стрічка

Неправда і маніпуляція лукашенка про те, що Захід і Україна – агресори, а рф і білорусь – захищаються

27 Липня 2022, 13:03
Неправда і маніпуляція лукашенка ФАКТЧЕК 3152
Неправда і маніпуляція лукашенка

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко знову розповідає про те, що справжній ворог світу – не росія, яка розв’язала війну в центрі Європи, а злий і недобрий Захід. 

Про це він нещодавно заявив в інтерв'ю інформаційному агентству «Франс Прес».

Диктатор озвучив завчену «пісню» про чотири позиції і те, що білорусь начебто «прикриває тил» для росії й не воює ні технікою, ні живою силою в Україні. Згадав і те, що в Україні начебто «воюють найманці з Заходу».

Розберемося, в чому тут брехня і маніпуляції.

НЕПРАВДА

МАНІПУЛЯЦІЯ

МЕСЕДЖ 1.  «Ви мені дорікаєте, що я агресор. А ви хто? (звертається до країн Заходу, – ред.) Ви ж туди зброю постачаєте. Ваших найманців там 20 тисяч перекинулося, зокрема із Франції. Ви справжнісінькі агресори».

СПРОСТУВАННЯ

Стара-нова пісня лукашенка про 20 тисяч так званих «найманців», які їдуть з інших країн воювати в Україну – брехня. Адже ще 6 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомляв на брифінгу, як  ветерани і добровольці з 52 країн світу їдуть до України, щоб воювати на боці добра.

«Мобілізація вільних людей світу просто вражає. До нас прямують досвідчені ветерани та добровольці з 52 країн світу. Це їхнє бажання. Ми їх НЕ НАЙМАЛИ, не стимулюємо нічим. Це їхнє бажання воювати на боці добра», – сказав тоді Кулеба.

Із цих добровольців Указом Президента України Зеленського від 27 лютого 2022 року було сформовано підрозділ – Інтернаціональний легіон. Але всі хто там воює – служать за звичайним контрактом, прийнятим українським законодавством та зараховуються у склад ЗСУ. І саме цим їх статус кардинально відрізняється від найманців. 

Взагалі щодо найманців – це не Україна користується їх послугами, а країна-агресорка росія, яка активно вербувала солдатів із Сирії, Лівії та інших країн для наступу на Донбасі. Про це повідомляло у квітні видання The Guardian з посиланням на європейського чиновника. За його словами, кількість найманців на сході України коливається від 10 до 20 тисяч, і важко розмежувати цю цифру між сирійцями, лівійцями та бойовиками, завербованими ПВК «Вагнер».

Чому ж лукашенко наголосив саме зараз на тому, що в Україні нібито є «найманці» з Франції? Дуже вже йому «муляє» те, що французькі артсистеми «Caesar» ефективно нищать російських окупантів на полі бою. Власне про них далі і згадує білоруський диктатор у своєму інтерв’ю. Та погрожує, що росія завдасть «точних ударів», як тільки нова партія «Цезарів» перетне український кордон.

До того ж лукашенко в інтерв’ю «насипав» французькому журналісту, узагальнюючи: «Це ви там воюєте, ваша зброя» (йдеться про країни Заходу та Францію зокрема – ред.). А останній лиш давав диктатору можливість висловити ключові наративи пропаганди та боявся сказати лишнє слово.

Читайте також: У білорусі заявили, що «бандерівці» мріють захопити дві їхні області

МЕСЕДЖ 2. «Білорусь ні технікою, ні живою силою не воює в Україні. З білоруської території було завдано ударів по військових об'єктах України, але це було зроблено з превентивною метою. Навіщо розгорнули на кордоні чотири дивізіони? Навіщо ви націлилися проти нас?

Саме тому росіяни наносили удари своїми ракетами, по-моєму, «Іскандерами», щоб убезпечити свої підрозділи. Я підтримую Росію в тому, що вони вас випередили. Якби військові Росії проморгали цей момент, вони змушені були б зустріти масований удар з боку військ НАТО – не України».

СПРОСТУВАННЯ

По-перше, звісно, білоруський диктатор поки що уникає активного втягування у російську війну проти України. Але факти говорять про те, що  білорусь вже давно приєдналася до військової агресії. Зокрема, надала росії свою територію для: ракетно-артилерійських обстрілів, вільного транзиту російських військ, лікування поранених окупантів і навіть продажу награбованого в Україні. І увесь цивілізований світ це бачить зокрема й завдяки білоруським анонімним телеграм-каналам, які фіксують переміщення техніки та живої сили країни-агресорки.

