стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 29 липня

29 Липня 2022, 23:00
Війна в Україні 5652
Війна в Україні

Сто п'ятдесят шосту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

23:00

Президент Володимир Зеленський провів нараду із українськими захисниками щодо теракту в Оленівці, який умисно влаштували окупанти. Про це інформує Офіс Президента України.

Повідомляють, що на нараді був головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник головного управління розвідки Кирило Буданов, виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк та уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

Вони доповіли Зеленському про теракт в Оленівці, мотиви російської сторони та технічну підготовку до злочину.

Українські захисники опублікували спільну заяву і вимагають, аби ООН та МКЧХ, які виступали гарантами життя та здоров'я українських бійців, направили своїх представників в колонію, де росіяни утримують захисників. 

20:55

СБУ, ЗСУ, ГУР та Уповноважений ВРУ  з прав людини оприлюднили спільну заяву щодо масового вбивства українських військовополонених 29 липня у селищі Оленівка.

За результатами вимагають від ООН та МК Червоного Хреста негайно направити представників на територію колонії з метою інспекційної місії.

20:20

Президент Володимир Зеленський представив особовому складу Сил спеціальних операцій нового командувача ССО, бригадного генерала Віктора ХоренкаПро це інформує командування Сил спеціальних операцій ЗС України.

 

19:50

Головне управління розвідки Міноборони України у телеграмі повідомляє, що що вбивство українських полонених в Оленівці на Донеччині організували найманці ПВК «Вагнера» за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони Росії.

За інформацією ГУР, вибух влаштували для приховування фактів розкрадання коштів, виділених на утримання українських полонених. 1 серпня у колонію мала прибути комісія з Росії для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених. 

19:35

Українські військові влучили по складу боєприпасів росіян у Запорізькій області. Фото опублікував міський голова Нікополя Євген ЄвтушенкоНа протилежному березі Дніпра — окупована частина Запорізької області.

 

19:15

Окупанти збудували понтонну переправу неподалік Антонівського залізничного мосту в Херсонській області. А біля Антонівського автомобільного мосту вже працює поромна переправа. Це підтверджують супутникові знімки. Про це повідомляє «Бабель».

18:34

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на 18:00 щодо російського вторгнення
28 липня, на тимчасово окупований території Донецької області, у колишній виправній колонії №120 в місті Оленівка, яка зараз використовується як місце утримання українських військовополонених, відбувся потужний вибух. Внаслідок вибуху було зруйновано приміщення, де знаходились полонені українці. Багато українців вбито та поранено – кількість уточнюється.
Вибухи відбулись на території промзони, в новозбудованому приміщенні, яке мало бути спеціально обладнано для утримання полонених, виведених з «Азовсталі». Обладнання будівлі закінчилось два дні тому, після чого в неї перевели частину утримуваних українських Захисників.
Наголошуємо, що вибухи в Оленівці, що призвели до загибелі українських Захисників – свідома провокація та беззаперечний акт тероризму з боку збройних сил окупанта. За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України його здійснено руками найманців зі складу ПВК «Вагнера» (Ліга) за особистою командою номінального власника вказаної приватної військової компанії – Євгена Пригожина. Організація та здійснення теракту не були узгоджені з керівництвом міністерства оборони рф.
Головна мета теракту – приховування фактів тотального розкрадання коштів, виділених на утримання українських військовополонених. Відомо, що 1 серпня на «об’єкт» мала прибути комісія з москви для перевірки витрат виділених коштів та умов утримання полонених.
Щодо загальної ситуації. На Волинському та Поліському напрямках ситуація без суттєвих змін. Ознак створення наступальних угруповань збройних сил російської федерації та збройних сил республіки білорусь не виявлено.
На Сіверському напрямку ворог продовжив завдавати ударів по об’єктах інфраструктури із ствольної та реактивної артилерії в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей. Також противник вів повітряну розвідку БпЛА біля села Грем’яч Чернігівської області.
На Харківському напрямку ворог здійснював обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Рубіжне, Уди, Дементіїівка, Слатине, Базаліївка, Перемога, Маяк, Замулівка, Лісне, Соснівка, Світличне, Іванівка, Коробочкине та інших. Завдав авіаудару силами армійської авіації неподалік Старого Салтова.
На Слов’янському напрямку противник задіяв ствольну, реактивну артилерію та танки біля Долини, Богородичного, Курульки, Грушувахи, Вірнопілля, Сулигівки та низки інших населених пунктів. Ворожа армійська авіація діяла поблизу Гусарівки.
В районі Щурівки наші воїни виявили та знешкодили розвідувальну групу окупантів.
На Краматорському напрямку ворог обстрілював зокрема райони Сіверська, Івано-Дар’ївки, Кривої Луки, Серебрянки, Григорівки, Званівки, Спірного та Виїмки. Авіаудар зафіксовано неподалік Серебрянки та Спірного. Неподалік Верхньокам’янського виявлено розвідгрупу окупантів, завдано вогневого ураження, група відійшла. Також противник вів повітряну розвідку БпЛА.
На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли військової та цивільної інфраструктури із артилерії і танків в районах населених пунктів Шуми, Кодема, Соледар, Бахмут, Весела Долина, Травневе, Зайцеве, Вершина та інших. Завдав авіаударів неподалік Покровського, Новолуганського, Соледара та Веселої Долини.
Окупанти знову намагалися штурмувати в районах Соледара, Вершини і Семигір’я. І знову безуспішно - зазнали втрат та відійшли.
На Авдіївському напрямку ворог здійснив обстріли в районах населених пунктів Павлівка, Авдіївка, Веселе, Вугледар, Водяне, Велика Новосілка, Піски, Новокалинове, Красногорівка, Шевченко та інших.
Всі наступальні та штурмові дії окупантів в районах Авдіївки, Кам’янки, Красногорівки та Пісків наші воїни рішуче придушили.
На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів, продовжив систематичні обстріли цивільної інфраструктури біля Времівки, Ольгівського, Новополя та великої низки інших населених пунктів.
На Південнобузькому напрямку основні зусилля противника зосереджуються недопущенні просування наших військ. Ворог боїться та підтримує високу інтенсивність ведення розвідки БпЛА.

 

Ворог обстрілював цивільну та військову інфраструктуру в районах Іванівки, Токарєвого, Кар’єрного, Осокорівки, Благодатного, Кобзарців та ще понад тридцяти населених пунктів.

18:18

У Краматорську завершили роботи на місці завалу зруйнованого внаслідок ракетного удару житлового будинку, повідомляє ДСНС України.

Під час розбору завалу виявили тіло загиблого чоловіка. Всього внаслідок обстрілу загинуло дві особи та постраждало п'ятеро (з  них два рятувальника, яких госпіталізували до лікарні).

18:11

Григорій Галаган 29 липня офіційно залишив посаду командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Генштабу ЗСУ.

18:07

53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха повідомила про звільнення одного з населених пунктів на Донецького напрямку.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці 53 ОМБр.

«Тепер про це можна говорити… Нещодавно спільними зусиллями воїнів окремої механізованої бригади імені князя Володимира Мономаха та 24 окремого штурмового батальйону «АЙДАР» було звільнено та остаточно зачищено від російських окупаційних військ один з населених пунктів на Донецькому напрямку», – йдеться у дописі.

Про який саме населений пункт ідеться, бригада не повідомляє.

 

Водночас зазначається, що нині село більше схоже на примару – всюди стоїть «мертва» військова техніка та потрощені будинки, а мешканці діляться страшними спогадами.

17:31

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії окупованої Оленівки, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українських полонених.

16:41

В Офісі Генпрокурора повідомили, що внаслідок удару по території виправної колонії в тимчасово окупованій Оленівці загинули близько 40 українських військовополонених, ще 130 — отримали поранення.

15:35

Патронатна служба Азову «Янголи Азову» підтверджує інформацію про удар по колонії в Оленівці, де утримуються полонені полку «Азов».

 

«Ми з’ясовуємо імена загиблих і постраждалих своїми каналами. Також на місце виїхав Міжнародний Комітет Червоного Хреста», — ідеться в повідомленні.

15:12

Унаслідок обстрілу Миколаєва загинули п’ятеро людей і 15 постраждали.

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

 

«Росіяни вчергове завдали удару по житловому кварталу Миколаєва. Хтось стояв на транспортній зупинці, хтось гуляв з домашнім улюбленцем. У день цих звичайних людей увірвалися російські ракети», — написав він.

 

На місці ранкового обстрілу працюють екстрені служби.

14:47

Сьогодні в портах Одещини вантажаться перші судна з українським зерном, що були заблоковані в українських акваторіях від початку війни, повідомляє Кирило Тимошенко.

 

«Наразі в портах знаходиться 17 суден з майже 600 тисяч тонн вантажів. З них 16 суден з українським зерном загальною тонажністю близько 580 тисяч тонн, що найближчим часом вийдуть до портів призначення», – зазначає Тимошенко.

14:02

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав заяви росії про обстріл ізолятора в окупованій Оленівці спланованим вбивством. Він уточнив, що це буде розслідувати Офіс генерального прокурора та міжнародні слідчі групи. 

 

«Відчуваючи наближення тактичних поразок, росія буде вдаватися до нових людожерських провокацій, аби промоутувати їх на глобальні ринки […] росію треба виключити з будь-яких міжнародних інститутів», — написав Подоляк.

13:30

Зранку окупанти завдали ракетного удару по житловому кварталу у Краматорську.

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

«Наразі відомо про одну загиблу людину та п'ятьох поранених. Два приватні будинки знищено вщент, ще 21 — пошкоджено.  Ці цифри ще можуть змінитися», – йдеться у повідомленні.

12:59

Збройні сили російської федерації здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка Донецької області, де утримувалися в тому числі і українські полонені.

Російські окупанти переслідували, таким чином, свої злочинні цілі звинуватити Україну у скоєнні воєнних злочинів, а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

12:30

Росія стягує військову техніку у бік Херсона та Криму, – повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров.

«Вже четвертий день ми спостерігаємо військову техніку, що проходить транзитом через Мелітополь. Це три-чотири колони щодня. Росіяни йдуть як через центр міста, так і по околицях, у кожній колоні від 20 до 30 одиниць техніки. Це різного роду озброєння: від танків до бойових машин десанту, бойових машин піхоти. Також їде просто броньоване озброєння та піхотні війська», – йдеться у повідомленні.

12:26

Прокуратура передала активи білоруського підприємства на чотири мільярди гривень в управління Агентства з розшуку і менеджменту активів. Про це повідомляють в Офісі Генерального прокурора.

12:25

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Генпрокуратури щодо оприлюдненого відео катувань окупантами військового ЗСУ, також готуються повідомлення до ООН, Європейського комітету з питань запобігання катуванням та Міжнародного червоного Хреста, – пише УП.

Зауважимо, що напередодні в мережі з'явилося відео, на якому російський солдат катує українського військовополоненого – каструє його канцелярським ножем.

12:15

росія формує поблизу України ще одне ударне угруповання, – повідомляють у ГУР МО України.

«Для ведення бойових дій росія прийняла рішення формувати третій окремий армійський корпус. Зараз він проходить формування в західному військовому окрузі для того, щоб його уже як об’єднання застосовуватись проти України до середини серпня», – йдеться в повідомленні.

12:11

Кількість поранених унаслідок обстрілу Миколаєва зросла до 13 людей,– повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

12:06

СБУ ідентифікувала ще чотирьох військових рф, які чинили звірства на тимчасово окупованій Київщині.

На початку березня 2022 року ці особи у складі 64-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії рф перебували на території Бучі і жорстко катували місцеву родину.

Наразі усім фігурантам заочно повідомили про підозру в порушенні законів та звичаїв війни.

11:46

Кількість загиблих внаслідок обстрілу Миколаєва зросла до п'яти осіб. Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім.

11:44

Окупанти з території рф обстріляли одну з громад Чернігівської області.

Пошкоджена адмінбудівля. Інформації щодо постраждалих немає, – повідомляє ОК «Північ».

11:31

Одна людина отримала поранення внаслідок нічного обстрілу Слов'янська.

За попередньою інформацією, росіяни випустили ракети з установки Смерч, – інформує голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

11:28

«Укрзалізниця» скасувала єдиний евакуаційний потяг з Покровська Донецької області.

«Потяг не зможе відправитися у зв’язку з пошкодженням колії», – йдеться у повідомленні.

10:38

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляє про сімох поранених та чотирьох загиблих внаслідок ранкового ворожого обстрілу.

10:16

СБУ завершила досудове розслідування щодо ідеолога «денацифікації» України та російського політтехнолога, які публічно закликали до геноциду українського народу та збройного нападу на нашу державу.

Слідчі Служби безпеки зібрали вичерпну доказову базу для притягнення до відповідальності автора книги «Денацификация Украины. Страна невыученных уроков» Армена Гаспаряна, політтехнолога та автора антиукраїнських публікацій Тимофія Сєргєйцева.

Гаспарян видав свою книгу, яка закликає керівництво росії до військового нападу на Україну, і поширив термін «денацифікація».

Політтехнолог Сєргєйцев просував ідеї про неповноцінність і другосортність української нації, а також про необхідність її знищення.

Обвинувальні акти скеровано до суду.

10:08

За ранок ворог уже двічі обстріляв з мінометів Хотінську громаду на СумщиніБлизько 08:00 був перший обстріл, після 09:00 – ще один. Про це повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

10:05

Ворог обстріляв Миколаїв касетними снарядами. Є постраждалі, – повідомляє мер Олександр Сєнкевич.

09:59

Під час ранкового ракетного удару по Харкову постраждав 71-річний чоловік. Про це повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Нагадаємо: на світанку ворог обстріляв виш та житловий будинок. Під час огляду навчального закладу поліцейські вилучили уламки ракети – попередньо, університет обстріляли з «С-300»

09:44

ЗМІ пишуть про вибухи у Миколаєві та на Київщині.

09:42

Орієнтовні загальні втрати ворога:

09:40

Частина областей під загрозою ракетного удару:

09:26

Росія завдала ракетного удару по приміщенню харчового підприємства у Богодухові, що на Харківщині, – повідомляє Суспільне.

09:20

Над Миронівкою спрацювала ППО, що збила крилату ракету, яка розлетілася уламками по селищу. Про це повідомляють у Кіровоградській ОВА.

09:17

На Донеччині ніч минула неспокійно. Про це повідомляє голова ОВА Павло Кириленко.

Авіаудару зазнав Бахмут. Пошкоджено дитсадок, сім багатоповерхівок та 27 приватних будинків.

У Покровську снаряди влучили в район залізничного вокзалу. 

Протягом ночі тривали інтенсивні обстріли Мар'їнки та Красногорівки.

Є постраждалі у Слов'янську.

08:54

Військово-морські сили ЗСУ інформують:

У ворога на бойовому чергуванні у Чорному морі перебувають два ворожі носії крилатих ракет Калібр, в Азовському – сім ворожих кораблів та катерів, у Середземному – п'ять носіїв крилатих ракет Калібр.

За добу в інтересах рф прохід Керч-Єнікальською протокою до Азовського моря здійснили  42 судна, з них 15 суден рухались з протоки Босфор, до Чорного моря – 32 суден, з них 11 суден продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

08:48

В Іловайську горить база окупантів. Про це повідомляє журналіст Денис Казанський.

«Трасу з міста перекрили, масштабна пожежа триває», – йдеться у повідомленні.

08:43

Окупанти вкотре обстріляли Слов’янськ, зокрема центральну частину міста.

Пошкоджені багато будівель, в тому числі багатоповерхівки, – повідомляє начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

08:22

ЗСУ вночі славно «попрацювали» по окупантах на Херсонщині. Про це повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

«В районі Нової Каховки влучили у дві цілі і по одній цілі в Чорнобаївці, Олешках та Брилівці», – повідомляє посадовець.

07:34

На світанку ворог ударив по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровщини. Про це повідомляє голова ОВА Валентин Резніченко.

По Нікополю російська армія цілила з «Градів». Відомо про 40 прильотів. Пошкоджені шість приватних будинків та господарчі споруди. Зачепило лінію електропередач. Люди, за попередньою інформацією, не постраждали.

 

07:06

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

Бойовий, чисельний склад та характер дій угруповання противника, також ситуація на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому ворог завдав ударів із ствольної та реактивної артилерії в районах Пісків Чернігівської області та Журавки  Сумської області. Тривають заходи інженерного обладнання позицій.

На Харківському напрямку противник здійснював вогневе ураження із артилерії в районах населених пунктів Харків, Рідне, Уди, Дементіїівка, Слатине, Протопопівка, Нове, Золочів, Прудянка, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Безруки, Борщова, Старий Салтів та Коробочкине. Пара ворожих вертольотів Мі-8 завдала ударів неподалік Старого Салтова.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли в районах Курульки, Дібрівного, Норцівки, Мазанівки, Лозової, Шнурків, Гусарівки, Грушувахи, Вірнопілля та Мосьпанового.

На Краматорському напрямку активних дій з боку ворога не відзначалося. Противник обстріляв із ствольної, реактивної артилерії та танків райони населених пунктів Сіверськ, Івано-Дар’ївка, Спірне, Крива Лука, Серебрянка, Григорівка, Званівка та Верхньокам’янське. Завдав авіаударів біля Серебрянки та Спірного.

На Бахмутському напрямку здійснює обстріли неподалік Шумів, Бахмутського, Берестового, Покровського, Соледара, Яковлівки, Бахмута, Веселої Долини, Травневого, Зайцевого і Вершини. Окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Соледара та Веселої Долини.

Ворожі штурмові та наступальні дії у напрямку Вершини та Семигір’я наші воїни успішно відбили. Противник намагається вести наступальні дії в районах Новолуганського та Соледара, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, окрім обстрілів по лінії зіткнення, ворог завдав авіаудару неподалік Новоандріївки.

Ворожа розвідка боєм у напрямках Водяного та Пісків завершилась втратами та відступом. Противник намагався наступати в напрямках Авдіївки, Красногорівки та Великої Новосілки. Зазнав втрат та відійшов.

На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Іванівка, Токарєве, Кар’єрне, Осокорівка, Благодатне, Кобзарці, Червона Долина, Лепетиха, Андріївка, Велике Артакове, Веселий Кут, Партизанське, Шевченкове, Мирне, Широке, Прибузьке, Луч, Посад-Покровське, Любомирівка, Степова Долина, Таврійське та Олександрівка. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Великого Артакового, Білогірки та Потьомкиного. 

В акваторії Чорного моря в готовності до застосування ракетної зброї перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу Калібр.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати ударів по опорних пунктах та скупченнях живої сили та техніки ворога. 

07:00

ЗСУ на півдні України знищили за добу 36 окупантів, три танки, три гаубиці «Мста-Б», радіолокаційну станцію, чотири одиниці броньованої та сім одиниць автомобільної техніки, – повідомляє Бабель.

Також українська артилерія в Генічеському, Херсонському, Каховському та Бериславському районах знищила чотири склади боєприпасів. 

06:26

Окупанти знову обстріляли Харків, відомо про два прильоти у центр міста о 4 ранку.

Є влучання у житловий будинок та у будівлю одного із вищих навчальних закладів обласного центру.

Про жертв та постраждалих невідомо.

06:20

Поліція відкрила 320 кримінальних проваджень щодо шахрайства і зловживань з гуманітарною допомогою. Про це повідомляє очільник Національної поліції Ігор Клименко.

01:41

В Херсоні військові РФ викрали пасажирський теплохід і з його допомогою переправляються через Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту. Про це повідомляє Нацполіція.

01:00

За минулу добу росіяни обстріляли Сумщину чотири рази з мінометів, гранатометів та САУ, минулося без жертв та руйнувань, – повідомляє голова ОВА Дмитро Живицький.

Під обстріл потрапили Краснопільська, Шалигинська та Буринська громади. Загалом було понад 44 прильоти.

00:25

Загинув воїн, волонтер і поет Гліб Бабіч. Про це пише Українська правда.

 

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром