стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 вересня

22 Вересня 2022, 21:57
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 вересня 3790
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 вересня

Хроніка 211-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації, оновлення з'являються вгорі із зазначенням часу публікації.

Рашисти випустили 18 снарядів по прикордонних селах Сумщини

Джерело: голова ОВА Дмитро Живицький

Близько 16:00 росіяни випустили 18 снарядів по прикордонних селах Хотінської громади. 

Від вибухів постраждали троє цивільних (дві жінки та чоловік): мають вогнепальні поранення, переломи кінцівок, мінно-вибухові травми та осколкові. 

Розмінування лісів на Київщині займе близько року

Джерело: ДСНС

Станом на зараз сапери на Київщині перевірили основні дороги й убезпечили інфраструктуру. Ще близько року потрібно, щоб обстежити ліси.

Російське вторгнення: ситуація станом на вечір 22 вересня 

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, не припиняє ведення повітряної розвідки. 

Ворог і надалі завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури та житлових будинках, тероризуючи мирне населення. Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається для всієї території України.

За добу противник завдав чотири ракетні та 17 авіаційних ударів, здійснив понад 24 обстріли з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Постраждала інфраструктура більш як 30 населених пунктів, Це, зокрема, Пришиб, Спірне, Веселе, Мар’їнка, Бахмут, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Запоріжжя, Кривий Ріг, Первомайськ, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок та Миролюбівка. 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник продовжує обстріли з танків, мінометів та артилерії:

на Сіверському напрямку – в районі населених пунктів Шалигине, Волфине, Їздецьке та Миропільське Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Глибоке, Стрілеча, Мороховець, Веселе, Сотницький Козачок, Вовчанськ, Гатище, Дворічна, Гусинка, Кам’янка, Куп’янськ, Артільне, Осинове та Міхуватка;

на Краматорському напрямку – Богородичне, Яцьківка, Ярова, Тетянівка, Святогірськ, Пришиб, Словʼянськ, Платонівка, Донецьке, Сидорове, Закітне, Озерне, Щурове та Райгородок;

на Бахмутському напрямку – Сіверськ, Спірне, Званівка, Миколаївка, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Білогорівка, Розівка, Зайцеве, Яковлівка, Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка, Водяне і Новомихайлівка;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не проводив, разом з тим здійснив артилерійські обстріли по населених пунктах Микільське, Вугледар, Володимирівка, Пречистівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Нескучне, Времівка, Павлівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Залізничне, Полтавка, Новопіль та Новосілка.

На Південнобузькому напрямку вогневого впливу зазнали понад 37 населених пунктів.

Ворог намагається утримати ситуацію на тимчасово окупованих територіях під своїм контролем. У Херсоні посилюється адміністративно-поліцейський режим, здійснюється перевірка осель та психологічний тиск на місцевих жителів.

Активізувалась робота щодо підготовки та проведення так званого референдуму на тимчасово захоплених територіях України. Так, у населених пунктах Херсонської області, представники російської окупаційної влади, під приводом якісного розподілу гуманітарної допомоги, намагаються отримати від місцевих жителів їх особисті дані. Триває формування так званих виборчих комісій.

У місті Старобільськ Луганської області окупаційна влада заборонила місцевому населенню залишати місто у період з 23 по 27 вересня. За наявною інформацією, окупанти створюють озброєні групи для обходу помешкань та примусу людей брати участь у так званому референдумі. Проводиться підготовка до зйомок пропагандистськими ЗМІ сюжетів про таку собі активну участь місцевих мешканців у голосуванні. 

На тимчасово захопленій території Запорізької області місцевим жителям за надання паспортних даних та отримання громадянства російської федерації обіцяють грошову винагороду і побутові прилади. 

За поточну добу підрозділи Сил оборони відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Куп’янськ, Зайцеве та Новомихайлівка.

Протягом доби авіація Сил оборони уразила десять районів зосередження живої сили і військової техніки противника та дві позиції зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили два БпЛА окупантів. 

Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження, зокрема, по чотирьох пунктах управління, двох районах зосередження особового складу та військової техніки, трьох позиціях ППО, позиції артилерії, а також трьох складах боєприпасів. 

Нацгвардія «Іглою» збила російський гвинтокрил

Військовослужбовці Нацгвардії на Запорізькому напрямку збили «Іглою» російський гвинтокрил Мі-8.

