стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 28 липня

28 Липня 2022, 23:05
Війна в Україні 6325
Війна в Україні

Сто п'ятдесят п'яту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

23:05

Унаслідок вечірнього обстрілу Миколаєва російський снаряд упав у приватному секторі і розірвався у дворі будинку. Руйнувань зазнала покрівля дому, обвалилася стіна, сильно пошкоджені сусідні будівлі.

Поранено одну людину. Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

 

22:45

За добу росіяни чотири рази обстріляли територію Сумської області. Усього було понад 44 прильоти. Про це повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Били по Краснопільській, Шалигинській та Буринській громадах з мінометів, гранатометів та САУ. Жертв та руйнувань немає.

20:55

Увечері 28 липня російські війська вдарили ракетами по Миколаєву. Попередньо, зі слів очевидців, пролунало чотири вибухи. Віталій Кім у телеграмі повідомив, що ракети вдарили у приватний сектор, у тому числі пункт видачі гуманітарної допомоги.

20:25

 На Київщині проклали тимчасові переправи замість мостів, які розбили окупанти Рух відновлений у тих місцях, де були пошкоджені мости під час бойових дій. Ще на трьох напрямках тривають роботи, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

20:00

У Миколаєві пролунало кілька вибухів. Про це повідомив мер Олександр Сенкевич. На той момент у місті була оголошена повітряна тривога.

19:55

У селі Коблево Миколаївської області двоє людей підірвались на міні, купаючись у морі. Про це повідомив Віталій Кім.

19:15

У Херсонській області російські окупанти заборонили гривні. Вони заявили, що «каратимуть» за українські гроші. Херсонська ОВА повідомляє, що окупаційна «поліція» ходить по ринку та попереджає людей.  Про це повідомляє «Бабель».

Місцеві мешканці також говорять, що з магазинів почали вилучати термінали. А херсонське видання «Мост» пише, що росіяни набирають людей до «виборчих комісій». Оголошення про це зʼявилися в каналах окупаційних адміністрацій.

18:40

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, за винятком використання підрозділами ворога зенітних ракетних комплексів для ударів з території республіки білорусь по об’єктах у Чернігівській області.

На Харківському напрямку противник не припиняє обстріли зі ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Уди, Шаповалівка, Питомник, Прудянка, Руська Лозова, Руські Тишки, Петрівка, Шестакове, Верхній Салтів, Старий Салтів, Печеніги, Базаліївка, Леб’яже, Коробочкине, Мосьпанове і Чепіль. Російські окупанти завдали ракетних ударів по місту Харкову та селищу Кочеток. Також ворог задіяв авіацію поблизу Руських Тишків, а безпілотними літальними апаратами вів повітряну розвідку в районах Липців, Руської Лозової, Питомника, Малинівки, Чугуєва і Печенігів.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Пришиб, Гусарівка, Заліман, Петрівське, Карнаухівка, Курулька, Долина, Адамівка. Здійснив безуспішну спробу розвідки боєм і зазнав втрат біля Бражківки.

На Краматорському напрямку активних наступальних дій підрозділи противника не проводили. Ствольною, реактивною артилерією та танками обстрілювали райони населених пунктів Слов’янськ, Райгородок, Стародубівка, Пискунівка, Крива Лука, Серебрянка, Григорівка, Верхньокам’янське та Спірне. Авіаудари зафіксовано біля Серебрянки.

На Бахмутському напрямку ворог здійснював обстріли в районах Берестового, Покровського, Соледара, Бахмута, Веселої Долини, Травневого, Костянтинівки, Семигір’я, Зайцевого, Торецька, Нелипівки та Нью-Йорка. Завдав авіаційних ударів біля Яковлівки, Покровського та Веселої Долини. В районах Берестового та Нагірного, силами розвідувальних груп, окупанти безуспішно намагалися уточнити позиції наших військ. Штурмом ворог частково покращив тактичне положення в напрямках населених пунктів Соледар та Вершина. Зазнали невдачі спроби противника провести штурмові дії в напрямках населених пунктів Яковлівка, Бахмут та Семигір’я. Тут підрозділи ворога з втратами відійшли.

