стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 вересня

09 Вересня 2022, 22:06
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 вересняТе 4071
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 вересняТе

Сто дев'яносто восьму добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Публікація оновлюється зазначеним часом.

22:06

ЗСУ звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів на Харківщині, повідомив президент Зеленський.

20:18

Європейська комісія випустила рекомендації для країн-членів щодо видачі шенгенських віз громадянам рф.

Їм радять утриматись від видачі багаторазових віз, адже з огляду на економічну нестабільність, санкції та політичні події в росії росіяни можуть не відповідати умовам для вʼїзду в ЄС у довгостроковій перспективі.

19:47

Оперативна інформація станом 18.00 09.09.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто дев’яносто восьма доба героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню.

Противник і далі зосереджує зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей. 

З високою інтенсивністю веде повітряну розвідку БпЛА. Намагається покращити тактичне положення та логістичне забезпечення своїх військ. 

Протягом поточної доби ворог завдав більше 12 ракетних та понад 12 авіаційних ударів по об’єктах на території України. Для цього провів до сорока літаковильотів. Зокрема, постраждала інфраструктура в районах населених пунктів Великі Проходи, Старовірівка, Юр’ївка, Темирівка, Тернові Поди, Сухий Ставок, Барвінок та Білогірка. 

Зберігається подальша загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України, зокрема і з території та повітряного простору республіки білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін. В збройних силах республіки білорусь тривають командно-штабні навчання. 

На інших напрямках противник обстрілює військову та цивільну інфраструктуру із танків, бойових машин, ствольної та реактивної артилерії, а саме: 

  • на Сіверському напрямку  - в районах населених пунктів Сеньківка, Блешня і Гай Чернігівської області та Стукалівка, Запсілля, Ходине, Миропільське і Великий Прикіл Сумської області;
  • на Харківському напрямку - в районах населених пунктів Дуванка, Уди, Прудянка, Великі Проходи, Руські Тишки, Старий Салтів, Черкаські Тишки та Петрівка; 
  • на Слов’янському напрямку - в районах Слов’янська, Долини, Краснопілля, Дмитрівки, Вірнопілля та Микільського;
  • на Краматорському напрямку - неподалік Богородичного, Верхньокам’янського, Сіверська, Григорівки, Роздолівки та Івано-Дар’ївки;
  • на Бахмутському напрямку - в районах населених пунктів Нью-Йорк, Зайцеве, Весела Долина, Майорськ, Соледар, Бахмутське, Бахмут та Веселе;
  • на Авдіївському напрямку - в районах Авдіївки, Опитного, Первомайського, Красногорівки та Пісків;
  • на Новопавлівському напрямку - неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки, Парасковіївки, Микільського, Великої Новосілки, Курахового та Павлівки;
  • на Запорізькому напрямку  - в районах Новоандріївки, Оріхова, Новоданилівки та Новополя.

На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення. 

Крім того, активно вів повітряну розвідку БпЛА, здійснив понад 60 вильотів. 

У зв’язку зі значними втратами та небажанням воювати, значно погіршується морально-психологічний стан в окупаційних підрозділах та зростає кількість дезертирів. На тимчасово захопленій території Херсонської області, в районі населеного пункту Бабенківка Друга, ворог, для пошуку втікачів та повернення їх на бойові позиції, був змушений задіяти вертольоти та зброю. Крім того, через Каланчак, в напрямку тимчасово окупованого Криму відзначено інтенсивне переміщення автобусами російських солдатів без зброї.

Підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають можливості ворогу просуватися вглиб території України. Наші воїни успішно відбили атаки ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Прудянка, Руські Тишки, Вірнопілля, Миколаївка Друга, Зайцеве, Авдіївка, Кам’янка, Побєда та Безіменне.

Протягом доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 10 ударів, в ході яких знищено бойову техніку, засоби протиповітряної оборони та значну кількість живої сили в опорних пунктах на Донецькому та Південнобузькому напрямках. 

Підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили щонайменше 2 БпЛА противника. 

