стрічка

Російська пропаганда, брехливі заяви і маніпуляції: деза на Волині у липні

01 Серпня 2022, 21:55
Деза на Волині у липні 2594
Деза на Волині у липні

Упродовж липня команда проєкту «Брехунець» активно спростовувала фейки, досліджувала сліди російської пропаганди в інфопросторі Волині. Звісно, маніпулятори часто зосереджувалися на темі війни України з росією. Адже відбувається і інформаційна війна між державами. 

Фейкороби різними вкидами «за методичками» мають на меті дезорієнтувати українців, створити умови для недовіри як один до одного, так і до державних інституцій. 

Найпоширенішими темами були пропагандистські фейки, що виправдовують військові маневри нашої недружньої сусідки білорусі, фейки про мобілізацію, призов, шахрайські видурювання коштів, фейки про Володимира Зеленського та нескінченні маніпуляції грошовими допомогами.

Липневі побрехеньки шахраїв

У липні шахраї посилили свою активність, аби виманити гроші у довірливих українців. Тем для брехні та маніпуляцій вигадали чимало. Під час моніторингу наші фактчекери натрапили наприклад на те, що у Facebook цілеспрямовано поширювали фейкове повідомлення про соціальні виплати всім громадянам України за підтримки країн Євросоюзу. Реклама таргетована на Волинську область. 

Нам уже не вперше доводиться спростовувати подібні шахрайські фейки.  Ми спростовували фейк про виплати грошей всім українцям від ООНробили підбірки шахрайських схем, спростовували брехливе повідомлення про компенсацію ПДВ.

Відтоді, як росія розпочала повномасштабну війну в Україні, реклама фейкової виплати коштів стала частенько з’являтися у Facebook-просторі. Українцям буцімто обіцяють гроші від різних світових організацій. Цього разу хотіли обдурити фейковою грошовою виплатою від ЄС. Адже після того, як Україна стала кандидатом на членство в Євросоюзі, тема дуже актуальна і читабельна.

Вкотре застерігаємо, що повідомлення про соціальні виплати всім громадянам України за підтримки країн Євросоюзу відповідно до постанови 28-9329к, повернення ПДВ в рамках цієї допомоги  – ФЕЙК! Шахраї скористалися «гарячою» темою євроінтеграції, аби знову ж таки видурити кошти в довірливих українців.

Не забувають шахраї у своїх брехливих схемах маніпулювати назвами відомих торговельних мереж. Відтак, у мережі поширювали фейкове повідомлення буцімто про те, що торговельна мережа «АТБ» розігрує ноутбук HP та Iphone 13.

Спростували фейковий розіграш у самій мережі. Там кажуть, що шахраї часто через соціальні мережі та месенджери поширюють інформацію про проведення різноманітних акцій щодо надання грошових подарунків, сертифікатів на купівлю продуктів у магазинах мережі «АТБ». А також звернули увагу на те, що це абсолютно недостовірна інформація!  І попросили бути пильними та не брати участі у шахрайських акціях.

На користувачів волинського сегмента Facebook таргетували і рекламу про те, що МОЗ України начебто дає пільги на лікування суглобів.  

Журналісти «Брехунця» перевірили цю інформацію і виявилося, що це черговий вкид від шахраїв. Вони вкотре намагалися ошукати довірливих українців нахабною брехнею і видурити кошти. Для цього створили навіть фейковий сайт відомого українського телеканалу! А лікар-ревматолог, який розповів про «чудо-акцію», працює в росії.

Також у липні  ошуканти створили відеофейк  зі старого звернення президента Зеленського. Зокрема, розповсюджували неправдиве відео, де він начебто розповідає про грошову допомогу «всім українцям від ЄС».

Фактчекери проєкту «Брехунець» перевірили ролик і з’ясували, що це відеофейк, змонтований зі старого звернення Володимира Зеленського, яке він зробив ще 24 листопада 2020 року. Невідомі змонтували відеофейк зі старого звернення президента Зеленського, щоб привернути увагу більшої кількості довірливих українців та видурити в них гроші або вкрасти особисті дані.

Але не відео єдиним! Невідомі здійснили кібератаку на сервери та мережі радіостанцій TAVR Media (куди входить і радіо «Байрактар») і транслювали фейкову інформацію про хворобу президента України Володимира Зеленського.  У самій організації офіційно повідомили, що жодна інформація про проблеми із здоров’ям Президента України Володимира Зеленського не відповідає дійсності. А відповідні служби попрацювали над вирішенням цієї проблеми.

Маніпуляції мобілізацією, газом та грошима 

Чимало неправди у волинському інформаційному просторі традиційно поширюють телеграм-канали. До прикладу, у липні «розганяли» маніпуляцію про те, що «ПриватБанк» начебто блокуватиме картки з оборотом понад 500 тисяч гривень без підтвердження джерел коштів.  Це МАНІПУЛЯЦІЯ, адже будь-які обмежувальні дії не є поширеною практикою банку і їх застосовують виключно в межах законодавства і за відсутності інших шляхів з’ясування питання.

Поширювали у інфопросторі і повідомлення про начебто відновлення виплат 6 500 гривень державної підтримки. Телеграм-канали вкотре використали суспільно важливу тему, аби збільшити свою читацьку аудиторію. Інформація про відновлення виплати 6 500 гривень за державною програмою «єПідтримка» – ФЕЙК. Адже вона завершилася, а усім, хто подався, уряд виплатив 30,9 мільярда гривень.

