стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 серпня

24 Серпня 2022, 23:30
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 серпня 8711
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 24 серпня

Сто вісімдесят другу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:25

Звернення Президента Володимира Зеленського наприкінці 182-го дня війни.

«Завершується наш головний день, День Незалежності. Але наша незалежність не завершується й ніколи не завершиться. І 32-й наш День Незалежності буде, і 33-й, і всі наступні, скільки триватиме час на землі. Україна – це назавжди. І щодня ставатиме тільки міцнішою.

Чаплине – наш біль сьогодні. Станом на цю хвилину – 22 загиблих, з них п'ятеро згоріли в машині, загинув підліток, йому було 11 років, російська ракета зруйнувала його будинок. Пошуково-рятувальні роботи на залізничній станції тривають. 

Обов'язково змусимо окупантів відповісти за все, що вони наробили. І обов'язково викинемо загарбників із нашої землі. Жодної плями цього зла не залишиться в нашій вільній Україні».

23:17

Російські окупанти у середу, 24 серпня, обстріляли військовий аеродром у Миргороді Полтавської області.

Про це повідомляє пресслужба 831 бригади тактичної авіації у Facebook.

«Незважаючи на потужні обстріли російськими окупантами військової інфраструктури Миргородщини, ми відбудуємо свій аеродром і відновимо всю техніку, як і відбудується кожен куточок нашої незламної та незалежної України», — йдеться у повідомленні.

21:22

Щонайменше 15 людей загинули внаслідок ворожого удару по залізничній станції на Дніпропетровщині

Про це повідомив президент Зеленський під час виступу в Радбезі ООН.

За його словами, окупанти випустили ракети по залізничній станції Чаплине, внаслідок чого загинули 15 людей, ще близько 50 отримали поранення. 

«Чотири пасажирські вагони горять… Рятувальники працюють. Але, на жаль, кількість загиблих ще може збільшитися», – сказав президент.

21:10

Завдано 2 ракетних удари по критичній інфраструктурі Шепетівського району.

Пожежа локалізована. Наслідки ми ліквідуємо. В будинках, що знаходяться поруч, вибито вікна, двері. З'ясовується інформація щодо постраждалих", - очільник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій

20:24

Повідомляється, що підрозділи ракетних військ стратегічного призначення РФ проводять набір особового складу, який добровільно піде воювати проти України. Станом на 22 серпня таке бажання висловив лише 1% військовослужбовців від загальної кількості необхідного особового складу.

Крім того, командири з’єднань та частин морської піхоти скаржаться, що використання їхніх військових не за призначенням призводить до втрати ними спроможностей, необхідних для виконання завдань під час морських десантних операцій.

Внаслідок бойового застосування в якості мотострілецьких підрозділів вони зазнають значних втрат в особовому складі. Серед них – великий відсоток тих, хто має досвід висадки та ведення бойових дій на необладнаному узбережжі. А доукомплектування здійснюється за рахунок військовослужбовців екіпажів кораблів флотів (флотилій), які перед відправкою до зони бойових дій проходять лише базову підготовку протягом двох тижнів. Це додатково знижує боєздатність підрозділів.

20:02

Внаслідок ракетного удару по Дніпропетровщині загинула 11 річна дитина в Синельниківсьому районі.

Про це повідомив заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко у Telegram.

18:43

Мер Миколаєва повідомив про пожежу за межами міста через обстріли РФ. На місці працюють рятувальники. Деталі уточнюються.

17:46

Голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій підтвердив вибухи в області. Деталі обіцяє оприлюднити згодом.

17:28

ОК «Південь»: Вздовж кримського узбережжя за мисом Тарханкут від українських ударів укриваються 10 російських кораблів і катерів. З них чотири носії ракет типу «Калібр», серед яких є підводний човен з майже трьома десятками ракет напоготові.

16:20

У небі над Чернігівським районом українські сили ППО збили російський безпілотник «Орлан», повідомляють в ОК «Північ»

16:05

Очільник Вінницької ОВА повідомляє про успішну роботу ППО:

  "повітряний об'єкт знищено. Вінничани, залишайтесь в укриттях!"

15:41

В ОП повідомляють, що на Дніпропетровщині російська ракета влучила у приватний будинок.

Під завалами опинилися 2 дітей. На щастя, вони живі

15:12

Жителі Київської області чули вибухи під час повітряної тривоги. Це була робота української ППО, яка збила російську ракету у сусідній Черкаській області.

