стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 2 серпня

02 Серпня 2022, 23:25
160 добу триває героїчне протистояння українців російській агресії 5583
160 добу триває героїчне протистояння українців російській агресії

Сто шістдесяту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

23:25

З Донецької області після 24 лютого евакуювалися дві третини мешканців, лишилася категорія людей, що до останнього не хоче виїжджати.

Про це повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко в ефірі національного телемарафону.

22:17

Внаслідок двох вибухів російських ракет у Червоноградському районі Львівщини на території військового об'єкту постраждалих станом на зараз немає. Про це повідомив Максим Козицький, голова Львівської ОДА (ОВА).                                 

20:20

Кабінет міністрів у вівторок погодив призначення Ярослава Янушевича головою Херсонської обласної державної адміністрації.

20:12

Увечері 2 серпня росія випустила по українській території 8 ракет, 7 із них збила протиповітряна оборона.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«2 серпня близько 17 години окупанти завдали ракетного удару з району Каспійського моря. Застосовувались стратегічні бомбардувальники Ту-95 (Ту-160)», зазначив речник.

 

Загалом по території України було випущено вісім крилатих ракет типу Х-101 (Х-555) у напрямку центральних, південних та західних областей України.

18:56

Голова Львівської ОВА повідомив, що попередньо вибухи сталися на території Червоноградського району внаслідок ракетного удару. Оперативні служби виїхали на місце. Деталі згодом.

18:52

Оперативна інформація станом 18.00 02.08.2022 щодо російського вторгнення.

Триває сто шістдесята доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках склад, стан та положення підрозділів збройних сил республіки білорусь в Брестській та Гомельській областях залишаються без суттєвих змін.

За наявною інформацією, республіка білорусь продовжує постачання окремих номенклатур боєприпасів для потреб збройних сил російської федерації.

Зберігається загроза ракетних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог не припиняє обстріли позицій наших військ з території російської федерації та ведення повітряної розвідки у прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. 

На Слобожанському напрямку противник продовжує ведення бойових дій з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення створення Силами оборони сприятливих умов для відновлення наступу. Вживає заходів з поповнення втрат особового складу, а також озброєння і військової техніки. 

На Харківському напрямку ворог обстріляв із танків, ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Харків, Чугуїв, Дементіївка, Протопопівка, Гусарівка, Чепіль, Питомник, Черкаські Тишки, Петрівка, Ртищівка, Старий Салтів, Скрипаї, Соснівка, Циркуни та Світличне. Завдав авіаційного удару неподалік Верхнього Салтова.

Окупанти зазнали невдачі та відступили при спробі покращити тактичне положення в напрямку Тернова – Байрак.

На Слов’янському напрямку противник здійснив обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Курулька, Грушуваха, Дібрівне, Адамівка, Долина, Краснопілля, Мазанівка, Велика Комишуваха, Василівка Перша та Хрестище. Завдав авіаудару біля Дібрівного.

Відзначено діяльність розвідувальних груп поблизу Довгенького та Долини, групи відійшли. 

На Донецькому напрямку ворог зосереджує зусилля на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Систематичним застосуванням засобів вогневого ураження противник намагається скувати дії наших військ  та не допустити їх перекидання на загрозливі напрямки.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли біля Сіверська, Серебрянки, Верхньокам’янського, Званівки та Донецького. Ворог завдав авіаудару неподалік Серебрянки. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Кривої Луки.

Противник спробував наступати у напрямку Новолуганське – Івано-Дар’ївка. Отримав рішучу відсіч наших воїнів та відійшов.

На Бахмутському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах Яковлівки, Соледара, Бахмута, Зайцевого, Покровського, Веселого, Курдюмівки та Залізного. Ворог збільшив інтенсивність задіяння авіації на зазначеному напрямку та завдав авіаударів поблизу Яковлівки, Покровського, Соледара, Бахмута та Кодеми.

Всі спроби просування противника у напрямках Роти – Вершина, Володимирівка – Яковлівка, Клинове – Зайцеве та Покровське – Бахмут успішно відбито. Окупанти з втратами відійшли назад.

У напрямку Відродження – Кодема окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

На Авдіївському напрямку ворог здійснював обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Нетайлове та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів біля Авдіївки та Новобахмутівки.

Окупанти вели штурмові дії у напрямку Мінеральне – Авдіївка, успіху не мали, відійшли. На напрямку Донецьк – Піски ворог має частковий успіх.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли біля Новомихайлівки, Павлівки, Залізничного, Кам’янського, Полтавки, Червоного, Новоандріївки та Мар’їнки. Біля останнього противник завдав ще й авіаудару. Вів повітряну розвідку БпЛА в районі Ольгівського.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу підрозділів Сил оборони. Намагається відновити втрачене положення. 

