стрічка

Маніпуляція про те, що українцям по-новому оплачуватимуть роботу у вихідні

05 Вересня 2022, 13:03
Маніпуляція про те, що українцям по-новому оплачуватимуть роботу у вихідні 714
Маніпуляція про те, що українцям по-новому оплачуватимуть роботу у вихідні

Днями деякі телеграм-канали поширили інформацію про те, що новим законом в Україні передбачили подвійну оплату праці за роботу у вихідні.

Таке повідомлення, зокрема, опублікували в телеграм-спільноті «Добрі новини».

Проаналізувавши допис, фактчекери проєкту «Брехунець» дійшли висновку, що оприлюднена інформація є МАНІПУЛЯЦІЄЮ.

МАНІПУЛЯЦІЯ

Зазначимо, що сам допис про зміни щодо оптимізації трудових відносин в Україні не багатослівний. Автори зазначають лишень, що надалі українці працюватимуть у вихідні за подвійну оплату. Це, начебто, передбачено новим законом.

Втім, вже в наступному реченні йдеться про те, що до Кодексу законів про працю повернули стару норму. І тут стає не зовсім зрозуміло – закон таки новий чи «реанімований» старий? Також не ясно, про який саме закон йдеться та коли він був прийнятий, адже навести ці відомості автори публікації не вважали за потрібне. Як, власне, оприлюднити посилання на сам документ.

ПЕРЕВІРКА

Рівненський юрист Юрій Клекотка каже, що протягом останнього часу в Україні не приймали жодних законів чи постанов щодо нових умов оплати праці робітників. Річ у тому, що на період дії воєнного стану частина норм законодавства про працю була зупинена, а зараз їх просто повернули назад.

Норма ж про подвійну оплату за роботу у вихідний чи святковий день є в Кодексі законів про працю України, а до того УРСР, ще з 1981 року.

ВИСНОВОК

Отже, твердження про те, що відтепер оплата праці у вихідні дні в Україні проводитиметься по-новому – МАНІПУЛЯЦІЯ. Адже подвійний оклад за роботу у вихідні чи святкові дні в нашій країні затверджений давно. Певні норми законів про працю були припинені через введення воєнного стану. Зараз просто повернули те, що діяло в мирний час.

Відповідно, можна зробити висновок, що, публікуючи викривлену інформацію, адміністратори спільноти лише мали на меті привернути увагу якомога більше користувачів до свого ресурсу та збільшити кількість підписників, а не повідомити аудиторії суспільно важливу інформацію. 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024