12:28

Сьогодні об 11.00 війська рф нанесли груповий удар ракетами «Повітря-Поверхня», ймовірно Х-22 по військовій інфраструктурі міста Миргород.

Про це повідомляє Миргородська міська рада.

Пожежа триває. На уражених об'єктах працюють карети швидкої допомоги, представники Національної поліції України та служби, які ліквідовують наслідки обстрілу. За інформацією військового керівництва частини кількість жертв та руйнувань уточнюється. 

12:05

У Рівному отримали листи про вибухівку на трьох об‘єктах: залізничному вокзалі, старому автовокзалі та ринку Сагайдачного.

Про це повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

Вибухотехніки національної поліції, рятувальники та СБУ виїхали на обстеження об‘єктів.  Працівників та відвідувачів – евакуйовано. 

12:03

Під час повітряної тривоги сили ППО збили над Черкащиною ворожу ракету.

Про це повідомив голова ОВА Ігор Табурець.

11:08

Чотири «прильоти» по інфраструктурі Миргорода.

Про це повідомив голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

11:07

Російські військові обстрілюють з артилерії місто Дергачі поблизу Харкова, повідомляє міська рада.

10:18

росіяни гатили з мінометів по півночі Сумщини.

Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Вчора ввечері, близько 22 закінчився мінометний обстріл Есманьської громади, 4 прильоти. На ранок, о 5 годині знову – 8 прильотів по території громади, по околицях Бачівська.

О 9 ранку закінчився обстріл у Зноб-Новгородській громаді, 3 прильоти.Без жертв та руйнувань.

09:53

Вчора близько 21:00 ворог обстріляв Шевченківський район Харкова з РСЗВ імовірно касетними боєприпасами. Постраждали житлові будинки. Поранення отримав 38-річний чоловік.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Близько 23:00 над Шевченківським районам Харкова вибухнула ракета, попередньо – «Калібр». Пошкоджені житлові будинки, сталася пожежа. Вибито вікна будинку в Новобаварському районі.

Вночі в Харкові медики госпіталізували жінку 33 років з вибуховою травмою. Її 5-річна донька через обстріл отримала такий сильний стрес, що також потребувала допомоги лікарів.

Близько 00:30 ночі ворог завдав ракетного удару, попередньо ракетами С-300 по селищу Докучаєвське Роганської громади в Харківському районі. Зруйновано господарчу будівлю, сталася масштабна пожежа. Без постраждалих.

Протягом минулої доби ворог обстрілював м. Харків та населені пункти Харківського, Чугуївського та Богодухівського районів. В Харкові були пошкоджені господарські будівлі. Цивільний 61-річний чоловік зазнав поранення. В Чугуївському районі через обстріли сталися лісові пожежі.

Протягом вчорашнього дня ворог масовано обстрілював с. Циркуни Харківського району. В селі сталося одразу 4 пожежі. Пошкоджені житлові та господарчі будівлі. Поранення отримав 59-річний чоловік.

На лінії зіткнення тривають бойові дії. Ворог веде обстріл наших позицій з реактивної та ствольної артилерії, веде розвідку за допомогою БпЛА. Наші захисники дають окупантам гідну відсіч та завдають відчутних втрат.

08:38

За 23 серпня росіяни вбили 1 мирного жителя Донеччини — у Бахмуті. Ще 2 людини отримали поранення.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

08:37

35 потужними обстрілами та трьома ракетними ударами росіяни «привітали» Луганщину із Днем Незалежності.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

На фронті ніч була неспокійною. Населені пункти та укріплення українських військ на межі Луганщини і Донеччини витримали три ракетні удари та одну атаку з повітря. 13 разів росіяни обстрілювали зі ствольної артилерії, а ще 17 – із реактивних систем залпового вогню. П’ять разів застосовувались міномети. 

Шість разів росіяни вимушені були відступити, коли пробували атакувати.

«Луганчани втратили свої домівки, але зберегли країну. Саме наша область прийняла на себе найпотужніший удар російської армії. Однак українським бійцям вдалося стримати ворога, що дало змогу іншим регіонам країни підготуватись до ймовірної оборони.

Півроку – нескорені. Окупанти не мають змоги проголосити про захоплення Луганщини, бо бої ще тривають на невеличкій території області. Наші бійці тримають оборону і в День Незалежності. Ви бачите, що останні два місяці в росіян відсутні значні звитяги. Бо кожен регіон встиг підготуватися за час, поки противника гальмують на сході. Багато з нас втратили свої домівки, але зберегли країну», – написав Сергій Гайдай.

08:32

Близько першої ночі 24 серпня на східному напрямку підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ демілітаризували вертоліт Ка-52 російських окупантів.

08:31

Російська армія накрила вогнем три райони Дніпропетровської області – Дніпровський, Нікопольський та Криворізький. 

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

У Дніпровський район прилетіли дві ворожі ракети Х-22. Вибух спричинив пожежу. Вогнеборці полум’я приборкали. Інформація щодо загиблих та постраждалих з’ясовується.

Нікопольський район росіяни чотири рази обстріляли з важкої артилерії та «Градів».

У Марганці постраждала родина. Чоловік та дружина отримали медичну допомогу і лікуються удома. У місті два будинки зруйновані, понад 10 пошкоджені.

На Нікополь росіяни скерували 20 снарядів. Є руйнування житла. Люди не постраждали.  У Червоногригорівській громаді один будинок знищений, декілька понівечені. Люди не ушкоджені. 

У Криворізькому районі російські «Урагани» обстріляли Карпівську та Широківську громади. У селі Кошове перебита  лінія електропередач. 

08:26

Інститут вивчення війни (ISW) з’ясував, що, імовірно, командири військових угруповань в Україні підпорядковуються безпосередньо президенту Росії Володимиру Путіну.

Про це пише Інститут вивчення війни, повідомляє Українська правда.

Джерела в російському уряді підтвердили, що окупанти вивозять українських дітей до росії, їх всиновлюють російські сім'ї.

Управління у справах сім’ї та дитинства Краснодарського краю РФ повідомило про програму, згідно з якою російська влада перевезла понад 1000 дітей з Маріуполя до Тюмені, Іркутська, Кемерова та Алтайського краю, де їх усиновили російські родини.

ISW зазначає також, що російська влада розгортає сили безпеки в Луганській області, ймовірно, у відповідь на зменшення підтримки війни та зростання небажання воювати серед луганчан.

Розгортання російською владою підрозділів Росгвардії для забезпечення безпеки в окупованій Луганській області відволікає ці сили від операцій в інших місцях України, що, ймовірно, сприяє ширшій нездатності Росії перетворити обмежені тактичні досягнення в оперативні успіхи.

Неперевірені джерела повідомили, що командири російських військових угруповань в Україні підпорядковуються безпосередньо президенту Росії Володимиру Путіну, оминаючи Міністерство оборони (МО) Росії та начальника Генерального штабу Валерія Герасимова в системі командування..

Крім того, інститут з посиланням на зібрані дані припускає, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу втратив довіру Путіна після початкової фази повномасштабного вторгнення в Україну, яка провалилася, незважаючи на запевнення Шойгу про швидку перемогу.

Ключові висновки аналітиків інституту:

  • Джерела в російському уряді підтвердили, що російська влада вивозить українських дітей до Росії та віддає на всиновлення їх російськими родинами.
  • Російська влада розгортає сили безпеки в Луганській області, ймовірно, у відповідь на зменшення підтримки війни та зростання небажання воювати серед луганчан. Таке розгортання відволікає ці сили від операцій в інших місцях України, що, ймовірно, сприяє ширшій нездатності Росії перетворити обмежені тактичні досягнення в оперативні успіхи.
  • Російські офіційні особи, можливо, провели «фальшивий захід» у Донецьку, щоб виправдати напади на українські урядові будівлі в День Незалежності України.
  • Окупаційні війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід і південь від Бахмута, на північно-західній околиці міста Донецьк і на південний захід від міста Донецька.
  • Війська РФ досягли обмежених успіхів на схід від міста Миколаєва та на північному заході Херсонської області.
  • У Херсонській області українські війська продовжували завдавати ударів по російських військових засобах та наземних шляхах зв’язку.
  • Регіони Російської Федерації продовжують підвищувати одноразові грошові надбавки призовникам і, ймовірно, залучають на посади кадри без військового досвіду.
  • Українська партизанська діяльність продовжує гальмувати російську окупаційну діяльність.

08:10

Збройні Сили України знищили ворожий склад боєприпасів, ліквідувати понад десять загарбників та декілька одиниць ворожої техніки.

