стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 вересня

18 Вересня 2022, 21:41
російський лендліз 3674
російський лендліз

Хроніка 207-ої доби героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Журналісти Район.in.ua фіксують головні події дня і ночі у цій публікації, оновлення з'являються вгорі із зазначенням асу публікації. 

21:38

Звернення президента України Володимира Зеленського ввечері 18 вересня.

«Ізюм, Балаклія, Куп’янськ і Харківщина загалом – міста й громади, які ми звільнили. Ці слова звучать зараз. Звучать усюди.

Маріуполь, Мелітополь і Херсон – також звучать, але звучатимуть іще частіше й гучніше, коли ми їх звільнимо.

Донецьк, Горлівка й Луганськ – і вони звучатимуть. Джанкой, Євпаторія, Ялта – і вони також.

Про чуже ми не говоримо. Звучать тільки наші слова, українські слова. Щоранку, щодня, щовечора, щоночі – протягом уже 207 днів.

Звучать завдяки Збройним Силам України, завдяки Силам спеціальних операцій, завдяки ГУР, завдяки СБУ, завдяки теробороні, завдяки прикордонникам і всій системі МВС – від Нацгвардії та Нацполіції до рятувальників ДСНС.

Найважливіші слова, що звучать завдяки нашим медичним працівникам і транспортникам, завдяки енергетикам і волонтерам, завдяки бійцям інформаційного фронту й освітянам, завдяки дипломатам і багатьом-багатьом іншим, хто виконує свою роботу так, що це посилює нас усіх. Посилює нашу здатність боротися й перемагати», – йдеться у вечірньому зверненні президента.

 

 

20:19

У Святогірську замайорів український прапор. Про це інформує Міністерство оборони України.

Росіяни знищили майже всю інфраструктуру міста, пошкодили лінії електропередач та унеможливили водопостачання.

«Наше військо відкинуло ворога від населеного пункту та будуть гнати російських загарбників далі. Місцеві жителі радіють приходу українських військових і вірять, що скоро повернуться до щасливого життя в українському Святогірську», – йдеться у повідомленні.

 

«Тривають стабілізаційні заходи у Святогірську. Сліди окупації міста – десятки підбитих ворожих танків. Сюди росіяни заходили колоною з Ярової, однак напоролися на вправну роботу нашої артилерії. Тепер ця техніка – новий тимчасовий елемент місцевого ландшафту. Святогірськ неодмінно знову перетвориться з гарячої точки на курортне містечко. Своє – повернемо!», – написав у фейсбук голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

20:13

Луганщина все ближче. ЗСУ форсували Оскол. Відучора Україна контролює і лівий берег. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

 

 

18:42

Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 18.00 18.09.2022 щодо російського вторгнення.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування своїх підрозділів на окремих напрямках, вводить резерви та не припиняє ведення повітряної розвідки.

Ворог не припиняє завдавати ударів по помешканнях мирних жителів та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни.

За добу російські окупанти завдали 3 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснили понад 40 обстрілів з РСЗВ по об’єктах на території України.

Постраждала інфраструктура більш як 20 населених пунктів, зокрема це - Краматорськ, Сіверськ, Серебрянка, Дворічна, Кам’янка, Спірне, Верхньокам’янське, Красногорівка, Новомихайлівка, Нескучне, Полтавка, Успенівка, Миролюбівка, Біляївка та Високопілля.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник вів обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Гута-Студенецька Чернігівської області та Рожковичі, Соснівка і Катеринівка Сумської областей;

на Слобожанському напрямку – в районах населених пунктів Гоптівка, Стрілеча, Козача Лопань, Кудіївка, Висока Яруга, Вовчанськ, Гатище, Бударки, Куп’янськ та Миколаївка;

на Краматорському напрямку – Крива Лука, Пискунівка, Райгородок, Білогорівка, Озерне, Григорівка;

на Бахмутському напрямку – Миколаївка, Сіверськ, Роздолівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Нью-Йорк, Яковлівка, Зайцеве та Майорськ;

на Авдіївському напрямку – Костянтинівка, Авдіївка, Кам’янка, Опитне, Первомайське, Карлівка та Водяне;

на Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів зазнали близько 25 населених пунктів. Зокрема, Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка, Микільське, Кам’янське, Залізничне та Новопавлівка.

На Південнобузькому напрямку противник завдавав вогневого ураження по всій лінії зіткнення. Обстрілів зазнали понад 30 населених пунктів. Серед них - Українка, Мирне, Квітневе, Новоросійське, Кобзарці та Ольгине.