Екссуддя Тупицький і Віденська тероборона: ДБР почало розслідування

Джерело: ДБР

Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування за фактом організації співробітниками правоохоронних органів та цивільними особами незаконного переправлення через кордон одного із фігурантів журналістського розслідування «Української правди», екссудді та колишнього Голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького.

У ході досудового розслідування слідчі ДБР встановили, що він залишив межі України без проходження передбаченого законодавством прикордонного і митного контролю та без перевірки документів, які надають право на виїзд за кордон. Також не була з’ясована наявність або відсутність підстав для тимчасового обмеження Тупицькому у праві виїзду за кордон.

Слідство зафіксувало перебування Тупицького в Австрії у центі Відня поруч із автомобілем, зареєстрованим на дружину.

Натомість за інформації Державної прикордонної служби, у законний спосіб Тупицький державний кордон України не перетинав.

Окупанти планують залучити неповнолітніх до голосування на псевдореферендумі

Джерело: СБУ 

Загарбники сподіваються розширити «електоральну базу» для підтримки приєднання до РФ частини сходу України і задіяти у псевдоголосуванні місцевих жителів віком від 13 до 17 років.

Щоб посилити контроль за «явкою», неповнолітніх мають супроводжувати до «виборчих дільниць» їхні батьки, опікуни або представники так званих «дитячих будинків».

А для «накрутки показників» планують залучати родини з Донецької області, які мають місцеву реєстрацію, але виїхали до РФ.

Відповідні зміни до «виборчого процесу» доручили внести так званій «центральной ізбіратєльной комісії днр».

Наймолодший захисник «Азовсталі» – на волі

З полону вдалось звільнити наймолодшого захисника «Азовсталі» Назарія «Грінку» Гринцевича.

19-річний парамедик три місяці був із тими, хто тримав оборону на «Азовсталі».

13:00

Від збройної агресії РФ в Україні за добу загинули щонайменше дев'ять осіб, 37 поранені

Джерело: заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко

Не часткова мобілізація: на Луганщині окупанти забирають всіх, кого можуть знайти 

Джерело: голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

«Рашисти в поганому настрої через провалену «моГілізацію», «гарматного м‘яса» майже немає, чекають на поповнення після оголошеної путіним «часткової пакетизації» в росії», –пише він.

Окупанти влаштували вибух на Центральному ринку Мелітополя 

Джерело: мер Іван Федоров

«На Центральному ринку Мелітополя, де завжди велике скупчення людей, рашисти вчинили вибух та ліквідували трьох своїх військових», – написав Іван Федоров.

За словами мера тимчасово окупованого міста, росіяни влаштували теракт у людному місці, щоб напередодні псевдореферендуму звинуватити українську владу.

Станом на 12:40 окупаційна влада дійсно заявила, що це «теракт українських спецслужб, націлений на те, щоб залякати громадян напередодні референдуму».

Мер міста Іван Федоров після цього теж оприлюднив заяву, у якій наголосив, що вибух – це російська провокація.

Спротив у Маріуполі

У тимчасово захопленому Маріуполі учасник спротиву на честь звільнення полонених «азовців» сфотографувався на фоні зруйнованого моста з розгорнутим національним прапором України.

Відповідну фотографію оприлюднив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

 

Окупанти обстріляли Запоріжжя

Джерело: Офіс президента

Росіяни поцілили ракетами у готель в центральному парку Запоріжжя та електричну підстанцію.

Одна людина загинула, ще п‘ять — поранені.

«Там суттєві руйнування, люди залишаються під завалами. Рятувальники працюють над розбором завалів та звільненням людей», – повідомив керівник Офісу президента Кирило Тимошенко.

Втрати росіян

 

Росіяни з мінометів обстріляли дві громади на Чернігівщині

Джерело: Суспільне

Дві громади Чернігівщини обстріляли росіяни. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

З її слів, близько сьомої ранку обстріляли Городнянську територіальну громаду з території російського села Чорноземний городок мінометами 120 мм калібру. Прикордонники зафіксували п'ять 5 вибухів.

Після десятої ранку росіяни продовжили обстрілювати прикордоння — на територію Сновської громади прилетіли вісім мін з боку російської кирилівки.

Внаслідок обстрілів люди не постраждали.

08:50

«Часткова мобілізація" в рф не вплине на хід війни найближчими місяцями», – інститут вивчення війни (ISW).

08:00

Від ворожих ударів знову потерпали Нікопольський та Криворізький райони

Джерело: Валентин Резніченко/ Дніпропетровська ОДА (ОВА)

Близько опівночі росіяни накрили «Градами» Нікополь. Випустили по центральних кварталах з 20 снарядів.

