стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 серпня

28 Серпня 2022, 23:00
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 серпня 6532
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 серпня

Сто вісімдесят шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:00

Унаслідок вечірніх ударів два мікрорайони Енергодару у вогні. Палає третій і п'ятий мікрорайони. Про це повідомив міський голова Дмитро Орлов.

Попередньо відомо про потрапляння в одну з квартир. Інформація щодо постраждалих та масштабів руйнувань уточнюється. У сусідніх будинках деінде вибило шибки. Є займання припаркованих у подвір’ї авто

 

21:51

Росіяни ввечері 28 серпня завдали удару по Нікополю Дніпропетровської області. В результаті обстрілу одна людина загинула, двоє поранено. Крім того, повністю зруйнований один житловий будинок. Про це повідомляє голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

20:56

Ігор Тєрєхов, міський голова Харкова, повідомляє про два потрапляння російських ракет у центр Харкова

Зруйновано адміністративну будівлю.

Попередньо без жертв.

20:35

Російські окупанти 14 годин вели вогонь із реактивних систем та ствольної артилерії по Оріхово, що в Запорізькій області.

Внаслідок атаки контузії отримали трирічний хлопчик Ярослав та шестирічна  дівчина Олександра. Їхня мама зазнала закритої черепно-мозкової травми. Всім надано своєчасну першу медичну допомогу. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

За останні шість годин обстрілів фахівці зафіксували приблизно 200 прильотів.  Цетр Оріхова горить.

20:05

Росіяни заявили про збиття дрона-камікадзе над Запорізькою АЕС. Окупаційна адміністрація Енергодару заявила, що дрон нібито цілився у сховище відпрацьованого ядерного палива. Про це повідомляє «Бабель».

 Кремлівське ТАСС пише, що заряд збитого дрона здетонував, упавши на дах однієї з будівель. Окупанти кажуть, що пошкоджень і жертв немає.

18:30

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом 18.00 28.08.2022 щодо російського вторгнення

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей.

Тривають авіаційні та ракетні удари по цивільних об’єктах на території України.
На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей. З метою сковування дій підрозділів Сил оборони ворог обстріляв райони населених пунктів Грем’яч Чернігівської області і Нова Слобода, Нововасилівка, Іскрисківщина та Тур’я Сумської області. Вів повітряну розвідку прикордонних районів БпЛА.
На Харківському напрямку противник здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Харків, Прудянка, Протопопівка, Пришиб, Чепіль, Замулівка, Руські Тишки, Байрак, Петрівка, Мосьпанове та Великі Проходи. Завдав авіаударів біля Рубіжного. Підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.
Здійснив спробу покращення тактичного положення неподалік Світличного, успіху не мав, відійшов.
На Слов’янському напрямку зафіксовано ворожі обстріли поблизу Довгенького, Долини, Дібрівного, Великої Комишувахи та Карнаухівки.
Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися в районі Борогодичного, зазнав втрат та відкинутий назад.
На Краматорському напрямку ворог продовжував вогневий вплив біля Слов’янська, Верхньокам’янського та Спірного. Завдав авіаційних ударів неподалік Григорівки.
На Бахмутському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Бахмут, Весела Долина, Соледар, Майорськ та Роздолівка. Ударів авіації противника зазнали райони Кодеми та Яковлівки. Сили оборони України відбили наступ окупантів біля Веселої Долини.
На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Невельське, Опитне, Орлівка, Новоолександрівка, Нью-Йорк, Красногорівка та Первомайське. Здійснив невдалу спробу наступу у районі Первомайського, зазнав втрат та відійшов.
На Новопавлівському напрямку противник продовжував обстріли біля Вугледара, Богоявленки, Великої Новосілки та Новомихайлівки. Намагався покращити тактичне положення неподалік Павлівки, успіху не мав.
На Запорізькому напрямку ворог обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони Гуляйполя, Гуляйпільського, Кам’янського, Бурлацького, Времівки та Червоного. Завдав авіаційних ударів поблизу Полтавки.
На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли з наявних видів озброєння в районах населених пунктів Миколаїв, Лупареве, Степова Долина, Посад-Покровське, Широке, Партизанське, Киселівка, Велике Артакове, Андріївка, Ольгине, Князівка, Тополине, Мирне, Квітневе, Веселий Кут та Лозове. Ударів авіації зазнали території біля Андріївки та Олександрівки. Фіксується висока активність ворожих розвідувальних БпЛА.
В акваторіях Чорного та Азовського морів обстановка суттєвих змін не зазнала.

Наші ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневе ураження скупчень особового складу та військової техніки російських окупантів. На деяких напрямках ворог має відчутні втрати у живій силі.

17:55

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у Facebook повідомив про потужні вибухи на базі російських окупантів в окупованому Сватовому

«Вночі щось у них сталося. Але вже в нашому Сватовому. Там у них була база, майже всі війська вже вийшли зі Сватового, там залишилася тільки поліція ОРДЛОвська. Залишилася аграрна база, на якій вони проводили передислокацію. І щось на тій базі знову якась «бавовна» сталася...» – написав Гайдай.

17:50

Внаслідок російського удару в Запоріжжі в ніч на неділю постраждало 9 багатоповерхових і 40 приватних будинків. 

Про це повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв у Facebook

«Від нічного ворожого удару в Запоріжжі постраждало 9 багатоповерхових та десятки приватних будинків. 

В багатоквартирних будинках вибуховою хвилею повибивало шибки та зруйнувало віконні рами в квартирах та на сходових клітинах. Також пошкоджень зазнали й 40 приватних будинків. На жаль, два з них зруйновані повністю».

16:55

Українські зенітники з командування «Центр» збили ворожий безпілотник.

«Сьогодні зранку, 28 серпня, воїни зенітного ракетного підрозділу повітряного командування «Центр» на південно-східному напрямку збили черговий безпілотний літальний апарат ворог», повідомило командування.

У командуванні також зазначили, що у складі бойових розрахунків воюють цьогорічні випускники, «які вміло та влучно доводять свою навченість, набувають бойового досвіду та разом із прибулим на підсилення досвідченим особовим складом б’ють ворога».

16:06

Українські артилеристи вдарили по трьох пунктах управління російських військових в Херсоні та Дар’ївці.

Про це повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук з посиланням на дані ОК Південь

«Вогневі завдання наших ракетно-артилерійських підрозділів реалізовано влучанням по трьох пунктах управління в Херсоні та Дар’ївці, зокрема й 35-ої рашистської армії в Новій Каховці.

Також уражено склади боєприпасів в Любимівці та Херсоні.

Підтверджені втрати ворога складають 11 рашистів, 3 одиниці автобронетехніки та самохідну гаубицю «Мста-С».

15:50

росія збільшує мобілізаційні резерви й планує мобілізувати близько 90 тисяч військовослужбовців.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону, інформуючи громадськість про мобілізаційні заходи, які активно проводить країна-агресор.

«При цьому застосовують різні підходи: і так звані добровольчі батальйони, і батальйони резервні, батальйони так званого «Боевого армейского резерва страны» (БАРС), які вони зараз комплектують в кожному військовому окрузі для того, щоб поповнити втрати, наростити свої зусилля, і збільшити чисельність саме того угруповання, яке може бути застосоване проти нашої держави», – сказав Вадим Скібіцький.

14:41

В окупованій Новій Каховці пролунав вибух. За інформацією очевидців, є влучання в базу російських окупантів на заводі Сокіл.

У соцмережах з’явилися фото та відео наслідків удару, який, як стверджується, був завданий по заводу Сокіл, де базувалися росіяни.

Наразі невідомі точні втрати окупантів внаслідок удару, однак очевидці стверджують, що завод зруйнований.

Удар ЗСУ по штабу окупантів на заводі Сокіл у Новій Каховці підтвердив депутат облради Сергій Хлань.

«Хоч пропагандисти пишуть, що їхнє «ПВО» було чітко чути — в Новій Каховці рашисти отримали чергову бавовну від ЗСУ. Наші вдарили по штабу, який орки облаштували на заводі Сокіл», — написав Хлань 

13:40

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів, що Аксьонов та Костянтинов вивезли свої сім'ї з півострова. Співробітники ФСБ також вивезли своїх людей. Джемілєв назвав це гарною ознакою.

«А кримські татари ходять один в одному гості та п'ють «каву з нагоди сприятливої звістки». Ну а в тих, хто дзвонить мені, такий настрій: слава богу, нарешті!» – каже Джемілєв.

13:30

В окупованому Мелітополі зруйновано одну з найбільших російських військових баз, стверджує мер міста Іван Федоров.

За його даними, військова база була розташована на території заводу «Автокольорлит»

13:25

Україні вже вдалося повернути 541 загиблого захисника, повідомив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

За словами Котенка, через міжнародне представництво Червоного Хреста вдалося організувати комунікацію зі стороною РФ.

«Перемовини з агресором проводити складно, але нам вже вдалося повернути 541 загиблого захисника. З Маріуполя доставлено 428 тіл, з них понад 300 – захисники Азовсталі. Повертаємо загиблих із Донецького, Запорізького, Херсонського, Харківського, Луганського напрямків – звідусіль».

12:42
 
 За процесуального керівництва окружних прокуратур Харківської області розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).
За даними слідства, 27 серпня близько 19:00 ЗС РФ здійснили артилерійський обстріл смт Золочів Богодухівського району. У результаті обстрілу поранено чоловіка, повідомляють у Офісі генерального прокурора.
 
28 серпня близько 00:10 російські військові завдали ракетного удару по м. Південне. Окупанти влучили на територію нефункціонуючого дитячого табору: пошкоджено адмінбудівлю, житловий корпус та їдальню. Внаслідок обстрілу утворилась воронка розміром 3x5 метрів. За попередніми даними, по місту випустили ракету типу С-300.
 
Близько 3:00 російська армія обстріляла смт Слатине, повністю зруйновано домоволодіння. Поранено чоловіка. 
 
«Якщо ви стали свідком воєнного злочину рф, фіксуйте та надсилайте докази: https://warcrimes.gov.ua», – йдеться у повідомленні.

7:24

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала. З метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони ворог обстріляв район Білопілля Сумської області.
 
На Харківському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Перемога, Протопопівка, Гусарівка, Слатине, Іванівка, Петрівка, Руська Лозова, Соснівка, Великі Проходи. Завдав авіаударів біля Гусарівки та Первомайського.
 
На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Довгеньке, Курулька, Адамівка, Долина, Бражківка, Дібрівне, Богородичне, Краснопілля та Костянтинівка. Ворог намагався вести штурмові дії у напрямку населених пунктів Довгеньке та Богородичне, але успіху не мав та вимушений відійти.
 
На Краматорському напрямку противник продовжив артилерійські обстріли поблизу Словʼянська, Верхньокам’янського та Сіверська.
 
На Бахмутському напрямку вогневого впливу із танків, ствольної артилерії та РСЗВ зазнали райони населених пунктів Бахмут, Бахмутське, Соледар, Шуми, Весела Долина, Яковлівка, Майорськ та Зайцеве. Ворожа авіація завдала удару біля Кодеми.
 
Противник намагався вести наступ у напрямках Вершини, Кодеми, Семигір’я та Зайцевого. Українські захисники зупинили та відкинули окупантів назад.
 
На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Невельське, Водяне, Орлівка, Новоолександрівка, Веселе, Нью-Йорк, Красногорівка, Мар’їнка та Первомайське. Завдав авіаційних ударів біля Валентинівки та Водяного. Вів наступ у напрямку Лозове - Первомайське, отримав жорстку відсіч та вимушено відійшов.
 
На Новопавлівському напрямку противник продовжував обстріли цивільної та військової інфраструктури із танків та артилерії біля Павлівки, Вугледара, Володимирівки, Богоявленки, Новоукраїнки та Новомихайлівки.
 
На Запорізькому напрямку обстріли зафіксовано біля Дорожнянки, Чарівного, Оріхова, Малої Токмачки, Малих Щербаків, Ольгівського, Степового, Новосілки та Зеленого Поля.
 
На Південнобузькому напрямку окупанти продовжували уражати з наявних видів артилерійського озброєння райони населених пунктів Миколаїв, Олександрівка, Степова Долина, Прибузьке, Лупареве, Лимани, Посад-Покровське, Новогригорівка, Широке, Первомайське, Партизанське, Квітневе, Киселівка, Кобзарці, Велике Артакове, Яковлівка, Андріївка, Потьомкине, Ольгине, Трудолюбівка, Князівка, Добрянка та Тополине. Ворог задіяв авіацію для удару поблизу Андріївки.
 
В акваторіях Чорного та Азовського морів обстановка суттєвих змін не зазнала. Зберігається загроза застосування противником крилатих ракет морського базування типу “Калібр” по об’єктах інфраструктури в глибині території України.
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024