Обстрілював із танків, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Миколаїв, Трудолюбівка, Осокорівка, Іванівка, Оленівка, Зоря, Благодатне, Пришиб, Токарєве, Нововоронцовка, Біла Криниця, Андріївка, Веселий Кут та Явкіне. Завдав авіаційного удар неподалік Зорі.

Вів повітряну розвідку для уточнення результатів вогневого ураження та виявлення положення наших військ.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

Противник продовжує зазнавати втрат у живій силі та техніці. Серед російських окупантів фіксується збільшення фактів зловживання алкоголем, як наслідок - непокора офіцерському складу та міжетнічні конфлікти.

18:37

Українські війська звільнили від російської окупації вже 53 населені пункти на Херсонщині.

18:27

Сьогодні російська армія прицільно обстріляла дитячий садочок у Степногірську Запорізької області. Постраждалих немає. Дитсадок вже вдруге став мішенню росіян. Вперше на початку червня снаряд влучив у подвір’я. 

17:58

Над Вінницькою областю працює ППО. 2 ракети збили, – голова ОВА Сергій Борзов.

17:43

Миколаївська область: ППО збила 3 ракети. На жаль, є й прильоти, – нардеп Олексій Гончаренко.

17:42

Повідомляють про вибухи в Кіровоградській та Миколаївській областях.

14:22

Після двадцятиденної боротьби за життя помер дитячий лікар-невролог Павло Ковальчук, який отримав важкі опіки та поранення під час російського ракетного удару по центру Вінниці 14 липня.

14:04

СБУ ліквідувала мільйонну ботоферму, яка розхитувала ситуацію в Україні на замовлення однієї з політсил.

За даними СБУ, зловмисники масово поширювали дезінформацію, зокрема про вище військово-політичне керівництво України. Пропагандистські «потужності» цієї ботоферми використовували представники російських спецслужб. 

Останні «операції», про які відомо СБУ: боти поширювали контент про «конфлікт між керівництвом ОП і головнокомандувачем ЗСУ», а також проводили кампанії, які дискредитували першу леді Олену Зеленську

СБУ викрила керівника групи — громадянина росії, який мешкав у Києві і позиціонував себе як «політичний експерт». Його імʼя не називають. Для «розгону» адміністрували більше мільйона ботів, а також численні групи в соцмережах з аудиторією майже 400 тисяч користувачів.

13:48

Верховний суд росії визнав батальйон «Азов» «терористичною організацією» та заборонив його на території рф. Суддя заявив, що рішення потрібно виконати негайно та не чекати, поки воно набере чинності.

13:37

Військові РФ вночі обстріляли Миколаївку на Донеччині — під завалами можуть знаходитись люди, повідомляє ДСНС області. Рятувальники ліквідували пожежу, яка виникла внаслідок обстрілу школи-інтернету. 

12:20

СБУ викрила ділків, які вивозили за кордон призовників. «Схеми» ліквідували у Києві, Миколаєві та Львові.

Вартість їхніх послуг коливалася від 4 до понад 15 тисяч доларів, залежно від регіону та від ступеня ризику для «замовника».

11:12

Розпочалася обов’язкова евакуація з Донеччини.

Вранці перший потяг з людьми прибув у Кропивницький, – зазначила віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук.

10:49

Ранок на Сумщині розпочався з ворожих мінометних обстрілів, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Тричі росіяни відкрили вогонь по Есманьській, Середино-Будській та Юнаківській громадах. Усього – 14 прильотів.

На щастя, обійшлося без жертв та руйнувань.

09:59

«Суспільне» оприлюднило світлини гуртожитку у Миколаєві після нічного обстрілу:

 

09:55

Контррозвідка СБУ затримала коригувальника, який наводив ворожі ракети на інфраструктурні об’єкти Миколаєва.

Місцевий мешканець збирав і поширював в російських інтернет-спільнотах інформацію про позиції українських військ та об’єкти критичної інфраструктури у Миколаєві.

Зібрана ним інформація використовувалась ворожими спецслужбами та військами для нанесення ракетних та артилерійських ударів по військових і цивільних об’єктах міста. У результаті його дій ворог зруйновав декілька таких споруд. 

08:58

За інформацією Воєнно-морських сил ЗСУ у ворога на бойовому чергуванні перебувають:

  • у Чорному морі два ворожі носії крилатих ракет Калібр;
  • у Азовському – до двох кораблів та катерів для контролю морських комунікацій та великий десантний корабель пр .775 «Королев» на виконанні завдань логістичного забезпечення;
  • у Середземному – п'ять носіїв крилатих ракет Калібр;

08:55

Росіяни вони вперто атакують із Попаснянського напрямку в бік Бахмуту, – повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Упродовж минулої доби ворог завдав два потужні ракетні удари, загалом випустивши вісім ракет.

Зафіксовано чотири авіаудари по населених пунктах.

Сім разів росіяни використовували артилерійську підтримку. Ще двічі – використовували міномети, залучали танки.

 

08:52

Загальні орієнтовні втрати ворога:

 

08:48

Група Інформаційний Спротив зафіксувала імена 5 120 російських окупантів, яких публічно поховали або офіційно визнали знищеними в самій росії. Похорони зафіксували у 2 640 населених пунктах.

Найбільше вбитих з таких регіонів РФ:

  • Дагестан – 255
  • Бурятія – 220
  • Краснодарський край – 186
  • Башкортостан – 171
  • Волгоградська область – 158
  • Чечня - 131
  • Оренбурзька область – 129
  • Забайкалля – 127
  • Челябінська область – 120
  • Північна Осетія – 115.

08:07

Росіяни перекидають війська на Запоріжжя і припиняють наступ на Слов’янськ. Це, імовірно, створить можливість для ЗСУ розпочати контрнаступ на Ізюмському напрямку – прогнозує Інститут вивчення війни (ISW).

08:05

Уночі ворог обстріляв з РСЗВ та ствольної артилерії два райони Дніпропетровщини – Синельниківський та Криворізький.

Є руйнування житла, пошкоджені автівки, – повідомляють ЗМІ.

07:00

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках положення та склад підрозділів збройних сил республіки білорусь залишаються без суттєвих змін. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

На Сіверському напрямку противник обстріляв район села Михальчина Слобода на Чернігівщині. Ворог періодично здійснює повітряну розвідку позицій сил оборони в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Харкова, Чугуєва, Протопопівки, Гусарівки, Черкаських Тишків, Петрівки та Ртищівки. Завдав авіаудару біля Верхнього Салтова. Здійснив висування окремих підрозділів у районах населених пунктів Байрак та Дементіївка, після вогневого ураження відійшов.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Курульки, Грушувахи, Чепіля, Карнаухівки, Долини та Барвінкового та авіаційний удар біля Дібрівного.

На Донецькому напрямку зусилля противника зосереджені на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв із танків та артилерії райони Серебрянки, Сіверська, Званівки та Донецького. Завдав авіаударів біля Серебрянки. Вів штурмові дії неподалік Івано-Дар’ївки, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Кодема, Семигір’я, Травневе та Зайцеве. Завдав авіаударів біля Соледара, Яковлівки, Семигір’я, Покровського та Білогорівки.

Українські воїни відбили штурмові дії в районах Яковлівки, Вершини, Кодеми та Травневого. В районах населених пунктів Бахмут та Зайцеве тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку фіксувалися обстріли неподалік Авдіївки, Нетайлового і Нью-Йорка. Ворог пустив в хід авіацію біля Новобахмутівки, Авдіївки та Красногорівки. Вів штурмові дії в районі Авдіївки, успіху не мав, відійшов. Тривають бої поблизу Пісків.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямку ворог здійснював обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Костянтинівка, Новосілка, Павлівка, Чарівне та Мала Токмачка. Намагався висунути розвідувальну групу біля Новополя. Її виявили, завдали вогневого ураження та знешкодили.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ.

Ворог здійснював систематичні обстріли в районах населених пунктів Миколаїв, Трудолюбівка, Токареве, Тополине, Князівка, Осокорівка, Апостолове, Іванівка, Посад-Покровське, Новогригорівка, Кобзарці, Широке та Андріївка. Вів штурмові дії в районі Трудолюбівки, успіху не мав, відійшов.

Вороже корабельне угруповання в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на веденні розвідки, блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні об’єктів в глибині території України.

06:30

Власника агрокомпанії «Нібулон», Героя України Олексія Вадатурського та його родину цілеспрямовано вбили. Про це заявив Генеральний прокурор Андрій Костін.

06:10

Близько 4 ранку у Миколаєві прогриміли потужні вибухи, – повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич.

За попередніми даними, поранення отримала одна людина.

05:40

Ворог продовжує нарощувати угрупування на криворізькому напрямку, – повідомляє Оперативне командування «Південь».

Протягом бойового дня підрозділи зупинили три спроби ворога провести розвідку боєм у районах Білогірки та Трудолюбівки. Противник успіху не мав. Із втратами понад десятка рашистів та чотирьох одиниць броньованої техніки, відступив.

Наша авіація завдала три удари по опорних пунктах противника в районах Олександрівки і Максимівки.

Втрати противника складають: 32 рашисти, самохідна гаубиця «Мста-С», зенітно-ракетний комплекс «ТОР» та ще чотири одиниці броньованої техніки.

01:12

Повідомляється про вибухи у Миколаєві.

00:12

ЗМІ пишуть про вибухи у Новій Каховці.

Коментар