛА по обʼєкту інфраструктури міста Одеса.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін.
На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме:
на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Грем’яч і Хотіївка Чернігівської області та Нововасилівка, Нова Гута, Студенок, Шалигине, Андріївка, Хотінь, Миропільське і Їздецьке Сумської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Ветеринарне, Кудіївка, Гоптівка, Стрілеча, Красне, Глибоке, Вовчанськ, Бударки, Дворічна, Куп’янськ та Кам’янка;
на Краматорському напрямку – Богородичне, Пришиб, Маяки, Щурове, Райгородок, Старий Караван, Діброва, Озерне, Крива Лука, Миколаївка, Сіверськ, Спірне, Роздолівка, Веселе та Білогорівка;
на Бахмутському напрямку – Виїмка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка та Зайцеве;
на Авдіївському напрямку – Нью-Йорк, Кам’янка, Юр’ївка, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Опитне, Красногорівка, Мар’їнка і Новомихайлівка;
на Запорізькому напрямку – Новомиколаївка, Зелене Поле, Времівка, Велика Новосілка, Новоукраїнка, Золота Нива, Вугледар, Нескучне, Павлівка, Гуляйпільське, Малі Щербаки та Мала Токмачка.
На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли по всій лінії зіткнення. Обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів. Серед них Нікополь, Миролюбівка, Українка, Широке, Добра Надія, Тернові Поди, Лимани, Степова Долина та Мирне.
На тимчасово захопленій та окупованій території України окупаційна влада розпочала проведення так званих «референдумів». Працівники так званих «виборчих комісій» проводять активну агітацію для залучення максимальної кількості місцевих жителів до фейкового голосування.
Мешканцям більшості населених пунктів на тимчасово захоплених територіях обмежили виїзд, з метою їх участі у так званих «референдумах» та подальшої підготовки чоловіків призовного віку до примусової мобілізації у окупаційні війська.
У зв’язку з примусовою мобілізацією працівників Алчевського металургійного комбінату у Луганській області, випуск продукції на підприємстві повністю зупинено.
Підтверджено ураження об’єктів противника за попередні дні. А саме: складу боєприпасів в районі населеного пункту Борозенське Херсонської області та трьох районів зосередження особового складу противника в Запорізькій та Херсонській областях. Втрати російських окупантів складають до 110 осіб загиблими та понад 120 осіб пораненими.
За добу підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Зайцеве, Майорськ, Кам’янка, Авдіївка та Опитне.
За поточну добу, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 10 ударів.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024