стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 16 вересня

16 Вересня 2022, 21:11
Війна в Україні триває 205 добу 3783
Війна в Україні триває 205 добу

Двісті п'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни Росії проти України.

Публікація оновлюється зазначеним часом.

21:11

Зеленський заявив, що підтримає поновлення експорту російського аміаку через Україну лише за умови, що країна-агресор поверне українських військовополонених.

20:40

путін вперше прокоментував успішний контрнаступ української армії на сході та півдні країни.

«Ну київська влада ж оголосила про те, що вона розпочала і проводить активну контрнаступну операцію. Ну, побачимо, чим вона закінчиться», – сказав диктатор.

20:20

Захисники України форсували річку Оскіл та повністю звільнили Куп’янськ Харківської області. Українські військові успішно продовжують контрнаступ на лівому березі Осколу.

18:50

Президент України Володимир Зеленський звернувся до світової спільноти у тг-каналі.

«Сьогодні світ має побачити, що залишила після себе російська армія. Понад 400 могил у лісі біля Ізюма. Ми ще точно не знаємо, скільки там тіл… Росія вже стала найбільшим джерелом тероризму у світі. Жодна інша терористична сила не залишає по собі стільки смертей. Це треба закріпити юридично. Світ має діяти. Необхідно визнати Росію державою – спонсором тероризму», – Володими Зеленський.

18:20

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на спробах повної окупації Донецької області, організації оборони та утриманні захоплених територій, а також зриві активних дій Сил оборони на окремих напрямках. 

За поточну добу ворог завдав 4 ракетні, 5 авіаційних ударів та здійснив 12 обстрілів із систем реактивної артилерії по об’єктах на території України.

Від авіаційних, ракетних ударів та обстрілів з РСЗВ постраждала інфраструктура понад 18 населених пунктів. Зокрема, це Харків, Золочів, Дружківка, Сіверськ, Закітне, Нью-Йорк, Мар’їнка, Полтавка, Малі Щербаки, Мирне, Велике Артакове, Кривій Ріг, Нікополь, Ольгівське, Запоріжжя, Оріхів та Миролюбівка.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках противник здійснив обстріли із озброєння танків, мінометів та артилерії, а саме:

на Харківському напрямку, зокрема і з території російської федерації, – в районах населених пунктів Гоптівка, Козача Лопань, Мала Вовча, Нескучне, Зибине, Вовчанськ, Стрілеча, Дворічна, Куп’янськ та Пристін;

на Слов’янському напрямку – в районі населеного пункту Гороховатка;

на Краматорському напрямку Пришиб, Тетянівка, Крива Лука, Озерне, Пискунівка, Райгородок, Стародубівка, Білогорівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне, Ярова, Святогірськ, Донецьке та Білогорівка;

на Бахмутському напрямкуНью-Йорк, Білогорівка, Роздолівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Одрадівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Яковлівка, Весела Долина, Веселе та Майорськ;

на Авдіївському напрямку Мар’їнка, Красногорівка, Первомайське, Новомихайлівка, Авдіївка та Водяне.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямку ворог активних дій не проводив. 

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали населені пункти Правдине, Луч, Степова Долина, Любомирівка, Новогригорівка, Мирне, Широке, Киселівка, Первомайське, Білогірка, Сухий Ставок, Іванівка, Біла Криниця, Новопетрівка, Ольгине, Високопілля, Нововознисенське та Осокорівка.

В результаті успішних дій підрозділів Сил оборони, ворог щоденно зазнає значних втрат особового складу та військової техніки, що значно впливає на психологічний стан окупантів. Військовослужбовці підрозділів тактичної ланки противника, що діють у Херсонській області, розуміють безперспективність наступу, тому скаржаться, що для них є лише два шляхи повернення додому: або через поранення, або загибель.

Підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів, завдавши їм втрат, в районах населених пунктів Весела Долина, Бахмут, Зайцеве, Авдіївка та Новомихайлівка.

18:20

Окупанти, які перебували в Ізюмі на Харківщині перед контрнаступом ЗСУ, були морально пригнічені й просили звільнити їх зі служби. Про це пише The Washington Post — журналісти ознайомилося із заявами, які росіяни залишили під час втечі.

«Я відмовляюся виконувати свої обовʼязки у спецоперації на території України через відсутність відпускних днів та моральне виснаження», — писав чоловік, який назвався командиром зенітно-ракетного взводу з Московської області. Інший просив звільнити його через «погіршення здоровʼя та відсутність медичної допомоги». 

Місцеві жителі також розповіли, що перед втечею росіяни ввели цілодобову комендантську годину, а потім почали ходити по будинках мирних мешканців у пошуках цивільного одягу, щоб їх не бачили у формі. Дехто потім тікав пішки чи на велосипедах.

