стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 18 серпня

18 Серпня 2022, 23:04
Війна в Україні 5114
Війна в Україні

Сто сімдесят шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:04

Так званий «губернатор» Севастополя развожаєв заявив, що системи ППО збили над аеродромом Бельбек безпілотник. Він запевняє, що руйнувань немає і ніхто не постраждав.

22:55

Також пролунали вибухи і в окупованому Севастополі. Reuters із посиланням на місцевих жителів каже, що пролунали чотири вибухи. Офіційної інформації наразі немає, але в різних севастопольських чатах та Telegram-каналах користувачі теж пишуть про те, що чули вибухи.

22:02

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

21:53

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні ми у Львові, зараз – Палац Потоцьких. Після завершення цього дня – дуже активного – звітую про події, зустрічі, переговори та рішення. Хочу подякувати місту Львів, усім львів’янам за увагу, затишок та емоційну підтримку, яка відчувалася протягом дня.

Передусім відвідав наших захисників – тих, хто лікується після поранень у шпиталі. Дуже хоробрі хлопці, сильні. Подякував лікарям, які роблять усе, щоб якнайшвидше відновити здоров’я наших воїнів.

Був дуже радий побачити хлопців і дівчат, які навчаються у Національній академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Було надзвичайно приємно почути, що дедалі більше охочих стати офіцерами української армії. Конкурс на одне місце в академії зараз такий, який раніше був тільки у цивільних вишах. І це справді дає підстави пишатися не просто патріотизмом нашої молоді, а тим, що люди вірять в Україну, у наші Збройні Сили, у нашу перемогу. Вручив нагороди найкращим воїнам.

Під час спеціальної церемонії на Марсовому полі Личаківського кладовища вшанували пам’ять усіх, хто віддав життя за Україну, за незалежність нашої держави в цій жорстокій війні. 

Провів переговори з Генеральним секретарем ООН Гутеррішем і Президентом Туреччини Ердоганом. Більшість пунктів, які обговорювались, уже є в новинах. Я хочу сказати зараз кілька головних речей.

Перше. Немає жодних об’єктивних перепон, щоб місія МАГАТЕ не потрапила на Запорізьку АЕС. Сьогодні з паном Гутеррішем обговорили параметри цієї місії й те, що вона може дуже швидко та цілком безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб через вільну територію нашої держави. І тільки так.

Той, хто влаштував ядерний шантаж, точно не може бути «транспортером» будь-яких таких місій. Росія має негайно й безумовно допустити представників МАГАТЕ на станцію й так само негайно та безумовно вивести свої війська з території станції. Світ має силу, щоб це забезпечити.

Якщо ж не забезпечить, то це означає, що можна просто викинути на смітник увесь корпус міжнародних документів щодо ядерної та радіаційної безпеки. Росія знищує цей міжнародний порядок.

Другий надзвичайно важливий пункт переговорів – це українські полонені, яких утримує Російська Федерація.

Я закликав пана Генерального секретаря застосувати всі можливості ООН, щоб забезпечити виконання Росією всіх норм міжнародного права щодо полонених. І ми обговорили направлення місії зі встановлення фактів в Оленівку. Повна правда про цей російський теракт має бути й буде встановлена.

Звичайно, говорили про експортну зернову ініціативу. Результат є – і не тільки для України, а й для світу, бо відчувається, що гострота глобальної продовольчої кризи зменшується. Тому дуже потрібно більше безпеки, більший обсяг експорту, більше суден, які можуть постачати українське продовольство з наших портів.

Дуже предметні переговори з багатьох тем провів сьогодні з Президентом Туреччини Ердоганом. Вдячний йому за незмінну підтримку суверенітету й територіальної цілісності нашої держави. Обговорили й оборонну співпрацю, і економічну, і енергетичну.

Дякую Туреччині за готовність взяти під патронат відбудову Харкова та Харківської області. Це місія для справді потужної країни. Сьогодні зроблено перший крок – підписана домовленість щодо інфраструктури.

Закликав і пана Президента, і пана Генерального секретаря озвучити максимально жорстку позицію щодо планованих Росією псевдореферендумів на окупованій території. Будь-який псевдореферендум буде ударом по обличчю міжнародної спільноти.

Надзвичайно жорстка ніч була у Харкові – понад десять загиблих. Знову обстріляні Миколаїв і Запоріжжя. Російська армія витрачає колосальні ресурси, щоб захопити ще хоч кілометр на Донбасі. Російські посадовці повторюють погрози Одесі та іншим містам України. Ми бачимо, що відбувається на Запорізькій АЕС. Ми бачимо, що відбулося в Оленівці.

Ми з вами можемо й повинні думати тільки про те, як перемогти. Перемогти на полі бою, на політичному фронті, в інформаційному протистоянні, в економічній площині, всюди...

21:42

Вибухи почули жителі окупованої Керчі. Вони знімали на відео спалахи у небі. Радник очільника окупаційної адміністрації Криму олег крючков підтвердив, що у місті спрацювала система ППО і загрози ані для Керчі, ані для Керченського мосту немає.

19:22

430 літаків та 360 вертольотів чекають на кордоні з Україною.

Біля українських кордонів військові спостерігають велике скупчення ворожої авіації. Її кількість на аеродромах Білорусі, Криму та Росії загалом зараз перевищує чисельність, яка була на момент повномасштабного вторгнення 24 лютого.

18:52

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, відновленні боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, а також недопущенні можливого контрнаступу Силами оборони.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка залишилась без суттєвих змін. Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Студенок, Павлівка та Велика Писарівка Сумської області.

На Харківському напрямку противник намагається утримати зайняті позиції, провести заходи відновлення боєздатності підрозділів, що зазнали втрат, поповнити запаси логістичного забезпечення військ. Поповнив угруповання батальйонною тактичною групою та розгорнув додаткові комплекси радіоелектронної боротьби. Задіяв танки, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню для обстрілів районів населених пунктів Уди, Калинове, Слатине, Дергачі, Питомник, Базаліївка, Руська Лозова, Руські Тишки, Черкаські Тишки, Петрівка, Кутузівка, Старий Салтів, Іванівка, Гусарівка, Печеніги, Леб’яжє, Коробочкине, Стара Гнилиця, Слобожанське, Чепіль та  Великі Проходи. Також окупанти завдали авіаударів неподалік Верхнього Салтова, Старий Салтова і Баранівки.

На Словʼянському напрямку ворог здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії поблизу Грушувахи, Великої Комишувахи, Краснопілля, Дібрівного, Вірнопілля, Бражівки, Червоного, Адамівки, Мазанівки, Норцівки, Долини та Богородичного.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Сіверська, Серебрянки, Роздолівки, Григорівки, Спірного, Верхньокам’янського, Званівки, Івано-Дар’ївки, Федорівки, Берестового, Веселого та Кривої Луки. Окрім того, ворог завдав авіаудару неподалік Спірного. Окупанти здійснили безуспішну спробу наступу на напрямку Миколаївка – Виїмка. Зазнали втрат та відступили.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював із танків та артилерії різних типів райони населених пунктів Бахмут, Соледар, Зайцеве, Яковлівка, Кодема, Білогорівка, Вершина та Залізне. Задіяв авіацію для ударів по районах Соледара, Бахмута, Яковлівки, Зайцевого, Покровського, Веселої Долини та Білогорівки. Наступальними та штурмовими діями противник намагався прорвати оборону наших військ та просунутися з районів Володимирівки, Покровського, Клинового, Семигір’я і  Гольмівського  у напрямку міста Бахмут. Успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку із танків, ствольної та реактивної артилерії вогневого впливу зазнали райони населених пунктів Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка, Піски, Опитне, Первомайське, Невельське, Кам’янка, Веселе, Новобахмутівка, Нетайлове, Нью-Йорк та Юр’ївка. Російські окупанти задіяли авіацію для ударів безпосередньо по населеному пункту Красногорівка. Ворог здійснив невдалі спроби покращення тактичного положення на напрямках Верхньоторецьке – Камʼянка, Новоселівка Друга – Авдіївка, Піски – Первомайське та Лозове – Первомайське. 