Убили 35-річного чоловіка.

У місті понівечені 17 багатоповерхових та приватних будинків, газопровід та лінії електропередач. Вулиці усіяні вирвами та уламками боєприпасів.

Російські снаряди прилетіли й у дві лікарні, школу, футбольне поле, краєзнавчий музей, адмінбудівлі, кілька магазинів та ринок. Пошкодив обстріл і стели на Алеї пам'яті…

Через атаку спалахнули чотири пожежі у торговельних кіосках та гаражах. Займання вогнеборці уже приборкали.

У Кривому Розі через атаку ворожого дрону-камікадзе горіла двоповерхова будівля. Рятувальники полум’я загасили. Люди не постраждали.

В СБУ підтвердили, що Медведчука обміняли на наших полонених захисників

Джерело: CБУ

До цього він розказав силовикам все, що було потрібно знати, вивів на інших зрадників, загалом.

Частину захисників «Азовсталі» вдалося звільнити з полону

Джерело: колишній командир полку «Азов» Максим Жорін, фото блогера Володимира Золкіна, «Суспільне»

Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових «Азову».

«Відбувся обмін полоненими, частина азовців вдома. Нарешті ми змогли повернути ще частину захисників Маріуполя, в тому числі бійців полку АЗОВ. Сьогодні ввечері відбувся обмін, якого ми так довго чекали», – сказав колишній командир полку «Азов» Максим Жорін.

Обмін відбувся у Чернігівській області.

Серед звільнених на фото, які поширюють у мережі, керівник патрульної поліції Маріуполя Михайло Вершинін, парамедикиня Катерина Поліщук з позивним «Пташка» та старший сержант 36-ї бригади Михайло ДіановДмитро «Орест»Козацький – автор фото з Азовсталі.

Також повідомляють про повернення військової медикині Мар'яни Мамонтової, яка перебувала у полоні вагітною. 

Бойовики так званої «ДНР» заявили, що під час обміну російській стороні передали «військовослужбовців, які потрапили в полон в результаті відступу на Харківському напрямку, а також полонених військових льотчиків зс рф».

Загалом 21 вересня з полону вдалося звільнити 215 українських бійців серед яких є керівники полку «Азов».

Оперативна інформація щодо російського вторгнення станом на вечір 22 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також намагається зірвати активні дії Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, здійснює заходи щодо перегрупування своїх військ, постійно веде повітряну розвідку.

За минулу добу ворог завдав 8 ракетних та 16 авіаційних ударів, здійснив 115 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Внаслідок ударів російських військ постраждала інфраструктура більш як 40 населених пунктів: Сіверськ, Мар’їнка, Веселе, Нескучне, Єгорівка, Безіменне, Білогірка, Миролюбівка та Високопілля.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.
На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та артилерії різних калібрів:
  • на Сіверському: Сеньківка та Гута-Студенецька Чернігівської області;
  • на Слобожанському: Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Гатище, Вовчанськ, Кам’янка, Куп’янськ та Осикове;
  • на Краматорському: Слов’янськ, Коровій Яр, Богородичне, Олександрівка, Ярова, Пришиб, Діброва, Донецьке та Райгородок;
  • на БахмутськомуМиколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Роздолівка, Опитне, Яковлівка, Білогорівка та Майорськ;
  • на АвдіївськомуКрасногорівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Мар’їнка та Водяне;
  • на Новопавлівському та Запорізькому: Вугледар, Пречистівка, Гуляйпільське, Нескучне, Времівка та Новопіль.
  • На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 30 вильотів БпЛА.

У Сватівському районі, з метою приховування інженерного обладнання територій, окупанти насильно виселили жителів населених пунктів Гончарівка та Кузьменівка з помешкань та вивезли вглиб тимчасово окупованої території Луганської області. 

У Миколаївській області окупанти захопили у територіальних громад машини-молоковози та задіяли їх для прихованого підвезення пального в зону бойових дій.

За минулу добу підрозділи наших військ відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Одрадівка та Новомихайлівка.
Для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони завдала 41 удар по ворожих позиціях. Підтверджено ураження 21 району зосередження живої сили і військової техніки противника, 4 опорних пунктів, 15 позицій зенітних ракетних комплексів.

Ракетні війська і артилерія за минулу добу завдали вогневого ураження по 24 об’єктах противника. Зокрема, по 4 пунктах управління різного рівня, 4 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 складах боєприпасів та ПММ. В зону ураження потрапили склади, 4 об’єкти ППО та артилерії.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024