стрічка

Реакція світу на війну росії проти України: 25-31 липня

31 Липня 2022, 17:35
Реакція світу на війну в Україні 7805
Реакція світу на війну в Україні

Видання Район.in.ua збирає усю найсвіжішу інформацію щодо реакції світу на повномасштабне вторгнення росії в Україну. 

Інформація оновлюється зазначеним часом.

31 липня

17:34

Офіційний представник президента Туреччини Ібрагім Калін вважає "високою" ймовірність того, що перше судно із зерном вирушить із України в межах «зернової угоди» вже 1 серпня.

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Star, таку заяву Калін зробив в інтерв’ю турецькому каналу Kanal7.

«Ми на постійному зв’язку з українською стороною. Ми також бачимося з росіянами. Кораблі готові до виходу з Одеського порту. Є подробиці, наприклад, того, як будуть виходити і з яких координат, коли увійдуть у міжнародні територіальні води, хто буде завантажувати їх, коли вони увійдуть у турецькі територіальні води. Ймовірність відправлення першого корабля завтра вранці здається високою», – сказав він.

 

10:52

В ООН готові направити групу експертів, щоб провести розслідування загибелі українських полонених в Оленівці. 

Також доступ для місця подій просить Червоний Хрест, він хоче допомогти пораненим.

3:50

У Лівані затримали сирійське судно, яке перевозило викрадене українське зерно.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на LBCI.

«Прокуратура Лівану затримала судно «Лаодікея», яке пришвартоване в порту Триполі», – повідомило видання.

Відомо, що корабель затримали на 72 години. Дозвіл на таку затримку отримало посольство України в Лівані. Там пояснюють, що зерно росіяни завантажили 27 липня в тимчасово окупованому Криму. На судні знаходиться ячмінь, вивезений з захоплених росією українських територій.

Натомість в російському посольстві в Лівані переконують нібито не має інформації про судно, а звинувачення України посольство має цинізм називати «хибними та безпідставними».

30 липня

18:05

Ще $5 мільйонів для України. На цей раз від Катару.

Державний фонд Qatar Fund For Development перерахував кошти на закупівлю «швидких» і наркозно-дихальних апаратів для інгаляційної анестезії, повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Вперше за два місяці роботи UNITED24 на медичну допомогу був зроблений внесок від великого фонду. Це критично важливо, адже ми розуміємо, що одним платежем можемо закрити велику потребу. Дякуємо Qatar Fund For Development за суттєвий внесок у порятунок життів!, – зазначив міністр.

 

17:34

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія має намір демонтувати Україну та "повністю стерти її з карти світу". Та повідомила, що міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров "навіть заявив, що це воєнна мета Росії".

 

17:28

Норвегія передала Україні 14 патрульних броньованих машин IVECO LAV III, що мають хорошу рухливість та захист. Машини подібні до тих, що використовували норвезькі війська в Афганістані.

 

6:36

До України з Торонто вирушають чотири вживані автомобілі служби невідкладної медичної допомоги, оснащені необхідним обладнанням.

5:11

Військові навчання в білорусі продовжені як мінімум до 6 серпня. Загальна кількість таких «продовжень» становить 14 тижнів.

00:30

 Канада надасть Україні ще 450 млн канадських доларів позики. Кошти спрямують до держбюджету для забезпечення першочергових соціальних і гуманітарних платежів.  Про це повідомили у Міністерстві фінансів.

У червні до держбюджету України надійшов 1 млрд канадських доларів кредиту на пільгових умовах. 

00:00

Моніторингова місія ООН з прав людини «приголомшена» відео з кастрацією та вбивством українського полоненого російським військовим і закликає «всі сторони» уникати тортур та вбивств військовополонених. Про це йдеться на сторінці Моніторингової місії ООН з прав людини у фейсбуці.

«Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні шокована останніми відео, на яких явно показано побиття, кастрацію та вбивство полоненого військовослужбовця Збройних сил України чоловіком, який є, імовірно, членом Збройних сил Російської Федерації або пов’язаних із ними озброєних груп. На одному з відео видно, як закатованому військовослужбовцю стріляють в голову, а його тіло тягнуть у рів. У разі підтвердження ці дії будуть кваліфіковані як воєнні злочини», – ідеться в повідомленні.