На Новопавлівському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Павлівки, Володимирівки, Великої Новосілки, Вугледара, Времівки, Новомихайлівки, Пречистівки та Золотої Ниви. Також окупанти завдав авіаудару неподалік Вугледару. Наступальними діями ворог намагався покращити тактичне положення на напрямку Тарамчук – Водяне. Отримав жорстку відсіч та відступив.

На Запорізькому напрямку не припинялись обстріли із усіх наявних засобів вогневого ураження по лінії зіткнення. Противник задіяв авіацію біля Щербаків, Залізничного та Новоандріївки. 

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні створення Силами оборони сприятливих умов для проведення контрнаступальних дій. Окупанти посилили угруповання силами до двох батальйонних тактичних груп за рахунок резерву та переміщення окремих підрозділів з інших напрямків. Ворог завдав авіаударів біля Білогірки, Білої Криниці та Лозового. Велику увагу приділяє веденню повітряної розвідки БпЛА.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два ворожих носії крилатих ракет морського базування.

Українські захисники завдають втрат російським окупантам на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

18:47

СБУ припинила діяльність хакерів, які тероризували Україну масовими повідомленнями про «мінування».

Відомо, що це справа рук двох регіональних керівників групи анонімних мінерів «FR Destructor», яка упродовж двох останніх років здійснювала численні неправдиві повідомлення про мінування у різних регіонах України.

18:25

У Броварах демонтували пам'ятник червоним окунпантам, які в 1941 воювали за більшовицький Київ.

18:18

Розпочав роботу Мілітарі Медіа Центр у сфері оборони України. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Центр має забезпечити просування єдиної інформаційної політики щодо відсічі збройної агресії російської федерації проти України.

17:58

Станом на зараз в Харкові загинуло 17 людей, в тому числі хлопчик 2009 року народження, поранені – 42 людини, – повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Крім того, у Краснограді у власному будинку загинуло подружжя. Їхню 12-річну доньку викинуло вибуховою хвилею з будинку у двір, вона отримала серйозні поранення. Вона доставлена до Харкова, де медики надають їй необхідну допомогу.

17:49

Головне управління розвідки Міноборони України повідомляє, що 19 серпня рашисти готують провокацію на ЗАЕС.

«Окупанти оголосили несподіваний «вихідний» на Запорізькій атомній станції. 19 серпня на ЗАЕС буде знаходитись тільки оперативний персонал. Всім іншим співробітникам вхід буде закритий. Також відомо, що представники росатому, які останнім часом постійно перебували на станції, терміново залишили територію об’єкту», – йдеться у повідомленні.

17:20

Кількість жертв серед цивільних людей на Харківщині зросла до 12. Врятувати з-під завалв вдалось чотири людини. Загалом травми отримали 20 осіб, – повідомляють ЗМІ.

16:50

СБУ знайшла понад вісім мільйонів гривень готівки у чиновниці Львівської міськради та її спільників, які підозрюються у нелегальному переправленні призовників за кордон.

Начальниця одного з райвідділів соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради за $1300 гарантувала виготовлення довідок, які входять до акту огляду Медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності.

Такі документи є підставою для чоловіків призовного віку на виїзд за кордон в умовах воєнного стану.

16:17

Супутникові знімки аеродрому в Лунинці (Білорусь) свідчать про розширення його території. 

Як пише Білоруський Гаюн, там валять ліс, зносять старі ангари та розчищають територію під будівництво нових обєктів.

15:33

Фандрейзингова платформа UNITED24 передала військовим для виконання спеціальних завдань гелікоптер Мі-2 АМ-1. Вартість гелікоптера — 23,4 мільйона гривень. Він здатен перевозити двох важкопоранених і трьох лікарів або вантажі вагою до 1200 кг на відстань до 600 км і на швидкості до 200 км/год. 

14:20

Зібрані кошти з проєкту «Народний Байрактар» пішли на купівлю оренди супутника, який дасть змогу військовим оперативніше планувати операції, оскільки Україна отримає доступ до бази даних супутникових знімків компанії Айсай більше ніж на рік. Про це повідомив Сергій Притула.

