стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 серпня

09 Серпня 2022, 23:21
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 серпня 4733
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 9 серпня

Сто шістдесят сьому добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

Новина оновлюється зазначеним часом.

23:21

Головне зі звернення Президента:

Сьогодні багато уваги до тематики Криму. І це правильно. Бо Крим – український, і ми ніколи від нього не відмовимося. Ми не забудемо, що саме з окупації Криму почалася російська війна проти України. Росія перетворила наш півострів, який завжди був і буде одним із найкращих місць у Європі, на одне з найнебезпечніших місць у Європі. Росія принесла в Крим масштабні репресії, екологічні проблеми, економічну безвихідь і війну. 

Можливо, історики колись визначать, скільки людей було вбито через використання Росією Криму для терору. Десятки тисяч? Сотні тисяч? Від України й Грузії до Сирії та більш віддалених регіонів. 

Присутність російських окупантів у Криму – це загроза для всієї Європи й для глобальної стабільності. Не може бути безпечним Чорноморський регіон, поки Крим окупований. Не буде стабільного й тривалого миру і в багатьох країнах на узбережжі Середземного моря, поки Росія має змогу використовувати наш півострів як свою військову базу.

Ця російська війна проти України та проти всієї вільної Європи почалася з Криму і має закінчитися Кримом – його звільненням. Сьогодні неможливо сказати, коли це станеться. Але ми постійно додаємо необхідні компоненти у формулу звільнення Криму.

Ми започаткували Кримську платформу – ключовий дипломатичний майданчик для роботи зі звільнення Криму. Кримська платформа працюватиме й цьогоріч. Ми вже готуємо цей саміт.

Кримська тематика звучить на всіх міжнародних майданчиках, де обговорюється російська війна проти нашої держави. Історія глобального реагування на захоплення Росією Криму, точніше – недостатність такого реагування, слугує зараз одним із найкращих аргументів для посилення санкцій проти Росії. 

Світ починає визнавати, що в 14-му році помилився, коли вирішив не давати відповіді на повну силу на перші агресивні кроки Росії.

І, звичайно, ми приділяємо належну увагу боротьбі за права та історичну справедливість для корінних народів України – кримськотатарського народу, караїмів і кримчаків. Сьогодні, у Міжнародний день корінних народів світу, нам справді є що сказати. 

Минулого літа був ухвалений фундаментальний закон про корінні народи України. Цим законом визнаються права корінних народів та представницькі органи корінних народів.

Україна – багатонаціональна держава. На нашій землі протягом століть жили й живуть різні національні спільноти. Але більшість із них мають свій досвід державотворення за межами України. Наша ж держава – рідна для народів, чиї національні культури й прагнення формувались у Криму. Тому коли ми працюємо для звільнення півострова, ми боремось і за відновлення територіальної цілісності нашої держави, і за повернення дому корінним народам України. Я вірю, що так і буде. Я знаю, що ми повернемося в український Крим. І я вдячний усім нашим партнерам та міжнародним організаціям, які допомагають нам у цьому.

Готуємо нові рішення для захисту та допомоги в реалізації прав корінних народів України. Готуємо й програми економічного відновлення нашого Криму після його звільнення від окупантів.

Ну а головне – підтримуємо наші Збройні Сили України, нашу розвідку й усіх, хто воює за звільнення нашої землі та відбиття російської колонізаторської навали. Від Харківщини й до Херсона, від Донецька й до Енергодара, від Станиці Луганської і до Ялти, від Бердянська і до Новофедорівки – все це частини нашої країни, все це Україна, яка буде повністю вільною.

Підписав сьогодні новий указ про нагородження наших захисників. 182 учасники бойових дій відзначені державними нагородами. Загальна кількість нагороджених українських воїнів уже перевищує 26 тисяч за час із 24 лютого.

23:20

У Дніпрі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

23:10

У Запоріжжі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

22:45

Радник голови ОП Михайло Подоляк заявив, що Київ непричетний до вибухів на аеродромі в Новофедорівці в окупованому Росією Криму.