На Авдіївському напрямку, за підтримки танків, вогню ствольної та реактивної артилерії, противник відновив штурмові дії в напрямку Авдіївки та Пісків, успіху не мав, відійшов. 

Порушуючи звичаї війни та з метою введення в оману, при штурмі в районі населеного пункту Піски російські окупанти використовували польову форму Збройних сил України з білими пов’язками на руках та ногах. 

Також ворог обстрілював позиції наших військ в районах Олександрополя, Новобахмутівки, Веселого, Авдіївки, Опитного, Мемрика, Карлівки, Нетайлового, Пісків, Невельського та Красногорівки. Завдав авіаційного удару біля Авдіївки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій з боку противника не відзначається. Ворог здійснював обстріли біля Мар’їнки, Катеринівки, Новомихайлівки, Павлівка та ще двадцяти населених пунктів. Завдав авіаударів неподалік Вугледара та Кам’янського. Над Оріховом, Малинівкою та Ольгівським відзначено проведення повітряної розвідки безпілотним літальним апаратом типу Елерон.

На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли у районах Нововознесенського, Потьомкиного, Високопілля та великої низки інших населених пунктів. Ворог завдав авіаційного удару біля Новопетрівки. 

В акваторії Чорного та Азовського морів в готовності до застосування високоточної зброї перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу Калібр.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування ними цивільних об’єктів на території України, продовжують брехати про нібито розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах.

18:37

Ворог атакував Кропивницький ракетами класу «Калібр», – уточнені дані повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

Наразі відомо, про 26 поранених, одна людина – в тяжкому стані, ще одна – від госпіталізації відмовилась.

18:09

Президент України Володимир Зеленський нагородив відзнакою «Хрест бойових заслуг» 20 військовослужбовців, – повідомляють у Генштабі ЗСУ.

17:44

Окупанти поповнюють дефіцит офіцерів сержантським складом та намагаються виявляти симулянтів за допомогою спеціалізованих медкомісій, – інформує Головне управління розвідки.

17:16

СБУ викрила ділків, які «видавали» українські паспорти російським диверсантам.

Ділки виготовляли для іноземців паспорти громадянина України. Серед їхніх клієнтів були росіяни, які, за інформацією СБУ, вели розвідувально-підривну діяльність на користь окупантів.

За даними слідства, схему організував колишній податківець із Донецька, який після тимчасової окупації обласного центру перебрався до Харкова

Для виготовлення фейкових документів зловмисник задіяв особисті зв’язки у правоохоронній сфері. Вартість фальшивого паспорта оцінив у чотири тисячі доларів США.

17:10

Із-під завалів пошкодженого вранці ворожим обстрілом житлового 5-поверхового будинку в Торецьку на Донеччині дістали тіла чоловіка та жінки.

Всього внаслідок події загинуло двоє осіб, врятувати вдалось трьох, – пише УП.

16:17

Інформація від оперативного командування «Північ» щодо ракетного обстрілу Чернігівської області:

Обстріл здійснювався з території аеродрому «Зябрівка» республіки білорусь з ЗРК (зенітно-ракетних комплексів) «С 300 / С 400».

Понад 20 прильотів зафіксовано у районі Гончарівської територіальної громади Чернігівського району.

Є втрати серед особового складу. Кількість жертв уточнюється.

15:27

Внаслідок ракетного удару по Кропивницькому п'ятеро людей загинули, ще 25 – отримали поранення, – повідомив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

15:01

У Генштабі ЗСУ не відкидають можливості збройних провокацій з боку білорусі. Про це заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов під час брифінгу в Медіацентрі Україна.

14:37

​У Вишгородському районі Київської області від ранкових обстрілів постраждали щонайменше 15 людей, – пише УП.

14:33

У боях за волю України загинув ієромонах Православної церкви України Пимен (Роман Пеприк), який вдруге від початку війни з росією став до лав захисників нашої держави та проходив службу в одному з розвідувальних батальйонів ЗС України, – інформує Головне управління розвідки Міноборони.