14:15

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім’я «Гетьман Іван Мазепа» корвету класу Ada, який будується для ВМС ЗС України. Відповідний Указ опублікований на сайті глави держави.

14:13

За попередньою інформацією, внаслідок денних обстрілів Миколаєва двоє осіб отримали поранення, їх госпіталізували до лікарні. Ще одна людина померла дорогою до медзакладу, – повідомляє мер міста Олександр Сенкевич.

14:06

У Житомирі СБУ заблокувала масштабну схему продажу автомобілів, які ввозили в Україну під виглядом гуманітарної допомоги для військовослужбовців Сил оборони України.

За даними слідства, зловмисники незаконно продавали кросовери та джипи. До організації схеми причетні двоє «бізнесменів» із Житомира і Бердичева. Для прикриття своїх оборудок фігуранти офіційно зареєстрували на підставну особу фіктивну благодійну організацію.

13:54

Росія готує можливі провокації на Запорізькій АЕС. Про це попереджають у Центрі протидії дезінформації при РНБО.

13:50

На Львівщині з візитом сьогодні перебуває президент України Володимир Зеленський. У рамках візиту делегація вшанувала пам'ять загиблих у російсько-українській війні, які спочивають на Марсовому полі Личаківського кладовища.

 

13:15

У Миколаєві – вибухи, – повідомив мер Олександр Сенкевич.

12:50

Під час обстрілів Запоріжжя загинула жінка. Ще троє людей отримали поранення, повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

12:35

Окупанти намагаються вивезти металопродукцію з Маріуполя до РФ, заявила міськрада міста.

12:28

Російське військове командування погрожує зупинити роботу найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції

10:25

Близько 3:00 чотири ракети влучили в об’єкт інфраструктури в Шевченківському районі Запоріжжя. Є поранений.

09:58

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 44300 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1889 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4179 (+17) од,
  • артилерійських систем – 1010 (+17) од,
  • РСЗВ – 265 (+2) од,
  • засоби ППО – 136 од,
  • літаків – 234 (+1) од,
  • гелікоптерів – 197 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 793 (+1),
  • крилаті ракети – 190,
  • кораблі /катери – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3061 (+7) од,
  • спеціальна техніка – 93.

09:56

Минула ніч стала однією з найтрагічніших для Харківщини за весь час війни. Від ракетних ударів росіян загинули 11 людей, ще 37 дістали поранень.

09:26

Голова правління «Укрзалізниці» Олександр Камишін повідомив, що вранці росіяни знищили в Харкові Палац культури «Залізничник».

Власне, про цю адмінбудівлю і говорив мер міста, не конкретизуючи її призначення.

За словами Камишіна, палац збудували 90 років тому — це пам’ятка архітектури у стилі конструктивізм. До війни в ньому були численні дитячі гуртки.

08:23

Мер Харкова Ігор Терехов показав наслідки ранкового удару по адмінбудівлі у Холодногірському районі.

За даними рятувальників, площа пожежі сягнула 4,5 тисячі квадратних метрів.

08:16

Вночі рашисти тричі обстріляли Дніпропетровщину

Лупили по двох районах – Криворізькому та Нікопольському.

У Нікополі поранена 57-річна жінка. Вона у лікарні. У місті пошкоджені 15 приватних будинків, школа, автівки, магазин та храм.

До тисячі людей лишилися без світла

08:10

На жаль, кількість загиблих у Харкові збільшилась до 2 людей.

07:29

Олег Синєгубов повідомив, що вночі рашисти вдарили по гуртожитку у Слобідському районі

Сьогодні вночі Харків піддався масованому обстрілу з боку русні. Це вже другий гуртожиток, який постраждав від їхніх ракет за цю ніч.

Наразі відомо, що 18 людей поранено, 2 з них – дитини. На жаль, одна людина загинула

07:10

Морські піхотинці на кількох напрямках передали «вибухові» вітання загарбникам

 

Наші артилерійські підрозділи завдавали ударів по скупченню живої сили та техніки окупантів, у результаті чого знищено шістьох загарбників, -ВМС ЗСУ

07:03

Увечері 17 серпня росіяни влучили «Іскандером» у харківській гуртожиток в Салтівському районі міста. На ранок кількість жертв збільшилася до семи, ще сімнадцять зазнали поранень, серед них 11-річна дитина.

