стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 вересня

20 Вересня 2022, 20:08
Війна в Україні 3727
Війна в Україні

Хроніка 209-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації, оновлення з'являються вгорі із зазначенням часу публікації.

20:06

ЗСУ збили ще один іранський дрон

Джерело: ОК «Південь»

Сили ППО збили на Миколаївщині ворожий дрон-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, який росіяни маркують як «Герань-2». Про це повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

Крім того, приблизно о 17:00 на Херсонщині збили черговий російський штурмовик Су-25.

Нагадаємо, це вже не перший іранський дрон, збитий українцями. Раніше ЗСУ ліквідували аналогічний безпілотник поблизу Куп’янська.

20:00

Окупанти завдали удару по Запорізькому району протягом останної години, повідомляє голова ОВА Олександр Старух. За попередньою інформацією ворог застосував ракети С300. Інформація щодо постраждалих та руйнувань з’ясовується.

19:05

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай показав, як працюють партизани в тимчасово окупованому Щасті. «Колаборантам приготуватися... ЗСУ вже близько», – написав він.

19:00

Російські окупанти здійснили черговий теракт на Харківщині, від якого постраждали діти

Джерело: Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА

Внаслідок обстрілу села Грушівка, Куп'янського району, двоє людей загинули. Поранення отримали 9 мирних мешканців. У тому числі 4 дітей. Інформація доповнюється.

Поранені госпіталізовані до медустанов, медики оцінюють їхній стан як середній.

Оперативна інформація станом на вечір 20 вересня щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, здійснює заходи щодо перегрупування своїх військ, постійно веде повітряну розвідку.
За поточну добу російські окупанти завдали 7 ракетних та 20 авіаційних ударів, здійснили понад 15 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.
Внаслідок терористичних дій російських військ за поточну добу постраждала інфраструктура більш як 20 населених пунктів: Слов’янськ, Сіверськ, Соледар, Бахмут, Вугледар, Степне, Нікополь та Очаків. В населеному пункті Печеніги окупанти намагалися зруйнувати дамбу Печенізького водосховища, успіху не мали.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.
На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та різнокаліберної артилерії:
на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Михайлове і Гута Студенецька Чернігівської області та Нововасилівка і Рясне Сумської області;
на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Дергачі, Фиголівка, Дворічна, Шевченкове, Куп’янськ, Кам’янка;
на Краматорському напрямкуЯрова, Пришиб, Донецьке, Серебрянка, Щурове, Райгородок, Озерне, Крива Лука, Миколаївка, Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Роздолівка, Олександрівка та Григорівка;
на Бахмутському напрямкуВерхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Веселе, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ та Нью-Йорк;
на Авдіївському напрямку Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Первомайське;
на Запорізькому напрямкуНовосілка, Новопіль, Времівка, Велика Новосілка, Вугледар, Новомайорське, Залізничне, Гуляйполе, Малинівка, Червоне, Дорожнянка, Малі Щербаки, Мала Токмачка та Кам’янське.
На Південнобузькому напрямку обстрілів з боку противника зазнали понад 25 населених пунктів. Зокрема, Високопілля, Миролюбівка, Новогригорівка, Білогірка, Благодатівка, Широке, Зоря, Шевченкове, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Олександрівка.
В результаті успішних дій підрозділів Сил оборони на Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує зазнавати значних втрат. 
Через невдале проведення заходів прихованої мобілізації, військово-політичним керівництвом російської федерації прийнято рішення щодо виведення підрозділів 217-го парашутно-десантного полку з території Сирійської Арабської Республіки та їх подальшої підготовки до перекидання на територію України.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження по 30 об’єктах противника. Зокрема, по 17 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 районах зосередження артилерії, а також 3 складах боєприпасів. Загальні втрати ворога уточнюються.

17:30

На стелі, встановленій на межі Донеччини й Харківщини, підняли український прапор!

«Завдяки нашим Збройним силам, ця ділянка траси Київ-Харків-Довжанський вільна від окупантів, але вкрай небезпечна, оскільки буквально нашпигована смертоносним залізяччям. Тут ще недавно велися запеклі бої, а тепер про них нагадують тільки залишена техніка та мінні поля», – йдеться у повідомленні.

17:10

Російські окупанти обстріляли Словʼянськ на Донеччині. «Удень під обстріл потрапила територія меблевого цеху на вул. Геологічній. Імовірно, С-300», — заявив мер міста Вадим Лях. За його словами, постраждалих немає.