У зв’язку з нестачею людських ресурсів для відправки на війну в Україні, на території російської федерації проводяться заходи так званої «внутрішньої самомобілізації». В Курській області, під виглядом набору кандидатів до підрозділів матеріально-технічного забезпечення, а в нижегородській області, зокрема, співробітників організації “Атомохорона” – нібито до підрозділів охорони важливих об’єктів. Кандидати, які підписали контракт, проходять тижневий курс стрілецької підготовки і одразу направляються на поповнення в зону бойових дій.

На тимчасово окупованій території Луганської області, зокрема в Біловодському районі, оголошено новий набір до так званих «підрозділів мвс». Після значних втрат у боях, більшість штатних співробітників втекли або дезертирували на територію російської федерації.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Куп’янськ, Гоптівка, Миколаївка Друга, Весела Долина, Одрадівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Правдине.

Протягом поточної доби авіація Сил оборони здійснила 20 ударів - підтверджено ураження 15 районів зосередження живої сили противника та опорних пунктів і 4 позицій зенітних ракетних комплексів.

Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони знищили один БпЛА окупантів.

Ракетні війська і артилерія завдали вогневого впливу по понад 20 об’єктах противника. Зокрема, по 7 пунктах управління і 9 опорних пунктах та районах зосередження особового складу і військової техніки. В зону ураження потрапили об’єкти ППО та понтонні переправи російських окупантів.

 

15:42

Ситуація на фронтах станом на 18 вересня згідно даних DeepState:

На Сватівському напрямку – тривають бої на підступах до Лиману. Чекаємо новин по Яровій та сусідніх селах.

Бахмутський відтинок – ситуація складна, з'явилося відео наших в Білогорівці, що на Луганщині. Біля Бахмута ворог зупинений, на південній околиці по трасі тривають бої. Просувань ворога не зафіксовано.

Авдіївський відтинок – уточнено лінію фронту біля Красногорівки. Є просування ворога в бік Невельського.

Запорізький відтинок – без змін. 

Херсонський напрямок – виходячи з останніх звітів ГШ, стає невідомою ситуація в Петрівці та Любимівці.

 

14:39

У центрі окупованого Херсону, прилетіло в розташування рашистів. Попередньо це удар по військовій частині на вул. Пестеля

13:31

Українські військові завдали влучного удару по автовокзалу у Сватовому Луганській області, де базувалися окупанти 

13:21

У так званій «днр» повідомляють про обстріл колонії у тимчасово окупованій Оленівці. 

За даними бойовиків, один український військовополонений загинув і ще четверо отримали поранення.

12:17

​​В окупованому Криму спалили автівки російського пропагандиста Кисельова.

В окупованому Коктебелі по вулиці Айвазовського спалили автівку російського пропагандиста дмитра кисельова.

«За попередньою інформацією, близько 2:00 ночі невідомий у медичній масці, окулярах, капюшоні та бахілах прийшов до віли рашиста та підпалив приналежний йому автомобіль Land Rover Freelander. Разом з ним вигорів припаркований поруч гольфкар», – повідомляється в телеграм-каналі Кримська бавовна.

На подію миттєво відреагував голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, написавши на своїй сторінці у Фейсбуці: «Молодці. Гарний результат».

12:00

Росіяни обстріляли психіатричну лікарню у селі Стрілеча на Харківщині під час евакуації пацієнтів.

Масований обстріл окупанти розпочали саме під час евакуації. Загинули 4 медики, 2 пацієнтів поранені. 

Під час евакуації з лікарні вдалося вивезти 30 з 600 пацієнтів

Минулої доби у цьому ж селі росіяни з танка розстріляли двох жінок, які їхали у власному авто.

В Запорізькій області українські Сил Оборони вдарили по місцях розташування окупантів 

В районі населених пунктів Кам’янка, Гуляйполе, Пологи та Кінські Роздори – до 80 пораненихю Знищено до 5 одиниць військової техніки.

В районі Василівки – до 15 загиблих так званих «кадирівців», які нещодавно прибули з метою проведення «фільтрації». 

Загинув комунальник, вода повертається до норми: у Кривому Розі триває ліквідація наслідків російських терактів

Про те, як місто бореться з наслідками ракетних ударів, яких окупанти завдали по гідротехнічих спорудах, розповів голова місцевої військової адміністрації Вілкул

17 вересня, виконуючи важливе завдання, загинув 38-річний працівник комунального підприємства.

Підтоплення житлових будинків ліквідували – відкачали понад дві тисячі кубічних метрів води. Стан води в Карачунівському водосховищі – у нормі.

