стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 19 серпня

19 Серпня 2022, 23:34
Війна в Україні 4749
Війна в Україні

Сто сімдесят сьому добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:34

У Севастополі в п'ятницю ввечері місцеві жителі повідомили про звуки вибухів — голова окупаційної влади міста заявив про роботу ППО і, за попередніми даними, збитий безпілотник.

21:03

 В окупованому Криму, у місті Євпаторія пролунали вибухи. «Радник голови регіону» повідомив, що спрацювала ППО.

20:01

У Харкові чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

18:47

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00:
На Волинському та Поліському напрямках ознак створення наступальних угруповань не виявлено. Відзначається проведення навчань підрозділів військово-повітряних сил та протиповітряної оборони збройних сил республіки білорусь. Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору цієї країни.
На Сіверському напрямку зі ствольної артилерії ворог обстріляв цивільну та військової інфраструктуру в районах населених пунктів Пушкарі Чернігівської області та Миропілля і Павлівка на Сумщині.
На Харківському напрямку російські вбивці здійснювали вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Харків, Протопопівка, Петрівка, Слатине, Великі Проходи, Коробочкине, Мілова та Гусарівка. Завдали авіаційних ударів біля Старого Салтова і Явірського. Ворог підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.
Окупанти намагалися покращити тактичне положення неподалік Питомника, отримали відсіч та відступили. Здійснили дистанційне мінування місцевості в районах Старого та Верхнього Салтова.
На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії біля Дібрівного, Вірнопілля, Чепіля та Богородичного.
У районах населених пунктів Карнаухівка, Дібрівне, Вірнопілля та Долина противник здійснив спроби прорвати оборону наших військ. Зазнав втрат та ганебно втік.
На Краматорському напрямку зафіксовано ворожі обстріли неподалік Сіверська, Григорівки, Берестового та Івано-Дарʼївки.
Наступальними та штурмовими діями загарбники намагалися просунутися біля Виїмки та Івано-Дарʼївка, отримали жорстку відсіч та відійшли.
На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Світле, Соледар, Берестове, Вершина, Білогорівка, Залізне, Яковлівка. Задіяв авіацію для ударів неподалік Соледара і Яковлівки.
Вів наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Кодема, Бахмутське і Зайцеве, успіху не мав, відійшов.
На Авдіївському напрямку зазнали вогневого впливу райони населених пунктів Новоукраїнка, Красногорівка, Водяне, Мар’їнка, Шевченко, Ласточкине, Авдіївка і Опитне. Противник завдавав авіаударів поблизу Мар’їнки, Новоселівки Другої та Невельського. Вів наступ у районах населених пунктів Опитне, Піски і Майорськ, успіху не мав, відійшов.
На Новопавлівському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Великої Новосілки, Павлівки, Новомихайлівки та Золотої Ниви. Противник завдав авіаційних ударів поблизу Павлівки і Новомихайлівки. Біля останнього ворог безуспішно намагався покращити тактичне положення, зазнав втрат та відступив.
На Запорізькому напрямку противник обстрілював із ствольної та реактивної артилерії та танків райони населених пунктів Самійлівка, Гуляйполе, Преображенка, Мала Токмачка, Полтавка, Новосілка, Темирівка, Залізничне і Новоандріївка. Завдав авіаударів біля Щербаків, Дорожнянки та Новосілки. Вів активну розвідку позицій наших військ БпЛА.
На Південнобузькому напрямку ворог зосереджував зусилля на недопущенні просування наших військ та поповненні втрат. Продовжив обстріли із танків та артилерії різних типів вздовж всієї лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів поблизу Миколаївського, Нового Життя, Первомайського, Білої Криниці та Лозового.
Штурмовими діями здійснив спробу прориву нашої оборони в районі населеного пункту Кірове. З результатами вогневого ураження зазнав втрат та хаотично відступив. З метою ведення повітряної розвідки активно задіював БпЛА.
В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує підтримку дій наземного угруповання військ, блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураження об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.
Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках де тривають активні бойові дії.

18:38

До лікарні звернулися ще двоє мешканців Марганця, які отримали поранення внаслідок ворожого обстрілу.

