стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 липня

30 Липня 2022, 18:51
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 липня 3772
Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 30 липня

Сто п'ятдесят сьому добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

18:50

 

Офіційна заява т.в.о. командира полку «Азов» майора Микити Надточія, Раз-Два, щодо  масового вбивства українських військовополонених 29 липня 2022 року у с.м.т. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області

 

 

18:13

Росіяни мають дефіцит робочої сили. Про це пише Центр стратегічних комунікацій.

Проте загалом з пошуком колаборантів в росіян не дуже виходить, адже місцеві відмовляються з ними співпрацювати. Так, для обслуговування окупантів на новозахоплених землях Луганської області не вистачає медперсоналу. Водночас поранених росіян стає все більше. Тому в область завезли лікарів з Новосибірська та Волгограда.

Проблеми є і в банківській галузі. Через нестачу працівників всі три відділення окупаційного «Промсвязьбанку» в Херсоні не почали повноцінно працювати. Cаме цей банк має на меті економічну окупацію регіону, адже саме через нього відбувається перехід в «рублеву зону». Також банк відповідає за збір особистих даних населення для підготовки т.зв. «референдуму» й паспортизації. 

Крім персоналу ігнорують російські заклади й відвідувачі. Йдеться про освітні заклади в тому ж таки Херсоні. Школярі продовжують навчання дистанційно в українських школах, адже не бажають проходити курс русифікації, яку пропонують колаборанти

Водночас вчителі також ігнорують окупантів, й тому тим доводиться звозити вчителів з рф, адже навіть кримські педагоги не поспішають до Херсона.

 

18:10

Наразі в Мелітополь вже приїхали російські піарники та політтехнологи. Їх завданням є підготовка до «виборів» та «референдуму». Першим результатом є створення т.зв. громадського руху «Ми вмєстє з росією», який буде використовуватись для масовки за гроші в акціях нібито підтримки «референдуму« місцевими. Про це пише Центр стратегічних комунікацій.

В основному така картинка має працювати для громадян рф, аби зменшити градус незадоволення війною серед місцевого населення. 

Відповідний центр набору колаборантів вже працює в Бердянську. Найняттям масовки займаються російські «волонтери», які також будуть й доповнювати масовку. 

 

17:35

Родичі українських військовополонених з «Азовсталі»  і активісти, на Софійській площі в Києві, закликали світову спільноту відреагувати на трагедію, що сталася в п'ятницю в колонії окупованої Оленівки, і визнати РФ державою – спонсором світового тероризму.

 

Заява асоціації родин захисників «Азовсталі»:

"Ми вимагаємо визнати Росію державою-спонсором тероризму, яка не дотримується норм Женевських конвенцій та порушує усі правила ведення війни.

Вимагаємо від ООН та МКЧХ, які гарантували збереження життя українських військовополонених, негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений Росією та направити своїх представників на територію колонії в смт. Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області з метою інспекційної місії для з’ясування обставин трагедії, стану здоров’я поранених та інших військовополонених, сприянні у передачі тіл загиблих військовополонених українській стороні».

 

 

 

17:25

Міноборони росії опублікувало список українських військовополонених, які нібито загинули внаслідок теракту у колонії в окупованій Оленівці Донецької області. У переліку — 48 загиблих, особи двох встановлюють, адже вони нібито загинули дорогою до лікарні. У списку поранених — 73 прізвища. Міноборони рф стверджує, що всього в колонії були 193 військовополонені українці.

Патронатна служба «Азову» вже заявила, що не може підтвердити чи спростувати ці списки, їх перевіряють на достовірність. Уповноважений Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що подав запит на отримання інформації щодо списків загиблих українських військових у Оленівці, але наразі в Офісі омбудсмана ці списки не отримали.

 

17:20

Окупанти запроваджують перепустки для виїзду з Мелітополя.

Про це розповів мер Мелітополя Іван Федоров.

«Від вчорашнього дня вони почали інформувати, що від понеділка для виїзду з території тимчасово окупованої, в комендатурі треба буде брати якісь спеціальні перепустки. Вони намагаються ускладнити виїзд з території», — сказав мер.

 

17:15

На окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей почала працювати кремлівська «Єдина Росія» – загарбники не полишають наміру провести так звані «референдуми» за приєднання до Росії.

Про це представник ГУР МО України Вадим Скібіцький заявив в ефірі телеканалу «Київ».

«Головне управління розвідки Міністерства оборони України чітко бачить підготовчі заходи, які проводить окупанти. На тимчасово окупованих територіях в Херсонській та Запорізькій областях почала активно працювати кремлівська політична партія “единая россия”. Ми бачимо що проводяться заходи з уточнення так званих списків виборців. Крім того вони відкрили дільниці для проведення виборів. Активно почався процес роздачі російських паспортів. Це комплекс заходів які зараз росія проводить на окупованих територіях для того щоб підготувати і провести референдум», – заявив представник воєнної розвідки України.

 

12:36

Кількість загиблих через удар поблизу зупинки громадського транспорту в Миколаєві 29 липня зросла до семи — двоє чоловіків померли у лікарні, повідомив міський голова Сєнкевич. Поранення отримали 14 людей.

12:07

Російські військові виклали список прізвищ поранених та загиблих внаслідок вибуху в колонії в Оленівці, однак патронатна служба «Азову» наразі не може підтвердити чи спростувати російські повідомлення.

11:26

Українські захисники знищили російський броньований штурмовик Су-25 у Донецькій області.

10:38

Внаслідок нічного обстрілу Харкова виникла масштабна пожежа в училищі Слобідського району та вирва у Новобаварському районі.

Постраждалих немає.  

За попередніми даними правоохоронців, вночі та зранку по місту випустили понад 5 ракет РЗК С-300.

10:36

В окупованому Енергодарі вночі згоріла техніка російських військ біля місцевого готелю. За словами мера Дмитра Орлова, вибухнули три одиниці військової техніки рф, яка перегороджувала під’їзд до готелю. Серед цивільних мешканців постраждалих немає. Але в будинках, розташованих неподалік, вибило вікна. 

Він зазначив, що точної інформації, що саме сталося біля готелю, де живуть російські окупанти, поки немає.

9:47

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 30.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 40670 (+170) осіб ліквідовано, 
  • танків ‒ 1759 (+10) од, 
  • бойових броньованих машин ‒ 3995 (+8) од, 
  • артилерійських систем – 906 (+6) од, 
  • РСЗВ - 258 (+0) од, 
  • засоби ППО - 117 (+0) од,
  • літаків – 222 (+0) од, 
  • гелікоптерів – 190 (+0) од, 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 733 (+2),
  • крилаті ракети - 174 (+0),
  • кораблі /катери - 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2889 (+19) од,
  • спеціальна техніка - 78 (+1).

 

Найбільших втрат противник зазнав на Донецькому напрямку.

7:19

Оперативна інформація станом 06.00 30.07.2022 щодо російського вторгнення.

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання противника залишається без суттєвих змін.  Окупанти продовжують завдавати авіаційних та ракетних ударів по військових і цивільних об’єктах на території України. 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без змін. Ознак формування наступальних угруповань збройних сил республіки білорусь та збройних сил російської федерації на зазначених напрямках не відзначається.

На Сіверському напрямку ворог продовжив вести повітряну розвідку та завдавати ударів по об’єктах інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в районах прикордонних населених пунктів Чернігівської та  Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог здійснював артилерійське вогневе ураження в районах Харкова, Прудянки, Черкаських Тишків, Борщової, Лісного, Коробочкиного, Мосьпанового та Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку противник здійснював обстріли із ствольної, реактивної артилерії та танків неподалік Асіївки, Протопопівки, Гусарівки, Грушувахи, Карнаухівки, Долини та Адамівки. Вів штурмові дії в районах Бражівки та Дмитрівки, успіху не мав, відійшов. 

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Краматорська, Сіверська, Спірного та інших населених пунктів. Завдав авіаударів біля Серебрянки та Спірного. Противник продовжив ведення повітряної розвідки БпЛА. 

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Яковлівка, Соледар, Бахмут, Весела Долина, Кодема, Семигір’я, Травневе, Зайцеве, Костянтинівка та  Нью-Йорк. Завдав авіаудару біля Соледару. Вів штурмові дії в районах Вершини і Травневого, успіху не мав. Біля Семигір’я, Зайцевого та Вершини тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку окупанти обстрілювали із танків, ствольної та  реактивної артилерії райони Новобахмутівки, Авдіївки, Опитного, Водяного, Пісків та Красногорівки. Завдали авіаударів неподалік Селидового, Авдіївки та Первомайського. Ворог вів штурмові дії в районах Пісків та Авдіївки, успіху не мав. Біля Красногорівки бойові дії тривають.

На Новопавлівському напрямку противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Мар’їнка, Вугледар, Микільське, Павлівка, Времівка, Новосілка та Новопіль. Вів штурмові дії в районі Мар’їнки, успіху не мав, відійшов. Поблизу Павлівки бойові дії тривають.

На Запорізькому напрямку ворог здійснює обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське. Завдав авіаудару біля Новомихайлівки та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ. Підтримує високу інтенсивність ведення повітряної розвідки БпЛА.

Здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Трудолюбівка, Осокорівка, Токареве, Кар’єрне, Іванівка, Лозове, Велике Артакове, Кобзарці, Шевченкове, Широке, Посад-Покровське, Українка, Партизанське, Миколаїв та Дніпровське. Завдав авіаударів поблизу Новогригорівки та Андріївки.

Проводить активні заходи відновлення шляхів логістичного забезпечення.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання ворога продовжує вести  розвідку та ізолювати район ведення бойових дій.  Триває чергування носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр” в акваторії Чорного моря з метою нанесення ракетних ударів по об’єктах інфраструктури на території України.

6:28

Вздовж кримського узбережжя Росія зменшила корабельне угруповання до 6 одиниць.

4:41

Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив, що росіяни вночі завдали ударів по місту Харків.

«Ракетний обстріл Харкова близько третьої години ночі. Прилетіло у Слобідський район, в будівлю одного із навчальних закладів. Там пожежа, яку вже гасять наші хлопці з ДСНС.

Про постраждалих інформації немає.

Близько четвертої ранку був ще один удар, який чуло все місто. Куди прилетіло – зараз з'ясовуємо».

4:30

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що членів путінської партії «Єдина Росія» відправили на тимчасово окуповані території України з метою підготовки так званих референдумів щодо анексії.

3:06

На південних рубежах українська авіація завдала 7 ударів по окупантах.

Загальні втрати ворога складають: 105 загарбників, 7 танків Т-62 і 72, гаубиця «Мста-Б» і 2 самохідні артустановки, самохідна артилерійсько-мінометна установка «Нона-С», 17 одиниць броньованої та автомобільної техніки, також знищено 2 польових склади боєприпасів у Бериславському і Херсонському районах.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

2:40

Місто Нікополь Дніпропетровської області окупанти обстріляли вночі з РСЗВ.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024