стрічка

Геноцид на Харківщині: злочини росіян, які виявили на деокупованих територіях

24 Листопада 2022, 19:15
Геноцид на Харківщині: злочини росіян, які виявили на деокупованих територіях 14755
Геноцид на Харківщині: злочини росіян, які виявили на деокупованих територіях

Збройні сили України внаслідок успішного контрнаступу звільнили від російських окупантів більшу частину Харківщини. Проте, радість від деокупації наших земель швидко змінилася шоком і жахом від, що лишили по собі росіяни. Катівні, масові захоронення та тіла людей зі слідами тортур. 

Район.in.ua збирає повідомлення про злочини росіян проти українців на Харківщині. Матеріал оновлюється в хронологічному порядку.

24 листопада

На Харківщині прокурори ексгумували тіла двох чоловіків, яких розстріляли російські військові.

За процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

24 листопада біля лісосмуги у с. Подоли Куп‘янського району прокурори спільно зі слідчими поліції ексгумували тіла двох місцевих жителів — чоловіків 28 та 39 років. За попередньою версією слідства, у середині вересня, коли село ще знаходилось під окупацією, їх розстріляли військові ЗС РФ.

Односельчани повідомили, що бачили, як автомобіль чоловіків забуксував біля російського блокпоста, після цього люди почули автоматну чергу. На тілах вбитих виявлено вогнепальні поранення в області тулуба та голови.

Наразі тіла загиблих направлено для проведення судово-медичних експертиз.

Досудове розслідування проводять слідчі Куп‘янського РВП ГУНП в Харківській області.

 

14 листопада

У селищі Куп’янськ-Вузловий правоохоронці ексгумували тіло 45-річного чоловіка. За попередньою версією слідства, його закатували російські солдати під час окупації. На спині загиблого виявлено дві колото-різані рани. Також у населеному пункті ексгумовано труп 37-річного чоловіка, який загинув внаслідок обстрілу російських військових.

У Куп‘янську прокурори також встановили жертв ворожих ракетних ударів, їх тіла ексгумували.

Наразі чотири трупи направили для проведення судово-медичних експертиз.

11 листопада

У Куп'янському районі ексгумували тіла двох людей, які загинули під час окупації внаслідок російських обстрілів.

"16-річний підліток з Куп'янська у вересні пішов гуляти з друзями та потрапив під обстріл, загинув. Ще одна історія — 50-річний мешканець села Кучерівка після обстрілів вийшов забити вікна свого будинку, але почався ще один обстріл і чоловік загинув", — повідомив Болвінов.

За інформацією слідчого, починаючи з 7 вересня поліцейські знайшли на території Харківської області 651 загиблого. Серед них:

  • 258 жінок;
  • 343 чоловіків;
  • 20 дітей;
  • 30 тіл, які не можуть ідентифікувати.

15 жовтня

 У смт Козача Лопань 13 жовтня прокурори виявили трупи двох чоловіків зі слідами насильницької смерті.

Про це повідомляє Харківська облпрокуратура.

Тіла двох загиблих знайшли в одній могилі на цвинтарі. За попередньою версією слідства, чоловіків утримували російські військові під час окупації населеного пункту. На їх тілах зафіксовані сліди катувань: переломи кісток черепа, щелепи та ребер.

Наразі трупи направили на проведення судово-медичних експертиз.

10 жовтня

Під час окупації села на Ізюмщині військові Росії закатували чоловіка та залишили тіло у лісопосадці.

Про це повідомляють у Офісі Генпрокурора України.

Правоохоронці виявили у лісопосадці у селі Синичено Ізюмського району закатоване тіло чоловіка. Його голова була повністю обмотана тканиною, а руки — зв‘язані шнуром. 

За попередніми даними слідства, чоловіка вбили і закатували російські військові під час окупації населеного пункту. Після цього вони залишили тіло вбитого у лісопосадці.

Наразі тіло направлено для проведення судово-медичної експертизи.

 

9 жовтня

Окупанти влаштували катівню на базі відпочинку у Боровій

Криміналіст Нацполіції розповів, що у ямі знайшли тіла двох, ймовірно, чоловіків з ознаками насильницької смерті. Вони були скріплені металевими наручниками.

Полонені лежали на решітці й не могли самі вилізти з ями. Один із чоловіків викарбував, ймовірно, свій позивний, щоб його могли впізнати. Але чи це дійсно так, встановить експертиза. Тіла настільки понівечені, що неможливо встановити, чи це жінка, чи чоловік.

 

Те, що на озиціях росіян можуть бути закатовані, підказали місцеві. Окупанти забирали "на допити" учасників АТО. Когось відпускали, когось не забирали. Де наразі зниклі ніхто не знає

8 жовтня

На Харківщині знайшли тіла ще чотирьох закатованих українцівЧотири тіла зі слідами насильницької смерті виявили в селищі Куп’янськ-Вузловий

Джерело: Поліція Харківської області

Зокрема було знайдено два поховання. В одному було тіло 73-річної жінки, в іншому – 71 та 49-річні жінки, 27-річний чоловік. Тіла усіх загиблих ідентифікували. Чотирьох загиблих, серед яких одна родина і їх сусідка, місцеві жителі виявили в льоху приватного будинку в середині вересня і перепоховали на території власних подвір‘їв. Всі тіла мають тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень.