 

14:30

Частина областей під загрозою ракетного удару

 

12:56

У Кіровоградській ОВА підтвердили прильоти по Кропивницькому.

12:29

Вдарили по військовій частині у Лютіжі: в Генштабі повідомили деталі обстрілу Київщини.

 «Близько 5 години ранку противник завдав ракетного удару шістьма крилатими ракетами «Калібр» по військовій частині в населеному пункті Лютіж Київської області», – розповів на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

«На даний час є інформація що одна будівля зруйнована і дві – пошкоджено. Окрім того, одна крилата ракета була збита в повітрі над Бучанським кар'єром».

 

За словами Громова, противник завдав удару з акваторії Чорного моря – з району миса Фіолент.

11:42

У Вишгородському районі Київщини вранці сталося п'ять прильотів, ще дві ракети збила ППО, повідомив керівник ОВА Кулеба.

За його словами, загалом по території України 28 липня випустили понад 20 ракет.

11:27

Життя в Маріуполі під російською окупацією, якщо це можна назвати життям.

Скелети вбитих людей лежать просто на вулицях, каналізація та водопостачання не працюють, їжу готують на багаттях. Люди скаржаться на відсутність роботи, харчів та грошей, - йдеться в сюжеті Deutsche Welle.

10:48

Олександра Клименка призначили керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. 19 липня його першим заступником комісія затвердила прокурора Офісу генпрокурора Андрія Синюка 

17 липня Володимир Зеленський закликав призначити керівника САП і запустити конкурс, щоб обрати голову НАБУ. Конкурсна комісія майже два роки не могла обрати нового голову САП. Причина — внутрішні конфлікти та ймовірний «тиск влади»

10:45

Компанія Baykar офіційно заявила, що дрон для України, на який поляки збирали гроші передадуть їй без коштів, а це 22 500 000 злотих, які зібрали. За домовленістю з українською та турецькою сторонами, поляки виділять зібрані кошти на гуманітарну допомогу жахливій жертві українського суспільства.

09:58

Сили росії здатні витримати лише 2 великі наступальні операції в Україні, – ISW

Інститут вивчення війни констатував, що необхідні для подальшого наступу сили, росіяни сконцентрував лише на двох напрямках в Донецькій області – Сіверську та Бахмуту.

"Наявних у росіян ресурсів достатньо для продовження наступу на ці міста, імовірні навіть нові територіальні здобутки. Проте підтримувати такий самий темп або досягти аналогічних територіальних завоювань в інших місцях в Україні вони навряд чи зможуть", – кажуть експерти

09:08

Загальні втрати росіян за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу ‒ близько 40230 (+160) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1742 (+4) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3979 (+8) од,
  • артилерійських систем – 894 (+11) од,
  • РСЗВ ‒ 258 од,
  • засоби ППО ‒ 117 од,
  • літаків – 222 од,
  • гелікоптерів – 190 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 729 (+3),
  • крилаті ракети ‒ 174,
  • кораблі /катери ‒ 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерни ‒ 2854 (+7) од,
  • спеціальна техніка ‒ 75.

08:54

Під обстріл російських військ потрапив один із закладів освіти у Миколаєві. За попередньою інформацією, поранення отримав охоронець.

08:41

ЗСУ знищили російські склади у Чорнобаївці та Білогірці

ОК "Південь" повідомляє, що ЗСУ завдали 5 авіаударів по позиціях ворога. Унаслідок цього 5 ворожих опорних пунктів "зробили жест доброї волі" та ліквідувалися.

У Чорнобаївці та Білогірці "демілітаризовані" 2 склади – звичайний та польовий. Також було ліквідовано 66 окупантів

07:03

Оперативна інформація станом 06.00 28.07.2022 щодо російського вторгнення

Основні зусилля противник зосереджує на встановленні повного контролю над територіями Луганської та Донецької областей, утриманні захоплених районів Херсонської та частини Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, створенні сприятливих умов для відновлення наступу на окремих напрямках, а також блокуванні морських комунікацій України у Чорному морі.

Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів, зокрема і з території республіки білорусь.

На Волинському та Поліському напрямках фіксується проведення інженерного обладнання позицій підрозділів, які прибули на ротацію. З метою уточнення позицій наших військ, викриття системи протиповітряної оборони та контролю проведення маскування своїх підрозділів відзначається ведення повітряної розвідки БпЛА.

На Сіверському напрямку, за наявною інформацією, федеральна служба безпеки російської федерації посилює контррозвідувальні заходи у прикордонних з Україною районах. Ворог здійснив артилерійські обстріли неподалік Миколаївки Чернігівської області та Товстодубового і Рясного на Сумщині.

На Харківському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Дементіївка, Мосьпанове, Соснівка, Уди, Черкаські Тишки, Старий Салтів, Циркуни, Протопівка, Злочів, Руські Тишки, Петрівка, Пришиб, Прудянка та Калинове. Ворог завдав авіаудару неподалік Руських Тишків. Для уточнення положення наших військ і корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

На Слов’янському напрямку, з метою пошуку слабких місць в обороні наших підрозділів, окупанти вели штурмові дії у напрямках Довгеньке – Мазанівка та Пасіка – Долина, успіху не мали. Артилерійські обстріли відзначено в районах населених пунктів Андріївка, Норцівка, Богородичне, Чепіль, Велика Комишуваха, Петрівське та Гусарівка.

На Краматорському напрямку противник активних дій не вів.  Обстріляв з артилерії райони Закітного, Верхньокам’янського та Тетянівки. Завдав авіаудару біля Серебрянки.

На Бахмутському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення, але штурмові дії на напрямках Клинове – Бахмут та Миронівський -  Семигір’я наші воїни відбили та змусили окупантів відступити. На напрямку Відродження – Вершина противник має частковий успіх, закріплюється південно-східніше населеного пункту Вершина. Спроба просунутися у напрямках Володимирівка – Соледар та Стряпівка – Соледар завершилась для окупантів провалом.

Противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Білогорівка, Миколаївка, Нова Кам’янка, Весела Долина, Кодема, Семигір’я та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів неподалік Яковлівки, Покровського та Соледара.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів.  З метою посилення угруповання військ на Запорізькому напрямку проводить перекидання додаткових підрозділів.

Артилерійські обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Новокалинове, Опитне, Степногірськ, Білогір’я, Володимирівка, Велика Новосілка, Микільське, Малинівка та Первомайське. Авіацію окупанти задіяли біля Авдіївки, Мар’їнки, Павлівки, Камʼянського та Малих Щербаків.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та поверненні втрачених позицій на Криворізькому напрямку.

В акваторії Чорного моря, поза пунктами базування, перебувають три носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

З метою сковування наших дій ворог веде обстріли із ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та танків в районах Трудолюбівки, Потьомкиного, Посад-Покровського, Андріївки, Благодатного, Тернівки, Червоної Долини, Прибузького та Лупаревого. Завдав авіаудару біля Новопетрівки.

Українські воїни відбили штурм у напрямку Брускинське – Білогірка. Окупанти зазнали втрат та відійшли.

06:57

Оперативне командування «Північ» повідомило про дев'ять ракетних «прильотів» по території Гончарівської громади Чернігівської області. Ракети впали у лісовому масиві. Також спрацювала система протиповітряної оборони. Деталі обіцяють згодом.

06:04

Ще два ракетних обстріли Харкова

«Обидва відразу після опівночі. Один ближче до центру, другий в одному з прилеглих до нього районів. Знову ракети С-300. Як результат – дві невеликі пожежі, загашені нашими рятувальниками. Інформації про постраждалих наразі немає», – повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

05:59

Армія рф зранку завдала ракетного удару по Вишгородському району на Київщині. Влучили в об’єкт інфраструктури. Інформація щодо жертв уточнюється, повідомив очільник Київської ОВА Кулеба 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024