стрічка

Брехня і пропаганда лукашенка про «конфлікт» в Україні і майбутні плани Польщі

04 Вересня 2022, 20:45
Брехня і пропаганда лукашенка про «конфлікт» в Україні і майбутні плани Польщі 1888
Брехня і пропаганда лукашенка про «конфлікт» в Україні і майбутні плани Польщі

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко зробив чергову пропагандистську заяву. Він нафантазував, що в  Україні ніби назріває конфлікт між військовими та Володимиром Зеленським, а поляки начебто почали ділити Західну Україну.

Такі псевдозаяви прозвучали  під час відкритого уроку «Історична пам'ять – дорога в майбутнє!».

Фактчекери проєкту «Брехунець» розповідають чому це пропаганда та спростовують слова диктатора.

МЕСЕДЖ

«Все залежить в Україні уже не від Президента. Залежить від військових. Вони гинуть там. Вони бачать, що це безперспективно. Західна Україна – поляки уже руки простягають. Україну розділяють. Тільки військові можуть ребром вдарити і сказати: ні, давайте будемо домовлятися, бо Україну зітруть з лиця землі!», – висловився лукашенко.

Також він висловив припущення, що в Україні уже назріває конфлікт між Президентом Зеленським і військовими.

СПРОСТУВАННЯ

Висловлювання білоруського президента, які не мають нічого спільного з реальним станом справ уже прокоментували в Офісі Президента України. Зокрема, Михайло Подоляк у коментарі для видання «Укрінформ» зазначив:  

«Іноді краще мовчати, ніж говорити. Але це точно не про пана лукашенка. Сьогодні цей суб'єкт цілком чітко та детально розповів про справжнє підґрунтя одного дуже живучого фейку, який місяцями вже роз'їдає наше суспільство. лукашенко зі знанням і в деталях виклав медійну історію про наявність нібито потужного конфлікту між військовими та політичним керівництвом в Україні. І що цей конфлікт має забезпечити найближчим часом якийсь переворот, оскільки військові втомилися від війни і не хочуть більше терпіти радикалізм Президента Зеленського», – сказав Подоляк.

На його думку, це – «вкрай симптоматична» заява, яка цілком чітко розставляє ключові акценти:

  • по-перше, звідки насправді ростуть ноги у цієї конкретної інформаційно-психологічної операції;
  • по-друге, які саме цілі у численних повідомлень про нібито конфлікт між Офісом та військовими;
  • по-третє, що саме наші військові нібито мають стати тими, хто погодиться на ультимативні переговори на умовах рф.

«І нарешті, цілком зрозуміло, що, відчуваючи суттєві проблеми у військовому плані, російські спецслужби різко посилять ставку на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації всередині країни. Зокрема, масштабуючи подібні фейки про «конфлікт між політиками та військовими», – зазначив радник.

Відомий також і той факт, що лукашенко уже не вперше поширює російський наратив про начебто захоплення Польщею Західної України. Мета якого очорнити польсько-українські відносини і виправдати постійну присутність білоруських військових біля українських кордонів і всіх мобілізаційних військових заходів, що відбуваються в білорусі. 

ВИСНОВОК

Білоруський диктатор вчергове озвучив пропагандистські заяви, аби дестабілізувати ситуацію в Україні. Усім відомо, що відбувається і інформаційна війна між державами. А подібна брехня  має на меті ще і підірвати довіру до державних інституцій. 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024