стрічка

Шахраї видурюють гроші у волинян через фейковий сайт ПриватБанку

24 Вересня 2022, 11:44
Шахраї видурюють гроші у волинян через фейковий сайт ПриватБанку ФАКТЧЕК 3128
Шахраї видурюють гроші у волинян через фейковий сайт ПриватБанку

Волинянам активно надходять повідомлення від начебто представників ПриватБанку про те, що благодійний фонд фінустанови виплачує грошову допомогу, згідно зі статутом. В повідомлені доданий лінк на сайт, через який можна «отримати кошти».

Про це фактчекерам проєкту «Брехунець» повідомили читачі. 

Проаналізувавши ресурс,  ми дійшли висновку, що сайт – фішинговий та жодного стосунку ані до самого банку, ані до його благодійного фонду не має.

ФЕЙК

Найперше зазначимо, що ресурс, який видає себе за фонд ПриватБанку «Допомогти просто», досить подібний до оригіналу. Втім, якщо звернути увагу на сам лінк – помітите зайві цифри та літери, яких зазвичай немає в оригінальних сайтів – https://blago-privat24.pce6.site/?fbclid=IwAR06aWhN_0a1qFuPET-cRgcL7wvoE-4OfreRGDJ3ZMFh2M6bvz-jtHmMykg.

Посередині екрана великими літерами пропонують отримати гроші. Коли ж натискаєш кнопку, аби отримати кошти – завантажується вікно, де користувачу пропонують ввести його номер телефону. На фоні – дуже розмите зображення, схоже на панель меню персонального кабінету в ПриватБанку. Не важко здогадатися, що таку схему розробили, аби заволодіти номером телефону, прив’язаним до банківської картки. Маючи його, шахраям буде не складно «дістатися» й до карток людини.

Аби виглядати переконливішими, шахраї використали корпоративні кольори та логотип фінансової установи.

СПРОСТУВАННЯ

У пресслужбі ПриватБанку нам підтвердили, що зазначений ресурс – ні що інше, як небезпечний фішинговий сайт, який незаконно використовує дизайн та логотипи банку, а фінансова організація насправді жодних грошей «в один клік» не роздає, це – ФЕЙК!

У банку справді є благодійний фонд «Допомагати просто». Втім справжня адреса кардинально відрізняється від шахрайської. Ось так виглядає лінк справжнього фонду – www.blago.privatbank.ua. Шахраї просто використали айдентику банку і фонду, а також скопіювали структуру справжнього сайту благодійного фонду, шрифти та фото. До того ж на справжньому сайті благодійного фонду по центрі екрана знаходиться кнопка «ПОЖЕРТВУВАТИ», й аж ніяк не отримати гроші!

За словами фахівців банку, черговий шахрайський сайт задля виманювання у людей логіну та пароля входу до електронного банку «маскується» під програми виплат українцям, сайт благодійної програми банку та Приват24.

 «ПриватБанк попереджає про велику небезпеку введення персональної інформації, даних карток та логінів для електронного банку на неперевірених, невідомих сайтах та ресурсах. Отримані шахраями дані використовуються для викрадення грошей з рахунків», – йдеться у повідомленні.    

Зазначимо, що інформація про державні виплати та порядок отримання допомоги розміщена виключно на офіційних сайтах держслужб та банку, а подачу заявки на допомогу можна зробити лише через відповідні адмінцентри та застосунок Дія.

Тому закликаємо читачів не переходити за сумнівними посиланнями, завжди перевіряти будь-яку інформацію на офіційному сайті банку.  У випадку з ПриватБанком можна також зателефонувати до клієнтської підтримки за номером 3700.

Детальніше про те, що таке фішинг, дивіться у нашому відео за посиланням: «Брехунець» розповів, що таке фішинг та як від нього вберегтися

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024