18:00

У звільненому від російських окупантів місті Ізюм на Харківщині знайшли поховання близько 20 військовослужбовців із зв'язаними позаду руками.

17:30

На місці масового поховання в Ізюмі Харківської області виявили понад 400 тіл із ознаками тортур, загиблі внаслідок ракетних обстрілів, діти, військові ЗСУ. Про це повідомив президент Зеленський.

17:15

У звільнених населених пунктах Харківщини виявили вже 10 катівень.

російські окупанти утримували українців у нелюдських умовах і катували їх. Про це розповів голова Нацполіції України Ігор Клименко під час брифінгу.

Заходячи в Балаклію чи в Ізюм, бачимо величезну кількість злочинів, скоєних проти цивільного населення. Виявили 10 катівень.

Одна була розташована в Балаклії – у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували близько 40 осіб. Ще шість – у Ізюмі.

Людей до 48 днів тримали у жахливих умовах, над ними знущалися. Місцевих мешканців допитували та били струмом, катували молотками та зашморгами.\

Поліцейські уже встановили, які підрозділи діяли у катівнях – омон з Тольятті, фсб, військовослужбовці так званої «лнр» та підрозділи росгвардії.

17:10

Кількість загиблих в Ізюмі на Харківщині може перевищувати Бучанську трагедію. Про це заявив уповноважений з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

17:00

Російські війська з важкої артилерії обстріляли село Велика Костромка на Дніпропетровщині: загинуло двоє чоловіків, ще один – поранений, повідомив голова ОВА Резніченко.

15:50

16 вересня, близько 14:00, сили ППО знищили три крилаті ракети «Іскандер-К» над Дніпропетровщиною. Про це повідомили у командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Крім того, їм вдалося збити один БпЛА оперативно-тактичного рівня «Орлан-10».

15:30

Ударами по ТЕЦ і дамбах росія прискорить передачу Україні систем ППО та ПРО – Подоляк.

За словами радника голови ОП, партнери України поки що не готові «закрити небо», водночас вони можуть допомогти системами ППО та ПРО.

«Вважаю, що демонстративні удари Росії по ТЕЦ та гідротехнічних спорудах прискорять процес передання цих систем нам», – заявив він

14:58

У Чорному морі знайшли дірявий пліт, на якому намагалися врятуватися російські моряки з крейсера «Москва».

«Схоже, що пліт був несправний — він тримався на воді завдяки тому, що його прив’язали до рятувальних жилетів. На плоту знайшли водонепроникний мішок з російськими монетами, елементами однострою моряків і морпіхів», – пише Бабель.

14:47

На Дніпропетровщині повітряні сили знищили три крилаті ракети «Іскандер-К» та один БпЛА оперативно-тактичного рівня Орлан-10.

14:44

У тимчасово окупованому Бердянську вбитими знайшли заступника ставленика маріонеткового режиму Олега Бойка разом із його дружиною, – повідомляє Інтерфакс.

14:17

Біля Ізюма на місці масового поховання почали ексгумувати тіла.

Керівник Нацполіції Ігор Клименко повідомляє, що там орієнтовно 445 могил.

14:13

Російські вдарили по критичній інфраструктурі Кривого Рогу. Є серйозні руйнації гідротехнічних споруд, – повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

14:01

У Києві затримали російського агента, який намагався влаштуватися до бойового спецпідрозділу полку «Азов», – повідомляє СБУ.

13:14

Окупанти завдали ракетного удару по Кривому Розі. Про це повідомляє голова військової адміністрації Олександр Вілкул.

13:07

Ставленик Росії, маріонетковий генпрокурор так званої ЛНР Сергій Горенко, який до 2014 року працював у системі МВС України, загинув під час вибуху в будівлі генпрокуратури у Луганську, – повідомляють ЗМІ.

Крім того, є інформація і про загибель його заступниці Катерини Стегленко.

12:52

Майже вся Харківська область – деокупована. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

12:39

В окупованому Луганську стався вибух в будівлі так званої генеральної прокуратури терористичної «ЛНР».

ЗМІ повідомляють, що є жертви.

12:29

Рівненщина знову отримала анонімні повідомлення про замінування навчальних закладів. Невідомі погрожують вчинити теракт в одній зі шкіл сьогодні по обіді.

12:01

СБУ ліквідувала чотири нові канали виїзду ухилянтів за кордон у Львівській, Одеській, Миколаївській та Вінницькій областях.

Вартість послуги нелегального виїзду за межі України громадян призовного віку становила від трьох до десяти тисяч доларв США залежно від обставин і терміновості зарубіжного «рейсу».

11:29

У центрі Херсона горить приміщення Апеляційного суду, так званого «російського центру прийняття рішень».

