стрічка

Акаунт дівчини, яка кликала російську армію в Рівне, виявився фейковим

13 Серпня 2022, 14:23
Акаунт дівчини, яка кликала російську армію в Рівне, виявився фейковим ФАКТЧЕК 3713
Акаунт дівчини, яка кликала російську армію в Рівне, виявився фейковим

Нещодавно соцмережі та ЗМІ сколихнула інформація про дівчину Ірину з села на Сарненщині, яка начебто кликала до Рівного путінські війська. Попри те, що вона одразу ж спростувала цей «вкид», заявивши, що її персональні дані вкрали та створили фейковий профіль, користувачі вмить «рознесли» інформацію про «колаборантку» по спільнотах.

Перевіривши інформацію, фактчекери проєкту «Брехунець» раніше дійшли висновку, що поширювана інформація від імені дівчини з Рівненщини є нічим іншим, як провокацією, аби дискредитувати українську армію та цивільне населення.

Наразі свою версію того, що сталося, оприлюднили й правоохоронці. Як повідомили у пресслужбі поліції Рівненщини, Ірина дійсно не робила жодних провокативних дописів, а профілі, з яких начебто вона вихваляла «рускій мір» – фейкові.

Що сталося раніше?

Користувачі мережі Facebook стали поширювати інформацію про те, що начебто 18-річна дівчина з невеличкого села запрошує до Рівного путінські війська, закликає вбивати тих, хто наразі боронить цілісність України. Разом з тим в повідомленні робили акцент на тому, що батько панянки служить у Збройних силах України. 

Реакція самої дівчини не забарилася – у своєму Instagram Ірина написала, що хтось вкрав її персональні дані, створив фейкову сторінку та від її імені написав ці нісенітниці. Сама ж вона жодним чином не причетна до того, що відбувається.

Істину з'ясовували правоохоронці.

СПРОСТУВАННЯ

Поліцейські встановили, що на сторінці вказані анкетні дані нібито 16-річної жительки Сарненського району. Дівчина пояснила, що у месенджері «Телеграм» приєдналася до проросійського каналу, де почала публічно критикувати дії російської армії. 

Після цього один із підписників каналу заблокував її профіль. Крім того, використовуючи  дані неповнолітньої, створив нові сторінки у різних месенджерах та почав нібито від її імені висловлюватися на підтримку російської агресії.

Кіберполіцейські спільно із співробітниками УСБУ з дозволу та присутності батьків дівчини за допомогою технічних засобів перевірили вказану інформацію, зокрема й мобільний телефон та ноутбук. Інформація про  підтримку 16-річною жителькою Сарненського району російської агресії не підтвердилася, усі фейкові сторінки поліцейські заблокували.

ВИСНОВОК

Сарненчанка Ірина виявилася непричетною до провокативних дописів, які від її імені поширювали у соцмережах. Сторінки, з яких начебто вона кликала російських військових, виявилися фейковими. Проросійські пропагандисти навмисне вкрали дані неповнолітньої користувачки, аби спровокувати людей на ненависть між собою та підірвати авторитет тих, хто наразі служить в ЗСУ. 

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024