Ракетні війська та артилерія наземних угруповань військ продовжують виконувати завдання з вогневого ураження живої сили та бойової техніки, контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення противника. Вогневого ураження зазнали 3 пункти управління ворога, понтонна переправа, 28 об’єктів зосередження живої сили та бойової техніки. В зону ураження потрапили склади з боєприпасами та вогневі позиції артилерії противника. Результати уточнюються. 

19:30

У Харкові чутно звуки вибухів. В місті та області оголошена повітряна тривога.

18:16

За даними українських розвідників, 237 гвардійського десантно-штурмового полку армії росії більше не існує. Там загинули або дістали поранення всі військовослужбовці. Значна частина з тих, хто вижив, перебувають у вкрай важкому стані.

17:14

Російські загарбники оголосили «евакуацію» з окупованої території Харківської області після того, як ЗСУ розпочали контрнаступ і звільнили деякі населені пункти.

17:12

14 людей, серед яких троє дітей, отримали поранення від російського обстрілу Харкова вранці. Дітей госпіталізували, тяжкопоранених немає, повідомив керівник ОВА Синєгубов.

15:50

Українські військові знищили шість ворожих безпілотників та гелікоптер «Алігатор».

Усе це ліквідували впродовж 8 вересня на різних напрямках. Про це повідомили у пресслужбі Повітряних сил ЗСУ.

Відомо, що ударний гелікоптер Ка-52 «Алігатор» збив зенітно-ракетний підрозділ Повітряних сил на Донеччині.

14:50

Росія завдала нових ударів по Харкову з реактивних систем залпового вогню – за попередньою інформацією, пошкоджений дитсадок та є пожежа на одній АЗС.

Станом на зараз відомо про 10 поранених, серед них троє дітей

14:00

Українські військові затримали голову зрадницької адміністрації села Іванівка Чугуївського району.

Фото затриманого показав заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

13:35

Українські військові звільнили від російських окупантів Волохів Яр Харківської області. Національна гвардія 9 вересня опублікувала відео підняття українського прапора над селом.

13:20

Україна планує домогтися від Росії репарацій за розв’язану війну на суму щонайменше $300 мільярдів. На Генасамблеї ООН Україна хоче домогтися ухвалення резолюції, яка стане основою для створення міжнародного механізму відшкодування збитків.

13:17

СБУ підтвердила звільнення від окупантів Високопілля та Балаклії (Харківська область) і опублікувала фото, зроблені бійцями Центру спецоперацій «А».

13:15

На деокупованих територіях Харківської області розпочнуть відновлювати діяльність українських органів влади, поліції, екстрених служб та готувати міста і села до зими – голова ОВА Олег Синєгубов.

13:00

Удар по Сумщині. Унаслідок обстрілів Великописарівської громади Сумської області семеро людей отримали поранення, їм надали допомогу.

Про це повідомила голова громади Людмила Бірюкова, передає «Суспільне».

12:50

російський терор Бахмута на Донеччині: за добу – восьмеро загиблих та 17 поранених.

Пошкоджень зазнали 20 приватних і шість багатоповерхових будинків, чотири крамниці, палац культури, адмінбудівля та 107 контейнерів на ринку.

Розповів про ворожі обстріли та показав їхні наслідки голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

У Бахмуті четвертий день відсутні вода та електрика – ремонт неможливий через активні бойові дії.

Крім цього, росіяни вночі обстріляли Покровський і Краматорський райони Донеччини, на щастя, без жертв та постраждалих.

12:45

В Україні створили унікальну систему ППО, якої немає у світі – речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

«Ми воюємо старими радянськими засобами, використовуючи різноманітні тактичні прийоми. Розробили систему оповіщень. Протидіємо ракетам завдяки ЗРК, винищувачам і плюс ПЗРК – по всій країні розставлені люди з переносними зенітно-ракетними комплексами, які теж мають реагувати та перехоплювати ракети. Є візуальні пости спостереження», – зазначив Юрій Ігнат в інтерв`ю РБК-Україна.

12:06

Російські окупанти завдали авіаудар по лікарні Великописарівської громади на Сумщині. Приміщення зруйновано, є постраждалі. Про це повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

10:20

У Харкові внаслідок російського терору сталася пожежа та руйнація триповерхової адмінбудівлі в Салтівському районі, є влучання в Київському районі – постраждала одна жінка 53 років. 

