стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 серпня

27 Серпня 2022, 18:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 серпня 3183
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 серпня

Сто вісімдесят п’яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

18:50

Оперативне оновлення Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення на 18.00.

Тривають авіа та ракетні удари по військовим та цивільним об'єктам на території України.
Загроза ракетних та авіаударів з території та повітряного простору Республіки Білорусь зберігається на Волинському та Полісському напрямках.
На Сіверському напрямку ворог з метою демонстрації присутності та стримування дій підрозділів Сил оборони обстріляв райони Товстодубове, Вільне, Шевченківське Сумської області.
На Харківському напрямку ворог застосував ствольну та реактивну артилерію, щоб вдарити по районах Костянтинівки, Світличне, Калинове, Деменціївка, Борщева, Черкаські Тишки, Олександрівка, Шестакове, Верхній Салтів, Базаліївка, Лебяже та Пришиб менти. Ворожий літак вдарив поблизу Моспанове та Залимана. Ракетами вразили райони населених пунктів Дерхачі, Чухуїв та Олександрівка.
Окупанти безуспішно намагалися здійснити штурм у напрямку Деменції, були відбиті та відступили.
На Слов'янському напрямку ворог намагався знищити об'єкти цивільної інфраструктури поблизу Норцівки, Ридне, Дмитрівки, Мазанівки, Курулки, Петрівське та Черкаське вогнем ствольної артилерії та МЛРС. Спробував наступ у напрямку Бражківки, не пройшов безуспішно, зазнав втрат і відступив.
На Краматорському напрямку від ворожого артилерійського вогню потрапили райони Спірне, Сіверськ, Тетянівка. Ворог застосував авіацію для нанесення удару поблизу Івано-Дар'ївки. Окупанти розпочали наступ у напрямку Григорівки, невдало, відступили.
У напрямку Бахмута зафіксовано обстріли поблизу Бахмута, Соледара, Яковлівки та Кодеми. Наші захисники після збиття ворожої літаки відбили наступ ворога в напрямку населених пунктів Соледар та Зайцеве.
На Авдіївському напрямку ворог намагався знищити важливі інфраструктурні об'єкти та завдати втрат нашим підрозділам в районах Авдіївки, Нью-Йорка, Торецьке, Краснохорівки, Новобахмутівки, обстрілами танків, стволів та ракетних артилерій лері. Авіаудари поблизу Мар'їнки та Невельське. З наступальними діями намагався просунутися в бік населених пунктів Невельське та Олександропіль, невдало, відступив.
На Новопавлівському напрямку підрозділи ворога продовжили обстріли поблизу Павлівки, Єлизаветівки, Новомихайлівки, Велика Новосілка наявними засобами вогнепального пошкодження. Ворог використовував авіацію для ударів по району Володимирівки. Вело наступальний бій на напрямках Пречистівки та Павлівки, невдало, відступило.
На Запорізькому напрямку ворог піддав обстрілу ділянку поблизу Залізничне, Новоукраїнське, Шевченківське, Преображенка, Червоне, Январське, Времівка, Степногірська, Новопільська та Новоданилівка. Авіаудари постраждали від авіаударів населені пункти Ольхівське, Новопільське, Уляйпільське та Новоданилівка.
На Південнобузькому напрямку ворог продовжує зосереджувати свої основні зусилля на недопущення наступу наших військ, стріляє з танків, ствольної артилерії та МЛРС уздовж лінії зіткнення. Наніс авіаудари поблизу Велике Артакове, Первомайське та Ольхани.
Ситуація на водних районах Чорного та Азовського морів суттєвих змін не зазнала. Морське угруповання ворога здійснює розвідку та блокаду цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.
Втрати російських окупаційних військ у живій силі зростають. У зв'язку з цим командуванням агресорів розширюється практика перенесення ротацій передових підрозділів на невизначений термін.

Віримо в ЗСУ! Разом ми переможемо!

18:25

Наразі через міжнародне представництво Червоного Хреста вдалося повернути тіла понад 540 загиблих захисників.

Про це повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко.

18:12

Сьогодні після 17.00 Харків обстріляли касетними снарядами з «Урагану» — влучили у підприємство в Шевченківському районі. Жертв немає, — повідомив міський голова Терехов.