Про це повідомляє в Телеграмі голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«До лікарні звернулися ще двоє постраждалих через обстріл Марганця. Жінки 32 та 78 років. Вони лікуються вдома. На тепер через сьогоднішній обстріл Марганця поранені 4 людей», – йдеться у дописі.

Також додається, що Мирівську громаду ворог обстріляв із «Градів». Поцілив по психоневрологічному інтернату. Заклад зруйнований. Людей там не було – усі давно евакуйовані. У громаді пошкоджені п'ять будинків. Ніхто не постраждав.

17:42

На Донеччині внаслідок ворожого обстрілу міста Бахмут 19 серпня загинули літні чоловік та жінка. Також поранення отримала ще одна літня жінка, яку госпіталізували до лікарні. 

Про це у Фейсбуці повідомляє ГУ ДСНС України в Донецькій області.

Зазначається, що пожежа, на яку викликали рятувальників, сталася внаслідок обстрілу російськими загарбниками міста Бахмут.

«По прибуттю на місце виклику було встановлено, що внаслідок обстрілу на території приватного домоволодіння горить господарча споруда. О 10:15 пожежу ліквідовано. Внаслідок обстрілу загинули літні люди – чоловік та жінка», – повідомили в управлінні.

Також додали, що до рятувальників від поліції надійшла інформація, що внаслідок цього обстрілу зазнала поранення жінка 1951 року народження, яку наразі госпіталізували до лікувального закладу.

Від Головного управління залучалось сім чоловік особового складу та одиниця техніки.

16:48

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі загарбники почали різати металоконструкції на металургійному комбінаті ім. Ілліча (ММК ім. Ілліча) на металобрухт.

Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

«Маріуполь. Окупанти почали вирізати ММК їм. Ілліча на металобрухт. Сьогодні над комбінатом піднявся дим. Це (викликано) початком розпилу великогабаритного металобрухту, частково зі скрапом (металобрухт разом зі шлаком). Фактично, на очищеній та розмінованій території почали вирізати завод на металобрухт», – написав Андрющенко.

За його словами, загарбники при тому продовжують годувати маріупольців брехливою надією на відновлення заводу.

15:59

Російські окупаційні війська обстріляли Нікопольський район, внаслідок цього поранено двоє осіб.

Про це повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Нова ворожа атака на Нікопольський район. П’ять снарядів з російської ствольної артилерії прилетіли у житлові квартали Марганця. Попередньо, поранені двоє людей. Це 18-річна дівчина та 40-річний чоловік. Обоє у лікарні», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що у місті є руйнування будівель. Виведено з ладу лінію електропередач.

Також російські окупанти вдарили по Мирівській громаді. Наслідки з’ясовуються. 

15:14

Станом на 13:00 19 серпня завершилися пошуково-рятувальні роботи у будівлі гуртожитку, що у Слобідському районі Харківщини. Врятували 9 осіб, з них – двоє дітей.

Про це повідомляє ДСНС України.

«Співробітники ДСНС протягом двох днів проводили пошуково-рятувальні роботи на місці події. Дев'ятьох людей вдалося врятувати, з них двоє дітей. Загалом із-під завалів було вилучено тіла шістьох загиблих, з них одна дитина (хлопчик 2009 р.н.). На місці події працювали 10 одиниць пожежно-рятувальної техніки та 40 осіб особового складу ДСНС», – повідомляє ГУ ДСНС у Харківській області.

Отже, загальна кількість загиблих унаслідок ракетних ударів, завданих російськими окупаційними військами по двох харківських гуртожитках увечері 17-го та вранці 18 серпня, збільшилася з 19 до 21 людини.

14:40

На Херсонщині українські військові влучили у Каховський міст, який російські окупанти щойно відновили.

Про це радник голови Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, оперативне командування «Південь» офіційно підтвердило, що ЗСУ зруйнували плани окупантів відремонтувати й використовувати Каховський міст.

«Чекаємо «відкриття» Антонівського, про яке нам розказують росіяни», – зазначив він.

14:13

У Запоріжжі було чутно вибухи — спрацювали сили ППО, повідомляє голова ОВА Олександр Старух

Постраждалих немає.

