стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 липня

31 Липня 2022, 18:44
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 липня 4952
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 31 липня

Сто п'ятдесят восьму добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

18:43

Оперативна інформація станом 18.00 31.07.2022 щодо російського вторгнення від Генерального штабу ЗС України:

Слава Україні! Триває сто п’ятдесят восьма доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація змін не зазнала, підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. 

На Сіверському напрямку зі ствольної та реактивної артилерії противник обстріляв райони населених пунктів Гай і Сеньківка Чернігівської області та Шевченкове, Рижівка, Білопілля, Іскрисківщина і Ромашкове Сумської області. Також провів повітряну розвідку БпЛА біля Залізного Мосту на Чернігівщині.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Дуванка, Уди, Дементіївка, Петрівка, Прудянка, Питомник, Пришиб, Пушкарне, Руські Тишки, Протопопівка, Верхня Роганка, Коробочкине, Борщова, Старий Салтів, Руська Лозова, Слатине та Соснівка. Завдав авіаудару неподалік Старого Салтова. Окупанти безуспішно намагалися просунутися в напрямку Гусарівки. Отримали відсіч та відійшли.  

На Слов’янському напрямку ворог задіяв артилерію для обстрілів районів населених пунктів Словʼянськ, Андріївка, Долина, Довгеньке, Курулька, Гусарівка, Адамівка, Богородичне, Краснопілля, Карнаухівка, Червоне, Семиланне, Грушуваха та Червона Поляна.

На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах Сіверська, Калеників, Переїзного, Званівки, Виїмки, Верхньокам’янського, Кривої Луки, Спірного та Серебрянки. Завдав авіаударів поблизу Спірного та Григорівки. 

В районі Серебрянки, силами розвідувальної групи, намагався виявити позиції наших військ, успіху не мав, відійшов. Задіяв для розвідки БпЛА біля Григорівки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли в районах населених пунктів Кодема, Вершина, Травневе, Бахмут, Зайцеве, Соледар, Яковлівка, Покровське та Білогорівка.

Під прикриттям авіації намагався покращити тактичне положення в районах Вершини, Соледара, Яковлівки та Покровського. Ці плани влучним вогнем зірвали наші воїни. Після провальних штурмових дій окупанти відійшли.

На Авдіївському напрямку противник, наявними засобами вогневого ураження, здійснював обстріли біля Невельського, Уманського, Нью-Йорка, Красногорівки, Авдіївки, Пісків та Новобахмутівки.

Російська штурмова та армійська авіація цинічно вдарила по населених пунктах Авдіївка, Новоселівка та Юр’ївка.

Окупанти намагалися просунутися в районах Камʼянки та Пісків. Тут штурм провалився. В районі Авдіївки окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

На Новопавлівському напрямку артобстріли фіксувалися в районах населених пунктів Мар’їнка, Пречистівка, Велика Новосілка, Новопіль, Новосілка, Времівка, Білогір’я, Зелене Поле, Павлівка, Ольгівське, Вугледар, Новоукраїнка, Темирівка, Степногірськ, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Залізничне, Нестерянка та Малі Щербаки. Штурмова та армійська авіація ворога завдала ударів біля Малих Щербаків, Степового, Мар’їнки та Єгорівки. Противник здійснив повітряну розвідку БпЛА поблизу Степногірська та Мирного.

Зафіксовано переміщення окремих підрозділів ворога зі Словʼянського на Запорізький напрямок.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні створення Силами оборони сприятливих умов для відновлення наступу. Застосовує наявні засоби вогневого ураження для обстрілів позицій наших військ, руйнування обʼєктів цивільної та військової інфраструктури уздовж лінії зіткнення та в глибині оборони.

Корабельне угруповання противника в акваторіях Чорного та Азовського морів основні зусилля зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря та ураженні військових об’єктів і елементів інфраструктури в глибині території України.

 

В готовності до ударів високоточню зброєю перебувають чотири носії крилатих ракет морського базування.

 

17:30

На окупованій частині Луганщини катастрофічна гуманітарна ситуація через те, що тіла загиблих не прибирають з вулиць.

Про це голова Луганської ОВА Сергій Гайдай сказав в ефірі телемарафону.

«Гуманітарна ситуація в регіоні просто катастрофічна. Не прибирають біля міст тіла загиблих, і нема різниці, чи це військові, чи цивільне населення. В Сєвєродонецьк приїхали з Росії якісь представники медичної галузі – поки що не маємо чіткої інформації. Але люди по лікарні ходять в захисних костюмах, тому що зараз почалася дуже потужна інфекція Якщо місцеві жителі починають пити воду зі свердловин, у них досить швидко розвиваються хвороби, і це якраз тому, що загиблих не прибрали, і продукти розкладу тіл потрапили у воду», – сказав Сергій Гайдай.

 

17:25

Інформація щодо ситуації у Херсонській області станом на 31.07:

Два місяці Херсонщина залишається без зв’язку від українських мобільних операторів. Працює лише провідний інтернет, але трафік йде через росію, через що більшість сервісів заблоковані та працюють тільки з VPN.

На Херсонщині тривають активні бойові дії. У сотнях сіл області ситуація критична: розбиті дороги, знищені будинки, школи, заміновані поля та річки, пожежі у лісах, поранені та вбиті мирні люди. Без світла та води деякі села вже 5 місяців, пенсії та соцвиплати у таких селах люди не отримують з березня. Люди змушені тікати на підконтрольну Україні територію, або у сусідні села. Тож наразі є такі громади де залишилося жити до 10 осіб, а деякі села повністю знищені.

Генштаб ЗСУ: На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу підрозділів Сил оборони на Криворізькому напрямку. Продовжує здійснювати вогневий вплив та авіаційні удари для сковування дій наших підрозділів. Вживає заходів з поповнення втрат та посилення військ. Також вів повітряну розвідку наших позицій.

ОК Південь: підтверджені втрати противника на півдні складають: 33 рашисти, 2 гаубиці «Мста-Б», реактивна система залпового вогню «Град», протитанковий ракетний комплекс, 3 одиниці броньованої та автомобільної техніки, а також ще 2 склади боєприпасів в Бериславському районі.

На тимчасово окупованій Херсонщині росія готується до проведення фейкового референдуму. За інформацією ГУР, в області активно працює кремлівська партія “єдіная росія”, окупанти роздають російські паспорти, відкривають виборчі дільниці та уточнюють списки виборців. Для того, аби не допустити закріплення противника наші воїни звільнятимуть тимчасово окуповані території.

ТОВ «СМАРТ-МЕРІТАЙМ ГРУП» втратило контроль над Херсонською верф’ю. Нині окупанти не допускають адміністрацію та працівників на територію. Керівництво підприємства звернулося з заявою про захоплення до всіх правоохоронних органів. Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих.

Херсонський національний технічний університет спростовує інформацію, що нібито він проводить набір до вишу, що розташований за адресою Бериславське шосе, 24. ХНТУ немає жодного відношення до запрошень навчатися в тимчасово окупованому Херсоні. Університет продовжує працювати за українським законодавством та проводить набір у дистанційному форматі.

Вночі внаслідок обстрілу Миколаєва загинули Герой України, гендиректор української агрокомпанії “Нібулон” Олексій Вадатурський та його дружина.

У Херсоні окупанти продовжують проводити “обшуки” у квартирах херсонців. Якщо господаря немає вдома, росіяни виламують двері та грабують помешкання.

У Херсоні через перекриття руху Антонівським мостом ціни на продукти харчування та засоби гігієни зросли в 2-3 рази. Окупанти організували платну паромну переправу, за допомогою якої також переганяють свою техніку.

 

17:17

​​Унаслідок масованого ракетного обстрілу міста Миколаєва з боку російських військ загинув генеральний директор ТОВ СП «Нібулон», Герой України Олексій Вадатурський та його дружина Раїса.  Про це повідомив Офіс Президента.

17:09

 Окупанти відводять особовий склад з території селищ Верхній Токмак і Чернігівка. Про це інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Після ударів ЗСУ в ніч на 29 липня по місцерозташуванню сил окупантів поблизу селищ Верхній Токмак та Чернігівка Запорізької області, рашисти відвели особовий склад та техніку на інші позиції. Близько 40 поранених доставили в госпіталь міста Пологи. З Чернігівки підрозділи виведено практично в повному складі. Наразі поблизу населеного пункту залишаються кілька блок-постів та не більше 100 військових. Решта окупантів разом з технікою розподілено по містах Токмак та Бердянськ.

Під час виходу з населених пунктів рашисти намагаються створити враження про планову ротацію. Насправді ж, окупанти мають намір повністю залишити селище і розпочали мінування під’їзних доріг.

 

11:36

Під час обстрілів Миколаєва вночі 31 липня на 74 році життя загинув Герой України, власник найбільшої зерноторгової компанії «Нібулон» Олексій Вадатурський.

9:14

Сьогоднішній обстріл Миколаєва – найсильніший за весь час війни, – мер міста Сєнкевич.

Одна людина загинула, ще двоє – отримали поранення.

Внаслідок обстрілів пошкоджено ряд об’єктів інфраструктури. Зокрема, готель, спортивний комплекс, два заклади освіти та СТО. Також пошкоджено житлові будинки, – повідомив очільник ОВА Віталій Кім.

На місцях «прильотів» виникло кілька пожеж – зайнялася двоповерхова будівля, прибудова до житлового будинку, два гаражі та дві господарчі споруди.

9:03

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.07 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from 24.02 to 31.07 were approximately:

  • особового складу - близько 40830 (+160) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1763 (+4) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 4004 (+9) од, 
  • артилерійських систем – 916 (+10) од, 
  • РСЗВ - 259 (+1) од, 
  • засоби ППО - 117 (+0) од,
  • літаків – 223 (+1) од, 
  • гелікоптерів – 190 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 735 (+2),
  • крилаті ракети - 174 (+0),
  • кораблі /катери - 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2902 (+13) од,
  • спеціальна техніка - 80 (+2).

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку. 

8:52

Окупаційна влада Севастополя повідомила, що нібито український безпілотник атакував штаб Чорноморського флоту та поранив пʼятьох людей. 

За словами «губернатора» Севастополя, окупанти «з міркувань безпеки» скасували всі святкові заходи на честь дня військово-морського флоту рф у місті. 

7:10

Оперативна інформація станом 06.00 31.07.2022 щодо російського вторгнення.

Розпочалася сто п’ятдесят восьма доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання противника залишається без особливих змін.  Російські окупанти не припиняють завдавати авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація змін не зазнала. З метою сковування дій Сил оборони, знову продовжено терміни проведення заходів щодо перевірки бойової готовності збройних сил  республіки білорусь. Цього разу до шостого серпня поточного року.

На Сіверському напрямку противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи збройних сил російської федерації. Веде повітряну розвідку БпЛА.

Обстріляв із ствольної артилерії об’єкти інфраструктури населених пунктів Залізний Міст Чернігівської та Журавка Сумської областей.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії вздовж державного кордону України, здійснює систематичні обстріли позицій наших військ вздовж всієї лінії зіткнення з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення наступу підрозділів Сил оборони.

На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків в районах населених пунктів Харків, Слатине, Питомник, Черкаські Тишки, Федорівка, Петрівка, Рубіжне, Мосьпанове, Перемога, Асіївка, Гусарівка та Чепіль.

Вів повітряну розвідку БпЛА в районах Прудянки, Дуванки та Шаповалівки. Завдав авіаційного удару біля Старого Салтова.

В напрямку Нова  Гусарівка – Гусарівка, силами розвідувальної групи, намагався уточнити розміщення позицій наших військ, успіху не мав, група відійшла.

На Слов’янському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли поблизу Андріївки, Долини, Краснопілля, Мазанівки та Адамівка. Вів штурмові дії біля Дмитрівки, успіху не мав, відійшов.

Безуспішно намагався застосувати диверсійно-розвідувальну групу неподалік Долини, зазнав втрат та відійшов.

На Донецькому напрямку противник намагається покращити тактичне положення на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Веде штурмові дії за підтримки штурмової та армійської авіації. Намагається визначити систему оборони наших підрозділів.

На Сіверському напрямку здійснював обстріли із артилерії біля Слов’янська, Сіверська, Виїмки, Спірного та Серебрянки. Завдав авіаударів в неподалік Спірного та Григорівки.

На Бахмутському напрямку вів артилерійські обстріли в районах населених пунктів Перевізне, Федорівка, Яковлівка, Покровське, Весела Долина, Семигір’я, Костянтинівка та Залізне. Завдав авіаударів біля Покровського та Бахмута.

Штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення у напрямках Роти – Вершина і Покровське – Бахмут, з втратами відійшли назад.

Невдалою стала спроба дорозвідки позицій переднього краю на напрямку Стряпівка – Соледар, розвідувальну групу противника виявлено та знешкоджено. Зафіксовано ведення повітряної розвідки ворожими БпЛА біля Павлограда, Краматорська та Озерного.

На Авдіївському напрямку окупанти обстріляли райони Новокалинового, Тоненького, Опитного, Водяного, Пісків та Невельського. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Авдіївки і Новоселівки. Вів штурмові дії у напрямку Веселе – Піски та Лозівський – Піски, успіху не мав, відійшов. Противник задіяв для розвідки БпЛА в районі Покровська та Авдіївки.

На Новопавлівському напрямку здійснював обстріли в районах населених пунктів Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Золота Нива, Времівка та Новопіль. Авіаційні удари зафіксовано неподалік Степового і Малих Щербаків.

На Запорізькому напрямку активних дій ворог не вів. Обстріляв райони Чарівного, Оріхова та Кам’янського. Вів повітряну розвідку БпЛА біля Оріхова та Новояковлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу підрозділів Сил оборони на Криворізькому напрямку. Продовжує здійснювати вогневий вплив та авіаційні удари для сковування дій наших підрозділів. Вживає заходів з поповнення втрат та посилення військ.

Здійснював обстріли із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Осокорівка, Іванівка, Токарєве, Нововоронцовка, Біла Криниця, Андріївка, Веселий Кут, Партизанське, Шевченкове, Благодатне, Українка, Прибузьке та Дніпровське. Вів повітряну розвідку наших позицій.

В готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування.

5:56

В окупованому росіянами Енергодарі зник мобільний зв'язок та інтернет.

Про це у суботу, 30 липня, повідомили у місцевому Telegram-каналі, передає Укрінформ.

Також зазначається, що росіяни перенесли комендантську годину.

«російські окупанти, можливо, готують провокацію проти мирного населення. «Влада» перенесла комендантську годину з 22.00 на 20.00 і попереджають про нібито «загрозу обстрілу» міста з боку Нікополя», – повідомили місцеві жителі.

Також жителі міста відзначили активність окупантів, що зросла.

4:16

У Харкові та передмісті пролунали щонайменше шість вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

2:33

У ніч на 31 липня росіяни накрили вогнем місто Нікополь Дніпропетровської області.

2:14

Миколаїв масовано обстріляли, зокрема касетними снарядами, повідомив міський голова Сєнкевич.

Наразі відомо про кілька пожеж. Є пошкодження житлових будинків від ударної хвилі та уламків.

0:34

30 липня росіяни обстріляли громади Сумської області 5 разів, було понад 80 прильотів.

0:18

У суботу українська авіація знищила два польових склади ворожих боєприпасів, два ротних опорних пункти, до двадцяти одиниць бойової броньованої техніки, десятки російських військових.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024