стрічка

На Волині шахраї поширюють рекламу про фейкові пільги на лікування суглобів

28 Липня 2022, 12:00
На Волині шахраї поширюють рекламу про фейкові пільги на лікування суглобів ФАКТЧЕК 6260
На Волині шахраї поширюють рекламу про фейкові пільги на лікування суглобів

На користувачів волинського сегмента Facebook таргетують рекламу про те, що МОЗ України начебто дає пільги на лікування суглобів.  

Журналісти фактчекерського проєкту «Брехунець» перевірили цю інформацію і виявилося, що це черговий вкид від шахраїв.

МЕСЕДЖ

Ошуканти поширюють меседж, написаний до того ж з помилками: «Нашумівша новина сьогодення – в Україні стартувала льготна акція. Отримайте пільги на лікування суглобів. Вилікувати суглоби в Україні стало можливим! МОЗ дає пільги на отримання дієвих американських препаратів.

В Україні стартувала льготна акція розповсюдження високоякісного американського препарату для повного відновлення суглобів «Гіалуронік». Кожен житель України, що потребує лікування суглобів у цей складний час може заповнити бланк-заявку та отримати препарат Гіалуронік ЗА 56 грн».

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, оригінальна версія реклами – російськомовна. Одразу насторожує чимала кількість помилок у самому тексті. Очевидно, що шахраї скористались машинним перекладом. Помітно, що автори не знають українського правопису. Дивно, чи не так? Адже такий атракціон небаченої щедрості відбувається під егідою МОЗ України та ще й  начебто в рамках акції «Здоров’я української нації 2022».

По-друге, лікар-ревматолог, який розповідає про чудо-акцію, працює в росії. Шахраї пишуть, що розібратися у «склавшійся» ситуації має допомогти лікар Національного інституту Ревматології України – Ліла Олександр Михайлович. Начебто він доктор медичних наук, професор Національного Інституту Ревматології України, директор дослідницького відділення міста Києва №2, заслужений лікар України в області ревматології та ортопедії.

Словом, регалій надали чимало, аби в читача не виникло сумнівів у «правдивості» висловлювань медика.

Перевіривши інформацію про цього лікаря ми дізналися, що в Україні він лише народився. Усі згадки про нього – з російських джерел.  Ліла Олександр Михайлович – радянський і російський ревматолог, доктор медичних наук, професор, директор Федерального державного бюджетного наукового закладу «науково-дослідницький інститут ревматології імені В.А. Насоновой», завідувач кафедри ревматології ФГБОУ ДПО «російська медична академія безперервної професійної освіти».

А у шахрайському тексті у нього начебто беруть інтерв’ю, де він розповідає про особливості захворювання суглобів  в українців!  І навіть наводить статистичні дані з кількістю людей, які страждають цією хворобою. Це не може бути правдою, адже він не має ніякого стосунку до української медицини.

По-третє, на сайті МОЗ України ми не знайшли інформації ні про таку «акцію», ні про сам препарат. У тексті фейку зазначено, що препарату немає в українських аптеках,  а в європейських він начебто коштує 50 євро. Не знайшли ми його і в Державному реєстрі лікарських засобів України».

По-четверте, шахраї використали уже знайоме нашим фактчекерам «прикриття»  – тепер вони вкрали брендування  українського телеканалу «СТБ» і навіть спеціально створили фейковий сайт! Скоріше за все, для того, аби користувачі подумали, що про цю шахрайську акцію повідомили під час випуску новин. Для переконливості додали і фото Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, який начебто тримає в руках чудо-препарат. 

Жодна із кнопок на фейковому сайті «СТБ» не дає нам перейти до конкретної інформації. Натиснувши на котрусь із них, ми бачимо повідомлення про те, що треба заповнити анкету, де вказати ім’я і номер телефону.

ВИСНОВОК

Шахраї вкотре намагаються ошукати довірливих українців нахабною брехнею і видурити кошти. Для цього створили навіть фейковий сайт відомого українського телеканалу! Цього разу в зону ризику можуть потрапити ті українці, які страждають захворюваннями суглобів. Адже реклама фейкової акції, в якій пропонують американський препарат для лікування суглобів – це цілковита брехня. А його вартість – вигадка.

Читайте такожВиплати, торнадо та газ: спростування нової телеграм-дези у свіжому випуску «Брехунця»

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024