А ще ми зафіксували  повідомлення про начебто нові правила мобілізації. Таке повідомлення виявилося теж маніпулятивним. Інфоприводом стали зміни у Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» №7272 від 11.04.2022 року, і невідомі творці написали, що починають діяти начебто нові правила.

Насправді владці лише розширили перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. А ще оновили категорії громадян, яким передбачили відстрочку від призову. Для інших категорій українців, зазначених у повідомленні, усе залишилося без змін.

Маніпулятивна й інформація про буцімто відключення від газопостачання декількох областей України. Адже без природного газу залишили своїх клієнтів 18 компаній, які не повідомили людей про припинення постачання. Попри це вони отримували від них кошти за газ, який не надавали. А відбори газу цих компаній було перенесено на Нафтогаз заднім числом.

Ворожа пропаганда про Луцьк, 100-ту бригаду ТрО та ІПСО від окупантів 

У липні міноборони рф поширило повідомлення про те, що буцімто військовослужбовці 100-ї бригади ТрО у місті Луцьк у повному складі відмовилися брати участь у бойових діях. Наші фактчекери  виявили, що це  – ФЕЙК.

Брехня блискавично розлетілася по пропагандистських російських ресурсах і сайтах-сміттярках. 22 липня особовий склад 100-ї бригади опублікував допис-спростування на офіційній сторінці у Facebook і записав відеолист кремлівському «султану», де зазначили, що:

«Особовий склад нашої бригади територіальної оборони Волині, як і раніше, повністю контролює ситуацію у зоні своєї відповідальності вздовж кордону республіки білорусь за підтримки інших складових сил оборони нашого краю», – написали оборонці.

А ще попросили довіряти тільки офіційній та не розповсюджувати неперевірену, фейкову інформацію.

Російська пропагандистська машина і надалі намагається внести розбрат у стосунки між українцями та змусити їх ненавидіти один одного. Свідченням цього є  те, що у мережі поширювали інформацію про жінок з окупованого Донецька, які їздили до росії голосувати за конституційні правки, що дозволяють президенту путіну залишатися при владі до 2036 року.

Справді, певна кількість жителів Донецька їздила до росії голосувати за конституційні правки. Втім, з моменту тих подій минуло вже два роки, а фото поширюють і в наші дні. На нашу думку, за допомогою такої ІПСО роспропаганда може вселяти українцям віру в те, що тимчасово окуповані території нам не треба повертати.

Відзначився у липні і ватажок терористичного квазідержавного утворення «ДНР» денис пушилін. Він заявив, що збирається звільняти Луцьк, назвавши його містом, яке «заснували російські люди». Таку пропагандистську заяву він зробив під час перебування у білоруському місті Брест. 

Висловлювання пушиліна – ніщо інше, як цілковита маячня та чергова роспропаганда заради дестабілізації ситуації в Україні та нагнітання панічних настроїв. Ні про яке «звільнення», яким так марять росіяни, не може бути й мови, адже це сама рф розв'язала наймасштабнішу війну в центрі Європи та окупувала (тимчасово) частину українських  територій. Серед згаданих міст є і Луцьк – одне із найдревніших міст України. Перша згадка про Луцьк датована 1085 роком в Іпатіївському літописі, коли місто опинилося в центрі міжусобної боротьби нащадків Ярослава Мудрого. Проте археологічні дослідження дають підстави вважати виникнення міста близько 1000 року.

І це при тому, що перша згадка про Москву, як про дрібне поселення на березі однойменної болотистої річки з прізвиськом Гнила, датується 1147 роком. Тож теза про заснування Луцька росіянами – брехня та пропаганда.

Про що ще брехали

Традиційно долучився до поширення пропаганди і самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко, який знову розповідав про те, що справжній ворог світу – не росія, яка розв’язала війну в центрі Європи, а злий і недобрий Захід. 

Хоча, звісно, білоруський диктатор поки що уникає активного втягування у російську війну проти України. Але факти говорять про те, що  білорусь вже давно приєдналася до військової агресії. Зокрема, надала росії свою територію для: ракетно-артилерійських обстрілів, вільного транзиту російських військ, лікування поранених окупантів і навіть продажу награбованого в Україні. Стосовно «чотирьох дивізіонів» на кордоні, від яких лукашенко начебто змушений був оборонятися і завдавати славнозвісних «превентивних ударів». Диктатор не уточнив, про які саме дивізіони йдеться, а це вже МАНІПУЛЯЦІЯ. Хто і куди цілився – це відомо лише хворій уяві лукашенка.

У грузинському сегменті соцмереж поширили фейк про те, що українські біженці в Польщі мають визнати Бандеру терористом. Повідомлення було написане російською мовою. Мовляв, під час реєстрації в Польщі, українські біженці заповнюють анкету, де вимушені написати, що Степан Бандера – терорист, а українці винні у Волинській трагедії.

До повідомлень додавали нібито анкету та стверджували, що якщо людина не визнає Бандеру терористом, вона не отримає в Польщі спеціальний ідентифікаційний номер.

Насправді інформація, що для отримання ідентифікаційного номера українські біженці в Польщі повинні підписати заяву про те, що Степан Бандера є терористом, а українські націоналісти відповідальні за Волинську трагедію, є НЕПРАВДОЮ.

 

Моніторинг здійснювався у 60 волинських групах мережі  Facebook (від 10 до 50 дописів на день), 20  каналах Telegram, 13 новинних сайтів Волині, трьох телевізійних каналах, 10 офіційних сторінках депутатів місцевих рад та 5 народних депутатів.

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024