22:18

Війська РФ з РСЗВ обстріляли Мирівську громаду у Нікопольському районі. Двоє людей отримали поранення. Пошкоджено газопровід, повідомив голова голова Дніпропетровської облради Лукашук.

У Нікопольському районі загроза артобстрілу.

21:57

Окупанти планують приєднати захоплені території Миколаївщини до окупованої Херсонської області. Це хочуть зробити нібито для «соціальних виплат».

Про це заявила представниця окупаційної адміністрації катерина губарєва.

20:36

За вибухами на російському аеродромі біля міста Саки в окупованому Криму стоять Збройні сили України. Для удару використали зброю винятково «українського виробництва».

Про це виданню The New York Times розповів чиновник із Міноборони України, пише Бабель.

«Це була авіабаза, з якої регулярно злітали літаки для атак проти наших сил на південному театрі бойових дій», — зазначив він.

Чиновник, який спілкувався на умовах анонімності, відмовився називати зброю, з якої завдали удару, однак запевнив, що вона є українською розробкою.

18:56

У Бучі поховали 15 людей, тіла яких не вдалось опізнати. На всіх тілах є сліди тортур.

«Серед убитих – 14 чоловіків та одна жінка. Вісім чоловіків знайшли в сусідньому селі Мироцьке, вони були закатовані та розстріляні», — повідомили у міськраді.

18:40

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація без суттєвих змін. На останньому ворог здійснив обстріли із ствольної та реактивної артилерії біля Миколаївки Чернігівської області та населених пунктів Катеринівка, Середина-Буда і Мезенівка на Сумщині.

З метою уточнення положення підрозділів Сил оборони противник вів повітряну розвідку БпЛА в районі сіл Гай, що на Чернігівщині та Шалигіне Сумської області.

На Харківському напрямку окупанти обстріляли із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Рідне, Соснівка, Прудянка, Слатине, Питомник, Руська Лозова, Петрівка, Чепіль, Печеніги, Слобожанське. Завдали авіаудару біля Верхнього Салтова.

На Донецькому напрямку ворог за підтримки авіації намагається вести штурмові дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках. З метою сковування дій наших підрозділів та недопущення перегрупування продовжує систематичні обстріли позицій вздовж лінії зіткнення. Веде перегрупування підрозділів Східного військового округу, що діють на зазначеному напрямку. 

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Маяків, Григорівки, Пискунівки, Верхньокам’янського, Платонівки та Серебрянки, а також авіаудар біля Григорівки.

На Бахмутському напрямку окупанти задіяли для вогневого ураження артилерію і танки в районах населених пунктів Бахмут, Костянтинівка, Соледар, Зайцеве, Торецьк, Яковлівка, Білогорівка, Покровське, Кодема та Майорськ. Завдали авіаційних ударів поблизу Вершини, Веселої Долини, Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки та Спірного. Ворог пішов на штурм в районі Спірного  потрапив під кинджальний вогонь наших воїнів та хаотично відступив. 

Також окупанти намагалися задіяти розвідувальні групи в районах Івано-Дар’ївки, Веселого, Яковлівки та Соледар. Після вогневого ураження від наших захисників загарбники швидко змінили свої плани та накивали п’ятами. Втрати ворога уточнюються.

Також противник намагався провести розвідку боєм в районах населених пунктів Підгородне та Бахмут, успіху не має, відійшов.

З метою покращення тактичного положення ворог вів наступ в напрямках Яковлівки, Бахмута та Зайцевого, успіху не має, з втратами відійшов. Противник має частковий успіх в напрямку села Вершина.