16:50

Росіяни зводять фортифікаційні споруди в окупованому Криму на адмінкордоні з Херсонською областю, повідомило Представництво президента України в АР Крим.

Також в окупованому Севастополі продовжили «жовтий рівень» терористичної загрози до 28 вересня. По всьому окупованому Криму «жовтий рівень» діє до 23 вересня.

На Луганщині викрили ще вісьмох колаборантів

Джерело: СБУ

Усім фігурантам повідомлено про підозру  у колабораційній діяльності.

 

Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

На Київщині виявили поховання двох закатованих і вбитих осіб

Джерело: Офіс Генерального прокурора

 

У лісосмузі поблизу села Мироцьке Бучанського району 19 вересня виявили поховання двох осіб зі слідами тортур. У вбитих зав’язані за спиною руки, а на шиї скотч.

Відомо, що військовослужбовці збройних сил РФ під час окупації частини Київської області розташовували свої позиції поблизу лісу у населеному пункті.

У звільнені райони Харківщини повертається мирне життя

У населені пункти Харківщини, які Збройні сили України звільнили від окупантів, вже надходять продукти, ліки, повертається енергозабезпечення, привезли пенсії, відновлюють роботу транспорту, залізниці.

Світлини з деокупованих територій опіблікував президент Володимир Зеленський.

 

13:29

Гауляйтер окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо ухвалив рішення про проведення «референдуму» щодо входження регіону до складу Росії.

Проте жодних дат проведення псевдореферендуму він поки не називає.

13:05

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко завив, що через територію Білорусі по російських військах удару завдано не буде, закликав своїх підопічних «прикрити» кордони з Україною та за необхідності піднімати по тривозі військові форсування, – пише Белта.

«Не треба нам дорікати, що ми там в Україні збираємося воювати та інше. Нам треба захистити свою вітчизну. І що стосується підтримки Росії, ще раз підтверджую: через Білорусь жодного удару в спину, в бік, збоку, з флангів по російських військах бути не повинно. І не буде», – пряма мова диктатора, який сприяє Росії вести війну проти України.

12:53

Окупанти Херсонської області слідом за бойовиками Донецької та Луганської областей виступили за термінове проведення «референдуму» про вступ до РФ.

Богородичне – село-привид

Джерело: Десантно-штурмові війська ЗСУ

11:47

Держбюро розслідувань викрило колаборантів на Харківщині.

У Вовчанську затримали головного лісничого, який під час тимчасової окупації міста погодився на співпрацю із загарбниками. Він вявся керувати лісгоспом та організовувати заготівлю деревини для будівництва укріплень та бліндажів загарбників.

Також у Вовчанську та Куп’янську викрили двох колишніх правоохоронців. Після нападу рф на Україну ці особи почали працювати в каральних загонах окупаційної поліції. Вони проводили обшуки у місцевого населення, вилучали зброю та патрулювали міста.

11:40

СБУ затримала російського агента, який коригував ракетні удари ворога для зриву опалювального сезону на півдні України.

У Миколаєві затримали агента, який передавав ворогу геолокації підприємств теплопостачання у прифронтових районах.

Отримані координати загарбники планували використати для серії ракетно-артилерійських обстрілів по місту.

У разі успішних обстрілів окупанти обіцяли своєму поплічнику грошову винагороду.

За даними слідства, зрадником виявився житель обласного центру.

11:00

Донецьк — проти референдуму.

Активісти руху «Жовта Стрічка» активізовуються:

10:18

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що внаслідок вибухів 18 вересня у Новоайдарі знищено 50 одиниць техніки окупантів, а на об'єкті в Сватовому – 70% особового складу росіян. 

 

10:10

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що в Куп’янському районі через обстріли окупантів троє людей зазнали поранень.

09:48

Перед судом постане російський агент, який розвідував позиції реактивної артилерії ЗСУ на півдні, – інформує СБУ.

Служба безпеки завершила розслідування і передала до суду матеріали стосовно ще одного агента спецслужб РФ. Він збирав розвіддані про дислокацію та переміщення артилерійських підрозділів ЗСУ біля південного фронту.

Насамперед зловмисник намагався встановити позиції українських дивізіонів реактивних систем залпового вогню.