13:50

За минулу добу, 18 серпня, російські загарбники 24 рази обстріляли населені пункти Донецької області. В результаті є загиблі та поранені серед мирного населення, зафіксовано руйнування 27 об'єктів цивільної інфраструктури.

Про це 19 серпня повідомила пресслужба Нацполіції.

Під ворожий вогонь потрапили 16 населених пунктів: Краматорськ, Авдіївка, Бахмут, Торецьк, Залізне, Часів Яр, Миколаївка, Красногорівка, смт Північне, села Зеленопілля, Максимільянівка, Дружба, Пришиб, Озарянівка, Олександропілля, Первомайське.

У цих містах та селах загалом росіяни частково пошкодили або повністю зруйнували 27 цивільних об'єктів: 16 будинків, магазин, 2 навчальні заклади, господарчі споруди.

Російська армія вела вогонь по житловим секторам з авіації, РСЗВ «Ураган», артилерії, танків.

12:14

У Харкові – день жалоби за загиблими від російських обстрілів. За попередніми даними, загинули 19 людей, понад 40 поранені. 

11:44

В ході контрдиверсійної «зачистки» прифронтових районів на сході нашої держави співробітники Служби безпеки затримали двох російських агентів.

Серед них – громадянин рф, який ще п'ять років тому проходив строкову службу у Костромі. Його фсб перекинула в Україну для проведення розвідувально-підривної діяльності під виглядом мирного жителя Донеччини. Викрили його на території Дружківки.

Іншого агента контррозвідка СБУ викрила у місті Білицьке Донецької області. Він «звітував» окупантам щодо маршрутів переміщення військової техніки ЗСУ у прифронтових районах.

11:30

 На День Незалежності України окупанти планують провести в тимчасово окупованому Маріуполі показове «судилище» над полоненими захисниками «Азовсталі». З цією метою в терміновому порядку переобладнується вціліле приміщення Маріупольської камерної філармонії. На сцені філармонії монтуються залізні клітки, в яких будуть утримувати українських Захисників. Також зводиться кілька нових тимчасових споруд поруч з приміщенням, – повідомляє ГУР.

Щоб додати вигляд «легітимності» цій акції, окупанти готують спеціально навчених «свідків» та завозять представників рашистських «ЗМІ».

За одним із можливих сценаріїв рашистів, вони можуть завдати по приміщенню точкового ракетного удару. В разі реалізації такого сценарію рашисти спробують традиційно перекласти провину за скоєний злочин на Україну.

10:31

Білопільську та Краснопільську громади Сумщини вранці ворог обстріляв мінометами, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

10:24

Контррозвідка Служби безпеки викрила факт вербування спецслужбами рф працівника підрозділу забезпечення Управління справами Апарату Верховної Ради України.

За вказівкою свого російського куратора агент мав збирати розвіддані про візити іноземних делегацій до українського парламенту, зокрема їх персональний склад, зміст офіційних і неформальних розмов.

Крім того, він отримав завдання вивчити можливість встановлення спеціальних технічних засобів негласного збору інформації в залах і кулуарах. Для цього посадовець мав використати свої службові повноваження, які передбачали допуск і доступ до різних приміщень адміністративної будівлі.

09:47

На Донеччині прикордонники знищили двох ворожих диверсантів, що спробували форсувати річку Сіверський Донець. 

Ще одного учасника ДРГ поранили, решта – втекли.

09:44

Внаслідок ворожого ранкового ракетного обстрілу Харкова загинула 52-річна жінка, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Під ударом опинилися два приватні житлові будинки, заклад освіти та цивільне підприємство.

08:55

Загальні орієнтовні бойові втрати росіян:

08:45

Російські війська знову обстріляли Чорноморський національний університет імені Петра Могили в Миколаєві. Туди прилетіли три ракети С-300, – повідомляє голова ОВА Віталій Кім. Також пошкоджені навколишні будинки. Попередньо, одна людина поранена.

Також в іншому районі міста пошкоджено підприємство. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

08:28

Упродовж минулої доби росіяни вбили щонайменше п'ятьох мирних жителів Донеччини. Про це повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

08:22

Окупанти намагаються прорватися до Бахмута. Упродовж 18 серпня Збройні сили України відбили вісім атак ворога, – повідомляє Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

07:50

російська армія накрила вогнем на Дніпропетровщині три райони – Криворізький, Синельниківський та Нікопольський. Про це повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

В Апостолівській громаді Криворізького району росіяни вбили 36-річного чоловіка.

