стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 27 липня

27 Липня 2022, 23:50
Війна в Україні 5656
Війна в Україні

Сто п'ятдесят четверту добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

23:50

26 липня в бою загинув український льотчик, Герой України майор Олександр Кукурба. Він здійснив 100 бойових вильотів. 

23:30

Упродовж дня окупанти двічі обстріляли Сумщину. Про це у телеграмі повідомив Дмитро ЖивицькийПісля 13 години зафіксували чотири приходи зі ствольної артилерії по території Есманської громади. Близько 18 вечора росіяни обстріляли з мінометів територію Середино-Будської територіальної громади (10 приходів). 

Минулося без жертв і руйнувань.

22:52

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов спростував твердження, що російським окупаційним військам легко вдалося захопити 30% території області. За його словами, окупанти тільки по Ізюму завдали 476 ракетних ударів — більше, ніж по будь-якому місту в Україні, включно з Маріуполем. Про це пише «Бабель».

Із травня ЗСУ вже звільнили 23 населені пункти Харківської області. 

21:50

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» із початку 2022 року зібрав понад 4 мільярди гривень для захисників. Більша частина коштів, станом 27 липня, надійшла на рахунки Фонду вже після повномасштабного вторгнення росіян. Про це інформують на сторінці фонду у фейсбуці.

19:40

Внаслідок обстрілів у Харківському районі області травмувалися 12-річний хлопчик і його батько, 47 років. Про це повідомляє Харківська ОВА у телеграмі. Обох пораненин доставили до лікарень Харкова.

18:48

Рух спротиву зачищає Херсон від колаборантів, – повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Цього разу партизани підірвали екіпаж автомобіля так званої поліції російської окупаційної адміністрації на перетині вулиці Репіна та проспекту Адмірала Сенявіна за допомогою радіокерованого фугасу, в результаті чого один поліцейський загинув, а другий перебуває у медичному закладі.

18:42

Оперативна інформація від Генштабу щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. 

На Сіверському напрямку підрозділи ворога обстріляли з артилерії  Сеньківку і Хрінівка Чернігівської області та Прогрес і Бачівськ Сумської області. Противник задіяв для повітряної розвідки розвідувальну авіацію та БпЛА.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та  недопущення просування українських підрозділів. Значну увагу противник приділяє розвідці з метою викриття системи нашої оборони та виявлення вогневих позицій артилерії.

На Харківському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Рубіжне, Чугуїв, Цупівка, Борщова, Зрубанка, Іванівка, Руська Лозова, Коробочкине, Базаліївка, Питомник.

На Слов’янському напрямку задіяв артилерію для обстрілів поблизу Адамівки, Пашкового, Долини, Грушувахи, Шевелівки, Вірнопілля, Краснопілля, Мазанівки, Нової Дмитрівки та Бражківки.

В районі населеного пункту Пасіка, силами розвідувальної групи, намагався викрити позиції наших військ. Безуспішно. Група знешкоджена.

На Донецькому напрямку противник штурмовими діями продовжує спроби покращення тактичного положення в напрямках міст Краматорськ та Бахмут.

На Краматорському напрямку ворог здійснив артилерійські обстріли біля Кривої Луки, Спірного, Григорівки, Виїмки, Сіверська та Дронівки. Завдав авіаційного удару неподалік Серебрянки. Вів штурмові дії у напрямку Білогорівка - Верхньокам’янське, зазнав втрат та відійшов.

На Бахмутському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони Бахмута, Соледара, Яковлівки, Федорівки, Бахмутського, Покровського, Вершини, Зайцевого, Сухої Балки та Веселого. Завдав авіаударів поблизу Яковлівки та Покровського.

Ворожі штурми у населеному пункті Берестове та на напрямках Володимирівка – Соледар і Роти – Семигір’я українські воїни успішно відбили. Ворог, з втратами, відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних наступальних дій не вів. Зафіксовано обстріли, зокрема, районів Пісків, Костянтинівки, Авдіївки та Гуляйполя. Окупанти завдали авіаційних ударів біля Новоандріївки, Кам’янського та Ольгівського.

На Південнобузькому напрямку ворог обороняється та намагається не допустити просування підрозділів Сил оборони вглиб тимчасово захопленої території. Противник обстріляв з артилерії та танків райони населених пунктів Осокорівка, Токареве, Іванівка, Андріївка, Киселівка, Партизанське, Кавказ, Степова Долина, Котляреве та Поляна. Завдав авіаударів неподалік Любомирівки та Новомиколаївки.

В акваторії Чорного моря корабельне угруповання ворога продовжує виконувати визначені завдання з прикриття сухопутного угруповання та ізоляції району ведення бойових дій. На даний час, поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет морського базування типу Калібр.

Російські окупанти продовжують активно застосовувати заборонені види озброєнь – фосфорні і касетні боєприпаси. Такі та інші порушення законів і звичаїв війни системно фіксуються та документуються для міжнародних кримінальних інституцій.

18:13

У війні з російськими окупантами загинув 28-річний військовий льотчик, майор, начальник розвідки штабу 299-ї бригади тактичної авіації Збройних сил України, Герой України Олександр Кукурба з Івано-Франківської області.

Відомо, що життя захисника обірвалось 26 липня.

18:03

Співробітники контррозвідки СБУ та детективи НАБУ затримали керівника особистої охорони одного з народних депутатів України. Чоловіка підозрюють у незаконному зберіганні боєприпасів. У нього вилучили декілька ручних осколкових гранат, а також патрони до нарізної вогнепальної зброї.

За даними Служби безпеки, фігурант був наближеним до чинного депутата-втікача, якого СБУ вважає причетним до роботи на російські спецслужби. Зокрема, цей депутат курував створення низки приватних охоронних підприємств у різних областях, щоб використати ці структури для швидкого захоплення України.

У керівника особистої охорони правоохоронці виявили та вилучили матеріали, які свідчать про тривалу підривну діяльність із боку чинного нардепа проти України, його сталі зв’язки з представниками держави-агресора та колаборантами. 

16:04

У боях під Бахмутом на Донеччині загинув київський журналіст, уродженець Чернігівщини Олександр Савоченко. Про це пише Українська правда.

16:02

Ватажок бойовиків так званої ДНР Денис Пушилін – у Білорусі. Про це повідомляє Білоруський Гаюн.

15:46

З-під завалів готелю у Бахмуті рятувальники дістали тіло ще одного загиблого, – повідомляють у ДСНС.

Внаслідок ранішнього обстрілу двоє людей загинуло, одну врятували з-під завалів, три людини постраждали.

15:35

Антонівський міст уцілів після удару ЗСУ, однак пересуватися ним неможливо, – повідомляють у Херсонській ОВА.

15:29

Генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, який до квітня керував обороною Миколаєва, повернувся до Миколаївської області для виконання низки завдань. Про це повідомляє голова ОВА Віталій Кім.

15:23

З-під завалів будинку культури в Чугуєві Харківської області рятувальники вилучили тіло 83-річної жінки. Про це повідомив голова ОВА Олег Синєгубов у Telegram.

Зауважимо, що це вже третя жертва. Тіла ще двох загиблих дістали з-під завалів 26 липня: 30-річної жінки та 36-річного чоловіка. Люди перебували в підвалі приміщення як укритті.

14:45

Парламент призначив народну депутатку від «Слуги народу» Ольгу Совгирю на посаду судді Конституційного суду. «За» проголосували 293 депутати, – повідомляє УП.

13:41

Верховна Рада України за поданням Президента України 27 липня підтримала Постанову про надання згоди на призначення депутата від «Слуги народу» Андрія Костіна на посаду Генерального прокурора. 

За відповідне рішення проголосували 299 народних депутатів України, – пише Українська правда.

12:55

Подвійний джекпот: ЗСУ могли атакувати Антонівський міст тоді, коли росіяни переправляли ним техніку.

Про це повідомив радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань:

"Проїзд по мосту неможливий, а вдарили, за словами очевидців, саме тоді, коли росіяни переправляли накопичену техніку. Чекаємо офіційні підрахунки російських втрат"

Колаборанти також підтвердили два прильоти у залізничний міст поруч.

12:23

Під час проведення пошуково-рятувальних робіт у Бахмуті з-під завалів врятували одного чоловіка та дістали тіло одного загиблого. Загалом травми та поранення отримали четверо людей – ДСНС

11:47

У Бахмуті Донецької області росіяни влучили в готель: попередньо є загиблі та поранені

11:17

В Рубіжному окупанти намагаються «впорядкувати» стихійні поховання

Загарбники знищували Луганщину та вбивали її жителів – і от тепер, на третій місяць, вони вилучили рештки 10 мирних жителів в Рубіжному, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

10:28

Звуки вибухів, які чули в Коростені, пов’язані з навчаннями військових, які співпали з повітряною тривогою, уточнили в Коростенській РВА.

10:00

В Коростені Житомирської області чутно звуки вибухів, цю інформацію Суспільному підтвердив голова РВА Тарасюк.

9:45

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 27.07 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 40070 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1738 (+1) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3971 (+12) од,
  • артилерійських систем– 883 (+3) од,
  • РСЗВ - 258 (+0) од,
  • засоби ППО - 117 (+0) од,
  • літаків– 222 (+0) од,
  • гелікоптерів – 190 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня - 726 (+4),
  • крилаті ракети - 174 (+0),
  • кораблі /катери - 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2847 (+12) од,
  • спеціальна техніка - 75 (+0).

8:54

Від російського обстрілу Харкова вранці поранення дістали шестеро людей, повідомив міський голова Терехов.

8:02

Звільнення селищ на Херсонщині та обстріли Харкова й Дніпропетровщини — що трапилось за ніч:

 У ніч на 27 липня військові РФ вдарили по двох районах Дніпропетровщини — Нікопольському та Криворізькому. По Нікопольщині випустили 40 снарядів з «Градів». У Марганці поранена 54-річна жінка;

На Херсонщині ЗСУ звільнили від військ РФ Лозове та Андріївку Бериславського району — ОК «Південь»;

 

Близько 04:25 російська армія завдала ударів по Харкову. Ракети С-300 поцілили у Індустріальний район, повідомив міський голова Терехов. Також вночі вибухи лунали в Миколаєві;

7:06

Російські військові вранці обстріляли Індустріальний район Харкова. Рятувальники вже розбирають завали. Були два «прильоти» ракетами С-300.

7:02

ЗСУ звільнили та зачистили села Андріївка і Лозове, що на Херсонщині.

Оперативне командування «Південь» повідомило, що українська авіація завдала чотири удари по опорних пунктах росіян в районі Андріївки, Білогірки і Благодатного, що дало змогу вибити окупантів з двох сел.

7:00

Оперативна інформація станом 06.00 27.07.2022 щодо російського вторгнення

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала. Ворог обстріляв райони Миколаївки, Товстодубового, Волфиного, Сеньківки та низки інших населених пунктів. Крім того, періодично здійснює повітряну розвідку позицій сил оборони в прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із застосуванням ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах населених пунктів Харків, Чугуїв, Шевелівка, Краснопілля та багатьох інших. За допомогою наведених через водні перешкоди понтонних переправ намагається покращити логістичне забезпечення своїх підрозділів.

На Слов’янському напрямку противник здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Норцівка, Богородичне, Долина, Чепіль, Велика Комишуваха, Адамівка, Мазанівка, Гусарівка та інших.

На Краматорському напрямку зафіксовано обстріли неподалік Кривої Луки, Закітного, Спірного, Григорівки, Тетянівки та інших населених пунктів. Ворог завдав авіаудару біля Серебрянки. Активно задіював БпЛА. Вів штурмові дії в районі населеного пункту Верхньокам’янське, успіху не мав, відійшов.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв цивільну інфраструктуру зокрема в районах Бахмута, Білогорівки, Яковлівки, Соледара, Бахмутського, Покровського та Нью-Йорка. Вів стрілецькі бої в районі населеного пункту Соледар, успіху не мав. Провів розвідку боєм біля Семигір’я. Зазнав вогневого ураження та втрат і відійшов. Наразі в районах Семигір’я та Кодеми тривають бойові дії.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог систематично обстрілює цивільну та військову інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Времівка, Красногорівка, Мар’їнка, Карлівка, Опитне, Вугледар, Гуляйполе, Кам’янське та низки інших. В районі Павлограда зафіксовано ворожий БпЛА.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на недопущенні просування наших військ. Ворог, для ведення повітряної розвідки, активно використовує БпЛА.

Здійснив систематичні обстріли біля Осокорівки, Трудолюбівки, Токаревого, Киселівки, Партизанського, Кавказа, Лозового, Прибузького, Поляни та Лупаревого. Завдав авіаударів біля Любомирівки та Новомиколаївки.

Противник вів штурмові дії в районі Білогірки, успіху не мав, відійшов.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання з ведення розвідки, ракетних ударів по обʼєктах на території України, а також блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024