стрічка

Правда і маніпуляція про те, що нардепи вдвічі підняли собі зарплату за рахунок бюджету

02 Серпня 2022, 15:38
Правда і маніпуляція про те, що нардепи вдвічі підняли собі зарплату за рахунок бюджету 13727
Правда і маніпуляція про те, що нардепи вдвічі підняли собі зарплату за рахунок бюджету

Користувачі мережі Facebook активно поширюють повідомлення,  якому обурюються через підняття вдвічі заробітної плати народним депутатам. Все б нічого, та усі ці дописи повністю ідентичні за змістом.

Разом із тим публікації, що народні депутати вдвічі підняли собі заробітні плати за рахунок державного бюджету та допомоги міжнародних партнерів поширили ЗМІ. Зокрема, про це писало видання «Главком»  та «Судово-юридична газета». Наскільки це відповідає дійсності – далі у матеріалі «Без брехні».

ПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ

Зазначимо, що всі користувачі, на сторінках яких нам трапилися пости-обурення щодо підвищення заробітної плати нардепам, не мають жодних «вихідних даних». Попри те, що  людей закликають поширювати або копіювати допис собі на сторінку, зовсім не зрозуміло, хто є автором цього тексту, а також звідки в тієї людини така інформація.

Відповідно, така подача насторожує та викликає сумніви. Адже людина, яка оперує достовірними даними, не перекрученими, не стане публікувати їх анонімно, а тим паче закликати «розігнати» свої слова по мережі. Як правило, до таких прийомів вдаються ті, хто хоче «підкинути тему для розігнання зради».

Аби привернути до посту якомога більше уваги, невідомий автор робить акценти на тому, що наразі є актуальним у суспільстві: донати на армію, волонтерство, війну.

«Ви вже й так забезпечені до третього коліна, вам мало?», – обурюються підвищеним зарплатам парламентарів в дописі.

ПЕРЕВІРКА

Під час одного із засідань Верховної Ради народні депутати України підняли собі виплати та надбавки до довоєнного рівня. Це – ПРАВДА. Згідно з постановою, оклад нардепів збільшиться з 28 810 гривень до 49 620 гривень – тобто на 20 810 гривень.  Відповідно, твердження, що місячний дохід народних депутатів зросте наполовину – МАНІПУЛЯЦІЯ. Адже сума підвищення на 8 тисяч гривень не дотягує до половини. http://surl.li/coijd

Щодо ключового питання – звідки ж гроші на підвищення, то в апараті Верховної Ради пояснили, що кошти міжнародних партнерів, а також додаткові кошти з Держбюджету-2022 на оплату праці парламентарів не виділяли: http://surl.li/coiiz

«У зв’язку з тим, що у деяких ЗМІ з’явилась інформація  щодо збільшення фінансового забезпечення діяльності народних депутатів України, повідомляємо наступне. Згідно з ухваленим Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік»  від 9 липня цього року, додаткових коштів ні з Держбюджету-2022, ні за рахунок допомоги міжнародних партнерів для оплати праці народних депутатів не виділялось. http://surl.li/coiiy

Цим законом було передбачено перерозподіл коштів у межах кошторису видатків на забезпечення діяльності Парламенту на 2022 рік.

 Фактично, ухваленою 19 липня ц.р. Верховною Радою України Постановою «Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів України» встановлено порядок використання перерозподілених коштів. Виконання цієї Постанови не потребуватиме додаткових фінансових і матеріальних витрат за рахунок Державного бюджету України. http://surl.li/coiix

 Просимо надалі шановних представників ЗМІ уважно вивчати документи перед їх публікуванням на своїх ресурсах», – йдеться у повідомленні пресслужби Апарату ради.

Тобто, меседж про те, що кошти на підвищення зарплат нардепам взяті з Держбюджету та міжнародних траншів допомоги – не відповідають дійсності і є маніпуляцію.

ВИСНОВОК

Народні депутати України згодом будуть отримувати більшу заробітну плату, це – ПРАВДА.

Однак твердження про те, що сума окладу збільшиться наполовину – МАНІПУЛЯЦІЯ.

Меседж, що на підвищення пішли кошти Держбюджету та міжнародної фінансової допомоги – теж МАНІПУЛЯЦІЯ.

До того, після того, як пресслужба Апарату ВР спростувала інформацію про те, що підвищення зарплати парламентарям відбудеться коштом Держбюджету та міжнародних донорів, чимало видань доповнили свої публікації цим коментарем. Зокрема, з’явився він і в публікації «Главкому».

 

 

Коментарі
21 Лютого 2023, 18:36
"з 28 810 гривень до 49 620 гривень – тобто на 20 810 гривень. " "ВИСНОВОК Однак твердження про те, що сума окладу збільшиться наполовину – МАНІПУЛЯЦІЯ." Емм... НАПОЛОВИНУ - це НА 14.405 грн. (28.810 \ 2 = 14.405) А підвищення НА 20.810 - це підвищення НА 72.2 відсотки замість 50%.
02 Березня 2023, 14:52
Авторам перш ніж писати заказник статтю треба самим розібратися у питанні! Звідки депутати отримують зарплату як не із бюджету? Це вже пахне корупцією! А за математичні розрахунки я вже й мовчу.
09 Квітня 2023, 12:55
Виродки крадуть у народу під час війни. А як допомогати - ні, нехай партнери це роблять за нас. Це свинство на рівні русні!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024