Співробітники СБУ затримали російського агента під час спецоперації в Одесі у червні.

09:17

У тимчасово окупованому Мелітополі пролунали два гучні вибухи, – повідомляє мер Іван Федоров.

Місцеві жителі бачили чорний дим поблизу міського елеватора.

09:05

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що окупанти вночі завдали удари по Бахмуту, влучили в багатоповерхівку.

Під завалами може знаходитись дві людини.

09:01

РФ вивела підводні човни з Криму в Краснодарський край через збільшення українських можливостей дальнього удару, посилаючись на британську розвідку пише УП.

09:00

Президент Туреччини Ердоган заявив, що Україні та Росії вдалося досягнути домовленості про обмін 200 військовополонених, – пише УП.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 20 вересня

Джерело: Генштаб ЗСУ

 

Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області станом на ранок 20 вересня 

Джерело: голова ОВА Віталій Кім

Миколаївський район:

З 03:20 ворог завдавав ударів по аквазоні та прибережній зоні міста Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Орієнтовно о 03:45 та 03:55 обстрілів знову зазнало селище Березнегувате та його околиці. Внаслідок обстрілу пошкоджений навчальний заклад – у будівлі вилетіли вікна. Постраждалих  немає. Інформація щодо масштабів руйнувань уточнюється.

 

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

 

Оперативне командування «Південь» звітує

Протягом минулої доби на південному напрямку наші воїни знищили:

  • 90 рашистів;
  • 3 танки;
  • 8 одиниць іншої автобронетехніки;
  • 3 гаубиці «Мста-Б» й «Мста-С»;
  • 4 самохідних 152 мм «Акації»;
  • 2 самохідних гармати «Гіацинт-С»;
  • 6 РСЗВ «Град»;
  • 2 БПЛА;
  • склад БК в Правдиному.

На Харківщині тривають зачистки деокупованих територій

Джерело: заступник глави МВС Єнін

У звільнених від окупантів населених пунктах Харківщини знаходять тіла з відрізаними геніталіями.

Біля Нової Каховки українські військові потопили ворожу баржу

Джерело: ОК «Південь»

 Українська авіація завдала 15 ударів по ворогу та збила два дрони оперативно-тактичного рівня «Орлан-10» та «Орлан-30».

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ влучили по чотирьох районах зосередження російських резервів військ та техніки у Бериславському, Генічеському, Каховському й Херсонському районах, по мостах і альтернативних переправах — понтонах і баржах.

На баржі, які українські захисники успішно потопили біля Нової Каховки, перебували військові, техніка і озброєння російської армії.

Тіло закатованого в Ізюмі бійця із синьо-жовтими браслетами на руці упізнала його дружина

Джерело: Українська правда

Світлина руки із браслетом у національних кольорах облетіла чи не всі соцмережі. Наразі відомо, хто став жертвою російських окупантів і чиє тіло ексгумували на місці масового поховання в Ізюмі.

 

Це – боєць 93-ї бригади «Холодний Яр» Сергій Сова з Нікополя.

У чоловіка залишилося двоє дітей.

Контрнаступ України викликає паніку серед російських маріонеток

Джерело: ISW, 19 вересня

Термінове обговорення необхідності негайної анексії РФ Луганської та Донецької областей передбачає, що контрнаступ України викликає паніку серед російських маріонеток і головних персон у Кремлі:

  • Українські успіхи підривають бойовий дух тих російських підрозділів, які до вторгнення в Україну вважалися елітними. 
  • ЗСУ продовжують локальні наступальні операції через річку Оскол та на лінії Лиман – Ямпіль – Білогорівка.
  • Війська РФ продовжували наземні атаки на південь від Бахмута.
  • ЗСУ продовжують завдавати ударів по російським військовим, транспортним та тиловим об'єктам у Херсонській області.
  • Українські та російські джерела визначили три райони кінетичної активності 19 вересня: на північний захід від міста Херсон, біля українського плацдарму на річці Інгулець та на півночі Херсонської області в районі Ольхіна. 
  • Розмір добровольчих загонів, які може створити Росія, ймовірно, зменшується.

Рашисти всю ніч тероризували обстрілами Дніпропетровщину

Джерело:

Ворожа армія накрила «Градами» та важкою артилерією три громади Нікопольщини – Нікопольську, Марганецьку та Червоногригорівську, випустивши на міста та села понад 100 снарядів.