По-друге, стосовно «чотирьох дивізіонів» на кордоні, від яких лукашенко начебто змушений був оборонятися і завдавати славнозвісних «превентивних ударів». Диктатор не уточнив, про які саме дивізіони йдеться, а це вже МАНІПУЛЯЦІЯ. Хто і куди цілився – це відомо лише хворій уяві лукашенка.

Але заради справедливості варто з’ясувати, яка власне чисельність дивізіону, та яка їх кількість могла б бути справді загрозливою.

За даними «Енциклопедії сучасної України», у Збройних силах України, рф та інших пострадянських країн у структуру дивізіону (артилерійського, мінометного, гаубичного, реактивних систем, зенітного та ін.) входять, як правило, три батареї, в кожній з яких – від 12 до 24 одиниць артилерії (мінометів, бойових машин), взвод управління з засобами зв'язку та розвідки.

З відкритих джерел можна дізнатись, що батарея включає 80-250 осіб особового складу. Трохи нескладної математики по максимальних показниках – 250*3 =750 (дивізіон), 750*4 (дивізіони) = 3000 осіб. Плюс взвод, у якому зазвичай 15-45 осіб. Якщо рахувати дивізіон у складі бригади чи полку, цифри будуть більшими, тому що до бригади входить 1 000-5 500 осіб.

Якщо навіть припустити, що Україна загрожувала росії чи білорусі такою кількістю військ – це звинувачення виглядає просто смішним, зважаючи на кількість військ, які сконцентрувала сама росія біля українських кордонів у лютому 2022 року (далі про це детальніше).

По-третє, коли лукашенко говорить про те, що росія начебто «випередила удар з боку військ НАТО» – він нахабно БРЕШЕ. Адже, як відомо, саме росія і білорусь 10 лютого 2022 року почали біля кордонів України спільні навчання під назвою «Союзна рішучість-2022», що мали на меті начебто відпрацювання відбиття гіпотетичної агресії країн Заходу та України.

І станом на 10 лютого біля українського кордону росіяни встигли завдяки своїм «учєніям» сконцентрувати близько 120 тисяч військових, а також відправили у білорусь дивізіони зенітно-ракетних комплексів С-400, зенітний ракетно-гарматний дивізіон «Панцир-С», багатоцільові винищувачі Су-35С та штурмовики Су-25СМ. І це, на думку лукашенка, зовсім не було загрозою для України.

Як повідомляє «Українська правда», станом на 12 лютого загальна кількість військ російської федерації вздовж кордонів, у Білорусі та на окупованих територіях Сходу України і Криму складала 87 батальйонно-тактичних груп – це близько 147,8 тисяч військовослужбовців з урахуванням авіаційних та морських складових. Кількість техніки: 48 оперативно-тактичних ракетних комплексів, 1700 танків, 2300 артсистем, 4300 броньованих машин, 375 літаків, 240 вертольотів, 80 кораблів, 6 підводних човнів.

Варто й пригадати, що ще станом на 23 листопада 2021 року ситуація на кордоні України з рф та білоруссю була загрозливою. Зокрема, за даними української та американської розвідки, росія вже тоді сконцентрувала біля наших кордонів 40 батальйонно-тактичних груп. І було зрозуміло, що країна-агресорка нарощує війська для повномасштабного вторгнення.

У відповідь на це Захід закликав москву відвести війська та погрожував санкціями, при цьому попереджаючи українську владу про небезпеку війни. Але аж ніяк не погрожував нападом на росію чи білорусь.

По-четверте, до сих пір Україна не завдала жодного удару по стратегічних об’єктах у росії і білорусі, не зважаючи на всі звірства та провокації. Тому що ми не воюємо на території чужих країн, а захищаємо свою землю від військової агресії.

Читайте також: Російський наратив «А то Дуда нападе»: природа походження і шляхи поширення

***

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу. Співпраця автора з Представництвом Євросоюзу в Україні будується на невтручанні в редакційну політику мережі Район.in.ua. Теми, формат, героїв обирає редакція і не погоджує з міжнародними партнерами. Всі матеріали, створені в межах такої співпраці, мають відповідне маркування, а окремі думки, висловлені в матеріалах, їх зміст є виключною відповідальністю авторів і необов’язково відображають погляди Європейського Союзу та його інституцій.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024