На Авдіївському напрямку окупанти  обстріляли райони населених пунктів Авдіївка, Піски, Невельське, Нетайлове, Красногорівка та Новобахмутівка. Завдали авіаударів біля Мар’їнки, Красногорівки, Новоселівки та Авдіївки. З метою покращення тактичного положення ворог вів наступальні бої біля Красногорівки, Авдіївки та Пісків. Успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках фіксувалися обстріли із танків та артилерії різних типів в районах населених пунктів Вугледар, Павлівка, Новомайорське, Велика Новосілка, Степногірськ, Оріхів, Щербаки та Новосілка. Авіацію ворог задіяв біля Великої Новосілки, Щербаків, Новосілки, Вугледара та Павлівки. 

На Південнобузькому напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій. Активізувались дії ворожої армійської авіації.

Окупанти вели обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах міста Миколаїв, а також населених пунктів Степова Долина, Лимани, Шевченкове, Мирне, Киселівка, Широке, Зелений Гай, Біла Криниця, Нікополь, Князівка та Добрянка. Ворог завдав авіаударів поблизу Білої Криниці, Андріївки, Осокорівки та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА неподалік Білогірки, Мурахівка, Новоолександрівки, Шевченкового, Миколаївки та Кобзарців.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу Калібр.

17:40

​Голова комітету держдуми рф з міжнародних справ і лідер ЛДПР Леонід Слуцький приїхав до СІЗО в Оленівці, де були вбиті українські військовополонені. З собою він привіз «міжнародних експертів», зокрема, з Нікарагуа та КНДР, – пише УП.

17:10

Міноборони Росії стверджує, що аеродромом у Криму ніхто не обстрілював, просто чомусь відбулася детонація боєприпасів, – пише УП.

17:05

Мапа України станом на зараз:

16:33

15 років тюрми отримав ще один зрадник, який допомагав рф окупувати Київщину. Таке рішення виніс Броварський міськрайонний суд Київської області на основі доказової бази, – повідомляють у СБУ. 

Так, 58-річного жителя села Перемога Броварського району визнали винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

16:06

За останні шість днів з донеччини евакуювали понад три тисячі громадян, з них майже 600 дітей та 1 400 жінок.

Загалом з початку війни з території Донецької області евакуйовано понад 1,3 мільйона громадян, – повідомляють в Офісі президента.

16:00

ЗМІ повідомляють про влучання в авіабазу росіян біля села Новофедорівка в Криму. Йдеться про щонайменше сім ударів по військових об'єктах.

14:50

Україна повернула тіла ще 17 своїх загиблих захисників.

14:40

На Чернігівщині, поблизу кордону з білоруссю, виявили сховок зброї та боєприпасів рф, що залишили окупанти.

У дерев’яному ящику знайшли понад 1600 набоїв, протитанкові гранати, підствольний гранатомет та протитанкові міни з підривниками. Окрім боєприпасів, у сховку був одяг військовослужбовців зс рф.

Після перевірки зброї та боєприпасів на придатність їх передадуть на потреби ЗСУ.

14:05

СБУ нейтралізувала російську інтернет-агентуру, яка поширювала пропаганду рф в Україні.

Зокрема йдеться про агентів кремля, що діяли на Харківщині, Дніпропетровщині та Рівненщині.

14:02

У лікарні помер один із постраждалих через ракетну атаку на Уманщину, – повідомляє голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

13:27

На Херсонщині ворог з великокаліберної артилерії обстріляв цвинтар.

13:23

Росія погрожує знищити завод з виробництва ударних безпілотників Bayraktar, який мають збудувати в Україні.

Речник кремля дмитро пєсков заявив, що завод «підпадає під демілітаризацію», – пише Бабель.

12:28

Воїни 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого показали ворожу техніку, яку вдалося захопити під час бойових дій.

12:09

Служба безпеки України затримала співробітника координаційного штабу Управління СБУ у Харківській області, який працював на спецслужби росії. Про це інформують в Офісі генерального прокурора.

За даними слідства, на початку березня 2022 року експосадовця Харківської міської ради завербували співробітники ФСБ рф. За їхнім завданням він влаштувався до Антитерористичного штабу при УСБУ в Харківській області. Маючи доступ до інформації, зловмисник передавав ворогу контактні дані працівників СБУ, шляхи наступну ЗСУ, місця розташування позицій блокпостів і військової техніки, а також дані, які він щоденно вносив в закриту інформаційну систему.

12:06

Очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що в окупованому Сєвєродонецьку немає ні води, ні електроенергії, через що перезимувати в таких умовах буде неможливо.

11:57

У Херсонській облраді повідомили, що 9 серпня росіяни планують провести «зачистку» окупованого Скадовська.  Про це інформує заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський в Telegram.

«Окупанти сьогодні планують провести зачистку у Скадовську. Все за накатаною схемою – посилення блокпостів, перевірки документів та телефонів, гаражів, обшуки. Будьте максимально обережні». 

10:34

Служба безпеки України встановила особи всіх зрадників, які приєдналися до створеного агресором «головного управління мвс у Запорізькі області», сімнадцятьом із них вже оголосили про підозру.

 

10:32

Окупанти обстріляли Харків ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області рф. Під ракетний удар потрапили два райони міста. Будь-які військові об‘єкти на вказаних територіях відсутні.

 

10:04

Заяви рф про «випалену пустелю» замість ЗАЕС відволікають від реальних ризиків ядерної катастрофи.

 «Незалежно від походження повідомлення Васильєва (генерал-майор армії РФ - ред.) ненадійне. Воно є непрямим і не претендує на те, щоб бути офіційною заявою чи заявою, зробленою на офіційному новинному чи урядовому вебсайті РФ», - вважають в Інститут дослідження війни. 

Раніше у рф заявили, що Запорізька АЕС «буде або російською, або нічиєю». В ISW зазначають, що це "ймовірне спотворення інформації відволікає від дуже реальних ризиків мілітаризації Росією ЗАЕС.

09:41

Втрати орків у війні в Україні:

09:24

У полоні помер боєць підрозділу «Ведмеді» з «Азову». Його побратимів хочуть стратити, — ЗМІ окупантів. У полоні загарбників помер один з десяти бійців підрозділу «Ведмеді», які боронили Маріуполь. Іншим військовим з цієї групи, яка входить у склад «Азову», 10 серпня мають оголосити вирок. «Прокурор» окупантів просить для них розстріл. 

08:45

Вночі росіяни з реактивних систем залпового вогню атакували житлові квартали міста Оріхів на Запоріжжі. Зруйновані приватні будинки мирних жителів. За попередньою інформацією Запорізької ОВА постраждалих немає.

08:41

Турецькі бронетранспортери BMC «Kirpi» вже на фронті. «Кулемет, яким можна керувати вручну та повертати на 360 градусів, система пожежогасіння, гарний протимінний захист авто, бро-ня Б6, екіпаж+12 бійців», – кажуть військові.

Дві бригади морської піхоти вже користуються півсотнею машин. Очікується ще 150.

08:36

ЗСУ завдали удару по скупченню живої сили, озброєнню та техніці окупантів на півдні. За даними ОК «Південь», загальні втрати ворога становлять:

23 окупанта,

1 танка Т-72,

1 ЗРК «Панцир»,

1 САУ «Мста-с»

5 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Остаточні втрати ворога уточнюються.

08:35

росія вбиває цивільних. За добу на Донеччині через російські обстріли вбито трьох мирних жителів, ще 19 отримали поранення.

Про це 9 серпня повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

08:12

 Країна-агресорка росія може використовувати підрозділи з ув'язнених для контролю над населенням на тимчасово окупованих частинах України. Нещодавно в Росії мобілізували батальйони, які гірше підготовлені та менш професійні. Крім того, ці угрупування жорсткіші до населення захоплених територій, ніж професійні російські солдати чи призовники, що пройшли формальну військову підготовку. Про це йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW). 

