стрічка

Ситуація щодо російського вторгнення в Україну 25 липня

25 Липня 2022, 21:59
Ситуація в Україні 7893
Ситуація в Україні

Сто п'ятдесят другу добу триває героїчне протистояння українського народу проти російської повномасштабної агресії.

Журналісти Район.in.ua збирають актуальну інформацію з офіційних джерел про розвиток подій щодо війни росії проти України.

21:59

Глава ГУР Кирило Буданов очолив і комітет з питань розвідки при призедентові України. Цей комітет — це допоміжний орган при президентові України. Його основні завдання — підготовка пропозицій щодо керівництва, координації та контролю за діяльністю розвідувальних органів України. На цій посаді Буданов замінив Руслана Демченка, якого звільнили 25 липня

Також Зеленський повідомив, що призначив Григорія Галагана, уже колишнього очільника Сил спеціальних операцій ЗСУ, першим заступником керівника центру спеціальних операцій «А» СБУ. Про це президент повідомив у вечірньому зверненні.

20:30
Січеславська бригада десантно-штурмових військ ліквідувала ворожий Су-25 за 11 мільйонів доларів. Про це повідомили у телеграм-каналі бригади. 

19:15

Президент України Володимир Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ Григорія Галагана.

Про це відомо з Указу Президента України №530/2022 від 25 липня 2022 року.

На його місце призначений Віктор Хоренко.

18:41

Росіяни почали будувати понтонну переправу у Дар‘ївці на Херсонщині. Про це повідомляють ЗМІ.

18:36

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. Підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати визначені завдання з посилення охорони в прикордонних районах Брестської та Гомельської областей, а також залучаються до заходів бойової підготовки на військових полігонах. 

На Сіверському напрямку з метою демонстрації присутності та сковування дій наших військ противник продовжує утримувати в прикордонних районах Брянської та Курської областей окремі підрозділи збройних сил російської федерації. Ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони населених пунктів Михальчина Слобода Чернігівської області, а також Піски, Рясне та Білопілля Сумської області.

На Харківському напрямку противник здійснює вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії неподалік Харкова, Удів, Верхнього Салтова, Малинівки, Борщової та багатьох інших населених пунктів. Завдав авіаударів біля Прудянки та Петрівки. В результаті ведення бойових дій на напрямку Цупівка – Дементіївка українські воїни завдали окупантам значних втрат.

На Слов’янському напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Норцівка, Богородичне, Петрівське, Адамівка, Привілля, Барвінкове, Костянтинівка, Нова Дмитрівка, Долина, Нова Миколаївка, Карнаухівка, Дібровне, Чепіль, Грушуваха, Мазанівка.  Противник завдав авіаційного удару поблизу Явірського. Загарбники намагаються поповнити втрати у живій силі та техніці.

На Краматорському напрямку ворог обстрілював із ствольної та реактивної артилерії райони Кривої Луки, Платонівки, Закітного, Сіверська, Верхньокам’янського, Званівки, Григорівки, Івано-Дар’ївки та Спірного.  Задіяв авіацію біля Григорівкаи і Серебрянки.

Здійснив спробу просунутися біля Спірного та Івано-Дарʼївки. Отримав жорстку відсіч та відійшов.

На Бахмутському напрямку ворожі обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Нью-Йорк, Новолуганське, Кодема, Берестове, Білогорівка, Іванівське, Соледар, Майорськ, Бахмутське, Покровське, Яковлівка, Курдюмівка, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Травневе. 

Противник завдав авіаударів неподалік Соледара, Покровського, Нью-Йорка та по території Вуглегірської ТЕС. Вів штурмові дії на напрямках Клинове – Покровське та Володимирівка - Покровське, зазнав втрат та відійшов. В районі Вуглегірської ТЕС окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій з боку противника не відзначено. Окупанти вели повітряну розвідку БпЛА. Завдано авіаційних ударів в районах населених пунктів Кам’яна, Шевченко, Веселе та Полтавка. 

На Південнобузькому напрямку тривають обопільні обстріли зі ствольної, реактивної артилерії та танків вздовж лінії зіткнення. Зафіксовано авіаудар неподалік Ольгиного. Значну увагу ворог приділяє повітряній розвідці БпЛА.

За наявною інформацією, поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет морського базування типу Калібр.

Особовий склад ворога деморалізований. Російське командування на окремих напрямках кидає в атаки живу силу без прикриття бронетехнікою. Таким чином офіцери бережуть справну техніку та намагаються помститися підлеглим за навмисне виведення з ладу озброєння. Подібна практика саботажу розповсюджена серед рядового складу окупантів, аби не брати участі у бойових зіткненнях з українськими воїнами.

17:32

ЗМІ повідомляють про вибухи у Харкові та передмісті.

17:29

У частині України  – загроза ракетного удару.

 

 

16:43

У Херсонській області українські військові взяли під вогневий контроль кілька важливих транспортних артерій та зруйнували логістичні наміри Росії, – повідомляє начальниця пресцентру Cил оборони Півдня України Наталія Гуменюк.

«У зв'язку з цим вони не можуть вільно пересуватися, маневрувати, створювати нові ударні групи», – зазначила спікерка.

16:32

За погодження «Харківських угод» на користь Росії правоохоронці повідомили про підозру в держзраді двом колишнім членам уряду – ексміністру закордонних справ Костянтину Грищенку та ексочільнику Мін'юсту Олександру Лавриновичу. Про це пише УП.

14:30

У Торецьку на Донеччині викрили мережу коригувальників російських авіаударів. Про це повідомляє Нацполіція.

Усі корегувальники – місцеві жителі, адміністратори телеграм-чату. Жінка та двоє чоловіків передавали окупантам координати дислокації ЗСУ та місць влучення снарядів. За гроші. Зокрема ворожі агенти спрямували ракету на житловий будинок, вбивши цілу родину – бабусю, маму та 17-річну онучку.

 

13:39

В населених пунктах Луганщини, де тривали важкі бойові дії, повністю зруйнована критична інфраструктура: 90% житлових будинків обстріляні, 70% з них доведеться зносити. Про це повідомив голова ОВА Сергій Гайдай.

13:17

Окупанти намагаються відновити аеродром в Мелітополі за допомогою місцевого заводу з виробництва бетону. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Окупанти в Мелітополі намагаються відновити злітно-посадкову смугу аеродрому на колишньому місці базування 25-ї бригади транспортної авіації. Для цього частково відновили потужності заводу з виробництва бетону «Моноліт Плюс». Втім, повноцінний ремонт та запуск функціонування злітної смуги найближчим часом малоймовірний, адже технологічно на подібні роботи необхідно 21-28 днів, щоб бетон набрав необхідну міцність та був здатний витримувати навантаження літаків та іншої техніки без втрати властивостей.

12:23

Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України

12:09

У Маріуполі рашисти відновили електропостачання у порту для того, щоб вивезти вкрадене зерно

"Електропостачання в порту відновлено. Триває підготовка для перевалки зерна. В Маріуполі вчора зафіксовано перші зерновози, що рухались в бік порту. Зерновози в’їхали в місто з Донецького напрямку. Державне мародерство росії морем після невеликій паузи поновлено", - каже радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

10:28

 росіяни продовжують красти українське зерно: його вивозитимуть через Маріуполь

Окупанти відновили електропостачання в порту – готуються до перевалки зерна. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко:

«У Маріуполі вчора зафіксували перші зерновози, що рухались в бік порту. Вони в’їхали в місто з Донецького напрямку. Державне мародерство росії морем після невеликої паузи поновлено».

10:04

Наслідки нічних обстрілів міста Чугуїв на Харківщині

Будинок культури, де в підвалі переховувались люди, фактично знищений окупантами. Троє осіб рятувальники вже звільнили з-під завалів, але в підвалі ще перебували люди, усі служби продовжують працювати.

Крім того пошкоджені житлові будинки, освітня установа, є влучання по відкритих територіях.

За даними поліції, попередньо обстріл був здійснений зенітно-ракетним комплексом С300.

Частину із запущеного з території рф - збили наші Збройні Сили України.

9:41

Загальні втрати російських військ за час повномасштабного вторгнення в Україну:

  • особового складу – близько 39 700 (+180) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 1730 (+8) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 3950 (+8) од,
  • артилерійських систем – 876 (+7) од,
  • РСЗВ – 257 (+2) од,
  • засобів ППО – 116 (+3) од,
  • літаків – 222 (+1) од,
  • гелікоптерів – 188 од,
  •  БПЛА оперативно-тактичного рівня – 719 (+5) од,
  • крилатих ракет – 174 (+4) од,
  • кораблів / катерів – 15 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2832 (+9) од,
  • спеціальної техніки – 73 од.

9:27

У Харкові ніч пройшла без обстрілів, проте рашисти гатили по області: є загиблі та поранені

Вночі окупанти вдарили Чугуєву. зруйновано школу та будинок культури.

Поранена 46-річна жінка, ще троє людей під завалами: двоє жінок та чоловік. Триває розбір завалів.

Протягом доби у селі Коробочкине та смт Печеніги кілька разів обстрілювали житлові сектори. У районі поза населеними пунктами виникла пожежа на полі з пшеницею, площею в 1 га.

У Богодухівському районі внаслідок обстрілу горів дах складу ферми. Рятувальники ліквідували пожежу.

Обстріли окупантів зафіксували і в Ізюмському районі.

На жаль, у селі Кулиничі, Харківського району, загинув 39-річний тракторист, який наїхав на вибуховий предмет

9:21

Британська розвідка відзначає, що російські військові продовжують стикатися з дилемою посилення наступу на сході чи зміцнення оборони на півдні

8:36

Уночі російські війська кілька разів атакували Дніпропетровську область. Нікопольський район вони обстріляли з РСЗВ — 6 будинків пошкоджено, а 10-річна дівчинка отримала поранення.

По Дніпровському району росіяни випустили дві ракети. Вони влучили по сільгосппідприємству у Любимівській громаді. Там почалася пожежа, яку вже загасили. Ніхто не постраждав.

У Криворізькому районі армія рф обстріляла зі ствольної артилерії Зеленодольську громаду. Теж ніхто не постраждав.

7:55

Вночі у Харкові пролунало понад 20 вибухів, також повідомлялося про вибухи в Миколаєві. Усю ніч загарбники обстрілювали й Дніпропетровську область: пошкодили приватні будинки, газовід, ангари

6:58

Оперативна інформація станом на 06.00 25.07.2022 щодо російського вторгнення

Слава Україні! Розпочалася сто п’ятдесят друга доба героїчного протистояння Української нації російському воєнному вторгненню.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без особливих змін. Підрозділи противника обстріляли із ствольної артилерії райони населених пунктів Яструбине, Грабовське та Володимирівка Сумської області.

На Слобожанському напрямок ворог продовжує вести бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення просування Сил оборони у бік державного кордону.

На Харківському напрямку здійснював вогневе ураження наших позицій із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Харків, Малинівка, Борщова, Іванівка, Питомник, Нове, Руські Тишки, Петрівка, Дементіївка, Гусарівка, Прудянка, Шаповалівка, Рубіжне, Шевелівка, Дуванка, Мосьпанове, Руська Лозова та Михайлівка. Завдав авіаційного удару біля Прудянки, Петрівки та Явірського.

На Слов’янському напрямку здійснював вогневе ураження позицій підрозділів Сил оборони із застосуванням усіх наявних вогневих засобів поблизу Норцівки, Богородичного, Петрівського, Барвінкового, Костянтинівки, Нової Дмитрівки, Долини, Нової Миколаївки, Карнаухівки, Дібровного та Чепіля.

На Краматорському напрямку обстріли зафіксовано біля Кривої Луки, Платонівки, Сіверська, Верхньокам’янського, Званівки, Івано-Дар’ївки та Спірного. А авіаудари - неподалік Григорівки і Серебрянки.

Штурмові дії в напрямках Берестове – Івано-Дар’ївка та Верхньокам’янка – Івано-Дар’ївка українські воїни відбили та змусили окупантів відкотитися назад. Противник веде наступ неподалік Спірного, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку, з метою руйнування оборонних позицій, ворог обстрілював райони населених пунктів Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Яковлівка, Курдюмівка, Бахмут, Весела Долина, Новолуганське, Зайцеве та Травневе. Відзначено польоти БпЛА противника в районі Краматорська.

Окупанти завдали авіаударів біля Соледара, Покровського та території Вуглегірської ТЕС. Штурм у напрямку Вершина – Луганське завершився для них провалом та відходом назад. Ворог веде наступ в напрямку Миронівське – Луганське, бойові дії тривають.

На Авдіївському Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противника не відзначено. З метою сковування дій наших військ здійснював обстріли позицій із ствольної і реактивної артилерії та озброєння танків вздовж лінії зіткнення. Ворог завдав авіаударів біля Шевченко, Веселого та Полтавки. Вів повітряну розвідку над Омельником, Щербаками, Новоданилівкою та Малинівкою.

На Південнобузькому напрямку відзначено артилерійські обстріли в районах населених пунктів Потьомкине, Червонопілля, Квітневе, Киселівка, Партизанське, Первомайське, Луч, Посад-Покровське, Благодатне, Шевченкове, Прибузьке, Степова Долина, Нова Зоря. Ворог здійснює інтенсивне ведення повітряної розвідки БпЛА. Також завдав авіаційного удару неподалік Білогірки.

За наявною інформацією, поза пунктами базування перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

6:26

На півдні ЗСУ атакували п‘ять ворожих опорних пунктів та знищили 66 окупантів

Повітряні сили вдарили по трьох ворожих опорних пунктах в Бериславському районі, а ще по двох відпрацювали пари Мі-8 та Мі-24 в Херсонському районі. Про це повідомили в ОК «Південь».

Загалом за день вороже військо зменшено на:

  •  66 загарбників;
  •  п’ять танків;
  •  дві самохідні гаубиці «Гвоздика»;
  •  ПТРК «Фагот»;
  •  три одиниці броньованої та дев’ять одиниць автомобільної техніки;
  •  два склади з боєприпасами.

 

Також знищений командно-спостережний пункт 785-го окремого загону спецпризначення нацгвардії ворога..

 

Коментар