29 липня

22:00

Держсекретар США Блінкен і голова мзс росії лавров провели першу розмову з початку війни в Україні, – пише «Бабель».

Блінкен закликав росію виконувати домовленості щодо вивезення українського зерна, повідомив лаврову про обізнаність США щодо подальших кроків в Україні та наголосив, що спроба анексувати українські території спричинить ще більшу реакцію від Заходу.

Водночас лавров заявив Блінкену про те, що цілі «спецоперації» росії в Україні будуть виконані.

20:15

Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США у п’ятницю розширило санкційний перелік, додавши до нього дві фізичні та чотири юридичні особи з Росії. Про це повідомляє «Європейська правда».

До санкційного списку потрапили громадянка рф Наталія Бурлінова та пов'язаний з нею Центр підтримки та розвитку громадських ініціатив «Креативна дипломатія», а також Алєксандр Іонов та пов'язані з ним «Антиглобалістський рух росії», ТОВ «Іонів Трансконтиненталь» та інформаційне агентство Stop-Imperialism.

18:46

У Туреччині заявили, що поки не розглядають співпрацю з РФ щодо виробництва безпілотників Bayraktar.

Як повідомляє «Європейська правда», таку заяву Демір зробив в інтерв’ю Hurriyet.

16:43

Навчання збройних сил республіки білорусь продовжено як мінімум до 6 серпня

Про це свідчить графік проведення навчань на білоруських полігонах. Для деяких полігонів вихідним стане 30-31 липня.

16:34

Німеччина вирішила передати Україні шістнадцять танків для наведення мостів.

Про це у своєму Twitter заявило Міністерство оборони Німеччини, пише «Європейська правда».

«З метою подальшої підтримки сухопутних сил України, міністерка Ламбрехт вирішила передати партію з 16 танків-мостоукладників Biber. Їх можна використовувати для подолання водних та інших перешкод на полі бою», – зазначають у повідомленні.

15:06

Північна Македонія передає Україні радянські танки Т-72, які планувала знімати з озброєння ближчими роками.

Про це повідомляє македонське РТС, пише «Європейська правда».

Міністерство оборони Північної Македонії підтвердило передачу Україні танків Т-72 після того, як у соцмережах з’явилися кадри з колоною техніки.

В оборонному відомстві зазначили, що танки були на озброєнні у підрозділі, який невдовзі розформують. Рішення передати їх Україні додатково аргументували тим, що ще за кілька років ця техніка стане застарілою і її все одно потрібно замінювати сучасними. Скільки танків передають Україні, не уточнюють. 

Загалом, наскільки відомо, армія Північної Македонії має на озброєнні близько 30 танків Т-72.

11:50

Посли країн «Групи семи» в Україні приїхали до Одеси, заявляючи про важливість угоди про експорт української агропромислової продукції. Про це повідомила пані посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

08:40

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс пообіцяла продовжити політику Бориса Джонсона й бути «найбільшим другом» України, якщо таки вона стане прем'єр-міністеркою. Про це пише Суспільне.

28 липня

22:20

Чехія слідом за Румунією йде з російських інвестиційних банків.

Міністерство закордонних справ Чехії передало росії ноти про вихід країни з Міжнародного банку економічного співробітництва (МБЕС) та Міжнародного інвестиційного банку (IBB), в яких основним акціонером є росія. Про це повідомляє «Європейська правда».

21:00

Парламент Молдови  більшістю голосів підтримав пропозицію уряду продовжити надзвичайний стан у зв'язку з війною в Україні, кризою в енергетичній сфері та необхідністю подальшого вирішення проблеми біженців. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на NewsMaker.

Відлік 60 днів, на які депутати продовжили режим надзвичайного стану, розпочнеться 8 серпня.

19:55

ЄС із суботи збільшить імпорт електроенергії з України в 2,5 раза. З 30 липня це буде 250 МВт. Про це повідомляє ЄП.

18:19

Президент Литви Гітанас Наусєда під час пресконференції у Києві оголосив про виділення Україні десяти бронемашин, боєприпасів й антидронів, – пише УП.

17:59

Президент Литви Гітанас Наусєда прибув з візитом до України.

 

У рамках візиту він вручив проезиденту Зеленському найвищу нагороду Литви – орден Вітаутаса Великого.

 

17:56

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час візиту до Австрії пояснив свою позицію щодо санкцій проти глави Російської православної церкви патріарха Кіріла тим, що про мир в Україні мають домовлятися церковні лідери.

Орбан відкрито заявляє, що не підтримує запровадження санкцій проти глави Російської православної церкви.

17:05

Естонія припиняє видачу росіянам тимчасового посвідки на проживання й віз для навчання. Про це повідомляють на сайті МЗС країни.

16:34

Верховна Рада України підтримала в цілому закон про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Польщі, які перебувають на території України.

За документ проголосували 283 народні депутати, – пише УП.

16:20

Україно-американське співробітництво у сфері кібербезпеки виходить на новий рівень.

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації підписала Меморандум про співробітництво щодо співпраці у сфері кібербезпеки з Агентством з кібербезпеки та безпеки інфраструктури Департаменту національної безпеки Сполучених Штатів Америки (CISA).

15:04

Глава МЗС Бельгії Аджа Лябіб написала українському колезі Дмитру Кулебі листа, в якому висловила підтримку Україні, наголосивши на належності Криму та Донбасу до України.

14:03

Сенат США одноголосно схвалив резолюцію (nonbinding resolution - необов’язкову резолюцію), яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена визнати росію державою-спонсором тероризму за дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які «призвели до смертей незліченної кількості невинних чоловіків, жінок і дітей», – повідомляють ЗМІ.

13:50

Уряд Латвії підтримав пропозицію міністерства оборони щодо надання додаткової військової підтримки Україні, – пише Українська правда.

07:50

Обидві партії Конгресу США (Демократична і Республіканська) підтримують передачу Україні ракет великої дальності ATACMS, заявила демократка Елісса Слоткін.

За її словами, у Конгресі розуміють необхідність поставок у найближчі три-шість тижнів, щоб допомогти ЗСУ провести успішний контрнаступ на півдні України і «кілька разів дати по зубах росії до початку зими».

Довідка: ATACMS — це керовані балістичні ракети, які здатні точно вражати цілі на відстані від 165 до 310 км, в залежності від модифікації. Ці ракети запускаються з установок М142 HIMARS та M270 MLRS. Поки Україна має снаряди, які б’ють на 70-80 км — ними ЗСУ знищують склади і штаби росіян. Після отримання ATACMS ЗСУ зможуть завдавити ударів по стратегічних цілях — наприклад, по Кримському мосту.

27 липня

23:05

Влада Чорногорії заморозила активи двох громадян РФ через санкції, запровадженими проти них Європейським Союзом у зв’язку із вторгненням росії в Україну.

Ідеться про неназваного громадянина у Жабляку та російського політика Марата Баширова у прибережному курорті Будва. про це повідомляє видання «Balkan Insight».

20:20

У Польщі запустили велику кампанію збору коштів на зброю для України, перший з яких  – на три гелікоптери для евакуації поранених. Про це повідомляє «Українська правда».

Метою ініціативи «Озброїмо Україну», яку щойно заснували, називають багаторазові збори коштів, щоб усі охочі поляки могли зробити свій внесок задля перемоги України. 

19:45

Чехія погодилась патрулювати небо Словаччини до кінця 2023 року. Про це інформує «Бабель».

Це дозволить словакам передати свої бойові літаки Україні, ідеться про 11 радянських винищувачів МіГ-29.

18:09

Україна та Словенія підписали Меморандум про взаєморозуміння з інформаційної безпеки у сфері кіберзахисту.

Документ дасть можливість об’єднання зусиль для розроблення та розповсюдження нових технологій, які сприяють запровадженню безпечного глобального інформаційного простору; а також напрацювання спільних підходів у протистоянні кіберагресії.

17:10

Уряд Німеччини погодив продаж Україні 100 самохідних гаубиць PzH 2000. Про це пише видання Der Spiegel.

16:00

У Стамбулі запрацював центр координації експорту зерна з України.

За допомогою Центру планують оглядати судна, які братимуть участь у вивезенні зерна із трьох портів України на Чорному морі – Одеси, Чорноморська та Південного, – пише Українська правда.

14:11

Польща підписала угоди про купівлю в Південній Кореї 48 винищувачів, 180 танків і понад 600 гаубиць, – пише Українська правда.

13:51

Литва заборонила в'їзд до країни патріарху Російської православної церкви Кірілу через його підтримку російського вторгнення в Україну, – повідомляє Українська правда.

26 липня

23:30

У Білого дому «немає жодних ознак будь-яких поставок або закупівель іранських БПЛА російським міноборони», повідомив прессекретар Пентагону Джон Кірбі.

Також він додав, що сам факт того, що путін домагався угоди, свідчить про те, що «санкції мають ефект».

23:20

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у вівторок заявила, що угода про круговий обмін зброєю з Чехією, яка передбачає передачу радянської техніки Україні, перебуває на фінальній стадії.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на ZDF.

Як заявила Бербок на пресконференції з чеським міністром закордонних справ Яном Ліпавським, зараз відбувається «стадія фіналізації спільного контракту». На її думку, ця угода може слугувати зразком для аналогічних угод з іншими країнами.

«Нам потрібно більш пильно розглянути, як ми можемо передати це (військову техніку) іншим країнам, щоб постачання також відбувалися швидше», – сказала глава МЗС Німеччини.

20:35

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відзначив президента України Володимира Зеленського нагородою сера Вінстона Черчилля.

Про це повідомляється у Twitter прем'єра Британії.

«Прем'єр-міністр Борис Джонсон відзначив президента Володимира Зеленського нагородою сера Вінстона Черчилля за лідерство та неймовірну мужність, непокору та гідність перед варварським вторгненням Путіна».

Зеленський відреагував на відзнаку і зазначив, що це для нього «надзвичайна честь».

«Ця нагорода була б неможливою, якби весь український народ не піднявся на захист свободи від тиранії, яка намагається повернути нас до найгіршого. Україна і вся Європа завжди памʼятатимуть тих, хто, не вагаючись, прийшов на допомогу нашому народу і самій ідеї свободи. Демократії світу здатні зупинити будь-яку тиранію. Ми здатні зупинити будь-яке зло, що загрожує нашій свободі. Тільки спільного лідерства всього вільного світу може вистачити для цього».

20:26

Польща і Литва не зменшуватимуть підтримку України, а президенти Анджей Дуда і Гітанас Науседа планують чергові візити до Києва.

Про це написав президент Республіки Польща Анджей Дуда у Твіттері.

«Два дні надзвичайно цінних розмов з президентом Литви Гітанасом Науседою. Наші країни не зменшать своєї активності в Україні, обидва плануємо чергові візити до Києва. Ми не піддаватимемося на жодний шантаж з боку росії», – написав Дуда.

Він додав, що Польща і Литва також посилять двосторонню військову співпрацю.

Як відомо, президенти Дуда і Науседа у понеділок та вівторок проводили спільні консультації на Гельській косі на узбережжі Балтійського моря.

18:41

США виділили $100 мільйонів на підготовку українських пілотів у 2023 році. Про це повідомив спікер Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат.

18:36

У чотирьох із шести білоруських областях досі дислокуються збройні сили росії. Про це повідомляє Білоруський Гаюн.

18:11

Кабінет міністрів звернувся до уряду США щодо надання Україні «газового лендлізу», щоб стабільно пройти опалювальний сезон. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram.

17:22

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган 5 серпня зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним, щоб обговорити війну проти України, – повідомляє Українська правда.

16:27

Німеччина передала Україні три РСЗВ MARS-II. Про це заявила міністерка оборони Крістіне Ламбрехт.

Також Німеччина, за словами Ламбрехт, передала Україні три самохідні артилерійські установки, системи ППО IRIS-T і три броньовані ремонтно-евакуаційні машини.

16:12

У Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, – повідомляє Міноборони Туреччини.

Центр здійснюватиме моніторинг роботи зернових коридорів відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

15:08

Рада Європейського Союзу продовжила дію санкцій проти російської федерації, запроваджених через війну в Україні, ще на шість місяців, – пишуть українські ЗМІ.

14:17

Британія розширила санкції проти Росії, додавши у список 41 особу та одну компанію, – повідомляє Українська правда.

Санкції включають заборону на в'їзд і заморожування активів, застосовані до керівників деяких російських регіонів.

У список також потрапили міністр юстиції РФ Костянтин Чуйченко, племінники бізнесмена Алішера Усманова Санжар та Сарвар Ісмаїлови, так званий глава уряду самопроголошеної ДНР Віталій Хоценко та так звана перша заступниця глави уряду самопроголошеної ЛНР"Владислава Кузнєцова, маріонетковий ставленик псевдогубернатор Севастополя Михайло Развожаєв.

14:16

Міністри енергетики країн ЄС досягли політичної домовленості про добровільне скорочення споживання газу найближчої зими на 15%. Проти проголосувала тільки Угорщина. Втім, для ухвалення рішення достатньо кваліфікованої більшості, – пише Українська правда.

11:35

Міністерство оборони США кажуть що ще більше HIMARS та дронів Phoenix Ghost прямують до України

08:36

Ердоган заявив, що удар росії по порту Одеси «засмутив» Туреччину

 «Ми можемо бачити, наскільки чутливою була атака на Одеський порт. Ми очікуємо, що кожен захищатиме свої підписи і діятиме відповідно до своїх зобов'язань», — сказав лідер Туреччини Реджеп Ердоган в інтерв’ю ЗМІ.
Турецький лідер також сказав, що напад Росії на порт в Одесі «засмутив» Туреччину, додавши, що «невдача тут обернеться проти всіх нас».

01:01

 Україна може отримати 11 винищувачів МіГ-29 від Словаччини

Але спершу словацькі повітряні сили повинні припинити експлуатацію цих літаків. Про це заявив міністр оборони країни Ярослав Недь:

 Одразу після того, як ми приземлимо МіГ-29, а чехи й поляки візьмуть на себе контроль за повітряним простором [Словаччини], ми зможемо обговорити майбутнє МіГ-29.

Недь зауважив, що його країна не зможе просто подарувати ці літаки – необхідно буде компенсувати вартість винищувачів або замінити їх на інші.

25 липня

21:15

В Україну прибули перші шість британських зенітних ракетних комплексів Stormer HVM. Про це повідомило ОК «Південь».

«Британські «невидимі» ЗРК Stormer HVM «бачать» ворожих штурмовиків на відстані до 18 км. Чому саме «невидимі» – все через їхню особливість наводити ракети на ціль у напівавтоматичному режимі», – зазначають у повідомленні.

19:50

 Словаччина розгляне можливість надання Україні 11 винищувачів МіГ-29. Про це повідомив міністр оборони Ярослав Надь, – пише ЄП.

17:53

В Україну з візитом прибув Президент Гватемали Алехандро Джамматтеї. Про це повідомив Володимир Зеленський.

Варто зауважити, що це перший візит лідера з Латинської Америки до України за останні 12 років.

Сторони підписали міжурядову Угоду про взаємне скасування візових вимог і започаткували торговельно-економічний діалог для втілення конкретних проєктів без посередників. 

17:35

Європейський інвестиційний банк виділив Україні майже 1,6 мільярда євро на відновлення найважливішої пошкодженої інфраструктури, – повідомляє Українська правда.

13:32

Німеччина почала поставку зенітних самохідних артилерійських установок Gepard в Україну, – повідомляє Українська правда.

«Сьогодні зайшли три перших Gepard. Це зенітно-ракетні комплекси, до яких нам передані десятки тисяч набоїв. Ми очікуємо перших 15 Gepard», – в ефірі єдиного телемарафону розповів міністр оборони Олексій Резніков.

12:12

Польща передала Україні бойові танки

За словами речника міноборони Польщі Кшиштофа Платека, ЗСУ отримали PT-91 Twardy «у достатній кількості».

Голова ОП Андрій Єрмак підтвердив отримання Україною польських танків, але також не уточнив кількість.

РТ-91 Twardy – польська модифікація радянського танка Т-72. Його оновили зокрема ізраїльським нічним прицілом і словацьким стабілізатором, лазерним далекоміром і балістичним обчислювачем.

Коментар