07:10

На Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Зберігається загроза завдання ворогом ракетних та авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи військ Західного військового округу. Вони проводять демонстраційні дії з метою сковування маневру підрозділів наших військ та недопущення їх перекидання на інші напрямки.

Ворог здійснив обстріли наших позицій із ствольної та реактивної артилерії у районах сіл Катеринівка, Середина-Буда та Мезенівка Сумської області. Вів повітряну розвідку біля Гаю та Шалигиного.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії з метою утримання раніше зайнятих рубежів та недопущення наступу українських воїнів, ворог намагається виявити побудову системи оборони наших військ.

На Харківському напрямку окупанти здійснили вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Соснівка, Дуванка, Прудянка, Дементіївка, Питомник, Руська Лозова, Черкаські Тишки, Петрівка, Байрак, Старий Салтів, Базаліївка, Коробочкине, Андріївка, Мілове, Чугуїв та Чепіль. Вів повітряну розвідку БпЛА.

Завдав авіаційного удару поблизу Верхнього Салтова.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював з артилерії райони Бражківки, Карнаухівки, Сулигівки, Нової Дмитрівки, Протопопівки, Адамівки, Залимана, Мазанівки та Долини.

На Донецькому напрямку, за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації, ворог проводить наступальні бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках, намагається артилерійським вогнем витіснити наші підрозділи із зайнятих рубежів.

На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли біля Григорівки, Сіверська, Верхньокам’янського, Закітного та Івано-Дар’ївки.

На Бахмутському зафіксовано ворожий вогонь артилерії у бік Соледара, Кодеми, Білогорівки, Бахмутського, Виїмки та Вершини. Біля останнього, а також Зайцевого, Дачі, Бахмута, Яковлівки і Спірного противник задіяв авіацію.

Окупанти намагалися провести розвідку боєм в районах населених пунктів Івано-Дар’ївка, Веселе, Яковлівка та Бахмут. Українські воїни завдали вогневого ураження та змусили загарбників тікати. З таким же результатом ворог вів наступ неподалік Зайцевого.

На Авдіївському напрямку зафіксовано обстріли поблизу Водяного, Пісків, Невельського, Новоселівки, Красногорівки і Сухої Балки. Противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Мар’їнка, Красногорівка, Новоселівка, Авдіївка.

Ворог вів наступальні бої неподалік Красногорівки та Авдіївки, успіху не мав, відійшов.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляно райони населених пунктів Володимирівка, Павлівка, Оріхів, Шевченко, Гуляйпільське, Новоданилівка, Степногірськ, Ольгівське, Кам’янське та Новосілка. Авіаудари зафіксовано біля Великої Новосілки, Щербаків та Новосілка.

Наші захисники знешкодили розвідувальні групи в районах Великої Новосілки та Времівки.

На Південнобузькому напрямку противник веде оборонну операцію. Активно застосовує армійську авіацію. З метою сковування наших військ здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Прибузьке, Посад-Покровське, Лупареве, Українка, Луч, Мирне, Благодатне, Новоросійське, Широке, Партизанське, Плотницьке, Білогірка, Осокорівка та Князівка.

Завдав авіаударів біля Білої Криниці, Андріївки, Осокорівки та Ольгиного.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах Білогірки, Мурахівки, Новоолександрівки, Шевченкового та Миколаївки.

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

Авіаційне угруповання противника веде систематичні бойові дії з метою підтримки дій наземних угруповань. Зусилля зосереджує на ураженні військових об’єктів на Донецькому напрямку.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують успішне вогневе ураження скупчень живої сили, військової техніки російських окупантів та складів з боєприпасами. Внаслідок втрат особовий склад ворога на багатьох напрямках відмовляється йти в бій та вдається до саботажу.

07:02

Нікополь, що у Дніпропетровській області, — двічі обстріляли по повній касеті РСЗВ. Про це у повідомленні у Telegram-каналі озвучив Нікопольський міський голова Євгеній Євтушенко. Попередньо без жертв.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024