За офіційною інформацією Міндовкілля, якість води у річці Інгулець повертається до норми, ситуація контрольована. 

Через те, що у воду потрапила залізна руда, вона почервоніла. Наразі цей пігмент осідає і вимивається.

На Луганщині рашисти будують оборонні споруди

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай передає, що скупчення техніки ворога люди спостерігають майже в усіх населених пунктах, що поблизу з адмінмежею до інших областей. Зокрема, у Троїцькому, Сватовому, Рубіжному, Попасній.

В окупованому Перевальську Луганської області після влучання 6 ракет відзначено великі втрати в підрозділах окупантів. Тіла кількома вантажними «Уралами» відвозили в морг лікарні Алчевська. Проводиться процедура упізнання.

Харківщина. 18 вересня 

Близько 1:00 год ночі окупанти обстріляли територію Чугуївської громади. Виникла пожежа на нежитловому комплексі споруд, інформація про постраждалих уточнюється.

Протягом минулої доби ворог масовано обстрілював Харківський, Чугуївський райони, зафіксували обстріли Куп'янського та Ізюмського районів. Зруйновані житлові будинки та господарчі споруди,  АЗС, гаражі та виробничі об'єкти. У м. Куп'янськ пошкоджено 5-поверховий житловий будинок.

За даними Центру екстреної медичної допомоги, протягом минулої доби від обстрілів окупантів загинула 11-річна дівчинка в Чугуєві. У прикордонному селі Стрілече Харківського району окупанти влучили з танка по цивільному авто, загинули 2 жінки.

У Куп'янському районі госпіталізовано з пораненнями 5 цивільних, в Харківському – 3 поранених, в тому числі чоловік 91 року. 2 постраждалих в Ізюмському районі, 1 – в Чугуївському.

На лінії зіткнення наші захисники продовжують нищити ворога. Стали відомі деякі втрати окупантів під час втечі з Харківщини. Так, підрозділи 11-го армійського корпусу зі складу Балтійського флоту росії втратили понад 50% особового складу та понад 200 одиниць військової техніки.

64-а окрема мотострілецька бригада рф втратила понад 90% особового складу загиблими, пораненими, дезертирами та звільненими внаслідок відмови від участі у бойових діях. 

Росіяни на Херсонщині виселяють цивільне населення з власних помешкань

Внаслідок ефективних дій українських Сил Оборони, на складі №2 ТОВ «Алкоресурс» на території Херсонського бавовняного комбінату, де розміщувався особовий склад та техніка окупантів, зафіксовано 4 потужних вибухи.

Наразі відомо про загибель близько 180 рашистів, яких трьома рефрижераторами вивозили за межі міста. Ще декілька десятків доставлено до медичних закладів Херсону в критичному стані.

В селі Садок Херсонської області вогнем української артилерії знищено 4 РСЗВ «Град» окупантів.

ЗСУ знищили баржу з ворожою технікою та особовим складом на Херсонщині, – повідомляє ОК «Південь».

Також ЗСУ зіпсували плани окупантів відновити Антонівський залізничний міст

«В окупантів зруйновано плани на пропускних спроможностей Антонівського залізничного мосту, який вони намагалися полагодити. А також відмінусовано одну одиницю альтернативного флоту – баржу, за допомогою якої окупанти намагалися доправляти озброєння та техніку. Продірявлену "посудину" відправлено за курсом руського воєнного корабля разом із навантаженою військовою технікою та супровідним персоналом», - пишуть в оперативному командуванні «Південь».

Росія вбила п'ятеро цивільних у Донецький області

Джерело: голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

За 17 вересня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 у Бахмуті, 2 у Вугледарі та 1 у Георгіївці. Ще 18 людей отримали поранення.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. 

В ніч на 18 вересня російські окупаційні війська завдали ракетного удару по центру Краматорська. Поранено жінку, — Олександр Гончаренко.

Обстріли у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 18 вересня

Джерело: голова Миколаївської ОВА Віталій Кім

Миколаїв зазнав обстрілів 17 вересня, близько 23:05. Постраждала цивільна інфраструктура. Зокрема, одна з лікарень та автогаражний кооператив, де виникла пожежа. 

Також через обстріли відбулося займання автівки. Детальна інформація уточнюється. Попередньо без жертв та постраждалих.

У Миколаївському районі 17 вересня, о 13:37 зафіксовані обстріли міста Очаків. Влучання були по відкритих територіях. Постраждалих немає. 

Вночі, 18 вересня, з 00:30 ворог продовжив обстріли Очакова. 

Внаслідок чого важких поранень зазнали дві людини. Пошкоджено житлові будинки. У деяких районах міста немає доступу до мережі Інтернет.