 

Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

«Протягом бойового дня по наших позиціях ворог наніс десять авіаційних ударів штурмовою авіацією та гелікоптерними парами. Без наших втрат. Натомість наші 3 гелікоптерних удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки ворога в Нововознесенському, Архангельському і Правдиному поряд із роботою ракетно-артилерійських підрозділів мають результат із скорочення ворожого війська на 13 рашистів, самохідну гаубицю «Мста-С» та 3 одиниці автомобільної техніки. Вже традиційно знищено склад боєприпасів. Цього разу в Нововоскресенському. Остаточні втрати ворога дорозвідуються», – йдеться у повідомленні.
 
Корабельне угруповання ворожого флоту зменшено до 10 маневруючих вздовж кримського узбережжя одиниць. Серед них 4 ракетоносії, один з яких підводний, споряджені 28 ракетами типу «Калібр», в готовності до нанесення ракетного удару по всій території України.
 

08:07

У ніч з 23 на 24 серпня українські захисники знищили російський склад з боєприпасами в окупованому Токмаку.
 
Відео з Токмака опублікував речник Одеської ОВА Сергій Братчук.
 

07:52

Під обстрілами опинився Новобаварський район Харкова.

Про це повідомив міський голова Ігор Терехов. Інформації про постраждалих немає.

07:45

Рашисти завдали ще одного удару по Запоріжжю. 

Про це повідомив секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Близько четвертої години ранку ворог атакував інфраструктурний об‘єкт одного з районів міста. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

07:41

Вночі окупанти обстріляли Запоріжжя.

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Ракети окупантів влучили в об’єкти інфраструктури Шевченківського району і неподалік Комунарського району. За попередніми даними жертв немає.

07:36

Оперативна інформація станом щодо російського вторгнення від Генштабу ЗСУ.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територією Донецької області, утриманні захоплених районів Херсонської, частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей і відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат.
 
Тривають авіаційні та ракетні удари російських окупантів по цивільних об’єктах на території України. Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги.
 
На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.
 
На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони. Противник обстріляв із ствольної артилерії район населеного пункту Товстодубове Сумської області.
 
На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих раніше рубежів.
 
На Харківському напрямку окупанти обстріляли зі ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Одноробівка, Карасівка, Борщова, Перемога, Руська Лозова, Замулівка, Базаліївка, Пушкарне, Мосьпанове, Слобожанське, Гусарівка та Чепіль. Ворог завдав авіаударів біля Мосьпанового, Гусарівки та Прудянки. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Дементіївки.
 
На Слов’янському напрямку противник здійснював артилерійські обстріли неподалік Краснопілля та Мазанівки. Намагався вести розвідку біля Богородичного. Наші воїни завдали окупантам вогневого ураження та змусили тікати.
 
На Донецькому напрямку противник продовжує ведення активних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках.
 
На Краматорському напрямку здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії в районах Сіверська, Закітного та Роздолівки. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Званівки та Райгородка.
 
На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Зайцеве та Білогорівка. Противник вів наступальні бої у напрямках Бахмутського та Кодеми. Успіху не мав.
 
На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із артилерії різних типів біля Марʼїнки, Пісків, Нетайлового, Красногорівки та Залізного. Завдав авіаудару неподалік Невельського. Вів наступальні бої у напрямку населених пунктів Піски і Невельське. Успіху не мав.
 
На Новопавлівському напрямку зазнали вогневого впливу райони Костянтинівки та Вугледара.
На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із різнокаліберної артилерії в районах населених пунктів Малі Щербаки, Шевченко, Залізничне, Червоне, Времівка, Ольгівське та Орестопіль. Завдав авіаційних ударів поблизу Ольгівського та Новополя. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Щербаків, Степового та Василівки.
 
На Південнобузькому напрямку противник продовжує зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони.
Задіяв ствольну та реактивну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Степова Долина, Нова Зоря, Таврійське, Засілля, Новомиколаївка, Широке, Кобзарці, Партизанське, Лозове, Біла Криниця, Добрянка, Осокорівка, Потьомкине та Трудолюбівка. Завдав авіаційних ударів біля Потьомкиного та Лозового. Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Сухий Ставок та Велике Артакове.
 
Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.
 
Російські окупанти зазнають втрат на всіх напрямках, де тривають бойові дії.
Коментар