18:06

117 окрема бригада територіальної оборони отримала Бойовий Прапор, за рішенням Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

«Бойовий Прапор завжди зі своєю військовою частиною, а на полі бою - в районі бойових дій, в яких вона бере участь. Це не просто прапор, це почесний знак, це історія і заслуги військової частини, якими пишається кожен військовослужбовець», - зазначив командир 117 бригади полковник Сергій Кир'ян.

[img]FB-IMG-1661612565099__630a34c13f6d2.jpg[/img

17:37

У Херсонській області поблизу легендарної Чорнобаївки українські військові знищили ще 2 ворожі реактивні системи залпового вогню «Смерч». Відомо, що росіяни розгорнули техніку, аби завдати ударів по Миколаєву.
Про це розповів депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

Він зазначив, що ЗСУ активно ліквідовують окупантів та ворожу техніку на південнобузькому напрямку.

17:06

Росія посилила приховану мобілізацію у Московській та Ленінградській областях.
Про це повідомляє ГУР.
«Виснаження мобілізаційного потенціалу основних «донорів» війни проти України — Бурятії, Туви, республік Кавказу та інших неблагополучних регіонів, примушує Кремль активізуватись в так знаних „центральних областях», — йдеться в повідомленні.

16:57

Тіла загиблих в Оленівці військовополонених можуть бути в Маріуполі і Донецьку.
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець розповів, що росіяни досі не співпрацюють з Україною щодо видачі тіл вбитих захисників в Оленівці.
Наразі Україна має лише інформацію про те, що частину вбитих українських воїнів в Оленівці окупанти тримають у Маріуполі, а ще частину – у Донецьку. росія досі не розпочала процедуру видачі тіл.

16:30

У Харкові затримали 43-річного жителя смт Слатине, який під час окупації селища за власною ініціативою через телеграм-бот зв'язався з окупантами і передавав їм інформацію про позиції ЗСУ, повідомляє Харківська обласна прокуратура у Facebook.

Зловмисник робив скріншоти карт місцевості, на яких відмічав точки розташування військових та військової техніки ЗСУ на території м. Харкова та Харківської області і все це направляв представникам РФ.

Зокрема, прокурори встановили, що 21 червня коригувальник надіслав ворожим представникам місця дислокації ЗСУ у селі Безруки, після чого російська армія нанесла по ним удари. Чоловіка викрили, коли він переїхав до Харкова, тікаючи подалі від лінії фронту.

16:18

росія перекидає до окупованого Криму нову партію важкої військової техніки.

«Схоже, росіяни вирішили повністю помножити свою армію на 0. рф перекидає до окупованого Криму нову партію важкої військової техніки. Вона була помічена біля кримського мосту», – йдеться в повідомленні Управління стратегічних комунікацій Збройних Сил України.

15:45

Станом на 27 серпня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 10 тисяч цивільних об'єктів.

Про це повідомила пресслужба Миколаївської обласної державної адміністрації у Facebook.

З них – 6466 житлових будинків, 67 медичних закладів, 331 навчальний заклад.

Крім того, руйнувань зазнало 149 закладів культури, 117 промислових підприємств, 1550 об'єктів життєзабезпечення та 1320 інших невійськових об'єктів.

15:15

росія посилила атаки на Донбасі, повідомляє британська розвідка.

Британські розвідники припускають, що це роблять, аби відтягнути туди додаткові підрозділи ЗСУ. Ймовірно, російське командування прийняло таке рішення на тлі повідомлень про плани України щодо масштабного контрнаступу.

У відомстві зазначили, що за останні п'ять днів, посилилася інтенсивність російських штурмів на донецькому напрямку Донбасу.

14:47

Пенсіонери, тяжкохворі та родини з маленькими дітьми, які хочуть виїхати з тимчасово окупованого Мелітополя, можуть звернутися за допомогою до волонтерів.

Про це повідомляють у Центрі національного спротиву.  

Щоб отримати допомогу, необхідно написати у чат-бот Мелітопольської міської ради. Для цього потрібно перейти у чат-бот і натиснути кнопку «Зворотний зв'язок», вказавши, що є потреба у виїзді. Обов'язково треба вказати номер телефону для зв'язку.

14:36

Українські сили влучили у контрольно-спостережні пункти російських батальйонних тактичних груп 83 та 11 десантно штурмового полку у Нововознесенському та Дудчанах на Херсонщині.

Про це повідомили в оперативному командуванні Південь у суботу, 27 серпня.

Виконуючи вогневі завдання, ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ ліквідували 11 окупантів, переносний зенітно-ракетний комплекс та кілька одиниць броньованої техніки.

14:29

У Запоріжжі вдень 27 серпня пролунали вибухи, після чого в регіоні оголосили повітряну тривогу. Це результат успішної роботи української ППО.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

13:10

Високоточна зброя у Росії вже на межі, а резервів за деякими типами ракет уже майже немає – зокрема, складана ситуація з «Калібрами», «Іскандерами», «Кинджалами».

Про це розповів представник ГУР Міноборони Вадим Скібіцький в інтервю РБК-Україна

12:51

Окупаційна адміністрація Криму наказує засекречувати факти вибухів на військових об’єктах, — ГУР.

Під час спеціальної наради, заступник міністра оборони рф булгаков наказав у будь-який спосіб приховувати факти вибухів на складах БК та військових об’єктах, що дедалі частіше стаються на території тимчасово окупованого Криму.

У випадках, якщо інформація про знищення військових об’єктів ставатиме відомою громадськості, для того щоб запобігти ще більшій паніці, окупанти розповідатимуть про халатність чи недбальство певних посадових осіб, прізвища яких вже встановлені і яких буде притягнуто до відповідальності.

Вже тисячі росіян намагаються терміново виїхати з території Криму. Паніка в окупантів піднялася після серії вибухів на військових об’єктах.

12:49

Під час контрдиверсійної спецоперації в прифронтових районах Миколаївської області затримано агента військової розвідки з РФ, який передавав ворогові точні координати освітніх закладів міста, повідомляє пресцентр СБУ.

«Також зловмисник збирав розвіддані про дислокацію, переміщення та озброєння Сил оборони України на півдні. Встановлено, що за його «наводкою» в Миколаєві зруйновано і пошкоджено декілька об'єктів військової інфраструктури й завдано нищівного удару по двох школах», – йдеться в повідомленні у Facebook.

В СБУ встановили, що затриманого завербував кадровий співробітник військової розвідки РФ після початку повномасштабного вторгнення.

«Чоловік був активним учасником дискусій у численних телеграм-каналах антидержавного спрямування, де не приховував своїх антиукраїнських поглядів та відверто просував Російські наративи», – йдеться у повідомленні.

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру за ч.3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

12:24

Офіс Генерального прокурора задокументував 44 620 злочинів проти України.

«Станом на 27 серпня задокументовано 30 412 воєнних злочинів та 14 208 злочинів проти національної безпеки України. За офіційними даними ювенальних прокурорів 1 110 дітей постраждало в Україні внаслідок збройного вторгнення рф в нашу державу. При цьому 377 дітей загинуло та 733 отримали поранення», — повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

11:48

У мережі з'явилися супутникові знімки Антонівського мосту у Херсоні, зроблені супутником Planet Labs. На світлинах, що зроблені о 15:00 26 серпня, видно значні пошкодження, яких зазнав міст через Дніпро унаслідок ударів Збройних сил України.

Проліт не впав, але можна побачити пошкодження на південній стороні. Транспорту на мосту не видно. Понтонна переправа досі працює.

11:38

Війська рф 27 серпня обстріляли Шалигинську та Білопільську громади на Сумщині. 

Про це заявив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький у Telegram.

«О пів на третю ночі 20 пострілів з кулемету по територіях Шалигинської громади», – йдеться у повідомленні.

Зранку російські війська з мінометів обстріляли околиці Атинського Білопільської громади. Зафіксували 18 приходів. Руйнувань та постраждалих  в результаті обстрілів немає.

10:56

Минулої доби тричі під ударом росіян опинявся Слов'янськ. У регіоні є загиблі та поранені цивільні, повідомила 27 серпня Національна поліція.