Також, протягом дня, 17 вересня, ворог завдавав ударів по селі Червоне Воскресенської громади. Постраждалих немає.

У Баштанському районі під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. 

17 вересня, близько 11:00 обстрілів зазнали околиці станції Березнегувате. Інформація щодо наслідків уточнюється.

Також 17 вересня, з 09:00 до 11:30, були обстріли за межами сіл Широке, Червона Долина та Поляна Широківської громади. Постраждалих та руйнувань немає. 

Протягом дня, 17 вересня, обстріли лунали на околицях села Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Оперативна інформація від Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 18.09.2022 щодо російського вторгнення

Противник і далі зосереджує зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. Обстрілює позиції наших військ вздовж лінії зіткнення, проводить заходи щодо перегрупування своїх підрозділів на окремих напрямках, вводить резерви та не припиняє ведення повітряної розвідки. 

Ворог продовжує обстрілювати будинки мирних жителів та об’єкти цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

За минулу добу російські окупанти завдали 6 ракетних та 28 авіаційних ударів, здійснили понад 90 обстрілів з РСЗВ по військових та цивільних об’єктах на території України. 

Постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Це, зокрема, Харків, Дворічна, Кам’янка, Красногорівка, Новомихайлівка, Нескучне, Успенівка, Миролюбівка, Біляївка, Високопілля та Миколаїв

Ворог вдарив по цивільних об’єктах на околицях Запоріжжя, а також по містах Чугуїв та Краматорськ, де є жертви серед цивільного населення. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли з танків, мінометів та артилерії різних типів, а саме:  

  • на Сіверському напрямку – в районі Гути-Студенецької Чернігівської області;
  • на Харківському напрямку, зокрема  й із території російської федерації, – в районах населених пунктів Козача Лопань, Гоптівка, Стрілеча, Висока Яруга, Вовчанськ, Гатище, Бударки, Дворічна, Куп’янськ, Кам’янка;
  • на Краматорському напрямку – Райгородок, Озерне, Пискунівка, Крива Лука, Сіверськ, Миколаївка, Верхньокам’янське, Спірне та Веселе;
  • на Бахмутському напрямку – Роздолівка, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Одрадівка, Миколаївка Друга, Майорськ та Нью-Йорк;
  • на Авдіївському напрямку – Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Опитне та Красногорівка;
  •  та Запорізькому напрямку – Кам’янське, Степове, Оріхів, Гуляпільське, Білогір’я, Ольгівське, Темирівка Новосілка, Велика Новосілка, Нескучне, Пречистівка та Вугледар.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли по всій лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Трудолюбівка, Петрівка, Біла Криниця, Лозове, Благодатівка, Широке, Партизанське, Тернові Поди, Лимани, Мирне та Таврійське.

На тимчасово захопленій території Херсонської області окупанти продовжують протиправні дії стосовно мирного населення. Так, надходить інформація щодо масового виселення мешканців з їх приватних осель в Приозерному та Трифонівці. 

В районі населеного пункту Чонгар військовослужбовці окупаційних військ, під погрозами вбивства, примушують місцеве населення брати участь у фортифікаційному обладнанні позицій. 

За уточненою інформацією, під час відступу окупантів з Харківської області, підрозділи 11-го армійського корпусу зі складу Балтійського флоту збройних сил російської федерації втратили понад 50% особового складу та понад 200 одиниць військової техніки. 

Крім того, 64-а окрема мотострілецька бригада Східного військового округу втратила понад 90% особового складу загиблими, пораненими, дезертирами та звільненими внаслідок відмови від участі у бойових діях. Техніку бригади передають підрозділам прикордонної служби фсб російської федерації, а військову частину готують до розформування.

Значних втрат зазнають окупанти при спробах штурму Сил оборони на Авдіївському напрямку. За наявною інформацією, до лікувальних закладів щоденно надходить понад 30 осіб зі складу 1-го армійського корпусу російських військ. Окупаційна влада у будь-який спосіб намагається відновити боєздатність підрозділів, що зазнали втрат. 

За минулу добу Сили оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Михайлівка Друга, Весела Долина, Одрадівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Правдине. 

Протягом доби українська авіація ударила по 13 районах зосередження живої сили і техніки противника та 3 позиціях зенітних ракетних комплексів. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили п’ять БпЛА та один гелікоптер Ка-52 ворога.

Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по понад двохстах об’єктах противника. Серед них 12 пунктів управління, склади боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, артилерійські позиції і райони зосередження особового складу та військової техніки. Втрати ворога наразі уточнюються.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром