стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 серпня

22 Серпня 2022, 22:50
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 серпня 4719
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 22 серпня

Сто вісімдесяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

22:50

Президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні анонсував розширення Кримської платформи, в тому числі й за складом учасників.

«Вже повністю готова до другого саміту Кримська платформа. Цьогоріч саміт буде ще сильнішим, ніж минулого року – і за складом учасників, і за тематикою обговорення. Ми значно розширюємо формат Кримської платформи. Завтра (23 серпня – ред.) озвучимо всі деталі», заявив президент.

Зеленський також розповів, що 22 серпня був запущений ще один формат «Київська ініціатива», в якому беруть участь країни-сусіди – Польща, Румунія, Словаччина, Угорщина, Естонія, Латвія та Литва.

22:08

Міністерство оборони США готується укласти контракт на передачу Україні десяти безпілотників-камікадзе великої дальності Switchblade 600.

Як передає "Європейська правда", про це у відповідь на запит порталу Defense News повідомила речниця Пентагону Джессіка Максвелл.

За її словами, контракт на розробку й складання дронів Switchblade 600 компанією AeroVironment очікується протягом наступних 30 днів. Наразі невідомо, коли саме Україна отримає ці безпілотники.

21:55

До Дня Незалежности можуть посилитися атаки з боку російських хакерів, тож у Держспецзвʼязку нагадали, як убезпечити себе від них.

Про це повідомила пресслужба відомства.  

Держспецзвʼязку нагадує, що у зоні підвищеної небезпеки з боку російських хакерів – держслужбовці, військові, працівники критичної інфраструктури, які можуть стати точкою доступу до інформаційних систем держави.

20:25

Оперативна інформація станом 18.00 щодо російського вторгнення.
 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати окремі підрозділи Західного військового округу в прикордонних районах Брянської і Курської областей з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони. Здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Сеньківка і Миколаївка Чернігівської області та Катеринівка і Ободи Сумської області.
На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення тактичного положення, вживає заходів з комплектування та поповнення втрат особового складу та військової техніки.
На Харківському напрямку противник підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА. Здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Уди, Базаліївка, Слобожанське, Дуванка, Перемога, Великі Проходи, Руська Лозова, Леб’яже, Мосьпанове, Гусарівка, Руські Тишки. Завдав авіаційних ударів неподалік Старого Салтова, Верхнього Салтова, Питомника, Мосьпанового та Гусарівки.
На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної артилерії та РСЗВ поблизу Краснопілля, Мазанівки, Нової Дмитрівки, Чепіля, Богородичного та Курульки.
На Донецькому напрямку противник продовжує ведення наступальних дій.
Основні зусилля зосереджує на Бахмутському і Авдіївському напрямках.
На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли районів Сіверська, Закітного, Переїзного, Григорівки, Верхньокам’янського та Пришиба. В районі населеного пункту Краснопілля ворог вів наступальний бій.
На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли військової та цивільної інфраструктури поблизу Костянтинівки, Бахмутського, Підгородного, Яковлівки, Веселої Долини та Білогорівкиа. Завдав авіаційного удару по позиціях сил оборони в районі Соледара та ракетних ударів в районах населених пунктів Соледар та Костянтинівка. Вів штурмові дії біля Соледара, Кодеми та Зайцевого. Успіху не мав.
На Авдіївському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних типів райони населених пунктів Авдіївка, Олександропіль, Мар’їнка, Первомайське та Піски. Завдавав авіаударів неподалік Невельського, Мар’їнки та Красногорівки. Вів наступ у районах населених пунктів Красногорівка, Первомайське та Невельське.
На Новопавлівському напрямку зафіксовано ворожий вогневий вплив біля Новомихайлівки, Єлизаветівки та Новоукраїнки. Окупанти вели наступальні дії в районі Новомихайлівки, зазнали втрат та відійшли.
На Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії і танків в районах населених пунктів Гуляйполе, Шевченко, Чарівне, Новосілка, Времівка, Вільне Поле, Мала Токмачка, Полтавка, Дорожнянка. Вів наступальний бій неподалік Времівки та Великої Новосілки.
На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні займаних позицій, недопущенні просування наших військ і вогневому ураженні наших підрозділів. Вживає заходів з поповнення втрат. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Велике Артакове, Миколаїв, Андріївка, Посад-Покровське, Степова Долина, Таврійське, Біла Криниця, Партизанське, Луч, Токареве, Кам’яне, Нововоронцовка, Поляна, Новоолександрівка та Любомирівка. Завдав авіаційних ударів біля Андріївки, Ольгиного, Трудолюбівки і Потьомкиного та ракетних ударів по Миколаєву і Затоці.

З метою ведення повітряної розвідки окупанти активно задіюють БпЛА.

18:02

Безпілотник Bayraktar, на який литовці зібрали понад 5 мільйонів євро, вже знищує російських окупантів на території України, повідомив журналіст Андрюс Тапінас.

Він також наголосив, що це перше вбивство цього безпілотника. Цю інформацію литовському журналісту підтвердили в Міноборони України.

17:32

росіяни обстріляли Енергодар: є загиблий та поранені

Мер міста повідомляє, що загинув чоловіка, ще кілька людей поранено внаслідок обстрілу в районі Запорізької ТЕС:

"Окупанти традиційно звинуватили в цьому ЗСУ. Але обставини події викликають великі запитання. Судячи з наявних на відео від самих окупантів пошкоджень автівки з практично рівними отворами від куль, машина була обстріляна практично впритул. Вірогідно, з автомату", – йдеться в повідомленні

Також було пошкоджено центральний тепловий пункт. У місті немає води.

17:11

Незважаючи на запевнення у надійності ППО, «влада» тимчасово окупованого Севастополя почала інтенсивно перевіряти укриття. Причиною стала серія вибухів.

16:32

На березі Каховського водосховища з боку тимчасово окупованого Енергодару та Запорізької АЕС війська РФ здійснили провокацію, повідомив глава Нікопольської РВА Євген Євтушенко. Людей просять не виходити на вулиці.

16:09

Плани окупантів щодо проведення псевдореферендуму 11 вересня провалено, заявив очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

15:30

Мер Нікополя Євген Євтушенко повідомив, що «на протилежному березі водосховища армія рф здійснила провокацію». Він просить за можливості залишити вулиці та уникати масових скупчень мешканців міст, сіл та селищ, розташованих на березі Каховського водосховища. На протилежному березі, зокрема, розташована Запорізька АЕС.

15:05

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що у війні з росією загинули майже 9 тисяч українських військових.

14:50

Російська фсб заявила, що вже «розкрила» вбивство Дарʼї Дугіної. Російська спецслужба стверджує, що «виконавицею злочину є громадянка України Вовк Наталія Павлівна, 1979 року народженння, яка прибула до росії 23 липня 2022 року разом із дочкою Шабан Софією Михайлівною». Російська фсб заявила, що «злочин підготували та виконали українські спецслужби».

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк наголосив, що Україна не причетна до підриву російської пропагандистки Дугіної.

14:25

Закривати Миколаїв на 23-24 серпня не будуть,  – голова ОВА Віталій Кім.

Однак місцевим рекомендують працювати дистанційно, не збиратися великими компаніями та бути в безпеці.

 "Прошу всіх максимально обережно ставитися до ситуації, тому що російські окупанти погрожують обстрілювати пункти прийняття рішень.

14:17

У ЗСУ офіційно підтвердили новий удар по Антонівському мосту

 «Антонівський міст — один з транспортних напрямків, який росіяни намагаються реанімувати, але розуміючи, що таку конструкцію не можна залатати відерцем бетону, а потребує досить суттєвого ремонтування та технологічних процесів. Саме тому ми тримаємо під контролем і нагадуємо про свою дистанційну присутність», — заявила на брифінгу речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

Також вона зазначила, що ворогу не вдастся відновити Антонівський міст.

13:21

 ЗСУ знищили ворожий засіб ППО на Харківщині

Прикордонники виявили під час проведення аеророзвідки з використанням БПЛА та передали всю інформацію артилеристам. Про це повідомили у ДПСУ.

ЗСУ нанесли вогневе ураження та знищили техніку окупантів.