Оперативна інформація станом на ранок 20 вересня щодо російського вторгнення

Джерело: Генштаб ЗСУ

Противник продовжує зосереджувати зусилля на повній окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, перегруповує свої війська, постійно веде повітряну розвідку. 

За минулу добу російські окупанти завдали десять ракетних та 15 авіаційних ударів, здійснили понад 56 обстрілів з РСЗВ по об’єктах на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Внаслідок російських обстрілів за минулу добу постраждала інфраструктура понад 33 населених пунктів. Зокрема, це Славгород, Краматорськ, Бахмут, Майорськ, Водяне, Дорожнє, Соледар, Новопіль, Запоріжжя, Миколаїв, Олександрівка, Снігурівка, Нова Одеса, Широке, Білогірськ, Миролюбівка та Біла Криниця. 

Зберігається загроза завдання противником авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

На інших напрямках противник здійснював обстріли з танків, мінометів та артилерії різних типів, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Миколаївка Чернігівської області та Нововасилівка, Славгород і Рясне Сумської області;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Козача Лопань, Шевченкове, Дергачі, Кам’янка, Стрілеча, Глибоке та Дворічна;

на Краматорському напрямку – Олександрівка, Донецьке, Райгородок, Щурове, Крива Лука, Озерне, Білогорівка, Пришиб, Григорівка та Сіверськ;

на Бахмутському напрямку – Майорськ, Миколаївка, Верхньокам’янське, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Одрадівка, Веселе, Виїмка, Миколаївка Друга, Нью-Йорк, Білогорівка, Юр’ївка, Спірне, Зайцеве та Яковлівка;

на Авдіївському напрямку – Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Первомайське;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних дій не вів. Від артилерійських обстрілів на цих напрямках постраждали населені пункти Вугледар, Велика Новосілка, Микільське, Малі Щербаки, Новомайорське, Мала Токмачка, Червоне, Павлівка, Гуляйполе, Новопіль та Времівка.

На Південнобузькому напрямку противник обстріляв понад 28 населених пунктів. Серед них Олександрівка, Новогригорівка, Зоря, Шевченкове, Мирне, Широке, Білогірка, Безіменне, Миролюбівка, Високопілля та Ольгине.

Продовжуються заходи так званої «мобілізації» на тимчасово окупованих противником територіях. За наявною інформацією, з 14 вересня поточного року скасовано дію раніше виданих документів про відстрочку від мобілізації близько п’ятистам працівникам Єнакіївського металургійного заводу. Крім того, введено заборону на виїзд чоловікам з території тимчасово окупованого Криму без дозволу військових комісаріатів.

В районі населеного пункту Новоайдар Луганської області підтверджено успішне вогневе ураження району зосередження озброєння та військової техніки противника 18 вересня поточного року. Тоді було ліквідовано та виведено з ладу близько 50 одиниць військової техніки та знищено боєприпаси. 

Крім того, в районі населеного пункту Сватове підрозділи Сил оборони завдали ураження по району зосередження живої сили ворога. Відомо, що 70% особового складу, що знаходився на зазначеному об’єкті, загинуло. 

Противник продовжує вживати заходи щодо поповнення втрат та формування резервних підрозділів. За наявною інформацією, на базі 36 окремої мотострілецької бригади 29 загальновійськової армії Східного військового округу, що дислокується в населеному пункті Борзя Забайкальського краю, триває формування чотирьох стрілецьких батальйонів. Комплектують офіцерські посади в зазначених батальйонах викладачами Далекосхідного вищого загальновійськового командного училища. Раніше повідомлялось про формування морського стрілецького полку на базі Чорноморського вищого військово-морського училища у тимчасово окупованому Севастополі. Російське військове керівництво під час формування зазначених підрозділів продовжує застосовувати практику часів Другої світової війни, що свідчить про суттєві проблеми і прорахунки.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Веселе, Курдюмівка та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони уразила 24 райони зосередження живої сили і військової техніки противника, 4 позиції зенітних ракетних комплексів та один склад боєприпасів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони, на різних напрямках, знищили літак Су-25, керовану авіаційну ракету та три БпЛА противника.

 

Ракетні війська і артилерія за минулу добу задали вогневого ураження по 16 об’єктах противника.  Зокрема по шести районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, семи районах зосередження артилерії, а також трьох складах боєприпасів.

Загальні втрати ворога уточнюються.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром