стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 20 серпня

20 Серпня 2022, 23:20
Війна в Україні 5221
Війна в Україні

Сто сімдесят восьму добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:20

На Запорізькій атомній електростанції окупанти продовжили на невизначений термін «вихідні» для українського персоналу, що може свідчити про намір відключити станцію від живлення.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони

При цьому тривалість «вихідних» не уточнюється. Натомість, на станцію повернули частину представників «Росатому». Також на ЗАЕС залишається контингент окупаційних військ та велика кількість зброї та боєприпасів.

23:12

На Харківщині на День незалежності запроваджують подовжену комендантську годину з 19:00 23 серпня до 7:00 25 серпня.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов у Telegram

21:42

Віцепремʼєр і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що Україна вже отримала 100 безпілотників, які літають на довгі відстані, для «Армії дронів». Для того, щоб повністю покрити держкордон і лінію фронту, потрібно ще стільки ж.

20:53

Українські хакери зламали телебачення в окупованому Криму, показавши звернення президента Володимира Зеленського.

В ефірі російського «Першого каналу» транслювався фрагмент звернення президента України Володимира Зеленського.

«Хай кожен з російських посадовців, хто захопив собі дорогоцінну землю у Криму, пам’ятає – це не та земля, де їм буде спокій», – говорить на відео Зеленський.

У ролику також показано відеоряд з українськими та кримськотатарськими прапорами під пісню Тіни Кароль «Україна – це ти».

18:40

Оперативна інформація станом 18.00 щодо російського вторгнення

На Волинському та Поліському напрямках формування ударного угрупування військ збройних сил республіки білорусь та російської федерації на кордоні нашої держави не виявлено.
Продовжує зберігатися загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.
На Сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу Західного військового округу в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони України.
Російські окупанти обстрілювали з мінометів підрозділи наших військ у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.
На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утримані зайнятих позицій. Здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Карасівка, Великі Проходи, Черняки, Піщане та Печеніги.
Ворог завдав авіаційних ударів - біля Прудянки та Верхнього Салтова і вів повітряну розвідку неподалік Руських Тишків та Золочева.
На Слов’янському напрямку противник основні зусилля зосереджує на поновленні наступальних дій. Здійснив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Асіївка, Гусарівка, Чепіль, Протопопівка та Довгеньке. Завдав авіаудару біля Залиману.
Окупанти вели наступальні бої у напрямках Бражківка – Новодмитрівка, Сулигівка – Новодмитрівка, Бражківка – Вірнопілля та Довгеньке – Курулька. Як результат – наші воїни завдали противнику втрат та відкинули його назад.
На Донецькому напрямку ворог продовжує наступальні дії та зосереджує основні зусилля на Бахмутському напрямку.
На Краматорському напрямку здійснював обстріли із ствольної та реактивної артилерії по районах Краматорська, Роздолівки, Спірного, Званівки та Райгородка. Завдав авіаційного удару неподалік Івано-Дар’ївки.
Загарбники намагалися вести наступ у напрямках Спірне – Івано-Дар’ївка та Миколаївка – Виїмка, безуспішно.
На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню поблизу Майорська, Веселої Долини, Бахмута, Кодеми та Білогорівки. Окрім того по районах трьох останніх населених пунктів ворог завдав авіаційних ударів.
Наступальними та штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмутське, Покровське – Бахмут, Вершина – Зайцеве, Вершина – Кодема, Травневе – Зайцеве, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве, Гладосове – Кодема, успіху не мали, отримали жорстку відсіч.
На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із танків та артилерії різних типів біля Авдіївки, Курахового, Красногорівки, Сухої Балки та Невельського. Завдав авіаційних ударів поблизу Водяного та Мар’їнки.
Вів безуспішні наступальні бої у напрямках Горлівка – Майорськ, Спартак – Опитне, Донецьк – Піски, Старомихайлівка – Первомайське.
На Новопавлівському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Павлівка, Єлизаветівка, Новосілка, Вугледар та Новомихайлівка. Вів наступальний бій у напрямку Благодатне – Золота Нива, успіху не мав, відійшов.
На Запорізькому напрямку противник намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони. Здійснив обстріли із танків, ствольної артилерії та РСЗВ в районах населених пунктів Великомихайлівка, Шевченко, Гуляйпільське, Шевченківське, Новоандріївка, Новопіль, Ольгівське, Щербаки, Бурлацьке та Степове. Авіація ворога діяла по районах Білогірʼя, Залізничного, Малих Щербаків та Малої Токмачки.
На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони. Намагається покращити тактичне положення на Миколаївському напрямку.
Здійснював обстріли із танків та різнокаліберної артилерії біля Миколаєва, Українки, Олександрівки та ще п’ятнадцяти населених пунктів. Завдав авіаційного удару неподалік Ольгиного. Веде наступальний бій у напрямку Васильки – Благодатне.

Корабельне угруповання противника в готовності до застосування утримує два носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

18:07

На місці обстрілу гуртожитку по вулиці Ахієзерів, що у Харкові, рятівники знайшли ще три тіла загиблих. Один чоловік, інші тіла в такому стані, що потребують вивчення експерта.

Працівники ДСНС продовжують пошукові роботи на місці трагедії.

Таким чином кількість загиблих від російського ракетного удару по гуртожитку сягнула вже 18 осіб.

17:50

Міністерство оборони росії повідомило, що військові рф отруїлися в окупованій Василівці Запорізької області. Там звинуватили Україну у використанні хімічної зброї.

Про це пише російське Міноборони у своєму Telegram-каналі, – пише Бабель.

«31 липня російських військовослужбовців, які виконували завдання в районі населеного пункту Василівка Запорізької області, були доставлені до військового госпіталю з ознаками сильного отруєння. В результаті проведеного обстеження в організмі військовослужбовців було виявлено отруйну речовину — ботулотоксин типу «В», — зазначили у відомстві.

Там також заявили, що додатковий аналіз провели у Головному науково-дослідному випробувальному інституті військової медицини Міноборони росії і там теж підтвердили отруєння ботулотоксином. За даними розслідування Bellingcat, саме це відомство у росії залучене до нелегальної програми виготовлення і зберігання хімзброї, зокрема і «Новачка».

Крім цього, у росії зазначили, що додатково перевірять отруєння очільника окупаційної адміністрації Херсонщини, гауляйтера Сальдо.

17:05

Поточна оперативна обстановка на півдні України: станом на 15.00

Обстановка в нашій операційній зоні стабільно складна, але контрольована.

Ворог продовжує ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні не відбулося.

До глибокої ночі силами десантно-штурмових підрозділів за підтримки БМД-4, двох танків Т-72 та артилерії намагався покращити тактичне положення в районі Благодатного шляхом проведення штурмових дій. Успіху не мав. Відступив для відновлення сил та запасів. Із світанком поповненим складом продовжив ведення штурмових дій. Бій триває.

Протягом ночі ворогом нанесено три авіаційні удари по наших позиціях вздовж лінії зіткнення. Без втрат.

Важкою артилерією 152-го калібру серед ночі ворог бив по Нікопольському району. В районному центрі пошкоджено 9 приватних будинків, сонячні панелі, лінії електропередач. В решті населених пунктів без руйнувань та постраждалих.

По Миколаєву вночі завдано удар зенітно-ракетними системами С-300. Пошкоджено кілька об’єктів соціальної та промислової інфраструктури, житлові будинки, але без людських втрат.

В Вознесенську внаслідок влучання ракети «Іскандер» в житловий 5-ти поверховий будинок, пошкоджено 1 під'їзд та розташовані поряд приватні будинки. Пожежу оперативно ліквідовано, триває розбір завалів. Попередньо постраждало 9 людей, серед яких 4 дітей у важкому стані.

Нашою авіацією на світанку атаковано опорний пункт ворога поблизу Іванівки, а ракетно-артилерійські підрозділи, виконуючи вогневі завдання зменшили вороже військо на 10 рашистів та 2 одиниці броньованої техніки. Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворога без суттєвих змін кількості та задач продовжує маневри вздовж кримського узбережжя в ракетно безпечних для себе районах. Напоготові, на бойовому чергуванні 2 надводних ракетоносія, споряджені 16 «Калібрами» та 1 вдк.