У Межівській громаді Синельниківського району поранений 12-річний хлопчик.

На центр нічного  Нікополя ворог направив десять снарядів зі ствольної артилерії. У місті пошкоджені до 20 багатоповерхівок, з десяток магазинів, ліцей, банк та автобусна запинка. Виведено з ладу лінію електропередач. 

07:22

Українські військові на півдні за минулу добу знищили 73 російських військових та три танки. Вони також двічі проводили наступ для звільнення нових населених пунктів, – повідомляють в оперативному командуванні.

07:18

Уранці ворожа армія вдарила по Краматорську.

«Окупанти продовжують нищити наші освітні заклади. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв», – повідомив мер міста Олександр Гончаренко.

 

07:15

Мер Харкова Ігор Терехов повідомив, що російські війська на світанку обстріляли місто. 

Вибухи пролунали в трьох харківських районах. Один з ударів стався по житловому об'єкту, одна людина постраждала. Ще один удар був по інфраструктурному об'єкту, там почалася пожежа. 

07:12

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без змін. Ворог обстріляв із артилерії населений пункт Павлівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснив обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Чугуїв, Золочів, Протопопівка, Соснівка, Коробочкине, Шестакове, Мілова, Дуванка, Гусарівка та Прудянка. Завдав ударів з літаків і вертольотів біля Явірського, Старого Салтова, Леб’яжого та Залимана.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження із артилерії в районах різних типів неподалік Дібрівного, Довгенького, Вірнопілля, Сулигівки, Чепіля, Мазанівки та Богородичного. Ворог намагався вести штурмові дії на напрямках Барабашівка – Карнаухівка, Сулигівка – Дібрівне, Сулигівка – Нова Дмитрівка.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Сіверська, Роздолівки, Григорівки, Сидорового та Пришиба.

На Бахмутському напрямку вогневий вплив із танків, ствольної та реактивної артилерії відзначено в районах населених пунктів Бахмут, Соледар, Берестове, Веселе, Зайцеве, Яковлівка, Кодема, Спірне, Івано-Дарʼївка, Білогорівка та Залізне. Окупанти завдали ударів літаками штурмової авіації у районі Соледара. Противник вів наступальні бої у напрямках Спірне – Виїмка, Стряпівка – Соледар, Володимирівка – Соледар, Клинове – Бахмут, Вершина – Кодема. На зазначених напрямках підрозділи противника успіху не мали та відійшли. Тривають бої на напрямку Покровське – Бахмутське.

На Авдіївському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли біля Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, Пісків, Опитного, Первомайського, Невельського, Новобахмутівки та Нетайлового. Ворог завдав авіаударів неподалік Мар’їнки, Новомихайлівки та Павлівки. Веде штурмові дії в напрямку Лозове – Первомайське, бойові дії тривають. 

На Новопавлівському напрямку зазнали вогневого впливу райони населених пунктів Павлівка, Володимирівка, Велика Новосілка, Вугледар, Новомихайлівка, Пречистівка та Золота Нива. 

На Запорізькому напрямку ворог задіяв для ураження танки та артилерію поблизу Шевченко, Чарівного, Преображенки, Залізничного, Гуляйполя, Новосілки, Степового, Времівки та Дорожнянки. 

На Південнобузькому напрямку ворог продовжив обстріли наших позицій із танків, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії бойового зіткнення. Завдав авіаудару в районі населеного пункту Миколаївське.

В акваторіях Чорного та Азовського морів на бойовому чергуванні перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу Калібр. 

05:15

Вночі російська армія обстрілювала центр міста Нікополь Дніпропетровської області. Окупанти гатили зі ствольної артилерії, – повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

05:12

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив про потужні вибухи в обласному центрі.

00:37

ЗСУ в тимчасово окупованій Новій Каховці знову влаштували росіянам феєричний вечір. Про це повідомляє депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

Про кількість загиблих ворогів поки не повідомляється.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024