5 жовтня

Закопували заживо і застосовували протигаз: у Пісках-Радьківських на Харківщині викрито ще одну катівню

Джерело: начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов

Загарбники знущалися з полонених у підвалі одного з будинків, куди приводили місцевих мешканців, учасників АТО та полонених із ЗСУ, повідомив начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

Сусіди постійно чули звідти крики. На цю мить поліції точно відомо про катування – закопування в землю заживо та застосування протигаза з ганчіркою, що тліє.

Водночас на місці злочину виявили коробку з вирваними зубними протезами, дроти з мотузками та лист з опитуванням одного з чоловіків, якого там катували.

28 вересня

Поліція задокументувала 582 воєнні злочини рф на звільненій Харківщині

Джерело: ООН

За результатами ексгумації тіл з масових поховань біля Ізюма виявили 212 загиблих жінок, понад 190 чоловіків, 5 дітей, 22 військовослужбовці ЗСУ. Стать 12 тіл наразі не ідентифікована.

24 вересня

Слідчі Національної жандармерії щойно прибули в Україну

Джерело: Міністерстві закордонних справ Франції

Пані Міністр закордонних справ Катрін Колонна представила їх генеральному прокурору Андрію Костіну. З 28 вересня вони працюватимуть в Ізюмському районі.

На звільненій території Харківської області знайшли ще одну катівню окупантів

Джерело: СБУ

Катівня, яку загарбники називали «підвалом», була облаштована у приміщенні, де розміщувалася так звана «народна міліція ЛНР».

Бойовики цієї терористичної організації та російські військові незаконно заарештували місцевих жителів, які відмовлялися співпрацювати з ними та підтримували територіальну цілісність України. За інформацією СБУ, окупанти застосовували до ув'язнених жорстокі тортури, після чого силою вивозили їх на територію Росії.

Понад 30 тіл мають жорстокі сліди катувань: ексгумація в Ізюмі завершилась

Джерело: про це 24 каналу розповів начальник слідчого управління Харківщини Сергій Болвінов.

Україна завершила ексгумацію тіл на місці масового поховання наших громадян в Ізюмі, що на Харківщині. Загалом до роботи на місці трагедії залучили понад 200 працівників, які виявили моторошні результати «асвабажєнія» росіян. З місць поховання вилучили тіла 447 загиблих.

Так, серед жертв війська країни-агресорки виявили тіла:

  • 215 жінок;
  • 194 чоловіків;
  • 22 військових;
  • 5 дітей.

Тіла ще 11 осіб не встановили, оскільки вони були скелетизовані та потребують більше часу на експертизу.

«На превеликий жаль, під час попереднього огляду тіл, ми зафіксували сліди катувань. Понад 30 тіл, які ми вилучили, мають такі сліди»,
– зазначив Болвінов.

За його словами, переважно це колото-різані рани, зокрема на двох тілах виявили поранення статевих органів. Крім того, закатованих українців знаходили зі зав'язаними руками, а на шиях фіксували мотузки. Також дуже багато тіл з кульовими пораненнями, зокрема у потилицю.

«Усі ці огляди ми проводили разом зі судово-медичними експертами. Надалі вилучені тіла направлять до Харківського обласного бюро судово-медичних експертиз», – розповів начальник слідчого управління.

Згодом обіцяють повідомити додаткову інформацію щодо причин смерті жертв російського загарбницького війська.

Болвінов розповів про результати ексгумації тіл під Ізюмом: дивіться відео

 

Чітка реакція ЄС на трагедію під Ізюмом

Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас у коментарі 24 каналу заявив, що необхідно створити міжнародний трибунал, який розслідував би ці злочини проти українського народу. З огляду на те, що ми побачили сьогодні в місті Ізюм, що ми стали свідками масового поховання, то безумовно це свідчить про скоєння дуже жахливих воєнних злочинів, – заявив очільник представництва ЄС.

«І безумовно потрібне притягнення до відповідальності всіх винних, а також створення міжнародного трибуналу для належного розслідування всіх цих випадків», – підсумував він.

Після побаченого посол ЄС в Україні Матті Маасікас у твітері заявив, що Україна отримає всю допомогу, щоб виграти війну та притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців.

«Братські могили. Камери ув'язнення. Значна частина міста зруйнована. Залишилося менше третини жителів. Україна отримає всю нашу допомогу, щоб виграти війну і переслідувати російських військових злочинців», – написав посол.

На Харківщині поліція знайшла вже 18 катівень

Джерело: начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв.