«Минулої ночі Слов'янськ знову обстріляли. Були прильоти у районі залізничного вокзалу. Там згорів приватний будинок. На вулиці Ярослава Мудрого – влучання у склад керамічної продукції», – повідомив у суботу вранці начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

10:11

Російська армія за минулу добу обстрілювала Харківський, Чугуївський, Богодухівський та Ізюмський райони Харківської області.

Унаслідок обстрілу Харківського району загинув 71-річний чоловік. Снаряд влучив у трактор у полі. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов у телеграмі

«В Ізюмському районі через обстріли загорівся склад з насінням соняшника. Близько 500 тонн соняшника вдалося врятувати. На лінії зіткнення ворог продовжує обстріли наших позицій зі ствольної та реактивної артилерії. Російські окупанти намагалися йти в наступ в напрямку Дементіївки, але під вогнем наших захисників відступили з втратами. Підтримуємо ЗСУ та продовжуємо працювати на перемогу!» – написав він. 

08:59

Щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 27 серпня, інформує Миколаївська ОВА.

За інформацією ОК «Південь», 26 серпня по Миколаєву ворог випустив два реактивних снаряди з системи залпового вогню «Смерч». Влучання були по відкритих територіях за містом. Постраждалих та руйнувань немає.

27 серпня, орієнтовно о 04:30, місто знову зазнало обстрілів. Відомо про влучання на околицях міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Детальна інформація уточнюється.

26 серпня о 13:47 зафіксовані ворожі обстріли смт Первомайське Первомайської громади. Одна людина загинула. Пошкоджено господарські споруди приватного підприємства та гаражі.

Також, 26 серпня, о 17:30 в смт Первомайське внаслідок обстрілу виникла пожежа квартири в житловому будинку. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Широківської громади Баштанського району. Орієнтовно о 17:00, 26 серпня, були обстріли за межами села Червона Долина. Вночі, 27 серпня, близько 04:00 та 05:00 обстрілів зазнало село Широке. Влучання були в сільгоспбудівлі домогосподарства та городи. Також орієнтовно з 04:00 по 05:00 були обстріли за межами села Поляна. Постраждалих немає.

Під постійним вогнем залишається Березнегуватська громада. Так, орієнтовно о 14:00 обстрілів зазнало смт Березнегувате. Один із боєприпасів влучив у двір приватного домоволодіння. В результаті цього вибуховою хвилею знищено житловий будинок. Поранення отримала жінка, яка на той момент знаходилася в будівлі. Також пошкоджень та руйнувань зазнали інші будинки.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

08:53

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.08.

08:28

Російська армія сім разів ударила по Нікопольському району і тричі по Криворізькому
Про це в Телеграмі повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«У Нікопольському районі під вогонь потрапили три громади. Минулося без загиблих та постраждалих. У сам Нікополь прилетіли 7 снарядів з важкої артилерії. У місті понівечені з десяток приватних будинків, навчальний центр та лінії електропередач. Без світла залишилося майже 5 тисяч родин. Частину уже підключили. Аварійні бригади продовжують роботу», – йдеться у дописі.

Зазначається, що на Марганецьку та Червоногригорівську громади ворог скерував понад 20 снарядів з «Градів» та важкої артилерії. Є пошкодження житла.

По Криворізькому району росіяни стріляли з «Ураганів» та ствольної артилерії. Поцілили по дачному масиву та енергетичному підприємству у Зеленодольській громаді. Є руйнування. Без постраждалих.

08:20

Малоймовірно, що російська окупаційна влада успішно проведе «референдуми» про приєднання окупованих територій до рф до початку вересня — попри повідомлення про просування підготовки до них. Причина — тертя всередині окупаційних адміністрацій і партизанські атаки, повідомляє Інститут вивчення війни.

«Хоча росія гіпотетично може насильно анексувати українські території у довільну дату, навряд чи вона зробить це без проведення постановочних референдумів. Всі індикатори вказують на те, що російська влада прагне створити видимість місцевої підтримки, щоб представити «референдуми» як широко підтримувані ініціативи, але стикається з постійними невдачами, які затримають будь-які зусилля з анексії», – зазначають.

08:12

За 26 серпня росіяни вбили двох мирних жителів Донеччини — у Бахмуті. Ще 12 людей отримали поранення, повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

07:11

Оперативна інформація станом щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.
На Волинському та Поліському напрямках триває нарощення сил і засобів радіоелектронної розвідки.
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони України. Зі ствольної артилерії обстріляв район села Товстодубове Сумської області.
На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли зі ствольної та реактивної артилерії об’єктів цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Світличне, Перемога, Протопопівка, Дементіївка, Петрівка, Черкаські Тишки, Одноробівка, Замулівка та Циркуни. Задіяв авіацію для удару біля Гусарівки.
Штурмовими діями намагався просунутися в напрямку Дементіївки, успіху не мав, відійшов.
На Слов’янському напрямку противник задіяв ствольну артилерію та РСЗВ для обстрілів районів Долини, Дібрівного та Краснопілля. Провів повітряну розвідку поблизу Нової Дмитрівки. З метою порушення системи навігаційного забезпечення Сил оборони розгорнув комплекс радіоелектронної боротьби.
На Краматорському напрямку ворожих артилерійських обстрілів зазнали території біля Сидорового, Верхньокам’янського, Роздолівки та Калеників. Для уточнення положення наших військ ворог вів повітряну розвідку БпЛА.
Сили оборони відбили спробу наступу ворога у напрямку Григорівки.
На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наших військ із наявного озброєння у районах населених пунктів Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве та Кодема. Ударів ворожої авіації зазнали райони Зайцевого і Соледара.
Окремі підрозділи противника здійснили спробу покращення тактичного положення у напрямках населених пунктів Соледар, Зайцеве та Майорськ. Успіху не мали, відійшли.
На Авдіївському напрямку ворог вогнем танків, ствольної та реактивної артилерії намагався зруйнувати важливі обʼєкти цивільної та військової інфраструктури, завдати втрат нашим підрозділам поблизу Водяного, Первомайського, Красногорівки, Залізного та Новобахмутівки. Ударів авіації зазнали райони Мар’їнки та Валентинівки.
Наступальними діями окупанти намагалися просунутись у напрямку Невельського, отримали відсіч та відкотились назад. Для корегування вогню артилерії ворог вів повітряну розвідку БпЛА.
На Новопавлівському напрямку підрозділи противника наявними засобами вогневого ураження продовжували обстріли районів населених пунктів Вугледар, Новомихайлівка та Велика Новосілка. Ворог задіяв авіацію для ударів неподалік Володимирівки. Вів наступальний бій у напрямку населеного пункту Пречистівка, успіху не мав, відійшов.
На Запорізькому напрямку зафіксовано вогневе ураження територій біля Новополя, Гуляйпільського, Чарівного і Шевченко. Ударів авіації зазнали райони Новопіль, Гуляйпільського, Новоданилівки та Ольгівського.
В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання розвідки та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.
На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на недопущенні просування наших військ.
Обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Нікополь, Олександрівка, Степова Долина, Кобзарці, Тернівка, Тополине, Андріївка та Лозове. Завдав авіаударів поблизу Великого Артакового, Первомайського та Ольгиного.
Силами розвідувальної групи окупанти намагалися вести розвідку в районі Потьомкиного, ворога виявлено та знешкоджено.

07:07

У ночі 27 серпня у Харкові окупанти вдарили ракетами по центральній частині міста, повідомив мер Ігор Терехов. За попередньою інформацією, обійшлося без загиблих і поранених. Це сталося під час повітряної тривоги, яка в Харкові та області тривала з 1:50 до 2:34.

Згодом Терехов уточнив, що внаслідок атаки постраждала історична будівля — будинок купця Адама Піотровського, яку реставрували кілька років тому. Також постраждала школа у центрі Харкова.

07:00

Вночі у Запоріжжі пролунали вибухи. Очільник Запорізької ОВА Олександр Старух розповів, що окупанти атакували об’єкти інфраструктури в Шевченківському районі Запоріжжя та поблизу міста. Загалом зафіксували 16 прильотів. Наразі інформація про постраждалих відсутня, дані уточнюються.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024