Враховуючи актуальність загроз ракетних ударів та артилерійських обстрілів, дослухайтеся до застережень сил оборони. Будьте пильними та уважними, не наражайте себе на небезпеку в зонах заборонених для відвідування. Зокрема ділянки узбережжя наразі особливо небезпечні. 

За алгоритмами повітряної тривоги дійте оперативно і зосереджено. Отриману інформацію сприймайте критично, перевіряйте її достовірність через офіційні джерела.

17:01

ЗМІ повідомляють, що в окупованому Маріуполі вчинено замах на Івашенка,  призначеного Росією «мера» міста Костянтина.

Пристрій нібито було закладено на в'їзді до зоопарку, куди їхав Іващенко.

За даними ЗМІ, ніхто не постраждав.

16:45

Кількість жертв у обстріляному рашистами Вознесенську зросла до 12, з них троє дітей.

За інформацією Офісу Генпрокурора діти у важкому стані.

Ворожа ракета влучила у п’ятиповерховий житловий будинок. Пошкоджені два під'їзди будинку, а також розташовані поряд приватні будинки, транспортні засоби.

15:02

За час тривоги зенітним ракетним розрахунком знищено 2 БПЛА.

Воїни-зенітники повітряного командування «Центр» на визначених напрямках знищують ворожу навалу, щохвилини чатуючи Українське небо.

Близько 12:00, на східних рубежах, ще два безпілотні літальні апарати окупантів додано до купи ворожого металолому.

13:45

Стало відомо, що через обстріл міста Вознесенськ поранених дев'ятеро, з них четверо дітей.

Одну із чотирьох дітей доправили в обласний центр для надання допомоги: уламок вирвав око. 

13:20

Вдень рашисти обстріляли місто Вознесенськ

Влучили у п'ятиповерховий будинок та приватні будинки, – повідомив голова Миколаївскої ОВА Віталій Кім.

На 13.00 відомо про сімох поранених, з них троє дітей. Одну дитину зараз оперують.

рашисти обстріляли місто Вознесенськ
рашисти обстріляли місто Вознесенськ

12:02

Вночі русня гатила по Миколаєву з ракет С-300

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім:

"Попередньо відомо, що ворог завдав удару по місту ракетами типу С-300. Попередньо без постраждалих. Інформація щодо пошкоджень уточнюється".

12:01

 У захопленому Мелітополі російські окупанти влаштували провокацію з обстрілом мирних жителів після удару по своїй військовій базі, повідомляє РІА Мелітополь.

11:13

 У містах Криму продовжують лунати вибухи. Зокрема у Бахчисараї три вибухи було чутно в районі аеродрому.

10:15
Голова Дніпропетровської ОВА Резніченко повідомив, що сили ППО збили чотири російські ракети «Калібр».

09:55

В окупованому Криму місцеві мешканці повідомляють про вибухи в Євпаторії та Заозерному.

09:53

За повідомленням ПК «Схід», у Дніпрі спрацювали сили ППО.

09:38

Повідомляють, що у Дніпрі вибухи

09:13

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу - близько 44900 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1907 (+8) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4212 (+17) од,
  • артилерійських систем – 1018 (+2) од,
  • РСЗВ - 266 од,
  • засоби ППО - 141 од,
  • літаків – 234 од,
  • гелікоптерів – 197 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 803 (+8),
  • крилаті ракети - 190,кораблі /катери - 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 3137 (+7) од,
  • спеціальна техніка - 97 (+3).

08:55

На дах будівлі штабу чорноморського флоту в Севастополі впав безпілотник. Про це повідомив так званий губернатор міста Михайло Развожаєв і додав, що «ППО не впоралась, але жертв немає». Штаб оточили екстрені служби, а мешканців просять не виходити на вулицю.

08:52

Повідомляють про звук вибуху в Севастополі.

Перевіряємо інформацію та чекаємо офіційного підтвердження.

Не поширюйте чутки та сумнівну інформацію

08:34

росіяни помітно посилюють заходи безпеки в Криму бояться за свій тил, – ISW

Про це розповіли в американському Інституті вивчення війни. За словами експертів, нещодавні удари по російській військовій і транспортній інфраструктурі, ймовірно, знижують впевненість загарбників в безпеці своїх тилових районів.

07:48

Нікопольський та Криворізький райони Дніпропетровщини знову потрапили під обстріл окупантів, – Резніченко

Нікопольський район ворог накрив вогнем тричі. У Нікополь прилетіли 10 снарядів. У місті пошкоджені 9 приватних будинків, сонячні панелі, лінії електропередач. Без електрики до 300 людей. Минулося без загиблих та поранених.

По Марганецькій громаді ворог поцілив зі ствольної артилерії та "Градів". Без постраждалих та руйнувань.

По Криворізькому району били "Ураганами". У Апостолівській громаді є руйнація кількох будинків та газогону. Люди неушкоджені.

07:39

У тимчасово захопленому Мелітополі цієї ночі пролунали потужні вибухи. За попередніми даними, сталося влучання в одну з військових баз загарбників біля аеродрому.

07:00

Оперативна інформація станом 06.00 20.08.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто сімдесят восьма доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін. Із ствольної артилерії ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Білопілля та Краснопілля Сумської області. Також противник вів повітряну розвідку БпЛА.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання займаних районів та недопущення контрнаступу підрозділів Сил оборони, подекуди намагається покращити тактичне положення.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Чугуїв, Золочів, Питомник, Гусарівка, Соснівка, Руські Тишки, Коробочкине, Шестакове, Дуванка та Прудянка. Активно вів повітряну розвідку БпЛА.

Завдав авіаційних ударів біля Леб’яжого та Залимана. Вів наступальні бої у районі Борщової, успіху не мав, відійшов.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли з танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню неподалік Довгенького, Сулигівки та Мазанівки.

Поблизу Новодмитрівки, Вірнопілля і Курульки підрозділи противника намагалися вести штурмові дії, отримали відсіч та відступили.

На Краматорському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії біля Роздолівки, Сидорового, Спірного та Пришиба. Вів повітряну розвідку в районі ведення бойових дій. Неподалік Івано-Дарʼївки намагається вести наступ, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку зазнала вогневого ураження цивільна інфраструктура в районах населених пунктів Зайцеве, Бахмутське, Веселе, Бахмут, Андріївка, Кодема та Майорськ.

Окупанти вели наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Бахмут, Зайцеве і Кодема, успіху не мали, бойові дії тривають.

На Авдіївському напрямку окупанти задіяли танки, ствольну та реактивну артилерію в районах Новобахмутівки, Невельського, Нескучного, Олександрополя, Кераміка, Керменчика та Пісків.

Авіація противника діяла поблизу Мар’їнки. Ворог вів повітряну розвідку БпЛА в районах ведення бойових дій на зазначеному напрямку. Наступає у районі населеного пункту Опитне і Майорськ, успіху не мав, бої тривають.

На Новопавлівському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Володимирівки, Вугледара і Пречистівки. Противник вів штурмові дії у районі населеного пункту Золота Нива, успіху не мав, відступив.

На Запорізькому напрямку ворог задіяв артилерію і танки для обстрілів районів населених пунктів Білогір’я, Новоданилівка, Новопіль, Червоне, Времівка, Чарівне та Ольгівське.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються на недопущенні просування наших військ. Окупанти вживають заходів щодо поповнення втрат особового складу та техніки. Ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Прибузьке, Луч, Таврійське, Новогригорівка, Оленівка, Новоселівка, Благодатне, Веселий Кут, Широке, Яковлівка, Біла Криниця, Андріївка та Отрадне. Для ведення повітряної розвідки продовжує активно задіювати БпЛА.

Особовий склад противника деморалізований, що обумовлено постійним переносом термінів їх ротації та обманом з обіцяними виплатами. Це призводить до відмов окупантів від участі в бойових діях.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024