На жаль, від отриманих травм вона померла у лікарні.

09:35

Українські війська, ймовірно, звільнять Куп’янськ протягом наступних 72 годин, що серйозно погіршить для росіян шляхи постачань на сході України – Інститут дослідження війни (ISW).

09:00

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 9 вересня.

08:30

Зеленський затвердив санкції проти керівництва рф.

Підписав документ та затвердив рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти 606 осіб із складу російського керівництва.

Під санкції потрапили 28 осіб із ради безпеки рф, 154 особи із ради федерації та 424 депутати держдуми. Серед них:

  • експрезидент дмитро медведєв;
  • керівник адміністрації президента рф антон вайно; 
  • директор фсб олександр бортніков;
  • директор служби розвідки сергій наришкін; 
  • глава уряду михайло мішустін;
  • секретар Ради безпеки микола патрушев;
  • міністр оборони сергій шойгу та начальник генштабу валерій герасимов.

Санкції передбачають, зокрема, заморозку активів, заборону в’їзду, а також заборону на виведення капіталу та володіння майном в Україні.

07:00

Оперативна інформація станом на 07.00 09.09.2022 щодо російського вторгнення.

Протягом минулої доби ворог завдав 45 авіаційних та п'ять ракетних ударів, зокрема по населених пунктах Костянтинівка, Циркуни, Радушне, Харків. Є жертви серед цивільного населення. 

 На Волинському та Поліському напрямках, на території білорусі, розпочалися військові навчання, під час яких планується відпрацювати питання «звільнення захоплених територій». Зберігається загроза завдання ракетних та авіаційних ударів по території України з республіки білорусь.

На Сіверському напрямку інтенсивність обстрілів з боку противника значно знизилася. 

На інших напрямках ворог продовжував вогневе ураження по військових та цивільних об’єктах України, а саме: 

  • на Харківському напрямку, зі ствольної і реактивної артилерії, у районах населених пунктів; 
  • на Бахмутському напрямку – поблизу Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Бахмута, Веселої Долини, Зайцевого, Нью-Йорка та Веселого
  • на Авдіївському напрямку – в районах Кам’янки, Авдіївки, Первомайського, Водяного та Опитного
  • на Новопавлівському напрямку – біля Мар’їнки, Парасковіївки, Новомихайлівки, Великої Новосілки, Новоукраїнки, Пречистівки та Микільського
  • на Запорізькому напрямку – в районах населених пунктів Новопіль, Времівка, Полтавка, Залізничне, Червоне, Новоандріївка та Оріхів
  • на Південнобузькому напрямку – в районах населених пунктів Архангельське, Нововознесенське, Миролюбівка, Нововоскресенське, Білогірка, Новогригорівка, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Степова Долина, Мирне, Ольгине, Олександрівка і Таврійське

У зв’язку з наступом наших військ, в окремих районах Херсонської області підрозділи збройних сил російської федерації переходять до тактики терористичних дій стосовно місцевих мирних жителів. 

Наші захисники успішно відбили наступ противника в районах населених пунктів Уди, Костянтинівка, Вірнопілля, Плоске, Майорськ, Безіменне та Кам’янка

Сили оборони ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку. Завдяки вмілим і злагодженим діям Збройні Сили України, за підтримки місцевого населення, просунулися майже на 50 км за три дні. 

За даними розвідки, окремі ворожі підрозділи зазнали значних втрат. 

Особовий склад окупаційних військ в цивільному одязі вдається до дезертирства і намагається повернутися на територію російської федерації. Так, протягом доби, відзначено понад 15 таких випадків. 

Ракетні війська та артилерія наших наземних угруповань продовжують виконувати завдання з контрбатарейної боротьби, порушення системи управління та логістичного забезпечення, ураження живої сили та бойової техніки противника. 

Протягом минулої доби для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила понад 20 ударів, уражено 2 взводних опорних пункти, 15 районів зосередження живої сили та військової техніки, 3 зенітних ракетних комплекси. Знищено 4 БпЛА та гелікоптер Ка-52. Втрати живої сили противника уточнюються.

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024