«Ми оглянули 1,5 тисячі місць вчинення воєнних злочинів на Харківщині та виявили 18 місць, в яких росіяни незаконно утримували та катували наших громадян», – повідомив Пантелеєв. 

Нацполіція також створила реєстр військовослужбовців росії та незаконних збройних формувань окупантів, які були на Харківщині. До цього реєстру уже внесли понад тисячу осіб – відомі їхні прізвища, позивні і фотографії.

23 вересня

В Ізюмі завершили ексгумацію з місця масового поховання, загалом дістали 436 тіл​

У місті Ізюм завершилась ексгумація тіл з місця масового поховання. Загалом ексгумували 436 тіл, більшість з них мають ознаки насильницької смерті, а 30 — сліди катувань.

Про це 23 вересня повідомив глава Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Більшість загиблих – цивільні, 21 — військові. Є тіла з мотузкою на шиї, зі звʼязаними руками, поламаними кінцівками та вогнепальними пораненнями. У кількох чоловіків ампутовані геніталії.

Таке масове поховання не єдине в Ізюмі, в цьому районі є щонайменше ще три такі місця. Також є подібні поховання в інших звільнених містах Харківщини. Наразі такі місця оглядають і розміновують.

Ексгумація в Ізюмі: правоохоронці виявили 427 тіл загиблих і закатованих українців

Точна причина загибелі кожного громадянина буде встановлена в результаті додаткових досліджень, уточнив перший заступник начальника головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелєєв.

Серед ексгумованих тіл з місця масового поховання в Ізюмі – 202 жінки, 189 чоловіків та п'ятеро дітей.

Одинадцять тіл настільки понівечені, що наразі встановити їхню стать неможливо.

Також в братській могилі у цьому ж місті виявлено 21 тіло наших військовослужбовців. Більшість виявлених тіл в ході візуального огляду мають ознаки насильницької смерті.

Нагадаємо, після деокупації Ізюма Харківської області розпочато процес ексгумації тіл на локації масового поховання.

21 вересня

Тіла 320 цивільних та 18 військовослужбовців ЗСУ ексгумували на кладовищі в Ізюмі, що на Харківщині, – повідомляє прокурор Олександр Фільчаков.

Завершити роботу на кладовищі планують до кінця 23 вересня, після чого перейдуть до інших місць поховань.

20 вересня

21:10

У Козачій Лопані виявили ще дві російські катівні – на вокзалі та у магазині. У звільненому від російських військових селищі Козача Лопань Харківської області прокурори провели огляд підвальних приміщень, де загарбники катували людей.

16:00

В одному з тіл, які дістали з братської могили в Ізюмському лісі на Харківщині, Оксана Сова впізнала свого 36-річного чоловіка, бійця 93-ї бригади, Сергія Сови

На фото: слідчі продовжують ексгумацію тіл загиблих військових та цивільних на місці знайдених масових поховань у звільненому від російської окупації Ізюмі, Харківщина, 16 вересня 2022 року. 

Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків
Фото: Олександра Новосел/Суспільне Харків

«Ця рука мого батька Сови Сергія Олександровича, воїна і Захисника України, 93-ї механізованої бригади «Холодний Яр», — так починається лист до президента від 14-річного Марата Сови. Тіло його батька знайшли під час ексгумації в лісі в Ізюмі, на Харківщині. Дружина Сергія, Оксана, упізнала чоловіка через фото, за жовто-блакитним браслетом на руці і татуюваннями на тілі. 

08:35

На Харківщині тривають зачистки деокупованих територій, – заступник глави МВС Єнін

У звільнених від окупантів населених пунктах знаходять тіла з відрізаними геніталіями.

17 вересня

20:35

У звільненій Козачій Лопані на Харківщині знайшли катівню окупантів — Харківська обласна прокуратура.

17:02

В Ізюмі знайшли поховання цілої родини з 5-річною дитиною.

Леся - 5 років, Саша - 8. Мама Олена - 31, тато Дмитро - 33 роки. Їхні тіла знайшли після ексгумації. 

У березні на будинок, де ховалася родина разом з іншими сусідами, росіяни скинули авіабомбу, а потім прицільно добивали з танка. Тоді під завалами будинку загинуло щонайменше 44 людини. 

15:34

СБУ отримала свідчення жителя Куп'янки, якого катували фсб росії.

Через знущання доводилося проходити кожному, хто потрапляв на допити до співробітників фсб рф. На допитах російські кати намагались "вибити" із людей  імена та адреси учасників АТО, бійців територіальної оборони, осіб, які мали проукраїнську позицію.

15:20

Окупанти облаштували катівню у підвалі воєнкомату в Куп'янську. Поліція каже, що на деокупованих територіях Харківщини виявили 10 таких катівень, пишуть Донбас.Реалії.

12:40

Компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки масового поховання поблизу міста Ізюм у Харківській області. 

Перший знімок зроблений у березні 2022 року. Другий — у серпні 2022 року.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024