11:02

НАБУ розшукує екснардепа Андрія Деркача, який вважається завербованим російською розвідкою.

09:52

Слідчі СБУ повідомили про підозру «начальнику» окупаційної міліції Балаклії.

09:46

ЗСУ витіснили війська Росії з населених пунктів Студеня і Соснове на березі річки Сіверський Донець, – пише ISW.

09:42

Бойові втрати ворога:

08:52

Вночі росіяни обстрілювали населені пункти на лінії фронту у Покровському та Бахмутському районах Донеччини, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

Серед ночі завдали удару зі Смерчів та ЗРК С-300 по Селидовому – відомо про одного загиблого та п'ятьох поранених.

Ракети пошкодили 32 п’ятиповерхівки, школу, гімназію та дитсадок.

У Мар’їнській громаді під артобстріли потрапили Мар’їнка, Красногорівка, Новомихайлівка та Георгіївка.

В Авдіївці – знову масований артобстріл центру міста під ранок. За попередньою інформацією, без жертв.

08:03

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на зриві активних дій наших військ на окремих напрямках, утриманні тимчасово захоплених територій та спробах повної окупації Донецької області.

Ворог обстрілює наші позиції вздовж лінії зіткнення, намагається вживати заходів щодо перегрупування військ на окремих напрямках, веде повітряну розвідку. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник завдає ударів по житлових кварталах та об’єктах цивільної інфраструктури, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Від авіаційних і ракетних ударів та задіяння ворогом РСЗВ за минулу добу постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Зокрема Костянтинівки, Дружківки, Куп’янська, Сіверська, Нью-Йорка, Мар’їнки, Гуляйполя, Мирного та Великого Артакового.

Ворог завдав 11 ракетних, 15 авіаційних ударів та здійснив 96 обстрілів із систем реактивної артилерії по об’єктах на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

На інших напрямках противник обстрілював інфраструктуру із танків та артилерії різних типів: 

на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Лугівка Сумської області;

на Харківському напрямку, зокрема з території російської федерації – в районі Гоптівки, Козачої Лопані, Малої Вовчої, Зибиного та Стрілечої;

на Слов’янському напрямку – Дворічна та Гороховатка;

на Краматорському напрямку – Пришиб, Тетянівка, Крива Лука, Озерне, Пискунівка, Райгородок, Стародубівка, Білогорівка, Сіверськ, Роздолівка та Спірне;

на Бахмутському напрямку – Нью-Йорк, Лиман, Миколаївка Друга, Зайцеве, Одрадівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Яковлівка та Веселе;

На Авдіївському напрямку – Мар’їнка, Красногорівка, Первомайське, Авдіївка та Водяне. 

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не проводив. Здійснював обстріли по всій лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку фіксувався вогневий вплив ворожої артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Крім того, окупанти вели повітряну розвідку БпЛА та здійснили 34 літаковильоти оперативно-тактичної авіації для завдання ударів по території Херсонської і Запорізької областей.

Противник намагається приховати масові втрати після вогневого ураження, завданого Силами оборони по місцях зосередження російських військ. В результаті ефективних високоточних ударів в районах населених пунктів Херсон, Василівка, Перевальськ та інших, трупи російських солдатів вивозили у переповнених вантажівках.

Сили оборони України успішно відбили атаки в районах населених пунктів Одрадівка, Зайцеве, Бахмут, Весела Долина, Авдіївка та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 18 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника. Підтверджено ураження 13 опорних пунктів, районів зосередження озброєння і військової техніки та 5 позицій комплексів протиповітряної оборони. Втрати ворога уточнюються.

Підрозділи протиповітряної оборони Збройних сил України на різних напрямках знищили два БпЛА окупантів. 

Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали вогневого впливу по 3 районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. В зону ураження потрапили логістичні вузли та понтонні переправи ворога. 

08:01

За минулу добу росіяни вбили п'ятьох мирних жителів Донеччини: у Селидовому, Красногорівці, Мар'їнці, Соледарі та Бахмуті. Ще шестеро осіб отримали поранення, – повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

07:48

Уночі росіяни шість разів били з «Градів» та важкої артилерії по чотирьох громадах Дніпропетровщини, – повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

«Найгарячіше було у Нікополі. Три обстріли. Понад 40 російських снарядів. Поранена 57-річна жінка», – йдеться у повідомленні.

07:15

Уночі російські окупанти знову вдарили по Харкову, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Одне з влучань сталось біля двоповерхового житлового будинку, є пошкодження комунікацій, горів автомобіль. Легкі осколкові поранення отримали двоє дорослих та двоє дітей 5 та 17 років. Госпіталізації не потребували

Коментар