Рятувальники продовжують пошукові роботи.

Після цього росіяни не зупинилися та о 4:32 завдали ще як мінімум 5 ракетних ударів по Харкову.

Мер міста Ігор Терехов уточнив, що ракети поцілили у Слобідський та Холодногірський райони Харкова.

У Холодногірському районі після обстрілу сталася дуже велика пожежа. Горить адміністративний будинок. За словами керівництва ДСНС, почалося його обвалення. Також у вогні близько півтора десятка машин біля цієї будівлі.

За даними обласного Центру екстреної медичної допомоги, після ракетного удару в Слобідському районі пʼятеро людей дістали поранення, серед них дитина.

07:00

Оперативна інформація станом 06.00 18.08.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто сімдесят шоста доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Противник продовжує зосереджувати зусилля на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні тимчасово захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

Тривають авіаційні та ракетні удари по військових і цивільних об’єктах на території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях.

Зберігається загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації в прикордонних районах Брянської та Курської областей з метою сковування дій підрозділів Сил оборони.

Ворог здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Вовківка, Яструбине та Попівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання зайнятих раніше рубежів та недопущення наступу Сил оборони України.

На Харківському напрямку ворог здійснив вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Карасівка, Петрівка, Базаліївка, Ртищівка, Дуванка, Іванівка, Мосьпанове, Лісне, Великі Проходи, Питомник, Гусарівка та Чепіль.

Здійснив дистанційне мінування місцевості неподалік Леб’яжого.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв із артилерії райони Великої Комишувахи, Вірнопілля, Адамівки та Довгенького.

На Краматорському напрямку ворог обстрілював із танків та реактивних систем залпового вогню райони Слов’янська, Краматорська, Спірного, Донецького, Івано-Дарʼївки, Сіверська, Званівки та Райгородка. Завдав авіаційного удару біля Веселого.

Вів наступ у напрямку Миколаївка – Виїмка, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано обстріли біля Бахмута, Соледара, Роздолівки, Кодеми та Майорська.

Окупанти вели наступ у напрямках Володимирівка – Соледар, Покровське – Бахмутське, Покровське – Бахмут, Клинове – Бахмут, Семигір’я – Зайцеве, Семигір’я – Кодема та Гольмівський – Зайцеве. На жодному з напрямків наступу загарбники не досягли жодних позитивних результатів та з втратами відійшли.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків поблизу Авдіївки, Мар’їнки, Олександрополя, Пісків, Первомайського та Опитного.

Вів наступ на напрямку Лозове – Первомайське, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник веде оборону зайнятих районів. Обстрілював райони населених пунктів Новосілка, Новомихайлівка, Богоявленка, Степногірськ, Шевченко, Бурлацьке, Залізничне, Гуляйпільське, Лукʼянівське, Преображенка, Полтавка.

Вів повітряну розвідку БпЛА біля Полтавки, Гуляйполя, Малинівки, Зеленийого Гаю, Щербаків та Новояковлівки.

Намагався вести штурмові дії у напрямку Єгорівка – Шевченкове, успіху не мав, відійшов.

На Південнобузькому напрямку війська противника основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих районів та сковуванні дій Сил оборони України.

Обстріли зафіксовано неподалік населених пунктів Миколаїв, Степова Долина, Луч, Посад-Покровське, Галицинове, Олександрівка, Мирне, Широке, Квітневе, Киселівка, Кобзарці, Первомайське, Кавказ, Мурахівка, Андріївка, Осокорівка, Іванівка та Трудолюбівка.

Противник завдав авіаударів біля Білої Криниці, Благодатного, а також балки Хутірської.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах населених пунктів Білогірка, Лозове, Первомайське, Олександрівка, Трудолюбівка, Осокорівка та Іванівка.

За наявною інформацією, в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024