12:54

Сьогодні вранці росія вдарила ракетами по Одеській області і влучила в обʼєкт інфраструктури.

Про це повідомляє Бабель.

Росіяни випустили ракету Х-59 з літака Су-35. Запуск був з напрямку Чорного моря. За даними Одеської міськради, постраждалих немає.

11:25

Служба безпеки України викрила корегувальників, які передавали розвіддані про позиції «HIMARS» на східному фронті. У ході контрдиверсійної «зачистки» прифронтових районів Донеччини СБУ затримала двох інформаторів ворога, які коригували ракетні удари по території регіону.

Насамперед зловмисники розвідували та передавали окупантам точні координати місць дислокації особового складу і техніки ЗСУ, у тому числі бойових позицій реактивних артилерійських систем «HIMARS».

Крім того, вони збирали інформацію про геолокацію та функціонування місцевих об’єктів критичної інфраструктури. Встановлено, що за їхньою «наводкою» агресори здійснили обстріл по водозабірній системі у місті Селидове.

Одержану розвідінформацію зловмисники передавали через одного з посадовців так званої «народної міліції днр», надаючи йому фото з позначками об’єктів на електронних картах. 

Слідчі СБУ повідомили обом зловмисникам про підозру. Суд обрав затриманим міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

11:08

Голова Луганської ОВА повідомив про поточну безпекову ситуацію:

  • всі плани військової агресії рф успішно зривають ЗСУ;
  • більшість із загиблих в армії окупанта – жителі тимчасово окупованих територій;
  • примусова мобілізація: в «лнр» відмінили медичні огляди, забирають навіть при наявності броні, сусідам пропонують кошти за інформацію про місце знаходження чоловіків;
  • «правоохоронці» окупантів затримують дітей, та чекають появи батьків чи родичів, щоб їх мобілізувати;
  • небажання чоловіків із так званої «лнр» воювати за так звану «днр» – це страх перед загибеллю;
  • – плани росіян по великому псевдореферендуму 11 вересня провалено – проведення його тільки на території Луганщини означатиме провал так званої «спецоперації.

11:05

Київська міська військова адміністрація заборонила проводити масові заходи у Києві в період з 22 до 25 серпня заборонено у зв'язку з високою ймовірністю ракетних обстрілів міста російськими окупантами.

Про це повідомила прессекретарка КМВА Катерина Даценко в коментарі Українській правді.

Військова адміністрація просить столичну владу залучити до життєдіяльності міста якнайменше людей. КМВА також просять українців не ігнорувати повітряні тривоги. 

11:03

Вночі, 22 серпня, орієнтовно о 03:00 Миколаїв знову зазнав обстрілів. Внаслідок чого відбулося займання кафе, також наразі відомо про влучання на територію підприємства. Попередньо, постраждалих немає. 

Про це повідомляє голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Вдень, 21 серпня, о 13:00 відбувся ворожий обстріл околиці села Костянтинівка Первомайської громади. Попадання були по відкритих територіях. Постраждалих та руйнуваннь немає.

Ввечері, 21 серпня, о 18:20 ворог обстріляв місто Баштанка та влучив в приватний сектор. У результаті чого загорілась покрівля двоповерхового житлового будинку та автомобіль. Після пожежі будівля не підлягає відновленню. Також пошкоджено приблизно 10 будинків. Одна дитина отримала легке поранення.

Вчора, 21 серпня, протягом дня були обстріли за межами населених пунктів на території Широківської громади. Орієнтовно о 09:00, 13:00 та 21:00 були обстріли с. Широке. Влучання були у вже зруйнований ЦНАП та житлові будинки. Постраждалих немає.

Вчора, 21 серпня, протягом доби були обстріли околиць с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється. 

09:34

На Луганщині окупанти готують до війни дітей, на східному фронті росіяни намагаються продавити оборону ЗСУ.

Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Противник не полишає спроб знайти слабкі ланцюги в лінії оборони українських захисників та продовжує обстріл населених пунктів. Лише за минулу ніч вони здійснили сім ракетних ударів, 11 разів обстрілювали позиції наших військових зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню, п’ять разів намагалися організувати танкові наступи.

Також упродовж 21 серпня відбито п’ять масованих атак противника, ще за шістьома напрямками бої продовжуються. Крім того, росіяни продовжують вдаватися до терористичних методів ведення війни, здійснюючи удари по об’єктах цивільної та критичної інфраструктури.

Лише за минулу добу авіаудари зафіксовані поблизу трьох населених пунктів на межі Луганщини та Донеччини.

«Я неодноразово розповідав, до яких методів вдаються окупанти, аби примусово мобілізувати чоловіків призовного віку. Зараз там і працювати майже нікому, як от на шахті у Довжанську, звідки мобілізували 430 працівників, а скоро дійде до того, що жінкам ні з ким буде одружуватися. Втім, дітей, які вже підросли, росіяни почали готувати до війни», – написав Сергій Гайдай.

Так, у Біловодському районі в день 225-річчя утворення села Новодеркул відбулося «урочисте прийняття присяги та посвячення в учасники воєнно-патріотичного руху «Молода гвардія» 30 дітей шкільного віку.

«Тим часом, жителі Луганська повідомляють про неодноразові випадки зникнення дітей віком від 14 до 18 років. Їх затримують до встановлення особистості. Процедура триває не 72 години, як зазвичай, а доки за дитиною не прийде батько або брат, яких ставлять перед вибором: якщо не дитина, то хто замість неї піде на фронт?» – йдетьсяу повідомленні.

09:31

Російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення Харківщини. 

Про це повідомляє голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Так, вчора близько 21:00 з РСЗВ був обстріляний Київський район Харкова, пошкоджені приватні будинки. Поранення отримав 35-річний чоловік.Крім того, близько 3:00 ночі з м. Бєлгород ворог завдав 2 ракетних ударів по Київському району. Пошкоджено інфраструктурний об'єкт. Попередньо без втрат. Інформація щодо руйнувань уточнюється.

Протягом минулої доби російські окупанти обстрілювали населені пункти Лозівського, Харківського, Богодухівського та Ізюмського районів Харківської області. 

В Лозівському районі через обстріли горіла трава та лісосмуги. В смт Золочів Богодухівського району поранення отримала 83-річна жінка.

На лінії зіткнення тривають бойові дії. Ворог використовує проти наших захисників ствольну та реактивну артилерію, танки. Росіяни намагалися йти в наступ у напрямках Довгеньке – Дібрівне, Бражківка – Нова Дмитрівка, але під вогнем наших захисників відступили з втратами.

09:30

Втрати окупантів:

09:28

Уночі в окупованому Донецьку почалися вибухи на складі боєприпасів, пише Бабель. 

Росіяни запевняють, що пожежа почалася на складі гіпермаркету, однак на відео чітко видно детонацію снарядів. За даними розслідувачів, там була розташована база відомого батальйону бойовиків «П'ятнашка».

08:07

За 21 серпня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: у Георгіївці та Костянтинівці. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

08:04

Ще одна школа на Донеччині стала ціллю для росіян — цього разу Костянтинівська школа №17. Удар по школі росіяни завдали близько четвертої ранку – будівля зазнала серйозних ушкоджень, але ніхто не постраждав.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Всього від початку повномасштабного вторгнення росіяни пошкодили вже 594 заклади освіти на Донеччині, у тому числі — 263 школи.

Крім того, вночі ракетного удару зазнав Торецьк — обійшлося без жертв, але є пошкоджені будинки.

08:02

Росіяни ймовірно так і не зможуть виділити достатньо ресурсів для будь-якої однієї наступальної операції і не зможуть захопити більше території в найближчі місяці, якщо події не будуть розгортатися «непередбачуваним чином».

Про це пише американський Інститут дослідження війни (ISW), повідомляє Українська правда.

Інститут зазначає, що російські наступальні операції на сході, ймовірно, вичерпали  імпульс, якого вони набули наприкінці липня. Росіяни не здатні отримати вигоду з попередніх успіхів навколо Бахмута та Авдіївки, що є прикладом фундаментальнішої російської військової проблеми —  нездатності перетворити тактичні успіхи на оперативні успіхи. 

Російським силам постійно не вдавалося скористатися тактичними проривами, щоби маневрувати в тилові райони або вивести з ладу значну частину українських оборонних рубежів. Тому вони постійно дають українцям час, щоб тактично вийти з бою та відновити оборонні позиції, проти яких росіяни повинні розпочати нові атаки.

ISW пише, що це недолік, який, ймовірно, перешкодить Росії досягти значних територіальних успіхів у найближчі місяці, хіба що відбудуться серйозні зміни на полі бою.

Російські сили, швидше за все, так і не зможуть виділити достатньо ресурсів для будь-якої однієї наступальної операції, щоб відновити імпульс, необхідний для значного територіального просування, що призведе до оперативних успіхів. Росіянам також потрібно буде сформувати та задіяти додаткові штурмові групи, обладнання та бойовий дух, щоб відновити навіть ці обмежені територіальні просування.

Повідомляється, що росіяни здійснили кілька невдалих наземних штурмів на південний захід і південний схід від Ізюма, наземний наступ на південний схід від Сіверська та на північний схід і південь від Бахмута.

Російські війська досягли обмежених успіхів на захід від Донецька, але не проводили наземних нападів у напрямку кордону між Донецькою та Запорізькою областями. Російські війська продовжили атакувати населені пункти на північний захід і південний захід від Авдіївки. 

Також російські війська здійснили кілька штурмів на лінії фронту Херсон-Миколаїв і частково просунулися на схід від Миколаєва.

07:58

Якщо росіяни все ж таки проведуть в Маріуполі показове судилище над українськими полоненими – це буде тією лінією, за якою будь-які переговори з рф неможливі.

Про це йдеться у відеозверненні президента Володимира Зеленського, пише Українська правда.

«Зараз у засобах масової інформації достатньо повідомлень про те, що в Маріуполі готують декорації для абсолютно гидкого й абсурдного судилища над українськими захисниками – над нашими воїнами, які в полоні в окупантів.

Хай там що собі думають окупанти, хай що планують, реакція нашої держави буде абсолютно зрозумілою. Якщо це мерзенне судилище відбудеться, якщо наших людей у порушення всіх домовленостей, міжнародних правил заведуть у ці декорації... Це буде тією лінією, за якою будь-які переговори неможливі. Росія сама себе відріже від переговорів. Не буде більше розмов. Наша держава все сказала.

Україна не терпітиме знущання з людей, про яких можна сказати лише одне: вони герої своєї Батьківщини і вони захищали свободу свого народу від загарбників», – заявив Володимир Зеленський.

За словами Зеленського, всі світові лідери розуміють, що роблять окупанти і чим це загрожує, і розуміють, що Україна не буде цього терпіти. 

07:45

Російська армія нанесла удари по трьох районах Дніпропетровської області – Нікопольському, Криворізькому та Синельниківському. 

Про це повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

Нікополь обстріляли з «Градів» та ствольної артилерії тричі за ніч. У житлові квартали прилетіли 42 російських снаряди. Попередньо, поранені четверо літніх нікопольчан. Двоє з них ушпиталені. 

У місті 2 будинки зруйновані, майже 50 – понівечені. Ворожі снаряди  пошкодили дитячий садок, магазини, аптеки, ринки, суд та автовокзал. Через обстріли сталося п’ять пожеж. Полум’я вогнеборці вже приборкали.  Виведена з ладу лінія електропередач. До 2 000 людей без світла. Електрики уже працюють. 

У Криворізькому районі ворог з «Ураганів» обстріляв Зеленодольську громаду. Минулося без руйнувань та постраждалих. 

По Синельниківському району росіяни поцілили ракетами. Зруйнували сільгосппідприємство, школу та будинок культури. Інформація по загиблих та поранених з’ясовується. 

07:36

Вночі російські окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту в Київському районі Харкова.
 
Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов.
 
«Знову ракетний удар і знову по Київському району. Продовжуючи свою практику нічних обстрілів, о 2:49 наш ворог з боку Білгорода обстріляв інфраструктурний об'єкт», – написав міський голова.
 
Зруйнована двоповерхова будівля, була невелика пожежа, інформації про постраждалих немає.
 

07:27

Оперативна інформація щодо російського вторгнення  від Генштабу ЗСУ.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, а також недопущенні можливого контрнаступу Сил оборони.
 
На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. Ворог обстріляв із ствольної артилерії райони Катеринівки та Ободів Сумської області.
 
На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії неподалік Світличного, Слатиного, Питомника, Петрівки, Піщаного, Гусарівки, Мосьпанового, Криничного та Пришиба.
 
На Слов’янському напрямку противник продовжив вогневий вплив біля Дібрівного, Мазанівки та Долини.
Намагався вести наступ у напрямках Довгеньке – Дібрівне, Бражківка – Нова Дмитрівка, успіху не мав, відійшов.
 
На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Роздолівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Дронівки та Серебрянки. Ворог намагається вести наступ у напрямку Спірне – Веселе, бойові дії тривають.
 
На Бахмутському напрямку противник завдав вогневого ураження із ствольної артилерії та РСЗВ в районах населених пунктів Соледар, Зайцеве і Білогорівка. Вів наступ у напрямках Вершина – Кодема і Гладосове – Кодема, успіху не мав. На напрямках Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмут, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве та Гладосове – Курдюмівка бойові дії тривають.
 
На Авдіївському напрямку ворог вів обстріли із ствольної та реактивної артилерії неподалік Опитного, Мар’їнки, Пісків, Авдіївки та Невельського. Намагався вести штурмові дії у напрямках Спартак – Опитне, Новоселівка Друга – Красногорівка, Донецьк – Первомайське, Піски – Невельське, Лозове – Невельське, успіху не мав.
 
На Новопавлівському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Вугледара, Великої Новосілки та Павлівки.
 
На Запорізькому напрямку окупанти здійснювали вогневе ураження районів Дорожнянки, Новосілки та Малої Токмачки. Біля останнього та Ольгівського завдали авіаударів. Ворог вів наступ у напрямку Макарівка – Времівка, успіху не мав, відійшов.
 
На Південнобузькому напрямку противник продовжив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії районів населених пунктів Велике Артакове, Лозове, Таврійське, Степова Долина, Первомайське, Киселівка, Червона Долина, Потьомкине, Прибузьке, Парутине, Поляна, Новоолександрівка та Партизанське. Завдав авіаційних ударів поблизу Зарічного, Білої Криниці та Андріївки.
 
На Миколаївському напрямку окупанти вели штурмові дії в районі населеного пункту Благодатне, мають частковий успіх.
 
Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.
 
Наші ракетно-артилерійські підрозділи та авіація продовжують успішні виконання вогневих завдань на визначених напрямках. Противник відчуває гострий дефіцит навченого та мотивованого поповнення для підрозділів, які систематично зазнають втрат.
 

07:14

Українські військові на Південному напрямку за минулу добу знищили 20 загарбників, дві пускові установки С-300, радіолокаційну станцію та іншу ворожу техніку. 
 
Про це повідомляє оперативне командування «Південь».
 
«По позиціях наших підрозділів вздовж лінії зіткнення ворог здійснив 5 авіаційних ударів. Без наших втрат. А по Баштанці випустив реактивний снаряд з системи залпового вогню «Смерч». Зруйновано приватний будинок, поранено дитину. Реактивними снарядами системи залпового вогню «Ураган» обстріляно Зеленодольськ. Загинула одна, поранено шість цивільних людей. Зруйновано і пошкоджено кілька приватних будинків.
 
Нашою авіацією нанесено 2 удари по опорному пункту, скупченню живої сили, озброєння та техніки в районах Олександрівки й Бурханівки», – йдеться у повідомленні.
 
В рамках виконання вогневих завдань ракетно-артилерійськими підрозділами посилено вогневий контроль і відкореговано пропускну спроможність Каховського мосту. 
 
Окупаційним військам завдано втрат у кількості 20 рашистів, 1 корпусної самохідної гармати типу «Гіацинт-С» 1 самохідної гаубиці «Мста-С», 2 пускових установок С-300, 1 радіолокаційної станції підсвітлення й наведення, а також мобільний радіолокаційний комплекс виявлення аеродинамічних і балістичних об’єктів «Небо-М», 2 буксированих міномети 120-го калібру, 3 одиниці броньованої техніки.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024